Cara Menjajarkan Bahagian Kanan Garis dalam Word

58

Sebagai salah satu program penulisan terbaik di pasaran, MS Word tidak mempunyai kekurangan pilihan pemformatan. Penjajaran teks termasuk dalam perkara penting, dan anda mungkin terkejut dengan perkara yang boleh dilakukan dengan baris dalam hal itu.

Cara Menjajarkan Bahagian Kanan Garis dalam Word

Khususnya, adalah mungkin untuk menjajarkan baris dalam Word dalam beberapa cara. Terutama, anda boleh menjajarkan satu bahagian ke kiri dan satu lagi ke kanan. Artikel ini akan mengajar anda cara melakukannya dan meningkatkan permainan pemformatan anda dalam MS Word.

Menjajarkan Bahagian Baris dalam MS Word

Microsoft Word mempunyai pilihan penjajaran lalai untuk baris dan perenggan lengkap. Anda boleh menukar penjajaran teks kepada Kiri, Kanan, Tengah dan Wajar.

Walau bagaimanapun, perisian ini juga membolehkan anda membuat penjajaran dwi untuk satu baris, tetapi pilihan itu tidak begitu jelas seperti piawaian pemformatan yang disebutkan. Terdapat dua kaedah untuk mencipta dua penjajaran – Kiri dan Kanan – dalam baris yang sama:

 • Menggunakan fungsi hentian Tab Kanan
 • Menetapkan fungsi Tab kepada penjajaran kanan

Terdapat juga kaedah berbeza yang akhirnya boleh memberikan hasil yang diingini, tetapi anda tidak sepatutnya menggunakannya jika anda tahu cara yang betul untuk membuat penjajaran dwi. Kita akan sampai kepada kaedah alternatif itu kemudian. Buat masa ini, mari kita lihat cara terbaik untuk menjajarkan bahagian baris ke kanan dalam Word.

Semasa membaca penjelasan, ambil perhatian bahawa panduan ini menganggap penjajaran teks lalai anda adalah Kiri.

Menggunakan Fungsi Tab Stop Kanan

Kaedah pertama bergantung pada menghidupkan pembaris dalam Word. Berikut ialah cara menggunakan pembaris untuk menjajarkan dua garisan:

 1. Jika pembaris tidak muncul, dayakannya dengan menandai kotak “Pembaris” di bawah menu “Lihat”.
 2. Cari simbol Tab di sebelah kiri pembaris – ia akan kelihatan seperti pangkalan besbol atau huruf “L.”
 3. Klik simbol Tab sehingga anda melihat bentuk seperti huruf “L” dalam cermin. Ini ialah hentian tab Kanan.
 4. Pada pembaris atas, klik pada tepi kanan bahagian putih untuk meletakkan hentian Tab.
 5. Mula menaip, kemudian tekan “Tab” pada papan kekunci anda. Kursor harus melompat ke kanan, dan teks yang anda taip harus diisi dari kanan ke kiri.

Menetapkan Fungsi Tab kepada Penjajaran Kanan

Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan penjajaran tab melalui menu. Teknik ini lebih mudah kerana ia tidak bergantung pada anda mengklik pada titik yang tepat pada pembaris seperti dalam langkah 3 kaedah sebelumnya.

 1. Pastikan anda mengetahui kedudukan jidar kanan dalam dokumen anda. Anda boleh melihat nombor tepat di sebelah kanan pembaris atas. Jika pembaris tiada di sana, togolnya dengan pergi ke “Lihat” dan tandai kotak di sebelah “Pembaris”.
 2. Semasa diletakkan pada baris kosong dalam dokumen anda, pergi ke tab “Laman Utama”.
 3. Masukkan menu “Perenggan”.
 4. Pergi ke “Tab”. Anda akan melihat beberapa pilihan untuk penyesuaian tab di sini.
 5. Di bawah “Kedudukan hentian tab”, masukkan nilai tepat lokasi jidar kanan yang anda ingat dari langkah 1.
 6. Di bawah “Penjajaran”, pilih “Kanan”, kemudian klik pada “OK.”

Mari kita jelaskan apa yang berlaku di sini.

Dengan memasukkan lokasi jidar kanan, anda telah menetapkan tab untuk meletakkan kedudukan secara automatik di tepi kanan dokumen. Ini bermakna, sebaik sahaja anda menekan “Tab” pada papan kekunci anda, kursor akan melompat ke kanan.

Memilih penjajaran Kanan bermakna teks akan diisi dari kanan ke kiri. Ambil perhatian bahawa teks sebenar akan “mengalir” dengan betul, dari kiri ke kanan, iaitu, huruf anda tidak akan keluar dalam susunan terbalik.

Menggunakan Tab Papan Kekunci dan Ruang (Apa yang Tidak Boleh Dilakukan)

Kaedah berikut adalah lebih rendah daripada dua yang kami terangkan sebelum ini, tetapi boleh berfungsi sebagai pembetulan sekali sahaja untuk dokumen yang kurang penting. Walau bagaimanapun, kami amat tidak menggalakkan anda menggunakan kaedah ini dalam perniagaan atau sebarang surat-menyurat rasmi lain kerana ia akan kelihatan tidak profesional.

 1. Mula menaip teks dengan penjajaran Kiri.
 2. Masukkan teks yang anda mahu muncul di sebelah kanan tanpa tindakan tambahan. Pada masa ini, ia akan kelihatan seperti kesinambungan biasa baris.
 3. Letakkan kursor sebelum huruf pertama bahagian teks yang anda mahu alihkan ke kanan.
 4. Tekan “Tab” pada papan kekunci anda. Anda mungkin perlu mengulangi langkah ini beberapa kali sehingga huruf terakhir datang sedekat mungkin ke jidar kanan.
 5. Menggunakan kekunci “Tab” mungkin tidak akan menghasilkan kedudukan yang ideal. Perhalusi penjajaran teks menggunakan bar ruang.

Jika anda perlu sering menyelaraskan teks dalam dokumen anda, kaedah ini akan terbukti membosankan dengan cepat. Selain itu, ia boleh mewujudkan komplikasi yang tidak perlu. Sebagai contoh, jika anda ingin mengedit baris, kemungkinan teks akan terpesong sebaik sahaja anda memasukkan atau memadam perkataan atau pun aksara.

Tetapi yang paling penting, kaedah ini akan menjadi usang sebaik sahaja anda tahu cara menjajarkan dwi dengan betul. Itulah sebabnya anda harus sentiasa menggunakan teknik yang diterangkan sebelum ini dan bukannya yang ini.

Pilihan Tab Lain dalam Word

Selain penjajaran Kanan, anda boleh menggunakan fungsi tab untuk meletakkan dan menjajarkan teks secara berbeza dalam baris yang sama. Pilihan tab termasuk:

 • Dibiarkan
 • Pusat
 • Betul
 • perpuluhan
 • Bar

Tiga pilihan pertama melaksanakan fungsi yang serupa yang maknanya jelas dari namanya. Pilihan Perpuluhan adalah berbeza, kerana ia berfungsi untuk penjajaran nombor.

Jika anda perlu menulis satu siri baris yang mengandungi nombor dengan titik perpuluhan, memilih tab “Perpuluhan” akan menyelaraskan titik tersebut. Tetapan penjajaran akan digunakan tidak kira berapa besar nombor itu. Contohnya, jika anda menulis “120.5” dalam satu baris dan “3.4” dalam baris seterusnya, “.5” dan “.4” akan dijajarkan dengan sempurna.

Akhir sekali, hentian tab “Bar” tidak berkaitan dengan kedudukan teks sama sekali. Sebaliknya, fungsi ini akan mencipta bar menegak apabila anda memilihnya dan mengklik pada pembaris. Ambil perhatian bahawa bar yang dimasukkan ialah simbol tulen yang akan muncul dalam cetakan.

Mengklik pada ikon Tab akan memaparkan dua lagi pilihan yang tidak menjejaskan tab. Sebaliknya, fungsi ini merujuk kepada lekukan baris.

Pertama, anda mempunyai Inden Baris Pertama. Pilihan ini diwakili dengan ikon pangkalan rumah besbol yang menghadap ke atas. Apabila anda meletakkan kursor pada baris tertentu dan memilih Inden Baris Pertama, baris pertama seluruh perenggan akan bermula pada kedudukan yang anda pilih pada pembaris.

Kedua, terdapat pilihan Inden Gantung, ditunjukkan sebagai pangkalan besbol yang menghadap ke bawah. Pilihan ini akan menetapkan lekukan perenggan anda yang lain. Walau bagaimanapun, baris pertama tidak akan terjejas kerana ia mempunyai alat lekukan khusus.

Untuk mengakhiri bahagian ini, mari lihat satu lagi tindakan penting: mengalih keluar hentian tab daripada dokumen Word anda. Nasib baik, ini sangat mudah dilakukan.

Jika anda telah meletakkan hentian tab secara tidak sengaja atau memutuskan bahawa anda tidak lagi memerlukan penjajaran alternatif, anda boleh mengalih keluar hentian daripada pembaris dalam tiga langkah mudah:

 1. Klik dan tahan hentian tab dengan butang kiri tetikus.
 2. Sambil menahan butang kiri, gerakkan tetikus di bawah pembaris dan tunggu tanda henti tab bertukar menjadi kelabu.
 3. Lepaskan butang.

Menjadi Sarjana Penjajaran Teks dalam Word

Dengan semua pilihan pemformatan yang disediakan oleh MS Word, memalukan jika tidak menggunakan alat berguna seperti hentian tab. Kini setelah anda tahu cara menjajarkan baris teks anda secara separa, dokumen anda akan kelihatan lebih teratur dan profesional.

Adakah anda berjaya menjajarkan separa kanan baris dalam Word? Adakah anda mencuba pilihan hentian tab lain? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.