Cara Menukar Fon dalam Weebly

62

Sama seperti logo, reka letak dan imej latar belakang, pilihan fon adalah bahagian penting dalam reka bentuk tapak web. Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa fon boleh membuat atau merosakkan estetika tapak, dan terdapat begitu banyak fon untuk dipilih. Ada yang hiasan dan sukar dibaca, manakala yang lain lebih ringkas dan lebih licin.

Cara Menukar Fon dalam Weebly

Nasib baik, pembina tapak suka Weebly memberi anda pelbagai gaya teks untuk dicuba. Sama ada anda peminat Arial, tradisionalis Times New Roman atau peminat Comic Sans, pilihannya hampir tidak berkesudahan. Panduan ini akan meneroka dengan tepat cara melaraskan fon untuk pengepala, tajuk dan kandungan kandungan pada Weebly.

Cara Menukar Fon dalam Weebly

Mungkin anda ingin menukar tapak anda kepada fon yang lebih anggun dan minimalis untuk menjadikan teks lebih mudah dibaca. Atau mungkin anda ingin menceriakan halaman web anda dengan fon serif bergaya yang lebih mengikut tema dengan jenama anda. Sama ada cara, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Cari tapak yang anda ingin ubah teksnya dan bukanya dalam editor Weebly dan pilih “Tema” dari menu atas.
 2. Klik pada “Tukar Fon” dari menu di sebelah kiri.
 3. Pilih bahagian tertentu tapak anda yang ingin anda tukar fon, seperti “Tajuk Tapak”, “Menu Navigasi” atau “Teks Perenggan”.
 4. Sekali lagi, menu baharu akan muncul, menunjukkan pilihan dan alatan penyuntingan teks. Di bahagian atas, anda akan melihat menu lungsur dengan nama fon yang anda pilih sekarang. Klik pada anak panah untuk mendedahkan keseluruhan senarai fon Weebly dan pilih yang anda suka.
 5. Anda boleh melihat fon baharu dalam tetingkap pratonton dan menukarnya mengikut keperluan tanpa keluar dari menu.
 6. Ulangi proses untuk seberapa banyak elemen dan kawasan teks yang anda perlukan – semua perubahan anda akan disimpan secara automatik, jadi anda tidak perlu risau tentang kehilangan sebarang pelarasan fon anda.

Anda boleh mencampur dan memadankan gaya fon merentas halaman anda. Ini boleh menjadi cara bijak untuk menggunakan pelbagai jenis. Anda boleh menggunakan gaya hiasan untuk pengepala, contohnya, dan memilih fon yang lebih ringkas dan mudah diikuti untuk badan.

Cara Lain untuk Mengedit Penampilan Teks dalam Weebly

Menukar fon bukan satu-satunya cara untuk melaraskan rupa teks tapak web anda. Weebly juga membolehkan anda bereksperimen dengan pelbagai warna teks, saiz dan penjajaran. Berikut ialah beberapa contoh cara untuk mengubah suai teks tapak web anda:

 • Untuk membuat sebarang pelarasan, sama ada gunakan menu “Tema” dan “Tukar Fon”, yang dibincangkan dalam langkah sebelumnya. Atau, hanya buka halaman dalam tetingkap pratonton langsung anda dan serlahkan teks yang ingin anda ubah dengan tetikus anda. Semasa anda melakukan ini, bar alat teks akan muncul, membenarkan anda menambah kesan berbeza atau menukar warna kandungan halaman anda.
 • Weebly membolehkan anda menambah huruf tebal, condong atau garis bawah pada mana-mana bahagian teks, dengan satu sentuhan butang.
 • Anda juga boleh melaraskan saiz fon melalui menu “Tukar Fon” atau bar alat pratonton, menggunakan ikon “+” dan “-” untuk menambah atau mengurangkan saiz, masing-masing.
 • Ingin menukar warna fon? Anda boleh memilih daripada menu pratetap warna atau menentukan warna tertentu menggunakan kotak yang disediakan. Hitam asas berfungsi dengan baik untuk kebanyakan tapak, tetapi anda mungkin ingin memilih warna alternatif yang sepadan dengan logo jenama anda atau membezakan latar belakang gelap.
 • Akhir sekali, Weebly juga membenarkan anda melaraskan penjajaran teks anda. Anda boleh menjajarkannya ke kiri, kanan atau tengah atau memilih penjajaran penuh. Sekali lagi, disyorkan untuk mencuba setiap tetapan dan menyemak tetingkap pratonton untuk melihat perkara yang paling sesuai untuk tapak web anda.

Soalan Lazim

Apakah fon yang tersedia di Weebly?

Pada masa ini, Weebly menawarkan lebih daripada 100 gaya fon berbeza. Rangkaian ini termasuk fon serif dan sans serif standard, serta jenis hiasan dan gaya tulisan tangan. Anda boleh menyemak imbas menu fon penuh dengan mencari tetapan “Tukar Fon” dalam kawasan “Tema” pembangun web Weebly. Lebih banyak fon boleh ditambah pada masa hadapan, kerana Weebly menerima kemas kini tetap, dengan ciri baharu dan tambahan yang bagus.

Apakah fon yang terbaik untuk tapak web?

Secara umum, ramai pakar bersetuju bahawa fon sans-serif adalah yang paling mudah dibaca secara universal, dan oleh itu pilihan terbaik untuk kebanyakan tapak. Fon Sans-serif tidak mempunyai sebarang kupasan dan berkembang pada akhir setiap huruf. Kedudukan Arial dan Lato antara fon sans-serif kegemaran pengguna Weebly, tetapi terdapat banyak pilihan lain untuk dipilih. Sebaliknya, fon serif, seperti Times New Roman, lebih menarik dari segi estetika, tetapi boleh menjadi lebih rumit untuk dibaca.

Bagaimanakah cara saya memilih fon yang hendak digunakan pada Weebly?

Semuanya bergantung pada jenis tapak yang anda buat dan jenis pengalaman yang ingin anda berikan kepada pengguna anda. Keterbacaan harus sentiasa menjadi perhatian utama, kerana fon yang sukar dibaca boleh menolak orang ramai daripada tapak anda. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya faktor yang perlu difikirkan. Ia juga penting untuk mencari gaya teks yang sebati dengan jenis getaran atau tema yang ingin dicipta oleh tapak anda. Fon mewah boleh berfungsi dengan baik pada tapak seni, secara sederhana, manakala fon anggun, ringkas, sans serif disyorkan untuk blok teks yang besar.

Adakah fon penting pada tapak web?

Sudah tentu! Pilihan fon adalah sangat penting untuk reka bentuk web, dan sesetengah pemilik tapak boleh menghabiskan berjam-jam bersusah payah menguji fon yang berbeza, atau mereka bentuk satu dari awal, untuk mencari pilihan yang tepat. Fon yang baik boleh meningkatkan keseluruhan pengalaman pengguna tapak anda. Pengguna akan lebih cenderung untuk bertahan dan membaca kandungan anda jika mereka mendapati fon itu menyenangkan. Sementara itu, fon yang dipilih dengan buruk boleh menghalang orang daripada membaca halaman anda dan boleh menyebabkan mereka melarikan diri dari tapak anda sama sekali.

Adakah fon Weebly mesra web?

Ya, semua fon Weebly diklasifikasikan sebagai mesra web atau selamat web. Ini bermakna ia boleh dilihat dan mudah dibaca merentas hampir mana-mana komputer atau peranti tanpa sebarang muat turun atau kemas kini tambahan. Menggunakan fon selamat web amat digalakkan semasa membina tapak web, kerana ia memastikan kandungan anda dapat dilihat oleh khalayak yang terbesar dan paling luas.

Pilih Fon Sempurna untuk Setiap Halaman Web di Weebly

Jelas sekali, fon penting. Mereka mempunyai impak yang ketara pada rupa dan perasaan tapak. Itulah sebabnya sangat penting untuk memilih fon yang paling sesuai untuk setiap bit teks, daripada pengepala hingga kandungan kandungan. Nasib baik, Weebly menjadikan keseluruhan proses cepat dan mudah, membenarkan anda menukar fon dengan segera, pada bila-bila masa yang anda suka.

Adakah anda mempunyai fon tapak web kegemaran? Atau adakah terdapat fon yang anda tidak tahan? Kongsikan pendapat anda di ruangan komen.