Cara Meninggalkan Bulatan dalam Kehidupan360

76

Life360 ialah apl keselamatan keluarga popular yang menyediakan maklumat lokasi masa nyata untuk lokasi ahli keluarga yang berdaftar. Apl ini hanya berkongsi data anda dengan ahli kumpulan peribadi anda yang dipanggil “Kalangan” untuk memelihara privasi. Selain Kalangan keluarga, anda boleh menambah “Kalangan” lain yang termasuk orang tambahan seperti rakan rapat.

Cara Meninggalkan Bulatan dalam Kehidupan360

Walau bagaimanapun, jika anda tidak lagi mahu berkongsi lokasi anda dengan ahli Kalangan, anda tidak perlu memadamkan Kalangan itu sama sekali—anda boleh meninggalkannya. Berikut ialah cara untuk mengalih keluar diri anda daripada Life360 Circle dan beberapa alternatif jika pilihan ini bukan untuk anda.

Cara Meninggalkan Bulatan Life360 yang Anda Cipta

Jika anda adalah pencipta Bulatan anda, terdapat langkah tambahan yang perlu anda ambil sebelum meninggalkannya. Anda perlu menetapkan kedudukan “Pentadbir” anda kepada ahli Kalangan yang lain. Proses ini memastikan bahawa Bulatan terus mempunyai ahli yang mempunyai kuasa untuk mengeluarkan ahli lain jika perlu.

Proses ini disenaraikan dahulu kerana ia penting untuk diketahui.

 1. Buka apl “Life360” anda dan ketik bar “Penukar Bulatan” di bahagian atas.
 2. Pilih “Kalangan” anda (yang anda buat).
 3. Ketik ikon “Gear” (Tetapan).
 4. Cari “Pengurusan Kalangan” dan kemudian pilih “Tukar Status Pentadbir.”
 5. Pilih ahli untuk memberikan mereka jawatan.

Memandangkan anda telah memilih Pentadbir baharu, anda boleh mengalih keluar status Pentadbir anda pada halaman yang sama.

Cara Mengeluarkan Diri Anda daripada Bulatan Life360

 1. Lancarkan anda iOS Life360 atau Android Life 360 aplikasi dan log masuk jika perlu.
 2. Ketik “Penukar Bulatan” di bahagian atas skrin anda, kemudian pilih “Bulatan” yang anda mahu tinggalkan.
 3. Seterusnya, ketik ikon “gear” (Tetapan) di penjuru kiri sebelah atas.
 4. Cari dan pilih “Pengurusan Bulatan” pada senarai.
 5. Ketik “Tinggalkan Bulatan” di bahagian paling bawah skrin.
 6. Sahkan keputusan anda dalam pop timbul dengan memilih “Ya.”

Anda tidak lagi mempunyai bahagian dalam Kalangan dan tidak lagi melihatnya dalam senarai Kalangan anda. Jika anda berubah fikiran selepas meninggalkannya, anda mesti menerima jemputan baharu daripada Pentadbir Kalangan untuk menyertai semula.

Cara Meninggalkan Bulatan Life360 Tanpa Sesiapa Mengetahui

Apabila anda meninggalkan Life360 Circle anda, ikon anda hilang daripada peta ahli yang tinggal. Oleh itu, mereka akan melihat bahawa anda tidak lagi berada dalam Bulatan. Jika anda ingin berhenti berkongsi lokasi anda tanpa disedari oleh ahli Kalangan anda, anda mesti mencari penyelesaian lain. Beberapa kaedah yang perlu anda perhatikan termasuk yang berikut:

 • Mematikan data mudah alih dan Wi-Fi anda
 • Menghidupkan Mod Pesawat
 • Melumpuhkan apl daripada memuat semula di latar belakang
 • Mendayakan mod Penjimatan Bateri
 • Mematikan telefon anda
 • Menggunakan apl untuk memalsukan lokasi anda
 • Mendapatkan telefon pembakar

Jika anda mematikan perkongsian lokasi, log keluar atau memadamkan apl, ahli Kalangan anda akan tahu. Pemberitahuan akan memaklumkan mereka. Kaedah di atas boleh, bagaimanapun, menghalang lokasi anda daripada menyegarkan tanpa benar-benar mematikannya.

Cara Memadam Bulatan Life360

Nota: Jika anda bercadang untuk memadamkan Kalangan anda, jangan tetapkan orang lain sebagai pentadbir seperti yang anda lakukan dalam senario sebelumnya. Juga, padamkan orang lain dahulu.

Walaupun tiada butang “Padam Kalangan” dalam Life360, anda boleh memadamkan Kalangan dengan mengalih keluar semua ahli daripada kumpulan. Jika anda Pentadbir Kalangan, ini akan menjadi mudah.

 1. Buka apl “Life360” dan pilih Bulatan yang ingin anda padamkan.
 2. Ketik ikon “gear” (Tetapan).
 3. Pilih “Pengurusan Bulatan.”
 4. Tekan “Padam Ahli Kalangan” dan alih keluar setiap ahli satu demi satu.
 5. Setelah anda satu-satunya ahli kumpulan, tinggalkan Bulatan dengan kembali ke menu “Pengurusan Bulatan”.
 6. Tatal ke bawah dan pilih “Tinggalkan Kalangan.”
 7. Sahkan pilihan anda dengan mengetik “Ya.”

Sebaik sahaja anda juga telah meninggalkan Bulatan, ia akan dipadamkan secara automatik.

Jika anda bukan Pentadbir Kalangan, anda mesti meminta ahli untuk keluar atas kerelaan mereka sendiri.


Life360 ialah aplikasi berguna untuk ibu bapa yang ingin memastikan lokasi dan keselamatan anak-anak mereka. Ahli keluarga juga boleh mengawasi satu sama lain dan bertindak segera sekiranya berlaku kecemasan. Walaupun sentiasa mengetahui di mana orang yang anda sayangi berada adalah meyakinkan, masa mungkin tiba apabila anda tidak lagi mahu menjadi sebahagian daripada Bulatan tertentu. Apabila itu berlaku, pilihan anda ialah meninggalkan Kalangan, mengalih keluar beberapa ahli lain atau memadam Kalangan.

Soalan Lazim Meninggalkan Kehidupan360

Bolehkah anda mengalih keluar seseorang daripada Bulatan Life360?

Ya, tetapi anda hanya boleh mengalih keluar ahli daripada Kalangan Life360 anda jika anda Pentadbir. Jika anda bukan Pentadbir, anda perlu meminta yang sedia ada untuk memberikan anda jawatan ini sebelum anda boleh mula menguruskan ahli.

Ambil perhatian bahawa apl itu memberitahu ahli Bulatan tentang pengalihan keluar mereka. Walau bagaimanapun, ia tidak akan memberitahu mereka bahawa anda yang mengalih keluar mereka. Namun begitu, memandangkan hanya pentadbir boleh mengalih keluar ahli, mereka mungkin memikirkannya.

Adakah Life360 memberitahu anda apabila anda meninggalkan Bulatan?

Memandangkan ikon anda hilang daripada peta ahli Kalangan, mereka akan tahu anda telah meninggalkan Kalangan mereka. Jika anda tidak mahu ahli Kalangan anda melihat lokasi semasa anda semasa masih dalam Kalangan, rujuk petua di atas tentang menyembunyikan lokasi anda.