Cara Menterjemah Halaman dalam Google Chrome

107

Kadangkala apabila anda menyemak imbas web, anda mungkin terjumpa tapak web yang tidak ditulis dalam bahasa Inggeris. Anda mungkin berasa cenderung untuk menutup tingkap dan meneruskan.

Cara Menterjemah Halaman dalam Google Chrome

Tetapi jika anda menggunakan Google Chrome, tidak perlu untuk itu. Penyemak imbas mempunyai ciri yang sangat baik apabila ia berkaitan dengan terjemahan. Secara lalai, ia menawarkan pengguna untuk menterjemah halaman yang bukan dalam bahasa ibunda penyemak imbas.

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang cara menterjemah halaman dengan Google Chrome dan cara menyediakannya agar berfungsi dengan baik untuk anda. Kami juga akan menyelesaikan masalah yang mungkin anda hadapi.

Cara Menterjemah Halaman dalam Google Chrome

Jika anda mendapati diri anda berada di tapak web asing yang anda ingin beli item daripadanya, contohnya, yang boleh menyebabkan masalah, terutamanya dalam bahagian pembayaran.

Dan jika tapak web tidak menawarkan berbilang bahasa untuk dipilih, Google Chrome datang untuk menyelamatkan. Anda boleh menterjemah halaman menggunakan PC, komputer riba atau peranti mudah alih anda dan kami akan membimbing anda melalui semua langkah.

Pertama, pengguna Windows dan Mac yang menggunakan Chrome akan melihat tetingkap “Terjemah” muncul di penjuru kanan sebelah atas skrin jika mereka membuka halaman web dengan bahasa asing.

Anda boleh memilih untuk meminta halaman diterjemahkan kepada bahasa lalai Chrome atau ketik pada tiga titik menegak dan pilih “Pilih bahasa lain.”

Halaman web akan segera diterjemahkan ke dalam bahasa yang anda pilih. Dan walaupun anda membuka tapak web lain dalam bahasa lain, Chrome akan menawarkan bahasa yang baru dipilih.

Cara Menterjemah Halaman dalam Google Chrome pada iPad

Jika anda membaca sesuatu pada iPad anda dan kebetulan membuka halaman dengan bahasa asing pada anda Apl Chrome iOSsecara lalai, penyemak imbas akan menawarkan untuk menterjemah halaman.

Anda akan dapat melihat pilihan ini di bahagian bawah skrin. Panel kecil akan muncul, dan ia akan mengesan bahasa asing secara automatik. Chrome juga akan menawarkan pilihan untuk mengklik pada bahasa yang ditetapkan oleh penyemak imbas anda.

Dan jika anda mengetik padanya, ia akan menterjemah halaman tersebut dengan serta-merta. Panel akan hilang serta-merta selepas itu. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menterjemah halaman ke bahasa lain, anda boleh mengubahnya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Untuk menukar bahasa lalai yang ditawarkan Chrome, ketik pada ikon gear pada panel di bahagian bawah skrin.
 2. Pilih “Lagi bahasa,” dan tatal senarai bahasa dan pilih bahasa yang anda cari.

Google Chrome akan bertukar secara automatik kepada bahasa pilihan anda dan menterjemah keseluruhan halaman.

Cara Terjemah Halaman dalam Google Chrome pada iPhone

Pengguna iPhone boleh menterjemah halaman dalam apl Google Chrome seperti yang dilakukan oleh pengguna iPad. Penyemak imbas aplikasi mudah alih berfungsi dengan cara yang sama pada kedua-dua tablet iOS dan telefon pintar.

Selain itu, apabila anda mengakses ciri ini pada apl mudah alih, memilih “Lagi bahasa” dan beralih daripada yang Chrome tawarkan kepada yang lain hanyalah sesuatu yang boleh anda lakukan sekali sahaja. Melainkan anda menukar bahasa lalai dalam tetapan.

Cara Menterjemah Halaman dalam Google Chrome pada Android

Pengguna Android tidak ketinggalan apabila mempunyai ciri penterjemahan halaman web yang sangat berguna. Jika anda memiliki tablet atau telefon pintar Android, semua yang anda perlukan apl mudah alih Chrome yang boleh anda temui Kedai mainan. Pastikan ia adalah versi yang dikemas kini untuk prestasi optimum.

Langkah-langkah bagaimana untuk menterjemah halaman dalam Google Chrome pada Android adalah hampir sama dengan langkah-langkah untuk peranti iOS. Satu-satunya perbezaan ialah bukannya mengetik ikon gear, anda mempunyai tiga titik menegak pada panel di bahagian bawah.

Cara Memaksa Terjemah Halaman dalam Google Chrome

Apabila anda memilih untuk menterjemah halaman dalam Google Chrome mengikut langkah di atas, dan tiada apa yang berlaku, ubat pertama ialah memuat semula halaman tersebut. Kadangkala itu sahaja yang diperlukan untuk Chrome menyampaikan terjemahan.

Tetapi ada kalanya Chrome tidak memaparkan bar terjemahan secara automatik apabila anda memasuki halaman dalam bahasa asing. Mungkin anda telah menarik diri daripada mempunyai terjemahan pada bahasa itu sebelum ini, jadi kini Chrome tidak mencadangkannya.

Nasib baik, anda boleh memaksa terjemahan. Dalam penyemak imbas web, anda akan menemui ikon terjemah di sebelah kanan bar alamat. Dengan mengkliknya, anda akan melihat bar terjemah muncul betul-betul di bawah. Dalam apl Chrome, kedua-dua Android dan iOS, ia kelihatan seperti ini:

 1. Buka apl Chrome dan ketik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih pilihan “Terjemah…”.

Panel di bahagian bawah skrin akan muncul dan anda boleh terus memilih bahasa.

Cara Menggunakan Sambungan untuk Terjemah Halaman dalam Google Chrome

Salah satu produk Google yang lebih popular ialah apl Google Terjemah. Ia tersedia sebagai versi web dan sebagai apl mudah alih. Tetapi terdapat juga sambungan Terjemahan Google untuk Chrome.

Anda hanya boleh memasang sambungan ini pada penyemak imbas web desktop anda. Ia tidak tersedia untuk apl mudah alih Chrome. Anda boleh menemuinya di sini dan milikinya di antara sambungan Chrome anda yang lain dalam masa yang singkat. Terdapat dua cara anda boleh menggunakan sambungan Chrome ini.

Cara pertama ialah memilih bahagian teks tertentu pada halaman web, klik pada sambungan dan berikan terjemahan kepada bahasa lalai Chrome. Sambungan akan mengesan bahasa secara automatik.

Cara kedua untuk menggunakan sambungan ialah menterjemah keseluruhan halaman web, walaupun ia dalam bahasa lalai Chrome. Pada mana-mana halaman, klik pada sambungan Terjemahan Google. Panel kecil akan muncul di bahagian atas skrin dan anda boleh memilih bahasa daripada menu lungsur.

Cara Membetulkan Tidak Dapat Terjemah Halaman dalam Chrome

Setiap kali anda menghadapi isu ciri terjemah dalam Chrome tidak berfungsi dengan betul, tindakan pertama hendaklah sentiasa memuatkan semula halaman. Selalunya, itu sahaja yang diperlukan, tetapi terdapat keadaan yang memerlukan penyelesaian masalah lanjut.

Jika anda mendapat mesej “Halaman ini tidak dapat diterjemahkan” atau Chrome hanya enggan melengkapkan terjemahan halaman, anda mungkin berhadapan dengan situasi cache web Chrome yang sudah lapuk. Untuk membetulkannya, anda perlu mengosongkan cache dan data Chrome. Ini caranya:

 1. Buka Google Chrome pada komputer anda dan ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Lagi Alat” dan kemudian “Kosongkan data penyemakan imbas.”
 3. Beralih ke tab “Lanjutan” dan semak “Imej dan fail cache” dan “Kuki dan data tapak lain.”
 4. Pilih “Kosongkan data.”

Itu sahaja yang ada. Jangan risau, ini tidak akan melog anda keluar daripada akaun Google anda dan semua data log masuk serta kata laluan anda akan disimpan.

Untuk apl mudah alih Chrome, pergi ke Tetapan dalam telefon anda dan dalam Apl, senarai mencari Chrome dan kosongkan cache dan data secara manual.

Cara Menukar Tetapan Terjemahan Lalai Anda dalam Chrome

Dalam Chrome untuk desktop, apabila anda memilih bahasa lain untuk menterjemah halaman web, bahasa itu kekal sehingga anda menukarnya.

Sebaliknya, dalam Chrome untuk peranti mudah alih, anda perlu melakukan ini secara manual. Jika tidak, ia akan bertukar kepada bahasa yang ditetapkan sebelum ini. Berikut ialah cara menukar terjemahan lalai dalam Chrome untuk peranti Android dan iOS:

 1. Apabila anda membuka halaman dalam bahasa asing, Chrome akan menggesa panel terjemahan di bahagian bawah skrin.
 2. Pilih tiga titik pada Android atau ikon gear pada peranti iOS.
 3. Ketik “Sentiasa terjemah halaman masuk [language].”

Anda mungkin perlu memuat semula halaman untuk melancarkan tetapan baharu.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Terjemahan dalam Chrome

Jika anda tidak memerlukan perkhidmatan Chrome untuk menterjemah halaman dalam bahasa yang berbeza, anda boleh melumpuhkannya dengan mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah ketik pada satu suis togol dalam tetapan lanjutan Chrome. Begini cara mencarinya:

 1. Buka Chrome pada desktop anda dan pilih tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Tetapan” dan kemudian “Lanjutan.”
 3. Di bawah bahagian “Bahasa”, klik pada “Bahasa.”
 4. Nyahtandai “Tawarkan untuk menterjemah halaman yang bukan dalam bahasa yang anda baca”.

Anda tidak akan menerima gesaan daripada Chrome untuk menterjemah halaman melainkan anda menghidupkan ciri ini sekali lagi. Selain itu, langkah untuk menghidupkan atau mematikan terjemahan dalam apl mudah alih Chrome adalah hampir sama. Anda tidak akan mempunyai “Lanjutan” untuk dipilih.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana untuk Mencari Teks pada Halaman dalam Chrome?

Jika anda menggunakan komputer Windows atau Mac, carian teks dalam apa-apa pun menjadi mudah dengan menekan CTRL + F atau Command + F pada papan kekunci anda. Ini termasuk mana-mana halaman yang anda buka dengan Chrome.

Walau bagaimanapun, terdapat cara lain untuk melakukannya pada PC anda menggunakan Chrome. Pergi ke menu utama (tiga titik) dan pilih “Cari…” Kemudian masukkan perkataan yang anda cari dan tekan enter.

Pada peranti mudah alih anda, anda tidak akan mempunyai pilihan untuk menggunakan pintasan papan kekunci, tetapi anda akan dapat mencari yang sama kecuali ia akan menyatakan “Cari dalam halaman”. Taip perkataan atau frasa yang anda cari dan ketik pada anak panah.

2. Bagaimana untuk Melumpuhkan Terjemahan Laman Web dalam Chrome?

Untuk melumpuhkan ciri terjemahan dalam Chrome sepenuhnya, anda perlu menavigasi tetapan bahasa lanjutan penyemak imbas dan mematikan ciri tersebut. Jika anda mempunyai sambungan Terjemahan Google, anda mungkin mahu mengalih keluar sambungan itu juga.

3. Bagaimanakah Saya Boleh Terjemah Halaman Web ke Bahasa Inggeris dalam Chrome?

Jika UI Chrome anda sudah ditetapkan kepada bahasa Inggeris, ia akan menawarkan bahasa Inggeris secara automatik kepada anda apabila anda berada di halaman web yang ditulis dalam bahasa lain. Jika tidak, maka anda perlu menukar tetapan lalai.

Seperti yang dinyatakan dalam versi Chrome desktop, perubahan itu akan kekal sebaik sahaja anda bertukar kepada bahasa lain. Dalam apl mudah alih, anda perlu menukar tetapan secara manual kepada bahasa Inggeris.

4. Mengapa Halaman Terjemah Tiada dalam Chrome?

Mungkin terdapat beberapa sebab mengapa ciri terjemah halaman tidak tersedia dalam Chrome. Ia mungkin dilumpuhkan, yang bermaksud anda perlu mendayakannya secara manual. Pilihan lain ialah penyemak imbas anda tidak berfungsi secara optimum, dan anda perlu mengosongkan kuki dan cache untuk membetulkannya.

Tetapi mungkin juga anda perlu mengemas kini penyemak imbas Google Chrome anda. Jadi, pastikan anda menyemak versi penyemak imbas yang anda gunakan, dan jika ia bukan yang terkini, kemas kininya.

5. Apakah Pemalam untuk Menterjemah Halaman dalam Chrome?

Pemalam terbaik untuk terjemahan dalam Chrome ialah Terjemahan Google. Anda boleh mencarinya dengan mudah di kedai web Chrome dan memasangnya secara percuma. Ia akan memberi anda pilihan untuk menterjemah keseluruhan halaman web atau hanya perenggan, frasa atau perkataan yang dipilih.

6. Apakah Pintasan untuk Menterjemah Halaman dalam Google Chrome?

Untuk mengakses dengan pantas ciri halaman terjemah dalam Chrome, anda boleh klik kanan pada mana-mana halaman dengan bahasa yang anda tidak baca dan daripada menu, pilih “Terjemah ke [language].”

7. Mengapakah Ciri Halaman Terjemahan Google Chrome Tidak Berfungsi?

Mungkin terdapat beberapa sebab. Penyemak imbas anda memerlukan kemas kini. Anda mungkin perlu mengosongkan cache dan data. Ciri ini juga boleh dilumpuhkan.

Anda juga mungkin telah memilih pilihan untuk Chrome untuk tidak menterjemah bahasa tertentu pada masa hadapan daripada panel timbul dan kini anda tidak melihatnya lagi.

Sebagai contoh, anda mungkin telah memilih “Jangan sekali-kali terjemah bahasa Perancis.” Apa yang anda perlu lakukan ialah menyahpilih pilihan itu dan Chrome akan menawarkan untuk menterjemah bahasa Perancis pada kali seterusnya anda mengakses halaman yang mengandunginya.

Memanfaatkan Ciri Halaman Terjemahan Google sepenuhnya

Ramai pengguna memilih Chrome sebagai penyemak imbas lalai mereka kerana ia paling serasi dengan produk Google yang lain. Itulah sebabnya sambungan Terjemahan Google begitu mudah disepadukan ke dalam penyemak imbas desktop.

Ciri halaman terjemahan Chrome adalah lancar dan cekap, walaupun tidak sempurna, menterjemah halaman dalam pelbagai bahasa.

Walaupun terdapat beberapa perbezaan yang ketara, kedua-dua pelayar desktop dan versi mudah alih menawarkan banyak pilihan dan tetapan. Mudah-mudahan, anda kini selesa menggunakannya semasa menyemak imbas, membaca atau membeli-belah.

Berapa kerap anda menggunakan ciri terjemahan Google? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.