Cara Menukar Bahasa dalam Canva

40

Apabila bekerja dengan pasukan dalam Canva yang bercakap dalam bahasa yang berbeza, anda perlu menyesuaikan papan pemuka anda supaya anda boleh berkomunikasi dengan berkesan. Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah.

Cara Menukar Bahasa dalam Canva

Jika anda ingin menukar bahasa antara muka pengguna Canva anda, kami sedia membantu anda. Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Menukar Tetapan Bahasa pada Antara Muka Canva Anda

Canva menggabungkan sekumpulan ciri mudah untuk membantu anda mencipta reka bentuk yang menakjubkan. Selain itu, menggunakan aplikasi mudah alih Canva adalah mudah untuk dinavigasi. Tetapi apa yang berlaku jika anda bukan penutur asli bahasa Inggeris dan ingin menukar tetapan bahasa?

Beralih kepada bahasa pilihan anda adalah satu-satunya jalan keluar. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan jika anda telah menguasai seni menavigasi alat dan mencari bahasa pilihan anda. Nasib baik, pengguna Canva mempunyai kebebasan untuk menukar tetapan bahasa.

Anda boleh menukar bahasa dengan mengklik pada ikon tetapan pada halaman utama. Ikon muncul pada halaman utama Canva sebelum log masuk ke akaun. Kandungan teks dalam reka bentuk diubah secara bebas menggunakan kaedah manual. Mengemas kini bahasa pilihan anda pada antara muka pengguna tidak digunakan pada reka bentuk.

Menukar tetapan bahasa dalam Canva adalah lebih mudah atau rumit, bergantung pada kaedah yang anda gunakan.

1. Mengakses Tetapan Bahasa

Apabila anda ingin menukar tetapan bahasa dalam Canva, langkah pertama ialah mengakses tetapan bahasa. Di sinilah anda mendapat pilihan untuk memilih bahasa pilihan anda. Kadangkala sukar untuk mengakses tetapan Bahasa. Langkah-langkah di bawah boleh membantu anda mengakses tetapan dengan mudah.

 1. Pada aplikasi desktop Canva anda, klik pada avatar di penjuru kanan sebelah atas halaman utama Canva.
 2. Setelah menu lungsur keluar, klik pada “Tetapan Akaun.”
 3. Seterusnya, klik pada tab “Akaun Anda”.
 4. Di bawah tetapan bahasa, klik pada menu lungsur dan pilih bahasa pilihan anda daripada senarai yang disediakan.
 5. Ia akan menyimpan semua perubahan secara automatik selepas mengklik bahasa pilihan anda.

Tetapan bahasa Canva hanya berfungsi apabila menggunakan aplikasi desktop. Pengguna telefon mudah alih tidak boleh mengakses ciri ini kerana ia masih belum dilancarkan.

2. Menukar Bahasa

Selepas mengakses halaman Tetapan Akaun anda, anda boleh menukar bahasa antara muka pengguna Canva anda kepada pilihan pilihan anda. Begini caranya:

 1. Pada tab “Akaun Anda”, klik pada menu lungsur di bawah “Bahasa.”
 2. Pilih bahasa antara muka Canva pilihan anda daripada senarai yang disediakan. Halaman akan dimuat semula dalam bahasa yang baru dipilih.

Sebagai alternatif, anda boleh bertukar kepada bahasa pilihan anda menggunakan ikon tetapan di bahagian bawah halaman utama anda. Walaupun ini mengubah bahasa antara muka Canva anda, ia tidak menterjemahkan bahasa yang digunakan dalam reka bentuk dan fail lain yang disimpan.

Apabila anda ingin menukar bahasa yang digunakan dalam reka bentuk yang disimpan, anda perlu sama ada menterjemahkannya secara manual atau menggunakan alat terjemahan terbina Canva. Dengan syarat anda memahami prosedur yang betul, menukar bahasa dalam Canva ialah proses mudah yang boleh anda capai dalam beberapa klik sahaja.

Menggunakan Canva dalam bahasa pilihan anda menjadikan proses reka bentuk lebih lancar. Selain itu, ia mengeluarkan pengalaman yang menyeronokkan dan tidak dapat dilupakan. Canva menawarkan berbilang bahasa yang boleh anda pilih untuk digunakan semasa mereka bentuk. Menyesuaikan antara muka pengguna anda meningkatkan peluang anda untuk menghasilkan reka bentuk berkualiti tinggi dan menjimatkan banyak masa anda.

3. Menyimpan Perubahan

Selepas membuat perubahan yang diperlukan pada akaun Canva anda, ingat untuk menyimpannya. Apabila anda terlupa untuk menyimpan perubahan, akaun kembali ke tetapan lalai. Tidak kira sama ada anda menggunakan Canva pada desktop atau telefon mudah alih, menyimpan perubahan adalah satu kemestian. Walau bagaimanapun, apa yang membezakannya ialah cara anda menyimpan perubahan.

Menyimpan Perubahan pada Desktop

Apabila anda membuat sebarang pengeditan pada reka bentuk anda, Canva secara automatik menyimpan pengeditan sebagai sebahagian daripada kerja anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menyimpan perubahan secara manual. Untuk menyimpan perubahan, lakukan perkara berikut:

 • Lihat ikon Simpan pada bar status. Jika ikon kelihatan, perubahan anda telah disimpan.
 • Jika anda tidak pasti sama ada perubahan telah disimpan, teruskan dan lakukan secara manual. Klik pada butang simpan di sudut kanan atas skrin.

Cara Menyimpan Perubahan Menggunakan Apl Mudah Alih Canva

Apabila menggunakan Canva pada mudah alih, ia secara automatik menyimpan semua perubahan yang anda buat. Cara paling selamat untuk meningkatkan kesejahteraan data anda adalah dengan menyimpan perubahan secara manual. Ketergantungan yang berlebihan pada ciri auto-simpan boleh merugikan anda kerana anda boleh kehilangan data anda dengan mudah.

Ikuti langkah di bawah untuk menyimpan perubahan:

 • Klik pada ikon “Simpan” di sudut kanan bawah skrin anda
 • Apabila anda ingin menyimpan reka bentuk anda sebagai versi baharu, klik pada ikon di penjuru kanan sebelah atas skrin anda dan klik “Simpan” sebagai versi baharu.

Menyimpan kerja anda dengan kerap akan membantu anda mengelakkan kehilangan perubahan penting. Menutup aplikasi Canva secara tidak sengaja tanpa menyimpan perubahan akan membuang perubahan secara automatik.

Soalan Lazim

Berapa banyak bahasa yang ada pada Canva?

Canva memberikan penggunanya akses kepada lebih daripada 100 bahasa. Bahasa tersebut termasuk bahasa kebangsaan pelbagai negara di kalangan bahasa tempatan. Lebih banyak bahasa dijangka akan ditambah dalam masa terdekat untuk menampung semua orang.

Bolehkah saya menukar bahasa dalam Canva lebih daripada satu kali?

ya. Anda boleh menukar bahasa Canva anda berkali-kali, bergantung pada pilihan anda.

Bolehkah saya menambah bahasa pada Canva jika saya tidak menemui pilihan saya?

Tidak. Tiada pilihan untuk menambah bahasa lain di Canva jika anda tidak menemui pilihan anda. Walau bagaimanapun, terdapat lebih daripada 100 pilihan yang tersedia.

Mengapa saya tidak boleh menukar bahasa lalai saya menggunakan aplikasi mudah alih Canva?

Apabila menggunakan Canva pada telefon mudah alih anda, anda tidak boleh menukar bahasa pengguna. Pembangun Canva masih belum membenamkan ciri ini dalam aplikasi. Berita baiknya ialah anda boleh mencapai ini menggunakan pelayar web anda pada desktop.

Tukar Tetapan Bahasa Canva Anda dalam Sekelip Mata

Menukar pilihan bahasa anda boleh dilakukan dalam masa yang singkat. Dengan syarat anda menggunakan alat pada desktop anda, ia hanya memerlukan beberapa klik. Aplikasi mudah alih Canva memberikan anda pengalaman yang lancar apabila mencipta pelbagai jenis reka bentuk. Satu-satunya had ialah anda tidak boleh bertukar antara bahasa yang disediakan.

Pernahkah anda mahu menukar tetapan bahasa anda dalam Canva? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.