Cara Menukar Fon dalam Notion

51

Semasa anda mula mencipta kandungan bertulis anda, anda mungkin mahu menukar fon untuk menjadikan karya itu lebih menarik perhatian atau memadankannya dengan penjenamaan keseluruhan anda. Jika anda mencari cara untuk menukar fon anda dalam Notion, anda telah datang ke tempat yang betul.

Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui tetapan penyesuaian fon Notion yang tidak begitu pelbagai tetapi berkesan. Anda akan belajar cara menukar jenis fon, saiz, warna dan banyak lagi.

Cara Menukar Fon dalam Notion

Jika anda menjangkakan untuk bermain dengan fon dalam Notion, jangan terlalu berharap. Terdapat hanya tiga fon terbina dalam. Ini mungkin menjadi kelemahan kepada sesetengah pengguna kerana perisian pemproses kata lain menawarkan ratusan fon. Pembangun tanggapan pastinya memberi lebih kepentingan kepada ciri lain yang berkaitan dengan struktur kandungan dan bukannya tawaran fonnya.

Walau bagaimanapun, mempunyai tiga jenis fon untuk dipilih bermakna anda akan menghabiskan lebih sedikit masa mencari yang “sempurna”. Pilihan yang ada pastinya menepati citarasa sesiapa sahaja. Begini cara Notion menerangkan setiap fon:

 • Lalai: Kuda kerja sans-serif lalai
 • Serif: Baik untuk diterbitkan
 • Mono: Baik untuk merangka dan nota

Jika anda ingin menukar fon dalam Notion, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka halaman yang anda ingin tukar fon.
 2. Klik pada menu halaman di sudut kanan atas. Ia adalah tiga titik mendatar.
 3. Anda akan melihat tiga pilihan: Lalai, Serif dan Mono. Hanya pilih yang paling anda suka, dan fon akan berubah secara automatik.

Cara Menukar Fon Lalai dalam Notion

Jika anda sudah biasa menggunakan Word sebagai apl pemproses kata utama anda, kemungkinan besar anda akan terlepas tetapan penyesuaian fonnya yang pelbagai. Anda boleh bermain dengan tetapan lalai dalam apa jua cara yang anda mahukan di sana.

Malangnya, anda tidak boleh menukar fon lalai dalam Notion. Fon lalai apl ialah Sans-Serif Workhorse, dan apa yang anda boleh lakukan ialah menukar fon dengan mengklik pada menu halaman (tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas). Berita baiknya ialah pembangun Notion nampaknya sedang mengusahakan beberapa perkara yang berkaitan dengan pengguna dapat menukar tetapan lalai apl.

Cara Menukar Saiz Fon dalam Notion

Ia mungkin berguna untuk menukar saiz baris atau bahagian teks tertentu semasa anda membuat. Buat masa ini, Notion hanya memberi anda pilihan untuk mengecilkan teks anda supaya ia kelihatan lebih kecil. Ini boleh membantu jika anda ingin memuatkan lebih banyak kandungan pada satu halaman atau jika anda suka kandungan anda lebih kecil.

 1. Buka menu halaman yang ingin anda ubah saiz fonnya. Menu muncul apabila anda mengklik pada tiga titik mendatar di sudut kanan atas halaman.
 2. Sekarang, hidupkan butang togol teks kecil.
 3. Teks pada halaman anda kini akan mengecut secara automatik.

Nota: Menukar saiz teks dan fon hanya tersedia untuk halaman bukan pangkalan data.

Bagaimana untuk Membesarkan Fon dalam Notion

Malangnya, Notion tidak membenarkan pembesaran fon lagi. Perkara yang boleh anda lakukan ialah menyemak sama ada togol teks Kecil didayakan. Jika ya, anda ingin melumpuhkannya supaya teks anda akan kembali kepada saiz lalainya yang lebih besar.

 1. Untuk melakukan ini, pergi ke menu halaman (tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas) dan pastikan butang togol di sebelah Teks kecil dimatikan. Ia sepatutnya berwarna kelabu, bukan biru.

Cara Menukar Warna Fon dalam Notion

Mungkin Notion tidak mempunyai banyak tawaran dari segi fon, tetapi ia pasti menebusnya dalam tawaran luas julat warna teks yang berbeza. Sama ada anda ingin menyerlahkan teks atau menukar warnanya, Notion telah membantu anda.

Cuma ikut langkah ini jika anda ingin menukar warna fon baris tertentu dalam Notion:

 1. Pilih teks yang anda mahu tukar warna fon. Anda boleh memilih satu perkataan, ayat atau seluruh halaman, untuk perkara itu.
 2. Menu editor teks akan muncul betul-betul di atas teks yang dipilih, klik pada pilihan A dari menu. Anda akan melihat menu lungsur turun dengan dua bahagian: Warna dan Latar Belakang.
 3. Untuk menukar warna fon, pilih mana-mana warna yang anda mahu daripada bahagian Warna.
 4. Jika anda ingin menyerlahkan teks, pilih warna daripada bahagian Latar Belakang.

Sebaik sahaja anda mengklik pada pilihan tertentu, fon anda secara automatik akan bertukar kepada warna yang dipilih.

Jika anda ingin mula menulis baris teks baharu dengan warna tertentu, berikut ialah cara paling mudah untuk berbuat demikian:

 1. Mula menaip dengan memasukkan garis miring (/) diikuti dengan warna yang anda mahu fon anda. Sebagai contoh, jika anda akan menulis dengan warna biru, tulis ini: /blue.
 2. Tekan Enter pada papan kekunci anda. Fon anda kini telah bertukar warna.

Cara Menukar Gaya Fon dalam Notion

Jika anda ingin menjadikan teks anda tebal, condong atau menggunakan teknik pemprosesan kata asas lain, anda boleh melakukannya dengan mudah dalam Notion. Berikut ialah beberapa pintasan asas yang boleh anda gunakan untuk menukar gaya fon anda dalam Notion:

 • Bold: Control + b untuk Windows atau Command + b untuk Mac
 • Italic: Control + i untuk Windows atau Command + i untuk Mac.
 • Garis bawah: Control + u untuk Windows atau Command + u untuk Mac.
 • Strikethrough: Control + Shift + s untuk Windows atau Command + Shift + s untuk Mac.
 • Paparkan kod dalam talian: Control + e untuk Windows atau Command + e untuk Mac.
 • Tambah ulasan: Control + Shift + m untuk Windows atau Control + Shift + m untuk Mac.
 • Sebut halaman: @[page name]

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya Menukar Saiz Fon pada Mudah Alih?

Malangnya, menukar saiz teks Notion anda belum tersedia pada peranti mudah alih lagi. Anda hanya boleh melakukannya pada desktop atau web.

Bolehkah saya Menukar Warna Fon pada Mudah Alih?

Ya, Notion membenarkan menukar warna fon pada peranti mudah alih. Pada bar alat standard halaman anda, anda akan menemui pilihan untuk memulakan baris baharu dengan warna tertentu atau menyerlahkan teks. Hanya ketik pada Warna dan pilih yang anda suka.

Menyesuaikan Font dalam Notion

Jika membaca artikel ini dari atas ke bawah, anda boleh mengetahui bahawa salah satu daripada beberapa kelemahan Notion bagi sesetengah orang ialah tetapan penyesuaian fonnya. Tiga fon yang ditawarkan oleh aplikasi adalah lebih daripada mencukupi untuk menyelesaikan kerja, tetapi kami mendapat sebab sesetengah pengguna terus meminta lebih banyak. Aplikasi ini pastinya menebus kekurangan pilihan fon dengan ciri pengurusan kandungannya yang luar biasa.

Adakah fon lalai Notion berfungsi dengan baik untuk anda? Adakah anda menukar fon semasa menjalankan tugas yang berbeza? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.