Cara Menukar Alamat Mac dalam macOS

111

Anda mungkin pernah mendengar istilah “alamat MAC” disebut secara sepintas lalu. Tetapi apakah alamat Mac? Ia ialah alamat Kawalan Akses Media—yang bermaksud ia adalah pengecam unik untuk antara muka rangkaian yang berurusan dengan segmen rangkaian. Alamat MAC diberikan oleh pengeluar kepada pengawal antara muka rangkaian dan disimpan dalam perkakasan.

Cara Menukar Alamat Mac dalam macOS

Pada asasnya, alamat MAC disambungkan dengan perkakasan penyesuai rangkaian dalam komputer anda. Mungkin ada kalanya alamat MAC anda boleh menyebabkan masalah menyambung ke Internet. Contohnya, anda mungkin telah mengemas kini perkakasan peranti anda dan mesti mendaftarkan alamat MAC baharu dengan ISP anda. Penyelesaian yang lebih mudah ialah mengemas kini alamat MAC anda.

Artikel ini akan mengajar anda cara menukar alamat MAC anda pada peranti macOS dan menjawab beberapa soalan lazim anda.

Cari Alamat Mac Anda

Mula-mula, anda perlu mencari alamat Mac yang dikaitkan dengan kad rangkaian yang dipasang pada komputer Mac anda. Terdapat pelbagai cara untuk mencari alamat MAC Mac anda, tetapi kami akan menunjukkan kepada anda yang paling mudah. Ingat bahawa anda mungkin ingin mengambil perhatian alamat MAC yang diberikan jika anda memerlukannya.

Berikut ialah cara untuk mencari alamat Mac anda pada peranti macOS:

Cara paling mudah untuk mencari Alamat MAC anda ialah menggunakan pintasan papan kekunci Control+Click pada ikon WiFI di penjuru kanan sebelah atas Mac anda.

Seperti yang anda lihat, alamat MAC disenaraikan dalam menu lungsur. Pilihan lain untuk melihat Alamat MAC anda ialah pergi ke Tetapan Rangkaian. Begini cara mencarinya:

 1. Klik pada ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas Mac anda. Kemudian, klik pada Keutamaan Sistem.
 2. Klik pada Rangkaian.
 3. Klik Lanjutan.
 4. Perhatikan Alamat MAC anda.

Memandangkan kebanyakan alamat Mac adalah kekal, anda boleh menipu atau “menipu” alamat Mac yang dilaporkan daripada sistem pengendalian. Ini boleh membantu apabila menyambung ke tempat liputan Wi-Fi awam atas sebab privasi.

Menukar Alamat Mac Anda

Untuk menukar alamat MAC anda, anda perlu membuka aplikasi Terminal dari dok anda (jika di situ ia tinggal) atau dengan melalui Pencari Mac.

Untuk membuka Terminal daripada Finder, lakukan ini:

 1. Buka Finder pada Mac anda dan klik Aplikasi.
 2. Kemudian, klik dua kali pada Utiliti.
 3. Klik dua kali pada Terminal.
 4. Terminal akan dilancarkan, dan anda boleh memulakan proses menukar alamat MAC anda.
 1. Sebaik sahaja anda telah membuka apl Terminal, taip ini dalam terminal:
  openssl rand –hex6 | sed ‘s/(..)/1:/g; s/.$//’ | xargs sudo ifconfig en0 ether
 2. Anda kini akan melihat nombor perenambelasan yang kelihatan seperti ini: 1a:22:a1:a1:aa:a1. Putuskan sambungan Mac anda daripada internet.
 3. Sekarang, taip ini di terminal:
  sudo ifconfig en0 eter xx:xx:xx:xx:xx:xx

  X mewakili alamat Mac baharu yang dibuat di atas.

Alamat Mac kembali kepada lalai apabila anda memulakan semula komputer Mac anda. Jadi, bila-bila masa anda perlu atau ingin menukar alamat Mac anda dalam macOS, anda akan menaip salah satu daripada arahan di atas dalam aplikasi Terminal, dan anda sudah bersedia untuk pergi.

Selepas menukar alamat Mac anda, anda mungkin juga mahu memulakan semula sambungan Wi-Fi anda untuk mengelakkan isu rangkaian.

Soalan Lazim

Berikut ialah beberapa lagi jawapan kepada soalan anda tentang alamat MAC.

Perlukah saya menukar alamat MAC saya?

Jawapan untuk ini bergantung kepada pengguna. Terdapat banyak sebab yang baik untuk menukar alamat MAC anda. Jika anda ingin meningkatkan privasi anda pada rangkaian tempatan, sambungkan ke rangkaian yang hanya membenarkan peranti tertentu atau kemas kini perkakasan peranti anda, menukar alamat MAC anda mungkin idea yang baik.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak celik teknologi atau menghadapi kesukaran mengikuti langkah di atas, mungkin idea yang baik untuk mendapatkan bantuan lanjut sebelum menukar alamat MAC anda.

Saya menukar alamat MAC saya, dan sekarang saya menghadapi masalah sambungan. Apa yang sedang berlaku, dan bagaimana saya membetulkannya?

Kadangkala pengguna akan menghadapi masalah menyambung ke Internet selepas menukar alamat MAC. Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah mulakan semula penghala anda dan cuba sambungan semula. Lebih kerap daripada tidak, ini akan membetulkan sebarang masalah sambungan.

Seterusnya, anda harus mematikan Mac anda dan menghidupkan semula. Mulakan semula peranti akan mengembalikan alamat MAC anda kepada alamat yang ditetapkan oleh pengilang. Isu sambungan anda harus diselesaikan dengan memulakan semula, tetapi anda perlu mencuba langkah di atas untuk menukar alamat MAC anda.

Jadi, kini anda tahu cara untuk mengetahui alamat Mac anda dan cara menukarnya daripada macOS—sama ada untuk kebimbangan privasi peribadi atau hanya kerana kini anda mempunyai maklumat dan langkah peribadi yang anda perlukan untuk membolehkan anda melakukannya.