Cara Menukar Bahasa Profil Lalai di LinkedIn

36

LinkedIn menyokong 27 bahasa di tapaknya. Bahasa utama yang digunakan di negara yang anda pilih semasa pendaftaran menentukan profil lalai dan bahasa antara muka LinkedIn anda. Walau bagaimanapun, LinkedIn membenarkan anda menukar bahasa profil lalai anda kepada mana-mana bahasa pilihan anda, dengan syarat platform menyokongnya.

Cara Menukar Bahasa Profil Lalai di LinkedIn

Jika anda ingin menukar bahasa lalai LinkedIn anda, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menukar Bahasa Profil Lalai di LinkedIn

Profil LinkedIn anda menyampaikan banyak perkara tentang anda secara peribadi dan profesional. Mampu memaparkannya dalam bahasa khalayak sasaran anda memberikan anda kelebihan daya saing dalam pasaran antarabangsa dan membuka lebih banyak peluang.

LinkedIn membenarkan anda mengurus tetapan bahasa profil anda, membolehkan anda beralih kepada mana-mana pilihan yang sesuai untuk anda. Anda boleh menukar bahasa profil lalai kepada bahasa lain dengan menterjemah atau menduplikasi profil kepada bahasa lain.

Menukar Bahasa Profil Lalai LinkedIn pada Desktop

Jika anda tidak fasih dalam bahasa lalai profil LinkedIn anda, anda mungkin merasa senang untuk beralih kepada bahasa pilihan anda tanpa menduplikasi profil anda. Ini berguna kerana anda boleh menyelesaikan proses dalam beberapa minit dari tetapan profil anda tanpa menaip apa-apa.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Masukkan e-mel dan kata laluan anda untuk mengakses akaun anda, atau daftar di halaman secara percuma jika anda tidak mempunyai akaun.
 2. Selepas log masuk, ketik “Saya” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih “Tetapan dan Privasi” daripada menu lungsur. Kaedah pengganti pantas adalah dengan mengetik ikon “Saya” dan pilih “Bahasa” daripada menu. Ini akan terus membawa anda ke halaman tetapan bahasa.
 4. Ketik pada tab “Keutamaan Akaun” untuk mengakses tetapan akaun anda.
 5. Tatal ke bawah ke bahagian “Keutamaan Umum” pada halaman tetapan akaun. Di sini anda akan menemui pelbagai pilihan yang berkaitan dengan penampilan dan kefungsian akaun LinkedIn anda.
 6. Navigasi ke pilihan “Bahasa” yang menunjukkan bahasa lalai anda. Ketik menu lungsur turun untuk menunjukkan bahasa lain yang disokong oleh LinkedIn.
 7. Tatal ke bawah pada menu dan pilih bahasa pilihan anda. Akaun anda akan dimuatkan secara automatik dan segera bertukar daripada bahasa lalai kepada bahasa baharu yang anda pilih.

Jangan terkejut jika beberapa ciri dalam bahasa lalai anda tiada dalam bahasa baharu anda. Teknikal yang kompleks dalam terjemahan menjadikan LinkedIn mencabar untuk memperhalusi ciri dalam beberapa bahasa. Selain itu, kaedah ini hanya menterjemah teks yang dihasilkan oleh LinkedIn pada menu dan tajuk halaman. Kandungan anda yang ditambahkan secara manual, seperti siaran, kekal dalam bahasa lalai.

Menukar Bahasa Profil Lalai LinkedIn Daripada Tetapan Telefon Anda

Pangkalan kod dan seni bina aplikasi mudah alih LinkedIn tidak membenarkan penggabungan ciri terjemahan. Atas sebab itu, anda tidak boleh menggunakan kaedah di atas untuk menukar bahasa profil LinkedIn anda pada telefon anda. Tetapi anda boleh berbuat demikian daripada tetapan bahasa telefon anda.

Apl LinkedIn menggunakan bahasa lalai pada peranti anda. Jika anda menukar bahasa lalai telefon anda, perubahan akan digunakan pada bahasa profil LinkedIn anda.

Berikut ialah cara menukar bahasa lalai telefon anda:

 1. Pergi ke skrin utama telefon dan buka apl tetapan peranti.
 2. Cari “Keutamaan akaun” dan pilihnya.
 3. Pada menu “Keutamaan umum”, ketik “Bahasa dan input.”
 4. Ketik menu “Tukar” untuk memaparkan bahasa yang tersedia.
 5. Pilih bahasa pilihan anda daripada senarai dan sahkan pilihan anda.
 6. Setelah tetapan bahasa pada peranti anda telah berubah, Apl LinkedIn akan mengemas kini perubahan secara automatik. Jika perubahan gagal digunakan, mulakan semula telefon anda.

Menduakan Profil LinkedIn Anda dalam Pelbagai Bahasa

Jika anda menyasarkan peluang di wilayah yang tidak menyokong bahasa lalai profil anda, anda mungkin perlu menduplikasi profil anda untuk mengelakkan kehilangan peluang. LinkedIn membolehkan anda memaparkan profil anda dalam berbilang bahasa dan bertukar kepada mana-mana bila anda rasa sesuai.

Ingat bahawa ciri ini tidak tersedia pada apl mudah alih LinkedIn, jadi anda hanya boleh menyediakan profil berbilang bahasa pada komputer. Berikut ialah cara untuk menduplikasi profil LinkedIn anda dalam beberapa bahasa:

 1. Pergi ke halaman utama LinkedIn anda dan ketik butang “Saya” di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 2. Pilih “Lihat Profil” dalam menu lungsur turun lanjutan.
 3. Ketik ikon “Pensel” di sebelah “Bahasa profil” dalam bar sisi kanan.
 4. Tetingkap timbul “Tetapan bahasa profil” muncul pada skrin anda. Ketik pada butang “Tambah bahasa” di sebelah bahasa lalai anda.
 5. Pilih bahasa daripada menu lungsur. Ini mencetuskan gesaan untuk mengemas kini nama pertama dan nama keluarga anda kerana nama anda perlu dipaparkan dalam bahasa baharu.
 6. LinkedIn tidak menterjemah tajuk anda secara automatik. Dalam “Kotak Tajuk” di bawah nama anda, terjemah tajuk sedia ada anda ke dalam bahasa pilihan anda atau tulis yang baharu.
 7. Apabila selesai, ketik “Buat Profil” dan pilih “Selesai” untuk menyimpan perubahan.

LinkedIn akan memaparkan profil pendua anda bersama profil anda yang lain kerana ia adalah salinan yang sama kecuali untuk bahasa. Orang yang melihat profil anda akan melihatnya dalam bahasa lalai LinkedIn mereka. Walau bagaimanapun, LinkedIn membenarkan penonton memilih bahasa yang mereka suka untuk melihat profil anda. Anda juga boleh mengedit profil anda secara bebas, tanpa mengira bahasa.

Soalan Lazim

Adakah menukar bahasa profil LinkedIn saya menjejaskan sambungan atau maklumat profil saya?

Menukar tetapan bahasa hanya akan menjejaskan paparan pada antara muka pengguna LinkedIn. Maklumat profil anda, sambungan atau sebarang kandungan yang telah anda kongsi di platform akan kekal utuh. Walau bagaimanapun, LinkedIn boleh melaraskan kandungan yang ditunjukkan pada suapan anda untuk mencerminkan lebih lanjut tentang bahasa pilihan anda.

Berapa kali saya boleh menukar bahasa profil LinkedIn saya?

LinkedIn tidak mengenakan sekatan ke atas berapa kali anda boleh menukar bahasa profil anda. Anda boleh bertukar antara bahasa sekerap yang anda suka, yang membolehkan anda merebut peluang dengan serta-merta ia datang kepada anda.

Bolehkah saya menukar bahasa profil lalai saya kepada bahasa yang tidak disokong oleh LinkedIn?

LinkedIn kini menyokong 27 bahasa, jadi tidak dijamin anda akan menemui bahasa pilihan anda. Jika bahasa pilihan anda tidak tersedia, anda mungkin perlu menggunakan salah satu bahasa yang disokong atau memberikan maklum balas kepada LinkedIn meminta sokongan untuk bahasa yang anda perlukan.

Terima Rangkaian Pelbagai Bahasa

Anda boleh menyesuaikan profil LinkedIn anda kepada bahasa pilihan anda dengan mudah. Beberapa faedah pelarasan bahasa pada profil anda ialah meningkatkan kehadiran profesional anda, mengembangkan rangkaian anda secara global dan memudahkan penglibatan dengan khalayak yang pelbagai. Jangan benarkan halangan bahasa mengehadkan capaian dan potensi anda pada platform rangkaian profesional terbesar di dunia.

Adakah anda mempunyai profil berbilang bahasa di LinkedIn? Jika ya, adakah anda mempunyai sebarang masalah untuk menyediakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.