Cara menjejaki langkah anda hanya menggunakan telefon anda

120
langkah trek pedometer terbaik 01
© NextPit

Anda mungkin pernah mendengar orang bercakap tentang matlamat 10,000 langkah setiap hari yang terkenal. Walaupun sifatnya yang sewenang-wenang – angka itu berasal dari kata-kata bahasa Jepun – mengira langkah boleh menjadi pendorong yang baik untuk menjadi lebih aktif. Begini cara melakukannya tanpa jam tangan pintar.

  • Kekal sihat dengan apl kesihatan dan kecergasan Android terbaik
  • Band pintar dan penjejak kecergasan terbaik

Langkah penjejakan adalah perniagaan besar hari ini, dan ketepatan alat pengukur langkah diragui. Walau bagaimanapun, menggunakan telefon anda untuk mengira langkah anda ialah cara yang baik untuk mengetahui sejauh mana aktif (atau malas) anda dan boleh digunakan sebagai alat motivasi untuk menjadi lebih sihat.

Perkara pertama yang saya ingin nyatakan ialah anda tidak sepatutnya menganggap nombor ini sebagai injil. Gunakan mereka sebagai angka permainan. Jika anda secara konsisten purata kurang daripada 2,000 langkah pada hari Ahad, sebagai contoh, seperti yang saya lakukan, mungkin sudah tiba masanya untuk berfikir tentang membuang dalam berjalan petang ke rutin anda. Sebagai alternatif, jika anda berjalan lebih daripada 20,000 langkah beberapa hari, seperti yang saya lakukan juga, adalah bagus untuk menyemak apl dan mendapatkan angka yang sesuai untuk sejauh mana anda berjalan.

Perkara penting untuk disedari di sini ialah anda tidak memerlukan jam tangan pintar untuk menjejaki langkah anda. Fitbit dan pengeluar jam tangan pintar lain juga bukan tentang mengira langkah, tetapi sebenarnya ramai orang membeli peranti boleh pakai ini hanya untuk satu data itu sahaja. Dan mereka tidak perlu.

Google Fit

Google Fit diprapasang pada kebanyakan telefon pintar Android dan ia telah melalui proses baik pulih sejak kebelakangan ini. Apl ini jauh lebih mendalam daripada hanya mengira langkah, memecahkan aktiviti anda kepada dua kategori; Minit Pergerakan dan Mata Jantung.

  • Kemas kini Google Fit membawa widget skrin utama
langkah apl google fit

Google telah memberikan penekanan yang kuat pada Fit dalam beberapa kemas kini Android yang lalu. / © NextPit

Minit Pergerakan diperoleh untuk semua aktiviti. Anda boleh menjejaki bilangan langkah yang anda ambil, sudah tentu, tetapi ia juga akan mengenali apabila anda menaiki tangga dan bukannya lif, contohnya. Anda juga akan mendapat pecahan pelbagai larian atau larian anda dalam bentuk garis masa dalam tab Jurnal, yang bagus.

Kesihatan Apple

Seperti Google Fit, apl kecergasan jenama Apple sendiri jauh lebih mendalam daripada yang pertama kali dilihat. Walaupun anda tidak mahu masuk ke dalam perkara pemakanan dan kitaran tidur, tab aktiviti akan melakukan tugas yang kukuh untuk menjejaki langkah anda. Anda mendapat data untuk langkah, jarak berjalan dan larian serta ‘penerbangan naik’ apabila anda menaiki tangga.

  • Mengapa saya tidak akan menunggu untuk membeli Apple Watch Series 4
langkah apl kesihatan epal

Anda tidak boleh memadamkan Apple Heath, jadi mengapa tidak menggunakannya? / © NextPit

Terdapat pecahan hari, bulan dan tahun yang mudah dibaca supaya anda boleh menjejaki kemajuan anda jika anda membuat usaha bersepadu untuk meningkatkan bilangan langkah yang anda ambil sebagai sebahagian daripada rutin harian anda. Anda juga tidak perlu memasangnya. Ia adalah salah satu aplikasi Apple yang sukar dipercayai yang akan kekal selama-lamanya pada iPhone anda. Ia ada, sama ada anda suka atau tidak, jadi mengapa tidak menggunakannya?

Huawei Heath

Huawei kini merupakan pengeluar telefon pintar kedua terbesar di dunia, dan jenama China itu turut mendorong aplikasi kesihatan kepada pengguna. Kesihatan Huawei tidak selicin Google Fit atau Apple Health, tetapi apa yang kurang secara mendalam, ia menggantikannya dengan mudah.

  • Huawei Watch GT: tidak boleh berbuat banyak, tetapi mungkin itu perkara yang baik
aplikasi kesihatan huawei

Antara muka tidak licin seperti yang lain, tetapi ia berfungsi dengan baik. / © NextPit

Sekali lagi, apl ini lebih daripada alat pengukur langkah, tetapi langkah memainkan peranan penting dalam cara ia menjejaki penting kesihatan anda. Selain memerhatikan bilangan langkah yang anda ambil dan kalori yang telah anda bakar (yang diambil dengan secubit garam, sudah tentu), anda boleh menjejaki berjalan kaki tertentu dengan GPS dan menetapkan matlamat. Suka bersiar-siar petang dan ingin mencecah 3km? Hanya masukkan butiran dan anda boleh meminta apl menjejaki kemajuan anda. Ia berfungsi untuk berlari dan berbasikal juga.

Pedometer oleh Leap

Anda mungkin pernah mendengar tentang Leap Fitness Group, atau jika anda telah berada di Gedung Google Play pada bila-bila masa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda pasti akan melihat aplikasi popular pengguna yang dipanggil perkara seperti; Six Pack dalam 30 Hari, Hilangkan Lemak Perut dalam 30 Hari dan pelbagai apl senaman di rumah.

  • Kajian Fitbit Ionic Adidas Edition: Pencabar yang layak?

Pedometer khusus syarikat ialah salah satu cara yang paling diperkemas untuk menjejaki langkah anda tanpa menggunakan jam tangan pintar atau jalur kecergasan. Jika anda hanya mahu mengukur langkah, dan tidak memerlukan semua tambahan pemakanan dan kitaran tidur yang disertakan dengan apl prapasang Google dan Apple, maka ini adalah yang sesuai untuk anda.

kaunter langkah lompat

Untuk alat pengukur langkah yang khusus dan diperkemas, ini akan berfungsi dengan baik. / © NextPit

Seperti Huawei Heath, ia juga dilengkapi dengan beberapa gamifikasi. Anda boleh memperoleh lencana untuk melengkapkan matlamat tertentu, seperti mencapai 50,000 langkah atau membakar 1,500 kalori. Perkara seperti ini bukan untuk semua orang, tetapi ia membantu dengan motivasi bagi mereka yang memerlukan dorongan tambahan.

Adakah kami terlepas sebarang apl yang anda cadangkan? Bagaimanakah anda menjejaki langkah anda dengan telefon pintar anda? Beritahu kami!