Cara Menstrim Langsung di Facebook dan YouTube pada Masa yang Sama

74

Facebook dan YouTube adalah dua daripada platform media sosial yang paling popular di seluruh dunia. Pengguna Facebook menyumbang 2.85 bilion pengguna bulanan aktif, manakala YouTube berada di tempat kedua pada 2.29 bilion. Kedua-dua tapak menawarkan perkhidmatan penstriman langsung, memberi peluang kepada orang ramai untuk menjangkau berjuta-juta orang secara berpotensi.

Cara Menstrim Langsung di Facebook dan YouTube pada Masa yang Sama

Tetapi bagaimana anda melakukan strim langsung pada kedua-dua platform pada masa yang sama?

Prosesnya agak mudah. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyiarkan pada berbilang platform secara serentak menggunakan perisian dan perkhidmatan penstriman yang berbeza.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Bermula

Jika anda merancang untuk menstrim langsung di Facebook dan YouTube, perkara paling penting yang anda perlukan ialah akaun berdaftar di kedua-dua platform. Setelah itu tidak berlaku, anda boleh mula menyediakan ciri strim langsung anda.

Facebook menyediakan pilihan untuk strim langsung terus ke profil atau kumpulan anda. Begini cara melakukan ini:

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda dari peranti pilihan anda.

 2. Pergi ke halaman, profil atau kumpulan yang anda ingin strim.

 3. Tekan butang “Langsung” yang terletak di bawah komposer siaran dan tambahkan penerangan.

 4. Pilih “Mulakan video Langsung.”

 5. Pilih “Selesai” apabila anda sudah bersedia untuk menamatkan siaran anda.

Di YouTube, anda perlu mendayakan ciri penstriman langsung. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka YouTube daripada peranti pilihan anda.

 2. Klik atau ketik pada “Buat.”

 3. Pilih “Go Live.”

Untuk menggabungkan kedua-dua platform, anda memerlukan bantuan perisian yang menawarkan keupayaan berbilang penstriman. Terdapat banyak perkhidmatan percuma di luar sana yang boleh melakukan ini. Pada asasnya, pilihan yang anda pilih semuanya bergantung kepada keutamaan peribadi.

Ia juga penting untuk memastikan bahawa perkhidmatan itu serasi dengan peranti pilihan anda. Sebaik sahaja anda telah memilih perisian berbilang penstriman yang anda inginkan, anda perlu menyambungkannya ke platform media sosial anda.

Bagaimana untuk Menstrim Langsung di Facebook dan YouTube Menggunakan PC Anda?

OBS Studio ialah perisian sumber terbuka percuma yang menawarkan pemalam yang membolehkan anda menstrim video pada berbilang platform secara serentak. Walaupun anda boleh menggunakan OBS Studio pada kedua-dua Mac dan PC, pemalam hanya tersedia pada Windows.

Setelah anda membuat akaun di tapak web, anda perlu memuat turun pemalam “Berbilang Output RTMP”.

Sebelum menggunakan perkhidmatan ini, adalah penting untuk memastikan sambungan internet kukuh untuk mengendalikan lebar jalur tambahan.

Berikut ialah cara untuk memulakan penstriman di Facebook dan YouTube menggunakan OBS daripada PC anda:

 1. Lancarkan OBS.

 2. Daripada bar kiri atas pilih, “Lihat” kemudian “Docks,” dan pilih “Berbilang Output.” Anda boleh meletakkan panel tetapan yang muncul di sebelah kanvas anda untuk akses mudah.

 3. Dari panel kawalan sebelah kanan bawah, pilih “Tetapan.”

 4. Pilih pilihan “Strim” dari sebelah kiri. Anda akan diminta memasukkan kunci strim anda daripada Facebook.

 5. Di Facebook, klik “Langsung” kemudian “Gunakan Kunci Strim.”

 6. Salin dan tampal Kunci Strim ke dalam OBS. Anda kini boleh menstrim terus ke Facebook.

 7. Untuk menambah YouTube, kembali ke halaman OBS utama anda dan pilih “Tambah Sasaran Baharu.”

 8. Dalam tab Tetapan Penstriman yang muncul, namakan folder (Cth, YouTube), kemudian log masuk ke akaun YouTube anda dalam penyemak imbas yang berasingan.

 9. Klik “Go Live”, kemudian pergi ke halaman strim anda.

 10. Salin dan tampal URL strim anda ke dalam OBS di sebelah “Pelayan RTMP.” Lakukan perkara yang sama dengan Kunci Strim anda; hanya tampalkannya di tempat yang tertera “Kunci RTMP”.

 11. Pilih “Mulakan Penstriman” dari panel kawalan kanan bawah untuk membolehkan anda menstrim di Facebook.

 12. Tekan “Mula” di sebelah tempat tertera “YouTube” pada panel Tetapan. Anda kemudian akan dapat menstrim serentak pada kedua-dua platform.

Bagaimana untuk Menstrim Langsung di Facebook dan YouTube Menggunakan Restream Studio?

Strim semula Studio ialah perisian yang boleh dipercayai yang pada masa yang sama membolehkan anda menstrim langsung ke Facebook, YouTube dan platform lain. Perisian ini dilengkapi dengan banyak ciri untuk meningkatkan pengalaman berbilang penstriman anda, termasuk strim langsung HD, perkongsian skrin, menambah grafik tersuai dan banyak lagi.

Perkara yang menarik tentang Restream Studio ialah ia berfungsi dengan cekap daripada kedua-dua PC dan Mac serta mudah digunakan sama ada anda seorang profesional atau pemula. Begini cara melakukannya:

 1. Dari desktop anda, pergi ke tapak Strim semula dan buat akaun.

 2. Selepas log masuk, pilih butang “Tambah Saluran”.

 3. Sambungkan akaun Facebook Live dan YouTube Live anda kepada Strim Semula.

 4. Pada menu sebelah kiri, pilih “Studio Langsung”.

 5. Dalam “Tetapan”, pastikan mikrofon dan kamera anda disediakan.

 6. Pilih “Go Live” dan mulakan penstriman di Facebook dan YouTube.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Peralatan yang Diperlukan untuk Strim Langsung?

Jika anda bercadang untuk membuat strim langsung, anda perlu mempunyai peralatan yang betul. Ini termasuk kamera yang berfungsi, mikrofon dan, sudah tentu, perkhidmatan atau perisian penstriman berbilang.

Anda boleh menggunakan peranti mudah alih atau komputer anda untuk ini, tetapi anda mungkin mahu melabur dalam peralatan berasingan yang lebih maju untuk kandungan berkualiti tinggi.

Apakah Faedah Penstriman Langsung pada Berbilang Platform?

Tahun-tahun kebelakangan ini telah menyaksikan pertumbuhan yang ketara dalam kandungan penstriman langsung. Lebih ramai orang meninggalkan langganan TV kabel mereka untuk pasaran video dalam talian yang semakin berkembang. Dengan penstriman pada berbilang platform secara serentak, ia memberikan akses kepada penstriman kepada khalayak yang lebih luas.

Bukan itu sahaja, tetapi penstriman langsung di Facebook dan YouTube secara serentak membolehkan pengguna mempromosikan perniagaan, mengembangkan pengikut dan menyediakan peluang untuk rangkaian dan pengewangan.

Kehidupan hanyalah Strim Langsung

Penstriman langsung telah menjadi bahagian penting dalam pemasaran dan penyiaran dalam talian. Industri penstriman langsung diramalkan akan mencapai hasil tahunan $70 bilion menjelang akhir 2021. Pandemik 2020 turut memainkan peranan penting dalam peningkatan mendadak penonton dan pencipta penstriman langsung.

Dengan penstriman langsung menjadi semakin popular, adalah penting untuk mengetahui cara menstrim merentas berbilang platform global seperti Facebook dan YouTube dengan jayanya. Melakukannya membantu meningkatkan jangkauan khalayak, meningkatkan kesedaran jenama dan menjimatkan masa.

Adakah anda menikmati penstriman langsung? Pernahkah anda cuba menstrim secara langsung di Facebook dan YouTube secara serentak? Bagaimanakah anda menemui pengalaman itu? Kami ingin mendengar daripada anda. Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.