Cara Menukar Gambar Cameo atau Rakan Anda dalam Snapchat

78

Menggunakan wajah anda untuk mencipta klip lucu ialah salah satu ciri terkini pada Snapchat. Setiap kali anda ingin meluahkan perasaan anda di platform, tiada cara yang lebih baik daripada menggunakan Cameos. Apatah lagi, anda juga boleh menambah swafoto rakan anda pada Cameos untuk membuat mereka ketawa. Ia tidak menjadi lebih baik daripada itu.

Cara Menukar Gambar Cameo atau Rakan Anda dalam Snapchat

Jika anda tertanya-tanya cara mengurus Cameos anda di Snapchat, kami sedia membantu anda. Artikel ini akan menerangkan cara membuat, mengubah suai dan berkongsi Cameos dengan rakan dan keluarga anda.

Untuk penyelesaian masalah cameo, lihat artikel ini tentang perkara yang perlu dilakukan jika cameo tidak dipaparkan atau tersedia di Snapchat.

Cara Menukar Gambar Cameo pada Snapchat untuk Android dan iPhone

Memandangkan pengguna sering ingin menukar Cameos mereka, Snapchat telah memudahkan proses ini. Kini, anda boleh melakukannya pada bila-bila masa yang anda suka.

Sebaik sahaja anda membuat swafoto yang anda suka, anda boleh menyimpannya dan menggunakannya dalam Cameos akan datang. Apabila tiba masanya untuk menukar Cameo anda, cuma ikut langkah ini:

 1. Buka aplikasi Snapchat.
 2. Masukkan salah satu sembang.
 3. Ketik pada ikon muka smiley.
 4. Ketik pada ikon Cameo di bahagian bawah skrin anda.
 5. Tekan lama cameo yang anda ingin gunakan.
 6. Pilih Cipta Cameo Saya.
 7. Ambil foto dan ketik Cipta Cameo saya.

Kini anda boleh menggunakan cameo baharu anda di Snapchat.

Cara Menukar Rakan Cameo pada Snapchat untuk Android dan iPhone

Jika anda tidak dapat berkongsi foto dengan beberapa rakan anda, Snapchat membolehkan anda menampilkan rakan dalam Cameos dua orang yang tidak dapat dilupakan. Bukan itu sahaja, tetapi anda juga boleh memilih antara berpuluh-puluh latar belakang dan kemudian hanya menambah swafoto rakan anda untuk mencipta sesuatu yang unik.

Snapchat Cameo

Anda boleh memilih dengan siapa anda ingin berkongsi Cameos anda, tetapi mereka perlu membolehkan anda menggunakan Cameos mereka. Begini cara proses itu berfungsi:

 1. Pergi ke Profil Saya dan ketik pada Tetapan.
 2. Di bawah AKAUN SAYA, cari dan ketik pada Cameos.
 3. Cari Siapa Boleh dan ketik Gunakan Selfie Cameo Saya.
 4. Anda boleh memutuskan sama ada Semua Orang, Rakan Saya atau Hanya Saya mempunyai akses kepada Cameos anda.

Bergantung pada pilihan anda, anda akan dapat menampilkan rakan anda dalam Cameos dan sebaliknya. Tetapi jika anda telah menyekat seseorang di Snapchat (atau sebaliknya), anda berdua tidak akan dapat mencipta Cameo dua orang.

Cara Memadam Cameo Anda

Kadangkala, kita boleh menggunakan satu Cameo terlalu kerap dan menyedari bahawa sudah tiba masanya untuk mengalih keluarnya. Apabila itu berlaku, anda mungkin memutuskan untuk memadamkannya. Ini caranya:

 1. Buka apl Snapchat anda.
 2. Ketik pada foto profil anda dan ketik Tetapan.
 3. Di bawah AKAUN SAYA, klik pada Cameos.
 4. Ketik Clear My Cameos Selfie dan sahkan dengan mengetik Clear.

Anda juga boleh menyembunyikan swafoto Cameo anda daripada semua orang jika anda ingin kembali kepada mereka kemudian. Begini cara anda boleh menjadikannya peribadi:

 1. Buka Snapchat.
 2. Cari Tetapan dan ketik pada Cameos.
 3. Cari Siapa Boleh… bahagian dan ketik pada Gunakan Selfie Cameos Saya. Di sini, anda boleh memilih Hanya sayadan tiada orang lain akan dapat mengakses kameo anda.

Soalan Lazim

Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang Snapchat, kami telah menyertakan lebih banyak jawapan di sini!

Apakah itu Snapchat Cameo?

Snapchat Cameo hanyalah selfie tetapi dengan latar belakang. Pada asasnya, anda adalah cameo dalam adegan atau dengan wajah anda pada objek. Sudah tentu, jika anda menetapkan akaun anda untuk membenarkan orang lain menggunakan kameo anda (seperti yang dijelaskan di atas), rakan anda boleh menambahkannya pada Cerita mereka juga!

Ciri ini adalah satu lagi keseronokan pada barisan kamera/penapis Snapchat yang sudah hebat.

Bolehkah saya menghalang seseorang daripada menggunakan cameo saya?

Ya, tetapi itu bergantung pada tetapan privasi anda. Jika anda telah menetapkan tetapan ‘Siapa yang boleh’ anda kepada ‘Only Me’, maka tiada sesiapa pun boleh menggunakan cameo anda.

Sudah tentu, seperti yang dijelaskan di atas, anda juga boleh membenarkan hanya rakan anda menggunakan cameo anda atau semua orang, bergantung pada tahap keyakinan anda.

Jadilah Bintang Profil Anda

Snapchat Change Cameo

Cameos ialah cara terbaik untuk menyatakan diri anda atau menghidupkan perbualan anda. Mereka serupa dengan Bitmoji, tetapi mereka menggunakan wajah sebenar anda untuk membuat video seperti GIF reaksi anda dan Mereka.

Kini setelah anda mengetahui lebih lanjut tentang cara Cameos berfungsi dan cara berkongsi atau menyembunyikannya daripada rakan anda, anda boleh menggunakannya dalam komunikasi anda dengan pengguna Snapchat yang lain. Adakah anda pernah menggunakan Cameos sebelum ini? Apakah jenis emosi yang akan anda nyatakan dengan Cameo? Adakah anda akan berkongsinya dengan semua rakan anda atau dengan beberapa orang terpilih?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.