Cara Menjadikan Gambar iPhone Anda Saiz Fail Yang Lebih Kecil Secara Lalai

75

Terdapat beberapa sebab anda mungkin mahu mengubah saiz foto anda. Mungkin anda kehabisan ruang storan pada peranti anda dan perlu mengosongkan sedikit ruang. Atau mungkin anda perlu menghantar foto melalui e-mel atau aplikasi pemesejan, dan ia terlalu besar untuk dilampirkan.

Cara Menjadikan Gambar iPhone Anda Saiz Fail Yang Lebih Kecil Secara Lalai

Kadangkala, anda mungkin perlu mengubah saiz imej untuk memuat naiknya ke tapak tertentu. Tanpa mengira sebabnya, menukar saiz fail imej agak mudah dilakukan.

Artikel ini akan menggariskan cara berbeza untuk mengurangkan saiz foto anda pada iPhone anda.

Cara Mengambil Foto Dengan Saiz Fail yang Lebih Kecil pada iPhone

Apabila bercakap tentang fotografi iPhone, kami telah melangkah jauh dalam masa yang singkat. Kamera telah menjadi lebih baik dan lebih baik, membolehkan kami mengambil beberapa foto yang benar-benar menakjubkan.

Memandangkan kualiti imej kami telah meningkat, begitu juga dengan saiz fail. Satu gambar kini boleh mengambil 1.5 hingga 5 MB ruang, yang boleh ditambah dengan cepat jika anda seorang jurugambar yang gemar.

Tiada cara mudah untuk mengubah saiz foto pada iPhone atau iPad tanpa kehilangan kualiti. Tetapi terdapat beberapa penyelesaian yang boleh membantu menjadikan gambar iPhone saiz fail yang lebih kecil tanpa mengorbankan terlalu banyak kualiti.

Tukar Format Fail Foto Anda

Apabila bercakap tentang gambar dan video, kita semua mahu dapat menangkap imej dan rakaman berkualiti tinggi. Apa yang ramai orang tidak sedar ialah format fail boleh membuat perbezaan besar dari segi saiz fail.

Secara lalai, iPhone anda menyimpan foto dengan sambungan .jpg. Walaupun JPG ialah format yang bagus untuk kebanyakan foto, ia tidak semestinya pilihan terbaik untuk saiz fail. Jika anda ingin mengambil foto dengan saiz fail yang lebih kecil, cuba tukar format kepada PNG atau HEIF.

Untuk melakukan ini, ikuti langkah mudah ini.

  1. Pergi ke Tetapan > Kamera > Format.
  2. Pilih format yang anda inginkan.

Perlu diingat bahawa tidak semua format serasi dengan semua peranti, jadi anda mungkin mahu menggunakan JPG jika anda merancang untuk berkongsi foto anda dengan orang lain.

Laraskan Resolusi Foto

Peleraian foto ialah bilangan piksel (atau titik) yang membentuk imej. Lebih tinggi resolusi, lebih tajam dan jelas foto itu. Tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh melaraskan peleraian foto anda?

Dengan menurunkan resolusi, anda boleh mengurangkan saiz fail foto anda. Untuk menukar peleraian foto anda, ambil langkah ini.

  1. Pergi ke Tetapan > Kamera > Rakam Video.
  2. Pilih “720p HD pada 30 fps” , “1080p HD pada 30 fps” , “1080p HD pada 60 fps” dan “4k pada 30 fps.” menyesuaikan diri dari sana berdasarkan keperluan anda.

Gunakan Tetapan Bekas Imej Berkecekapan Tinggi (HEIC) dalam Apl Kamera

Jika anda mempunyai iOS 11 atau lebih baru, anda boleh memanfaatkan tetapan Kecekapan Tinggi baharu dalam apl Kamera. Tetapan ini menggunakan kaedah pemampatan baharu yang menghasilkan saiz fail foto yang lebih kecil tanpa mengorbankan kualiti.

Ambil langkah ini untuk menghidupkan tetapan ini.

  1. Buka apl Kamera.
  2. Navigasi ke Tetapan > Format > Kecekapan Tinggi.

Setelah HEIC didayakan, sebarang foto baharu yang anda ambil akan disimpan dalam format baharu ini – mengurangkan saiz fail sambil mengekalkan kualiti asalnya.

Jika anda perlu menghantar foto kepada seseorang yang tidak mempunyai iPhone atau peranti lain yang boleh melihat fail HEIC, cuma buka foto dalam apl Foto dan ketik Kongsi > Salin > Salin sebagai JPEG.

Cara Mengurangkan Saiz Fail Gambar Sedia Ada pada iPhone

Pernahkah anda mengambil gambar dengan iPhone anda, tetapi kemudian menyedari bahawa ia terlalu besar untuk dihantar melalui e-mel atau teks? Atau mungkin anda ingin menjimatkan sedikit ruang storan pada telefon anda dengan mengurangkan saiz fail beberapa foto sedia ada anda. Sama ada cara, mengurangkan saiz fail foto pada iPhone anda adalah mudah.

Berikut ialah beberapa alat yang boleh membantu.

Pemampat Dalam Talian Seperti TinyWow

Jika anda tidak mahu memuat turun aplikasi lain ke skrin utama anda yang sudah melimpah, anda juga boleh menggunakan pemampat dalam talian seperti TinyWow. Hanya pergi ke tapak web mereka, muat naik foto yang ingin anda mampatkan dan tunggu sehingga pemampatan berlaku.

Setelah selesai, anda boleh memuat turun foto yang dimampatkan ke iPhone anda atau menyimpannya terus ke akaun Dropbox atau iCloud anda.

Apl Pemampatan

Terdapat beberapa aplikasi tersedia yang membolehkan anda memampatkan saiz fail foto anda tanpa kehilangan sebarang kualiti. Salah satu aplikasi yang paling popular ialah Saiz gambaryang tersedia secara percuma di App Store.

Setelah anda memuat turun dan memasang apl itu, cuma buka apl itu dan pilih foto yang ingin anda mampatkan. Apl itu kemudiannya akan melakukan keajaibannya dan mengurangkan saiz fail foto anda supaya ia mengambil lebih sedikit ruang pada gulungan kamera anda.

Penanaman

Yang ini memakan masa lebih sedikit daripada dua pilihan pertama, tetapi ia berbaloi jika anda kehabisan ruang storan. Apabila anda memangkas foto, anda pada dasarnya mengalih keluar bahagian gambar yang tidak penting untuk subjek utama. Sebagai contoh, jika anda mempunyai gambar diri anda di hadapan Menara Eiffel, anda mungkin memotong langit atau tanah supaya tumpuan tertumpu kepada anda dan menara semata-mata.

Untuk memangkas foto pada iPhone anda, ikut langkah mudah ini.

  1. Buka apl Foto dan pilih gambar yang ingin anda edit.
  2. Ketik “Edit” di penjuru kanan sebelah atas dan pilih “Pangkas.” Dari situ, anda boleh memilih jumlah foto yang ingin anda simpan dan jumlah yang anda ingin pangkas.
  3. Setelah anda berpuas hati dengan pilihan anda, ketik “Selesai” di penjuru kanan sebelah atas dan voila! Anda kini mempunyai foto yang dipangkas yang menggunakan lebih sedikit ruang pada gulungan kamera anda.

Maksimumkan Ruang Storan iPhone Anda

Gulungan kamera iPhone anda mungkin penuh dengan gambar yang mengambil terlalu banyak ruang storan. Tetapi memadamkan kenangan itu bukan pilihan. Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk mengurangkan saiz fail gambar sedia ada pada iPhone anda supaya anda boleh mengosongkan sedikit ruang tanpa perlu memadamkan sebarang kenangan yang berharga.

Anda boleh menggunakan alat pemampat seperti Saiz Imej atau TinyWow, atau memangkas bahagian yang tidak diingini daripada foto anda untuk menjadikan gambar iPhone saiz fail yang lebih kecil. Sebagai alternatif, anda boleh tweak tetapan kamera iPhone anda dan pilih resolusi yang lebih rendah atau format yang mengurangkan saiz foto anda.

Cuba satu (atau semua) kaedah ini pada masa akan datang anda kehabisan ruang storan.

Pernahkah anda mencuba salah satu kaedah ini untuk menjadikan gambar iPhone saiz fail yang lebih kecil? Adakah anda tahu cara lain untuk menjadikan gambar iPhone saiz fail yang lebih kecil? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.