Cara Menukar Akaun Google Lalai

150

Anda mungkin mempunyai berbilang akaun Google. Setiap satu membolehkan anda menggunakan setiap perkhidmatan Google. Tetapi bagaimana jika anda ingin menukar akaun Google atau Gmail lalai anda? Malangnya, Google tidak memberikan kami pilihan ‘Akaun lalai’ yang mudah. Apabila anda membuka mana-mana perkhidmatan Google, seperti Gmail atau Google Docs, anda sudah log masuk ke satu akaun. Kemudian, anda mesti bertukar kepada yang paling kerap anda gunakan.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengikuti langkah yang telah kami gariskan di bawah untuk mengutamakan satu akaun berbanding yang lain. Anda juga boleh menukar akaun untuk menukar Gmail lalai anda dengan menukar kepada akaun Google lalai. Mari kita mulakan.

Cara Menukar Akaun Google Lalai pada Windows, Mac atau Chromebook

Sama ada anda pengguna Windows, Chromebook atau Mac, anda akan gembira mengetahui bahawa perkara berfungsi sama pada semua platform. Ini kerana anda mengakses Google melalui penyemak imbas pada semua sistem. Google sentiasa membuka tetingkap baharu menggunakan akaun lalai anda. Google juga menetapkan log masuk pertama sebagai lalai, itulah sebabnya anda mesti log keluar daripada semua akaun terlebih dahulu. Berikut ialah cara menukar akaun Google lalai anda yang turut menukar Gmail lalai anda pada PC Windows atau Mac.

 1. Buka penyemak imbas pilihan anda, pergi ke Google.comkemudian klik pada ikon profil anda di bahagian atas sebelah kanan.
  Nota: Anda perlu pergi ke halaman Utama Google untuk langkah ini.

 2. Pilih “Log keluar daripada semua akaun.”

 3. Ikon profil anda hilang. Klik pada “Log masuk,” di mana ikon profil anda ditunjukkan.

 4. Log masuk ke akaun Google lalai pilihan anda. Anda mungkin melihat senarai akaun Google, atau anda mungkin perlu menaip satu dengan mengklik pada “Tambah akaun.”

Selepas melengkapkan langkah di atas, akaun Google lalai anda harus dibuka dengan setiap tetingkap baharu dan membuka Gmail juga harus memaparkan Gmail lalai anda.

Jika anda memilih akaun lain dalam tetingkap yang sama, akaun log masuk pertama anda biasanya ditunjukkan sebagai Lalai dalam senarai akaun. Ciri ini membantu mengenal pasti profil lalai semasa.

Untuk Gmail, klik profil yang betul di bahagian atas sebelah kanan, kemudian klik “Gmail.” Google akan memuatkan halaman akaun e-mel profil yang dipilih pada masa ini. Sudah tentu, jika anda kini menggunakan akaun Google lalai, ia akan memuatkan akaun Gmail lalai.

Cara Menukar Akaun Google Lalai pada Mudah Alih

Malangnya, mengurus akaun Google anda menggunakan apl Mudah Alih adalah bermasalah. Tidak semua pilihan ada di sana dan anda mungkin menghadapi masalah memilih akaun lalai untuk peranti itu. Oleh itu, adalah disyorkan agar anda menggunakan apl Google Chrome untuk menukar akaun Google lalai anda. Kaedah ini mengikut arahan yang sama seperti di atas untuk sistem Windows dan Mac.

Ikut arahan di bawah jika anda ingin menukar akaun Google lalai anda atau Gmail menggunakan halaman Gmail Chrome.

 1. Buka Chrome dan pergi ke mail.gmail.comkemudian ketik pada elipsis mendatar (ikon hamburger) di bahagian atas sebelah kiri.

 2. Ketik pada menu lungsur di bahagian atas untuk melihat akaun Gmail lalai semasa.

 3. Pilih “Urus Akaun Google anda.”

 4. Ketik pada “Log Keluar,” kemudian mulakan dari awal dan log masuk dengan akaun yang ingin anda gunakan sebagai lalai.

Cara Menukar Gmail Lalai pada iOS

Jika anda menggunakan iPhone atau iPad, ikut langkah ini untuk menukar akaun Gmail lalai anda:

 1. Buka Tetapan dan ketik pada Mel.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Akaun lalai.
 3. Pilih akaun e-mel yang anda ingin hantarkan e-mel anda secara automatik.

Sekarang, setiap kali anda menghantar e-mel pada iPad atau iPhone anda, ia akan datang dari alamat tersebut.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang akaun Google lalai anda.

Mengapa menukar akaun Google lalai?

Untuk satu, anda mungkin kurang teruja kerana peranti anda terus mengelog anda ke akaun mel yang anda tidak gunakan terlalu kerap, tidak kira berapa kali anda bertukar ke akaun Gmail yang anda inginkan. Menjadikan akaun lain sebagai lalai boleh menjadi kelegaan yang besar.

Kemudian, terdapat aspek peranti yang berbeza. Katakan anda mempunyai komputer kerja dan komputer rumah. Anda mungkin mahu Gmail rumah anda apabila menggunakan PC rumah anda dan anda mungkin tidak mahu komputer kerja anda melog masuk ke Gmail rumah anda. Kemudian sekali lagi, anda mungkin perlu mengakses Gmail kerja anda daripada komputer peribadi anda dan begitu juga sebaliknya. Menetapkan Gmail yang berbeza sebagai lalai untuk setiap peranti adalah penting.

Bolehkah saya menukar akaun Google lalai tanpa log keluar daripada semua akaun?

Malangnya, tiada cara untuk menukar akaun Google atau akaun Gmail lalai anda tanpa melog keluar daripada semua profil. Profil pertama yang anda log masuk ialah satu-satunya cara untuk memilih akaun Gmail lalai. Sudah tentu, anda kemudiannya perlu log masuk ke semua akaun Google/Gmail lain yang anda mahu tersedia pada peranti anda.

Bagaimanakah anda bertukar antara akaun Google?

Untuk menukar antara akaun Gmail dengan cepat:

1. Klik ikon profil anda.

2. Pilih akaun Google yang anda mahu lihat dan pergi ke Gmail jika itu yang anda mahukan.

Anda juga boleh memilih perkhidmatan Google lain menggunakan menu apl di sebelah kiri ikon profil anda. Apabila anda selesai dan menutup tetingkap penyemak imbas, Google Chrome (atau mana-mana penyemak imbas lain) masih akan dilancarkan dengan lalai pada kali seterusnya anda membukanya.

Berapa banyak Akaun Google yang boleh saya miliki?

Anda boleh mempunyai seberapa banyak akaun Google, malah akaun Gmail yang anda inginkan. Pada masa ini tiada had yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, lebih banyak akaun yang anda miliki, perkara yang lebih rumit menjadi.

Hari ini, e-mel bukan hanya untuk surat-menyurat; ia digunakan untuk menerima langganan, tawaran istimewa, tapak yang memerlukan e-mel dan banyak lagi. Ia sememangnya berfaedah untuk memisahkan beberapa e-mel daripada yang lain dengan menggunakan akaun Google yang berasingan. Kemudian, melihat data akaun tertentu (e-mel, langganan, tetapan, dll.) adalah semudah mengklik profil lain.

Bolehkah saya mempunyai dua akaun Gmail dengan nombor telefon yang sama?

Untuk tujuan keselamatan, akaun Gmail sering dikaitkan dengan nombor telefon, bersama-sama dengan alamat e-mel Google dan bukan Google. Walaupun setiap akaun Gmail anda akan mempunyai alamat yang berbeza, anda boleh mengaitkan kesemuanya dengan nombor telefon yang sama.

Bagaimanakah cara menukar akaun Gmail lalai pada Mac?

Jika anda menggunakan Mac, anda mungkin menjadi kecewa dengan e-mel lalai kerana anda sering dapati anda menghantarnya daripada akaun yang salah. Nasib baik, anda boleh menukar Gmail lalai anda. Inilah yang perlu dilakukan:

1. Buka apl Mel pada Mac anda dan klik Mel di bahagian atas. Kemudian, klik Keutamaan.

2. Klik pada Mengarang dan pilih e-mel dari mana anda ingin menghantar mesej dalam menu lungsur turun.

Setiap kali anda menghantar e-mel, ia akan menghantarnya secara automatik dari alamat tersebut.

Mengakhiri

Selepas menyemak proses di atas untuk menukar akaun Google lalai anda, terdapat satu perkara yang anda perlu fahami tentang penyemak imbas. Selagi anda tidak menukar tetapan penyemak imbas, prosesnya adalah sama merentas semua penyemak imbas. Oleh itu, menukar mana-mana tetapan akaun Gmail atau Google menggunakan Firefox, Safari, Opera atau mana-mana penyemak imbas lain pada mana-mana peranti dilakukan dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan dalam Chrome.

Bukan sahaja menukar akaun Gmail lalai pada peranti anda mudah dan mudah, tetapi anda boleh menetapkan akaun Gmail lalai yang berbeza merentas peranti anda. Adakah anda mempunyai sebarang petua, helah, pengalaman atau soalan yang berkaitan dengan menetapkan akaun Gmail lalai? Tinggalkan komen di bahagian bawah.