Cara Menjadikan Latar Belakang Lutsinar dalam Canva

115

Jika anda kerap menggunakan imej, anda mungkin biasa dengan Canva. Ia adalah salah satu alat reka bentuk grafik yang paling popular hari ini. Jika anda ingin meninggalkan tera air pada foto anda, bahan reka bentuk untuk syarikat atau berasa terinspirasi untuk mencipta sesuatu untuk diri sendiri, anda boleh menonjolkan imej anda dengan menambahkan lapisan. Teruskan membaca artikel ini dan anda akan belajar cara menjadikan latar belakang telus dalam Canva dan menambahkan sentuhan profesional pada foto anda dengan hanya beberapa klik.

Cara Menjadikan Latar Belakang Lutsinar dalam Canva

Dengan latar belakang yang telus, anda boleh menggabungkan imej dan reka bentuk yang berbeza. Anda boleh mencipta imej yang kelihatan profesional dalam beberapa langkah mudah. Canva membolehkan anda bermain dengan tahap ketelusan untuk menjadikan kerja anda unik dan menarik perhatian.

Sama ada mereka bentuk imej untuk diri sendiri atau orang lain, latar belakang lutsinar akan membantu anda menonjol daripada orang ramai. Imej anda tidak akan kelihatan bersepah dan tidak kemas tetapi profesional dan menarik.

Dengan menambahkan ketelusan pada latar belakang anda, anda boleh menekankan dan menarik perhatian kepada bahagian imej yang berlainan.

Cara Membuat Latar Belakang Lutsinar dalam Projek Canva

Canva menawarkan versi percuma yang boleh anda gunakan untuk mereka bentuk apa sahaja yang anda mahukan dan mempunyai pelbagai templat percuma untuk anda cuba. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat latar belakang telus dalam Canva, anda perlu mendaftar untuk perkhidmatan premium.

Anda boleh memilih antara Canva Pro atau Canva Enterprise. Canva Pro adalah untuk pasukan yang berusaha mengembangkan dan mengembangkan perniagaan. Anda boleh menggunakannya secara percuma untuk 30 hari pertama, tetapi anda perlu membeli langganan selepas itu. Canva Enterprise adalah untuk organisasi besar dengan sekurang-kurangnya 20 pengguna. Anda boleh meminta demo di tapak web Canva untuk menyemaknya.

Mari kita kembali kepada langkah-langkah bagaimana untuk membuat latar belakang lutsinar:

 1. Pastikan anda log masuk ke Akaun Canva.
 2. Pilih imej yang anda ingin kerjakan.
 3. Kini anda perlu mengalih keluar lapisan latar belakang atau warna imej anda. Ketik Kesan di penjuru atas bar alat anda. Ketik Pembuang latar belakang. Sekarang anda telah mengalih keluar lapisan latar belakang, anda boleh menjadikan reka bentuk anda telus.
 4. Ketik ikon muat turun di penjuru kanan sebelah atas.
 5. Anda kini harus memilih jenis fail imej anda. Pastikan PNG dipilih; jika tidak, anda tidak akan dapat mempunyai latar belakang yang telus.
 6. Di bawah pilihan Pro, anda akan melihat kotak pilihan di sebelah latar belakang Lutsinar. Tandai kotak semak. Jika tidak, imej anda akan mempunyai latar belakang putih.
 7. Ketik Muat turun.

Cara Menjadikan Latar Belakang Imej Sedia Ada Lutsinar

Walaupun bunyinya sangat serupa, menjadikan latar belakang imej telus dan menjadikan latar belakang telus bukanlah perkara yang sama. Dalam kes ini, anda melaraskan latar belakang imej anda, biasanya untuk menyerlahkan teks anda di hadapan.

 1. Buka Canva.
 2. Pilih imej yang anda sedang bekerjasama.
 3. Ketik pada imej latar belakang.
 4. Ketik ikon papan dam di penjuru kanan sebelah atas imej. Itulah butang ketelusan. Anda akan melihat peluncur dari 0 hingga 100.
 5. Seret peluncur mengikut keutamaan anda. Jika anda ingin meningkatkan ketelusan, seret ke arah 0. Jika anda ingin meningkatkan kelegapan, seret ke arah 100.
 6. Ketik Muat turun.

Cara Membuat Objek Lutsinar

Jika anda menggabungkan lebih banyak imej menjadi satu atau menambah kotak teks pada imej, anda mungkin akan membuat sekurang-kurangnya satu daripadanya telus untuk menghasilkan kesan yang lebih baik. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Pilih imej atau kotak teks yang anda mahu jadikan telus.
 2. Anda akan melihat menu muncul di sebelah imej. Di sebelah kanan menu, anda akan melihat anak panah dan dengan mengetiknya, anda akan mempunyai akses kepada pilihan tambahan. Ketik Ketelusan.
 3. Laraskan peluncur ketelusan.
 4. Memandangkan anda telah menetapkan tahap ketelusan objek anda, anda boleh terus mengusahakan reka bentuk anda atau memuat turunnya.

Bagaimana untuk Menggunakan Imej Dengan Latar Belakang Lutsinar dalam Canva?

Sebaik sahaja anda telah menetapkan latar belakang lutsinar pada imej anda, anda boleh menggunakannya untuk melapisinya pada imej lain. Jika anda mencipta logo syarikat atau menambahkan tera air pada reka bentuk anda, anda akan sering menggunakannya. Muat naik imej kembali ke Canva dan lampirkan di atas imej atau reka bentuk pilihan anda.

Faedah Bermain Dengan Ketelusan

Mencipta dan menggunakan imej dengan latar belakang lutsinar boleh mempunyai pelbagai kesan berfaedah:

 • Anda sedang memudahkan latar belakang yang banyak perkara berlaku – Latar belakang yang menonjol boleh menjadi sangat berkesan, tetapi ia selalunya kelihatan berselerak dan menjadikan teks anda tidak boleh dibaca. Dalam kes ini, anda boleh membuat keputusan untuk menjadikan latar belakang imej anda telus untuk membuat teks muncul.
 • Tekankan teks – Anda boleh menambah lebih daripada satu lapisan latar belakang dan melaraskan tahap ketelusan untuk menjadikan teks lebih kelihatan. Bermain dengan warna dan tahap kecerahan, bersama-sama dengan ketelusan, boleh melakukan keajaiban untuk reka bentuk anda.
 • Cipta reka bentuk yang bersih dan minimalis – Menambah ketelusan pada latar belakang imej anda boleh memberikan rasa kesederhanaan pada reka bentuk anda. Jika reka letak tidak “sibuk” dan teksnya jelas, anda boleh mencapai gaya imej minimalis. Bergantung pada topik reka bentuk anda, ini boleh menjadi alat yang hebat apabila reka bentuk anda berputar di sekitar alam semula jadi, cahaya, matahari, dsb.
 • Tarik perhatian kepada bahagian tertentu reka bentuk anda – Dengan bermain dengan lapisan dan ketelusan, anda boleh mengalihkan perhatian penonton anda kepada bahagian tertentu reka bentuk anda. Anda boleh membuat tetingkap dan potongan atau menambah objek lutsinar untuk dilihat oleh penonton anda. Menambah warna, bentuk dan kecerahan yang berbeza juga akan menjadikan reka bentuk anda menonjol daripada orang ramai.
 • Tambahkan tekstur pada reka bentuk anda – Anda boleh bermain dengan tekstur yang berbeza sambil melaraskan tahap ketelusan reka bentuk anda. Ini akan membantu anda mencapai kesan visual yang hebat dan menarik penonton.
 • Tambahkan warna dengan ketelusan – Menambah ketelusan pada reka bentuk anda membolehkan anda bermain dengan warna juga. Anda boleh menambah latar belakang kecerunan yang menekankan teks atau objek, warna berani untuk menarik perhatian atau menggabungkan warna yang berbeza.
 • Tambah kesan campuran yang berbeza – Anda boleh mempunyai kelebihan tajam antara objek lutsinar dan tidak lutsinar, peralihan lembut antara kedua-dua atau tahap ketelusan objek yang berbeza.
 • Penjenamaan dengan reka bentuk – Anda boleh menetapkan gaya untuk jenama dengan menggunakan tahap ketelusan tertentu untuk berbilang reka bentuk. Ini akan menjadikan jenama itu mudah dikenali.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang mencipta karya seni yang sempurna di Canva.

Mengapa menggunakan latar belakang lutsinar dan bukannya latar belakang putih?

Walaupun ia mungkin kelihatan sama pada aplikasi yang berbeza, latar belakang putih pada imej anda akan muncul jika anda cuba melapisinya pada satu lagi. Ini selalunya boleh mengganggu (melainkan imej lain juga berwarna putih). Jika anda menambahkan logo syarikat atau tera air pada reka bentuk anda, sebaiknya anda mempunyai latar belakang yang telus. Dengan cara itu, logo/tera air anda akan tetap ketara, tetapi ia tidak akan menarik perhatian terlalu banyak.

Petua: Apabila anda memuat turun reka bentuk dan anda mahukan latar belakang lutsinar, sentiasa pastikan kotak semak latar belakang Lutsinar ditandakan. Jika tidak, imej anda akan disimpan dengan latar belakang putih, jadi pastikan kotak semak sentiasa ditanda dan sentiasa semak semula kerja anda sebelum menyerahkannya.

Di manakah saya boleh mencari reka bentuk Canva dengan latar belakang telus?

Canva menawarkan beribu-ribu reka bentuk percuma atau berbayar dengan latar belakang lutsinar yang boleh anda tambahkan pada reka bentuk dan muat turun anda sendiri. Jika anda ingin mencuba beberapa templat, ikuti langkah berikut:

1. Buka Canva.

2. Ketik bar carian di sebelah kiri.

3. Taip perkara yang anda cari atau semak imbas reka bentuk.

4. Ketik reka bentuk yang anda suka.

5. Ketik Muat turun di penjuru kanan sebelah atas.

6. Di bawah Jenis Fail, pastikan PNG dipilih.

7. Pastikan kotak semak di sebelah latar belakang Lutsinar ditanda.

8. Ketik Muat turun.

Reka Bentuk Seperti Pro Dengan Canva

Kini anda telah mempelajari cara menjadikan latar belakang telus dalam Canva. Ia adalah alat mudah yang boleh membuat reka bentuk anda popular. Jika anda ingin menambah lapisan pada reka bentuk anda, buat logo syarikat, tambah tera air dan banyak lagi, Canva akan sangat sesuai untuk anda. Dengan hanya beberapa klik, anda akan dapat mencipta reka bentuk yang akan menonjol daripada orang ramai.

Adakah anda sering menggunakan Canva? Berapa kerapkah anda menggunakan ciri ketelusan untuk menjadikan reka bentuk anda menarik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.