Cara Menjadikan Komputer Riba Berprestasi Lebih Baik untuk Permainan

106

Adakah anda tidak berpuas hati dengan prestasi komputer riba semasa anda dalam permainan? jangan risau.

Cara Menjadikan Komputer Riba Berprestasi Lebih Baik untuk Permainan

Malah komputer riba yang tidak dibina untuk permainan masih boleh menawarkan banyak pengalaman yang menyenangkan. Dan jika anda menggunakan komputer riba julat pertengahan hingga mewah, anda mungkin boleh menjadikannya lebih baik dengan beberapa tweak.

Cara Meningkatkan Prestasi Komputer Riba untuk Permainan

Terdapat beberapa cara untuk meningkatkan prestasi pada komputer riba permainan untuk memerah setiap auns kuasa terakhir, serta komputer riba lain yang boleh menjalankan lebih banyak permainan dengan konfigurasi yang betul.

Tambah SSD

SSD boleh memberi kesan besar kepada pengalaman permainan anda jika anda masih tidak menggunakannya. Walaupun anda masih memerlukan HDD untuk menyimpan permainan anda, memasang sistem pengendalian pada SSD memberikan peningkatan prestasi yang besar.

SSD mempunyai kelajuan baca dan tulis yang lebih pantas, bermakna semua aplikasi perisian sistem dilaksanakan dengan lebih pantas.

Ini akan diterjemahkan kepada pengalaman permainan anda.

Sesetengah permainan bergantung pada kelajuan membaca pantas untuk memuatkan aset ke dalam memori. Oleh itu, memasang permainan SSD pada SSD secara mendadak mempengaruhi beberapa masa pemuatan dan pemaparan.

Bersihkan Laptop

Terdapat dua cara untuk membersihkan komputer riba. Anda harus melakukan pembersihan perkakasan dan perisian sekali-sekala.

Perisian iklan, perisian hasad dan juga apl bukan berniat jahat boleh bertimbun pada komputer riba anda. Sama ada anda kekurangan storan atau mempunyai terlalu banyak apl yang berjalan di latar belakang, kemungkinan besar prestasi komputer riba anda akan menurun.

Menjalankan beberapa imbasan dan memadamkan fail dan apl yang tidak digunakan akan menyumbang kepada peningkatan prestasi kecil.

Kemudian anda mempunyai pembersihan perkakasan anda. Yang ini boleh menjadi rumit jika anda tidak biasa dengan cara komputer riba disatukan.

Tetapi anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh membawa komputer riba anda ke perkhidmatan pembersihan profesional atau menonton beberapa tutorial video YouTube dan melakukannya sendiri.

Adalah penting untuk mengeluarkan habuk dan menukar pes haba untuk mengelakkan terlalu panas. Apabila komponen menjadi terlalu panas, ia tidak berfungsi dengan baik malah boleh menyebabkan komputer riba ditutup pada pertengahan sesi permainan anda.

Tambah RAM

Komputer riba dengan hanya 8 GB RAM bukanlah sesuatu yang istimewa pada hari ini. Ia cukup untuk menjalankan banyak permainan tetapi menambah satu lagi batang 8 GB boleh memberi impak besar pada prestasi permainan.

Anda juga tidak perlu melampaui batas di sini. Sangat sedikit permainan yang memanfaatkan 32 GB RAM, jadi memastikan anda memasang sekurang-kurangnya 16 GB adalah lebih daripada mencukupi.

Kemas kini Pemacu

Pemacu ialah kategori perisian unik untuk aplikasi yang memberitahu komponen perkakasan cara berkelakuan.

Tidak memastikan pemacu dikemas kini, terutamanya untuk kad grafik, boleh menjadi perbezaan antara menjalankan permainan dan tidak dapat melancarkannya.

Mengemas kini pemacu adalah sama penting untuk kad grafik generasi lama seperti yang baharu. Walaupun yang terakhir mungkin tidak dipengaruhi oleh versi pemacu, kad yang lebih lama selalunya mendapat peningkatan prestasi yang lebih ketara yang membantu mereka kekal relevan dalam aplikasi permainan.

Pertimbangkan Overclocking

Bertahun-tahun yang lalu, komputer riba tidak boleh overclock tanpa pengetahuan teknologi yang serius. Ini tidak lagi berlaku.

Walaupun CPU dan kad grafik overclocking adalah terutamanya usaha PC desktop, komputer riba datang dengan komponen tidak berkunci yang boleh overclocked.

Kad grafik AMD dan Nvidia dikonfigurasikan untuk cabutan kuasa dan kelajuan jam tertentu. Tetapi perisian seperti Pembakar selepas daripada MSI boleh membantu anda menukar memori dan jam teras, voltan, had kuasa dan kelajuan kipas pada kad grafik komputer riba.

Ini mengandaikan kad itu direka bentuk untuk menyokong ini.

Ingat bahawa overclocking boleh memanaskan komponen secara serius, dan penyejukan komputer riba tradisional tidak cukup kuat untuk menyokong peningkatan jangka panjang dalam cabutan voltan dan kelajuan jam.

Optimumkan Tetapan Kuasa

Sesetengah komputer riba tidak dikonfigurasikan dengan betul untuk membuka kunci potensi sebenar mereka. Tetingkap Tetapan Kuasa ialah penunjuk yang baik sama ada komputer riba anda menahan.

Menukar tetapan kepada Prestasi Tinggi akan menghabiskan bateri dengan lebih cepat tetapi akan meningkatkan prestasi CPU.

Berikut ialah cara untuk mengoptimumkan tetapan kuasa.

 1. Tekan butang “Mula”.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Pilih “Sistem.”
 4. Navigasi ke bahagian “Kuasa dan Tidur”.
 5. Pergi ke “Tetapan Kuasa Tambahan.”
 6. Pilih “Prestasi Tinggi.”
 7. Sahkan tetapan pelan baharu.

Lumpuhkan Perkhidmatan Latar Belakang

Terdapat beberapa perkhidmatan latar belakang yang dijalankan pada mana-mana komputer riba Windows secara lalai. Walaupun masing-masing sahaja tidak mempunyai kesan yang ketara, pelbagai perkhidmatan boleh menyebabkan kekurangan sumber yang tidak perlu pada penggunaan CPU dan RAM.

Melumpuhkan perkhidmatan berikut akan meningkatkan FPS dalam permainan anda.

 • Perkhidmatan Gerbang Lapisan Aplikasi
 • Perkhidmatan Sokongan Bluetooth
 • Pengalaman Pengguna Terhubung dan Telemetri
 • Pengurus Peta dimuat turun
 • Perkhidmatan Pengurusan Apl Perusahaan
 • Faks
 • Perkongsian Sambungan Internet
 • Sentuh Perkhidmatan Panel Papan Kekunci dan Tulisan Tangan
 • Perkhidmatan Biometrik Windows
 • Perkhidmatan Windows Insider
 • Perkhidmatan Hotspot Mudah Alih Windows
 • Perkhidmatan Perkongsian Rangkaian Windows Media Player

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan perkhidmatan dalam Windows.

 1. Taip “Perkhidmatan” dalam bar carian Windows.
 2. Klik untuk memaparkan apl “Perkhidmatan”.
 3. Klik kanan pada perkhidmatan.
 4. Klik pada “Properties.”
 5. Klik butang “Berhenti”.
 6. Klik “Guna.”

Tukar Tetapan Kad Grafik

Biasanya, setiap permainan membolehkan anda menukar tetapan paparan dan grafik agar sesuai dengan prestasi atau kualiti visual yang anda inginkan.

Walau bagaimanapun, itu tidak semestinya menghasilkan FPS terbaik komputer riba anda.

Menukar tetapan kad grafik daripada panel pemacu mungkin menawarkan rangsangan tambahan. Ini kerana komputer riba tidak akan mengetepikan memori tambahan secara automatik untuk fungsi pengkomputeran yang anda tidak akan gunakan.

Lancarkan kawalan induk untuk kad grafik AMD atau Nvidia anda dan semak dengan tetapan kualiti imej, tekstur dan prestasi sehingga anda mencapai kadar bingkai yang lebih tinggi.

Jika anda sudah mempunyai beberapa profil untuk dilalui, pastikan anda memilih prestasi tertinggi berbanding pilihan kualiti seimbang atau bertekstur tinggi.

Tukar kepada Sambungan Ethernet

Memiliki komputer riba permainan adalah mudah, kerana anda boleh bermain di mana-mana sahaja dengan sambungan internet yang stabil dan soket dinding sandaran.

Tetapi permainan tanpa wayar tidak selalu menyeronokkan.

Jika anda menghabiskan sebahagian besar masa anda dalam permainan pemain tunggal, sambungan internet tidak akan menjadi masalah. Tetapi permainan dalam talian, terutamanya tajuk kompetitif, memerlukan sambungan yang stabil dengan kependaman rendah.

Beralih kepada sambungan Ethernet apabila anda berada di rumah akan meningkatkan prestasi dalam permainan dalam talian anda dengan serta-merta.

Ia tidak akan meningkatkan FPS anda, tetapi ia boleh menyelesaikan sebarang masalah ketinggalan dan memutuskan sambungan.

Gunakan Mod Permainan Windows 10

Mod Permainan ialah apl Windows 10 yang diprapasang yang direka untuk membuat perubahan pada sistem anda supaya ia boleh memberikan prestasi unggul dalam aplikasi permainan.

Alat ini membuat pelarasan khusus pada penggunaan memori, melumpuhkan proses dan perkhidmatan latar belakang, dan memperuntukkan sumber dalam pelbagai cara untuk memberi anda FPS yang lebih tinggi dalam permainan.

Contohnya, ia mungkin melumpuhkan kemas kini, pemberitahuan dan aktiviti latar belakang lain yang anda mungkin tidak fikirkan buat sementara waktu semasa bermain permainan. Sebaik sahaja anda keluar dari Mod Permainan, ia akan memulihkan tetapan anda kepada konfigurasi sebelumnya.

Ia tidak melakukan sesuatu yang terlalu istimewa, tetapi ia mengautomasikan banyak perkara yang boleh membawa anda 30 minit hingga satu jam untuk diselesaikan sebelum setiap sesi permainan.

Tukar Resolusi

Permainan pada resolusi tinggi akan menjadikan mana-mana permainan lebih mengagumkan. Malangnya, resolusi tinggi boleh membunuh FPS anda.

Menurunkan resolusi dengan satu atau dua tahap, seperti yang diterima oleh permainan, boleh meningkatkan prestasi.

Bolehkah saya Menggunakan Kad Grafik Luaran pada Komputer Riba Saya untuk Permainan?

Biasanya, komputer riba permainan akan datang dengan kad grafik khusus, cukup untuk menjadikannya cukup berkuasa untuk menjalankan pelbagai tajuk.

Walau bagaimanapun, kad grafik komputer riba tidak setanding dengan kad grafik desktop. Format yang kecil, penyejukan terhad dan had cabutan kuasa menyukarkan walaupun komputer riba permainan terkuat untuk memadankan prestasi PC desktop yang dikonfigurasikan serupa.

Kemudian terdapat isu beberapa komputer riba permainan yang mempunyai kad grafik tahap permulaan yang kurang memberangsangkan.

Tetapi memandangkan menukar kad grafik dalam komputer riba bukanlah perkara yang mudah berbanding dengan menukar komponen desktop, terdapat satu lagi laluan untuk meningkatkan prestasi komputer riba.

Komputer riba moden boleh menggunakan kad grafik luaran tanpa menjejaskan atau membebankan bekalan kuasanya.

Anda memerlukan beberapa perkara untuk membuat ini berfungsi.

 1. Penutup luar kad grafik khas.
 2. Bekalan kuasa kad grafik luaran.
 3. Port kabel petir yang serasi pada komputer riba.

Dengan persediaan ini, anda boleh mendayakan komputer riba mengenali dan menggunakan banyak kad grafik versi desktop dan menjadikan komputer riba produktiviti menjadi mesin permainan yang berkuasa.

Kelebihan terbesar menggunakan kad grafik luaran pada komputer riba ialah ia tidak mengganggu penggunaan kuasa dalaman atau menyebabkan terlalu panas.

Tetapi terdapat lebih banyak kelemahan untuk menggunakan kad grafik luaran pada komputer riba. Pertama, tidak semuanya akan berfungsi dengan kabel petir.

Kedua, menyediakan kad grafik luaran adalah pelaburan besar yang termasuk membeli sarung khas dan bekalan kuasa.

Kemudian, anda boleh menghadapi ketidakserasian perkakasan dan perisian.

Adakah mungkin? ya. Adakah ia berfungsi sepanjang masa, atau adakah ia berbaloi dengan masalah? Boleh dikatakan, tidak.

Tidak Semua Konfigurasi Sistem Menghasilkan Hasil Yang Sama

Jika anda mahukan komputer riba permainan yang lebih baik tanpa membeli yang baharu, lebih baik mencuba dan memerah setiap prestasi terakhir anda dengan membuat beberapa tweak perisian dan perkakasan.

Konfigurasi yang ideal boleh meningkatkan prestasi sebanyak 20% hingga 30% dalam keadaan yang betul.

Manakah antara cadangan ini mempunyai kesan terbesar pada pengalaman permainan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Jangan ragu untuk berkongsi sebarang petua tambahan yang mungkin anda ada untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.