Cara Meningkatkan & Meningkatkan Kualiti Video Anda

138

Tiada siapa yang menggemari kualiti video yang buruk. Jika anda seorang pencipta, kualiti yang rendah boleh mengakibatkan penerimaan yang sama buruk terhadap kandungan anda dan memberi kesan buruk kepada jenama anda. Begitu juga, video kabur boleh merosakkan apa yang dimaksudkan untuk menjadi memori yang dihargai untuk pengguna biasa.

Cara Meningkatkan & Meningkatkan Kualiti Video Anda

Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk meningkatkan kualiti video, baik sebelum merakam video dan selepas kerosakan telah dilakukan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Meningkatkan Kualiti Video pada iPhone

Kamera iPhone dipuji sebagai salah satu yang terbaik dalam industri telefon pintar. Imej dan video yang dirakam menggunakan kamera ini biasanya berkualiti tinggi.

Walau bagaimanapun, banyak faktor boleh menyumbang kepada hasil yang tidak memuaskan dari segi kualiti video, termasuk tangan yang goyah dan keadaan pencahayaan yang lemah. Jika anda mendapat video berkualiti rendah, anda boleh menggunakan aplikasi penambah video untuk membetulkan masalah.

Sebagai alternatif, kualiti video lalai mungkin tidak sesuai untuk keperluan anda. Jika itu yang berlaku, anda juga boleh melaraskan tetapan kualiti dalam apl Kamera anda sebelum merakam video.

Mari kita terokai kedua-dua pilihan dengan lebih terperinci.

Cara Meningkatkan Kualiti Video Sebelum Merakam

Secara lalai, kamera iPhone merakam video pada 30 bingkai sesaat (FPS) dan dalam resolusi HD. Menggunakan kadar bingkai yang lebih pantas dan resolusi yang lebih tinggi akan menghasilkan video yang lebih lancar dengan kualiti yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, ia juga akan mencipta fail video yang lebih besar, jadi ingatlah perkara itu jika anda menghadapi masalah dengan storan anda.

Ikuti langkah ini untuk meningkatkan kualiti sebelum merakam video:

 1. Leret ke kiri pada skrin anda sehingga anda bertukar kepada mod “Video”.
 2. Navigasi ke bahagian atas sebelah kanan pada skrin anda memaparkan togol “HD 30”.
 3. Ketik togol “HD” untuk beralih kepada resolusi yang lebih tinggi.
 4. Tekan togol “30” untuk memilih kadar bingkai yang berbeza.

Ambil perhatian bahawa memilih kadar bingkai yang lebih pantas tidak akan meningkatkan kualiti video anda dalam semua tetapan. Sebagai contoh, merakam dalam situasi cahaya malap akan menghasilkan hasil yang lebih baik dengan kadar bingkai yang lebih rendah sebanyak 24. Atas sebab ini, anda mungkin mendapat manfaat daripada mendayakan tetapan Auto FPS.

Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih pilihan “Kamera”.
 3. Ketik tab “Rakam Video”.
 4. Dayakan “Auto FPS” atau “Auto Low Light FPS,” bergantung pada model anda.

Tetapan kamera lain yang anda boleh tweak untuk meningkatkan kualiti video pada model iPhone yang lebih baharu termasuk:

 • Menghidupkan rakaman HDR untuk menangkap video dengan kontras yang lebih tinggi
 • Mendayakan pilihan Kunci Kamera untuk menghalang pertukaran automatik antara kamera
 • Menghidupkan Penstabilan Dipertingkat

Cara Meningkatkan Kualiti Video pada Video Sedia Ada

Jika berlaku masalah dan anda tidak berpuas hati dengan kualiti video yang anda rakam, anda boleh menggunakan apl pihak ketiga untuk meningkatkan kualiti. Perlu diingat bahawa menambah baik video dalam pasca produksi adalah sedikit lebih mencabar daripada melaraskan tetapan sebelum merakam.

Berikut ialah aplikasi penambah video terbaik untuk pengguna iPhone.

PowerDirector

PowerDirector ialah aplikasi percuma dengan pelbagai ciri penyuntingan dan pembuatan video. Apabila ia datang untuk meningkatkan kualiti video, anda boleh menggunakan apl untuk menukar peleraian dan kadar bingkai video.

 1. Buka video yang ingin anda edit.
 2. Daripada halaman pengeditan, pilih tab “Resolusi”.
 3. Tukar tetapan daripada “SD” kepada “Ultra HD.”
 4. Pergi ke tab “Tetapan”.
 5. Tekan “Bitrate.”
 6. Pilih pilihan “Kualiti Lebih Baik”.

Anda boleh mengubahsuai lagi kualiti video anda dengan menggunakan beberapa alatan premium:

 • Penstabil Video untuk mengurangkan gegaran
 • AI Noise Reduction untuk menghilangkan bunyi latar belakang

inShot

inShot ialah aplikasi yang berkuasa untuk mencipta dan mengedit foto dan video. Aplikasi ini membolehkan anda melaraskan tetapan khusus pada video anda secara manual, sekali gus meningkatkan kualiti keseluruhan. Tiada jawapan yang sesuai untuk semua, jadi pilihan terbaik ialah bermain dengan tetapan sehingga anda mencapai hasil yang diingini.

 1. Buka video yang ingin anda edit.
 2. Ketik ikon “Penapis” pada bar tugas di bahagian bawah.
 3. Pilih pilihan “Laraskan”.
 4. Gunakan peluncur untuk menukar nilai bagi setiap kategori.
 5. Apabila selesai, ketik ikon tanda semak di sebelah kanan.

Cara Meningkatkan Kualiti Video pada Peranti Android

Untuk merakam video dengan kualiti terbaik menggunakan telefon pintar Android anda, anda harus melaraskan tetapan kamera dengan sewajarnya sebelum memulakan penggambaran. Walau bagaimanapun, jika anda telah menangkap atau menerima video dengan kualiti yang lebih rendah, anda boleh menggunakan beberapa apl penambah video untuk memastikan video itu terhasil.

Cara Meningkatkan Kualiti Video Sebelum Merakam

Mengubah suai tetapan kamera pada telefon pintar Android ialah proses yang cepat dan mudah yang menghasilkan perbezaan ketara dalam kualiti output video anda.

 1. Lancarkan aplikasi kamera pada telefon pintar anda.
 2. Ketik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka “Tetapan.”
 3. Tatal ke bahagian “Tetapan video”.
 4. Tekan tab “Resolusi video”.
 5. Pilih pilihan resolusi yang lebih tinggi.

Bergantung pada model Android anda, anda mungkin boleh menukar kadar bingkai juga. Secara umumnya, mod lalai untuk kamera telefon pintar ialah 30 bingkai sesaat (FPS). Merakam pada kadar bingkai yang lebih pantas biasanya akan menghasilkan video yang lebih berkualiti. Tetapi video ini juga memerlukan lebih banyak ruang storan.

Kebanyakan telefon pintar Android menawarkan mod khusus yang boleh membantu anda membuat video berkualiti tinggi. Bergantung pada peranti anda, cuba terokai mod berikut:

 • PRO
 • HDR
 • Res tinggi

Cara Meningkatkan Kualiti Video pada Video Sedia Ada

Jika melaraskan tetapan kamera gagal menghasilkan hasil yang memuaskan dari segi kualiti video, sentiasa ada pasca produksi.

Berita baiknya ialah anda tidak memerlukan perisian yang rumit untuk meningkatkan kualiti video. Berita buruknya ialah hasil akhirnya tidak semestinya berkualiti tinggi jika rakaman awal mempunyai isu kualiti yang ketara.

Namun, mana-mana apl penambah ini akan membuat perubahan besar dalam meningkatkan kualiti video.

PowerDirector

PowerDirector ialah salah satu aplikasi pembuatan dan penyuntingan video paling popular di Gedung Play. Anda boleh menggunakannya untuk menukar resolusi dan kadar bingkai video dengan cepat, sekali gus meningkatkan kualiti keseluruhan. Anda juga boleh mencuba ciri premium, seperti Penstabil Video atau alat AI Noise Reduction, untuk menghasilkan hasil yang terbaik.

Untuk meningkatkan kualiti video anda dengan serta-merta, ikut langkah berikut:

 1. Ketik tab “Resolusi” pada halaman pengeditan apl.
 2. Tukar tetapan daripada “SD” kepada “Ultra HD.”
 3. Navigasi ke tab “Tetapan”.
 4. Tekan “Bitrate.”
 5. Pilih pilihan “Kualiti Lebih Baik”.

inShot

The inShot apl ialah kegemaran peminat, terutamanya untuk pencipta kandungan, kerana ia membolehkan anda mengubah saiz video anda dengan cepat kepada sebarang format. Pada asasnya, anda boleh menggunakan satu apl untuk mencipta kandungan untuk semua platform media sosial dengan memenuhi keperluan format tertentu.

Sebagai tambahan, anda boleh melaraskan kualiti video sebelum menyiarkannya dalam talian, menyediakannya untuk penerimaan yang sangat baik. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Ketik tab “Video” pada halaman pendaratan apl.
 2. Pilih video yang anda ingin edit dalam galeri anda.
 3. Tekan tanda semak hijau di sudut kanan bawah.
 4. Ketik ikon “Penapis” pada bar tugas di bahagian bawah.
 5. Pilih pilihan “Laraskan”.
 6. Seret peluncur untuk menukar nilai bagi setiap kategori di bahagian bawah.
 7. Apabila selesai, tekan ikon tanda semak di sebelah kanan.

Cara Meningkatkan Kualiti Video untuk TikTok

Tik tok boleh dikatakan platform media sosial paling popular hari ini, jadi menarik perhatian memerlukan banyak usaha. Selepas meluangkan masa yang banyak untuk menghasilkan idea dan merakam serta mengedit video, melihat versi yang dimuat naik di TikTok mungkin mengecewakan.

Sebabnya ialah TikTok cenderung untuk mengurangkan kualiti video semasa proses muat naik. Ini dilakukan untuk mencapai kelajuan muat naik dan masa pemuatan yang lebih pantas dan untuk menjimatkan data. Nasib baik, terdapat penyelesaian pantas untuk isu ini yang hanya memerlukan satu atau dua ketikan tambahan semasa memuat naik video.

Hanya melalui proses muat naik seperti biasa. Sebaik sahaja anda mencapai skrin Siar, lakukan perkara berikut:

 1. Tatal ke bawah dan cari “Muat naik HD” atau Benarkan muat naik berkualiti tinggi.”
 2. Dayakan pilihan “Muat naik HD” atau “Benarkan muat naik berkualiti tinggi”.

Bergantung pada peranti anda, pilihan mungkin tersedia terus pada skrin Siar. Selepas anda mendayakan pilihan ini sekali, ia akan kekal dihidupkan. Oleh itu, anda tidak perlu mengulangi langkah ini setiap kali anda memuat naik TikTok baharu.

Bagaimana untuk Meningkatkan Kualiti Video dalam CapCut

CapCut ialah aplikasi penyuntingan video semua-dalam-satu yang telah menggemparkan dunia berkat kemudahan penggunaannya. Berpegang teguh pada caranya yang mudah, apl itu membolehkan anda meningkatkan kualiti video dalam beberapa langkah sahaja.

 1. Ketik butang “Projek baharu” pada halaman pendaratan apl.
 2. Pilih video yang ingin anda edit.
 3. Tekan butang “Tambah” di sudut kanan bawah.
 4. Tatal ke kiri pada bar tugas di bahagian bawah skrin anda sehingga anda mencapai ikon “Penapis”.
 5. Pergi ke tab “Laraskan”.
 6. Ketik tetapan individu dan gunakan peluncur untuk mencapai hasil terbaik untuk video anda.

Walaupun anda boleh bermain dengan semua pilihan yang tersedia, tetapan berikut akan memberi kesan kepada kualiti video anda paling banyak:

 • Kecerahan
 • Berbeza
 • Ketepuan
 • Dedahan
 • Tajam

Naikkan Bar

Sudah tentu, menonton video berkualiti rendah dari masa lalu boleh menjadi nostalgia. Tetapi video ini juga boleh mengingatkan anda betapa teknologi telah maju, membolehkan anda merakam detik baharu dengan lebih jelas.

Dengan kualiti kamera yang anda gunakan dan aplikasi pengeditan video yang tidak terkira banyaknya, anda boleh menghasilkan video dengan kualiti yang dicemburui dengan mudah. Sama ada anda menetapkan pentas sebelum merakam atau menghabiskan lebih banyak masa dalam pasca produksi, panduan kami telah menunjukkan kepada anda cara untuk meningkatkan kualiti video anda.

Adakah anda mempunyai masalah dengan kualiti video yang lemah pada telefon pintar atau apl media sosial anda? Bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.