Cara menterjemah halaman web dalam Safari pada iPhone dan iPad

21
Cara menterjemah halaman web dalam Safari pada iPhone dan iPad

Pernahkah anda mendarat di halaman web dalam bahasa asing semasa menyemak imbas Safari tetapi tidak boleh membacanya? Walaupun banyak alat terjemahan tersedia, Safari juga menawarkan ciri terjemahan terbina dalam untuk memahami halaman web dalam bahasa yang berbeza. Jadi, anda tidak perlu memasang sebarang alat atau sambungan pihak ketiga. Mari belajar cara menterjemah halaman web dalam Safari pada iPhone dan iPad.

Cara menterjemah halaman web dalam Safari pada iPhone dan iPad

Safari menyokong terjemahan ke bahasa Arab, Cina (Ringkas), Cina (Tradisional), Belanda, Inggeris, Perancis, Jerman, Indonesia, Itali, Jepun, Korea, Poland, Portugis (Brazil), Rusia, Sepanyol, Thai, Turki, Ukraine dan bahasa Vietnam.

Cuma periksa pop timbul “Terjemahan Tersedia” dalam bar alamat untuk memastikan tapak web menawarkan terjemahan. Sekarang, ikuti langkah di bawah untuk menterjemah halaman web dalam Safari pada iOS:

 1. Buka Safari → Pergi ke halaman web yang ingin anda terjemahkan.
 2. Ketik ikon AA yang terletak dalam bar alamat.
 3. Pilih Terjemah ke [language].
 4. Buat pertama kali, ketik Dayakan Terjemahan. Semua halaman web tapak web itu kini akan diterjemahkan ke dalam bahasa yang dipilih.

  ketik ikon aa, pilih bahasa terjemah, ketik dayakan terjemahan dalam safari

Nota: Jika anda ingin kembali kepada bahasa asal, ketik ikon terjemah dan pilih Lihat Asal. Selain itu, jika anda berpendapat terjemahan itu tidak tepat, pilih Laporkan Isu Terjemahan. Safari akan menghantar kandungan halaman web ke pelayan Apple untuk menyemak terjemahan kandungan.

ketik ikon terjemahan, pilih lihat asal dalam safari

Cara menambah bahasa pilihan pada terjemahan halaman web Safari pada iPhone

Secara lalai, Safari hanya akan menterjemah ke dalam bahasa lalai peranti anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah bahasa lain yang disokong dan bukannya bahasa lalai peranti anda.

 1. Lancarkan Tetapan → Pergi ke Umum.
 2. Pilih Bahasa dan Wilayah.

  ketik umum, bahasa dan wilayah dalam tetapan

 3. Ketik Tambah Bahasa dan pilih bahasa yang disokong Safari.
 4. Pilih Gunakan [your default language].
  Ia akan memulakan semula iPhone anda untuk mengemas kini bahasa.

  ketik tambah bahasa, pilih bahasa, ketik gunakan bahasa sistem dalam tetapan

 5. Pergi ke tapak web yang dikehendaki dan ketik ikon AA pada bar alamat.
 6. Pilih Terjemah Tapak Web → Pilih bahasa pilihan anda.

  ketik ikon aa, terjemah tapak web, pilih bahasa dalam safari

Mengapa butang terjemah saya tiada dalam Safari pada iPhone?

Adakah anda menggunakan iOS 13? Jika ya, anda tidak mempunyai ciri terjemahan terbina dalam. Oleh itu, anda mesti memasang penterjemah bahasa pihak ketiga seperti Penterjemah Microsoft atau Penterjemah Sambungan Safari. Sekarang, gunakan sambungan Safari ini pada iPhone anda dan terjemah mana-mana halaman web ke bahasa pilihan anda.

Jika anda menggunakan iOS 17, pilihan terjemahan mungkin tiada kerana bahasa peranti anda ditetapkan kepada bahasa yang sama seperti halaman web yang ingin anda terjemahkan. Selain itu, tapak web mungkin tidak serasi dengan alat terjemahan Safari atau tidak menyokong bahasa pilihan anda.

Jika anda masih melihat butang terjemah tiada pada Safari, anda boleh mengosongkan cache dan sejarah penyemakan imbas anda atau menetapkan semula iPhone anda. Sebagai alternatif, gunakan sambungan penterjemah Safari dan nikmati kandungan dalam bahasa ibunda anda.

Cara menggunakan sambungan penterjemah dalam Safari pada iPhone

Terdapat berbilang sambungan Safari untuk mencapai perkara yang sama. Di sini, saya telah menggunakan Microsoft Translator untuk menggambarkan kaedah di bawah.

 1. Muat turun Penterjemah Microsoft.
 2. Pergi ke Safari dan buka mana-mana tapak web yang ingin anda terjemahkan.
 3. Ketik ikon Kongsi.
 4. Pilih Penterjemah.
  Halaman web akan diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Anda boleh menukar bahasa terjemahan dalam apl.

  Buka Safari Ketik pada Kongsi dan Pilih Penterjemah

Jika anda tidak melihat pilihan ‘Penterjemah’ dalam Helaian Kongsi, ketik Edit Tindakan, cari dan ketik ikon tambah hijau untuk Penterjemah. Juga, togol pada Penterjemah. Akhir sekali, ketik Selesai. Kini, anda akan melihat pilihan untuk menterjemah dalam Helaian Kongsi.

Untuk menambah bahasa lain pada sambungan Microsoft Translator, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka apl Microsoft Translator → Ketik ikon tetapan di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Sekarang, ketik Bahasa Terjemahan Safari → Pilih bahasa pilihan anda.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Terima kasih kepada ciri terjemahan terbenam, anda kini boleh menterjemah halaman web dengan mudah dalam Safari tanpa meninggalkan tapak web. Anda juga boleh menggunakan Google Lens pada Mac anda untuk menterjemah teks daripada imej. Apakah bahasa pilihan anda untuk menggunakan kandungan? Beritahu saya dalam komen di bawah.

Terokai lagi…

 • Petua dan helah Safari untuk iPhone dalam iOS 17
 • Apl terjemahan terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Cara menggunakan apl Terjemahan Apple pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.