Cara Menukar Alamat E-mel Utama pada Akaun LinkedIn

37

Alamat e-mel anda ialah kunci kepada platform rangkaian profesional LinkedIn. Anda bukan sahaja menggunakannya untuk log masuk, tetapi ia juga boleh dilihat oleh semua orang yang melawat profil anda. Adalah penting untuk mengemukakan alamat e-mel profesional dan bereputasi untuk digunakan dengan LinkedIn. Sekiranya anda perlu menukar alamat e-mel utama anda, prosesnya adalah mudah.

Cara Menukar Alamat E-mel Utama pada Akaun LinkedIn

Sama ada anda mempunyai alamat e-mel baharu untuk digunakan untuk profil anda atau anda telah memutuskan untuk menukar alamat e-mel dengan alamat e-mel lain yang anda gunakan secara kerap, menukar e-mel utama anda hanya memerlukan beberapa langkah. Artikel ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk menukar alamat e-mel utama anda di LinkedIn.

Cara Menukar Alamat E-mel Utama Anda

Alamat e-mel utama anda ialah tempat anda menerima semua pemberitahuan LinkedIn. Adalah penting untuk menjadikan alamat e-mel utama anda sebagai alamat yang paling kerap anda semak.

Pada desktop:

 1. Klik ikon “Saya” – gambar anda – di bahagian atas halaman utama anda.
 2. Pilih “Tetapan & Privasi.”
 3. Pilih “Log masuk & Keselamatan” daripada menu kiri.
 4. Di bawah menu “Akses akaun”, klik pada “Alamat e-mel.”
 5. Klik “Jadikan utama” di sebelah alamat e-mel yang ingin anda tukar kepada alamat utama anda.

Jika anda hanya menambah satu alamat e-mel, anda perlu menambah alamat lain dahulu dan kemudian menetapkannya sebagai alamat utama anda. Arahan untuk menambah alamat e-mel terdapat dalam bahagian di bawah.

Pada peranti mudah alih:

 1. Ketik foto profil anda.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Pilih “Log masuk & keselamatan.”
 4. Di bawah menu “Akses akaun”, ketik “Alamat e-mel”.
 5. Sediakan e-mel utama anda.

Jika anda belum menambah alamat e-mel itu lagi, anda perlu melalui langkah-langkah terlebih dahulu untuk menambah alamat e-mel. Lihat arahan tersebut dalam bahagian berikut.

Cara Menambah Alamat E-mel ke LinkedIn

Sebelum anda boleh menjadikan alamat e-mel utama, anda mesti menambahkannya pada akaun anda dahulu.

Pada desktop:

 1. Klik ikon “Saya” pada halaman utama anda.
 2. Pilih “Tetapan & Privasi.”
 3. Pada menu bar kiri, klik “Log masuk & Keselamatan.”
 4. Klik “Alamat e-mel” dalam menu “Akses akaun”.
 5. Pilih “Tambah alamat e-mel.”
 6. Masukkan alamat e-mel baharu anda dan sahkan kata laluan LinkedIn anda.
 7. Klik “Serah.”

Sebelum anda boleh menjadikan e-mel utama, anda perlu log masuk ke e-mel anda dan mengesahkannya. Selepas mengesahkan e-mel anda, ia akan menjadi pilihan dalam tetapan anda untuk menjadikan alamat ini sebagai alamat e-mel LinkedIn utama anda.

Pada peranti mudah alih:

 1. Ketik gambar profil anda.
 2. Pilih “Log masuk & keselamatan.”
 3. Dalam menu “Akses akaun”, ketik “Alamat e-mel”.
 4. Ketik “Tambah alamat e-mel.”
 5. Masukkan alamat e-mel baharu anda dan sahkan tindakan dengan kata laluan LinkedIn anda.
 6. Ketik “Serah.”
 7. Log masuk ke e-mel anda untuk mengesahkan ini sebagai alamat e-mel yang sahih.

Alamat ini kini akan dipaparkan sebagai pilihan untuk alamat e-mel utama dalam senarai e-mel LinkedIn anda.

Faedah Menambah Alamat E-mel Utama dan Menengah ke LinkedIn

Terdapat beberapa sebab mengapa anda disyorkan untuk mempunyai kedua-dua alamat e-mel utama dan kedua disambungkan ke LinkedIn anda.

 • Ia menawarkan e-mel sandaran untuk menghalang anda daripada dikunci daripada akaun LinkedIn anda jika anda kehilangan akses kepada akaun utama anda.
 • Ia menyediakan lebih daripada satu cara untuk menghubungi anda dalam situasi mendesak, seperti risiko keselamatan.
 • LinkedIn boleh menggunakan sambungan e-mel untuk memperibadikan perkhidmatan anda dengan lebih baik.
 • Ia akan menghalang penciptaan profil LinkedIn tambahan secara tidak sengaja daripada menerima pemberitahuan daripada alamat e-mel yang tidak dikaitkan dengan akaun LinkedIn anda.

Mempunyai sekurang-kurangnya dua alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun anda boleh sangat membantu dan menjimatkan sedikit sakit kepala. Anda boleh menambah lebih daripada dua jika anda mahu.

Cara Mengalih Keluar Akaun E-mel Dari LinkedIn

Kadangkala tiba masanya untuk membersihkan alamat e-mel lama yang tidak lagi anda gunakan atau akses. Memadamkan e-mel daripada akaun anda semudah menambahkannya. Ambil perhatian bahawa LinkedIn tidak akan berfungsi tanpa alamat e-mel utama. Jadi, anda tidak boleh mengalih keluar alamat e-mel utama anda sehingga anda telah menjadikan alamat e-mel lain sebagai alamat utama anda.

Pada desktop:

 1. Klik ikon “Saya”.
 2. Pilih pilihan “Tetapan & Privasi” dalam menu lungsur.
 3. Pilih “Log masuk & keselamatan” daripada menu di sebelah kiri.
 4. Klik anak panah tukar di sebelah alamat e-mel.
 5. Di sebelah alamat e-mel yang ingin anda alih keluar, klik “Alih keluar”.

Pada apl mudah alih:

 1. Ketik gambar profil anda untuk memaparkan halaman utama.
 2. Pilih ikon gear “Tetapan” di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 3. Ketik “Log masuk & keselamatan.”
 4. Pilih “Alamat e-mel.”
 5. Di sebelah alamat yang ingin anda alih keluar, ketik “Alih keluar” untuk memadam.

Ingat bahawa jika anda tidak melihat pilihan untuk memadamkan alamat, ia mungkin ditetapkan sebagai alamat utama anda. Anda perlu menambah dan menukar sebutan utama kepada alamat lain sebelum anda boleh mengalih keluarnya.

Petua dan Trik E-mel LinkedIn

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat untuk membantu menjadikan penggunaan alamat e-mel LinkedIn anda berjalan lancar.

 • Jika seseorang menghantar jemputan LinkedIn ke alamat e-mel yang anda tidak kaitkan dengan profil anda, dan anda menerimanya, ia akan membuat profil LinkedIn lain secara automatik untuk anda. Pastikan anda menyenaraikan semua alamat e-mel anda pada profil LinkedIn anda untuk mengelakkan perkara ini.
 • Sekiranya anda kehilangan akses kepada e-mel utama anda, cuba log masuk ke LinkedIn dengan e-mel kedua yang dikaitkan dengan akaun anda.

Soalan Lazim

Mengapa LinkedIn tidak menerima alamat e-mel yang saya cuba masukkan?

Oleh kerana alamat e-mel utama anda begitu penting, LinkedIn tidak akan menerima alamat melainkan ia percaya ia sebagai alamat yang disahkan dan sahih. Anda juga perlu mengesahkannya dengan mengakses akaun e-mel untuk mengesahkan ia benar.

Adakah saya perlu menggunakan alamat e-mel utama saya untuk log masuk ke LinkedIn?

Anda boleh menggunakan sama ada alamat utama anda atau alamat e-mel tambahan yang telah anda tambahkan pada akaun anda. Ramai pengguna mempunyai alamat e-mel profesional dan peribadi yang dipautkan ke akaun mereka.

Alamat e-mel manakah yang harus saya gunakan sebagai e-mel utama saya?

Pakar LinkedIn mencadangkan menggunakan alamat e-mel profesional anda jika anda menggunakan LinkedIn untuk membina rangkaian perniagaan anda atau untuk mempromosikan kerja anda. Jika anda ingin menggunakan LinkedIn untuk penyelidikan tetapi tidak mahu berkongsi maklumat profesional anda, menggunakan alamat e-mel peribadi mungkin terbaik untuk anda.

Bagaimana jika saya kehilangan akses kepada akaun e-mel utama saya?

Jika anda kehilangan akses kepada akaun e-mel LinkedIn utama anda, cuba log masuk dengan akaun lain yang dikaitkan dengan profil anda. Mana-mana alamat e-mel harus berfungsi. Jika tidak, ikut pautan “Tetapkan semula kata laluan” dan nyatakan bahawa anda tidak mempunyai akses kepada e-mel anda. LinkedIn akan cuba mengesahkan identiti anda dengan cara lain.

Alamat E-mel Utama LinkedIn

LinkedIn menjadikannya sangat mudah untuk menukar alamat e-mel utama anda. Pada bila-bila masa anda menukar kerja dan mempunyai alamat e-mel baharu, menukar kenalan ini dalam profil anda mengambil masa beberapa minit sahaja. Anda juga boleh bergantian antara e-mel profesional dan peribadi sebagai titik hubungan utama anda kerana ia sesuai dengan keperluan anda. Menambah alamat e-mel tambahan pada akaun anda menjadikan proses ini lebih pantas.

Adakah anda perlu menukar akaun e-mel utama anda di LinkedIn? Tinggalkan komen di bawah dan beritahu kami tentang pengalaman anda.