Cara Menukar Harga di Facebook Marketplace

78

Anda boleh mengemas kini harga item yang telah anda senaraikan di Facebook Marketplace dengan mudah daripada komputer atau peranti mudah alih anda. Anda boleh menukar maklumat produk anda sekerap yang perlu melalui beberapa langkah mudah untuk menjamin jualan.

Cara Menukar Harga di Facebook Marketplace

Cara Menukar Harga

Facebook Marketplace ialah platform yang mudah dinavigasi yang membolehkan anda mengedit semua maklumat tentang produk anda yang disenaraikan, termasuk harga dan penerangan. Ia juga menawarkan alat berharga untuk pengurusan stok. Untuk menukar harga, anda perlu mengikuti langkah mudah ini:

 1. Buka Facebook Marketplace daripada komputer atau peranti mudah alih anda.
 2. Klik pada “Menjual” untuk melihat senarai item yang anda jual pada masa ini.
 3. Ketik pada “Tiga titik.” Menu lungsur turun akan muncul.
 4. Klik “Edit Penyenaraian.” Cari medan harga dan buat perubahan yang diperlukan.

Dalam bahagian yang sama, anda akan dapat mengedit maklumat tambahan pada item tersebut, seperti tajuk penyenaraian, kategori, keadaan artikel dan banyak lagi. Anda juga boleh menambah gambar tambahan.

Tawaran Harga di Marketplace

Jika anda cuba menjual produk di Marketplace, anda boleh memilih untuk menerima tawaran. Ini ialah pilihan yang mudah untuk menentukan jumlah pembeli yang berminat sanggup membayar untuk produk anda. Ini juga akan membolehkan anda merundingkan harga.

Bakal pembeli akan menemui pilihan “Buat Tawaran” di bahagian atas halaman produk anda dan boleh membuat tawaran.

Anda akan menerima semua maklumat tentang tawaran dengan pilihan untuk menerima atau menolaknya melalui pemberitahuan Facebook.

Cara Membuat Kedai Dalam Talian di Facebook

Pengurus Perdagangan Facebook menyediakan satu set alatan untuk penjual yang ingin mengurus perniagaan merentas Facebook dan Instagram. Anda akan dapat menggunakan pembayaran, mengendalikan inventori, pembayaran, pesanan dan banyak lagi.

Melalui Pengurus Perdagangan, penjual juga boleh memuat naik item secara pukal ke katalog melalui suapan data. Anda boleh memuat naik berbilang suapan data, tetapi setiap suapan mesti mengandungi item yang berbeza. Untuk membuat kedai dalam talian:

 1. Pergi ke Pengurus Perdagangan Facebook dan log masuk.
 2. Klik pada “Bermula” dan pilih “Beli” untuk membuat halaman kedai anda.
 3. Pilih “Checkout di Facebook atau Instagram” dan klik “Get Started.”
 4. Pilih antara Facebook dan Instagram.
 5. Semak perkara yang anda perlukan untuk menyediakan akaun anda. Jika anda sudah bersedia, klik pada “Seterusnya” untuk dibawa ke halaman bertajuk “Buat Akaun Perdagangan Anda.”

Cipta Akaun Perdagangan Anda

Di bawah “Buat Akaun Perdagangan Anda”, anda perlu menjawab beberapa soalan tentang perniagaan anda. Ikuti langkah ini untuk menyediakan akaun anda:

 1. Di bawah “Maklumat Perniagaan”, klik pada “Sediakan.”
 2. Pilih nama untuk akaun Perdagangan anda dan klik “Seterusnya.” Ini sepatutnya sepadan dengan nama awam perniagaan anda. Pelanggan anda akan melihat nama ini dalam butiran pesanan, pemberitahuan dan e-mel mereka.
 3. Sambungkan akaun perdagangan anda ke halaman Facebook sedia ada atau buat akaun baharu untuk kedai anda. Kemudian klik pada “Seterusnya.”
 4. Pautkan perdagangan anda ke akaun Meta Business. Klik pada “Selesaikan Persediaan.”

Cara Membuat Suapan Data pada Pengurus Perdagangan Facebook

Anda boleh membuat suapan data dengan mudah daripada templat yang boleh anda muat turun daripada Pengurus Perdagangan. Untuk memuat turun templat, ikuti langkah berikut:

 1. Daripada akaun Perdagangan anda, pilih “Katalog.”
 2. Anda akan melihat menu lungsur turun. Ketik pada “Sumber Data.”
 3. Pilih “Suapan Data” dan kemudian “Seterusnya.”
 4. Anda akan mendapat pemberitahuan yang berbunyi, “Adakah hamparan anda sedia?” pilih “Tidak, saya perlukan templat Facebook.”
 5. Pilih “Bina Templat” Anda boleh memilih templat standard atau mencipta templat tersuai dengan lebih banyak kategori produk. Jika anda menjual produk, yang kedua adalah disyorkan.
 6. Muat turun fail CSV, kemudian bukanya dalam program hamparan seperti Microsoft Excel atau importnya ke Helaian Google.
 7. Padamkan sebarang maklumat contoh dan lengkapkan dengan senarai produk anda.
 8. Setelah anda selesai, simpan fail dalam format CSV.

Cara Muat Naik Suapan Data ke Pengurus Perdagangan

Sebaik sahaja anda telah membuat fail suapan data dengan semua butiran produk yang anda ingin jual, anda boleh memuat naiknya dengan mudah ke katalog anda:

 1. Pergi ke “Pengurus Perdagangan” dan pilih “Katalog.”
 2. Ketik pada “Item” dan kemudian pada “Tambah Item.”
 3. Pilih “Suapan Data” dan kemudian “Seterusnya.”
 4. Di bawah “Adakah hamparan anda sedia?” pilih “Ya,” dan kemudian “Seterusnya.”
 5. Ketik pada “Pilih fail pada peranti anda” dan cari fail CSV pada komputer anda.
 6. Semak semua maklumat. Jika semuanya betul, pilih “Simpan Suapan dan Muat Naik.”

Cara Menukar Harga dalam Suapan Data

Pengurus Perdagangan menawarkan beberapa alat untuk pengurusan harga, termasuk penambahan harga jualan. Untuk mengemas kini suapan data harga:

 1. Daripada Pengurus Perdagangan, klik pada “Katalog.”
 2. Daripada menu lungsur, ketik pada “Sumber Data.” Anda akan menemui suapan data yang dimuat naik ke kedai anda di sebelah kanan.
 3. Pilih suapan data yang ingin anda edit.
 4. Edit medan harga. Format yang betul untuk harga ialah nombor, ruang dan tiga-huruf kod mata wang ISO. Contohnya, “9.99 USD”. Gunakan noktah untuk perpuluhan. Jangan gunakan simbol.

Harga Jualan dalam Suapan Data

Suapan data juga membolehkan anda menetapkan harga jualan dalam tempoh tertentu. Banyak medan pilihan akan disertakan jika anda menggunakan templat untuk membuat suapan data. Jika tidak, anda boleh menambahnya secara manual. Medan hendaklah membaca “harga_jualan” dan “harga_jualan_tarikh_berkesan”. Untuk menetapkan harga jualan:

 1. Daripada menu Pengurus Perdagangan, pilih “Katalog.”
 2. Ketik pada “Sumber Data” pada menu lungsur. Anda akan menemui suapan data yang telah anda muat naik di sebelah kanan.
 3. Buka satu dengan harga produk yang anda ingin tawarkan untuk dijual.
 4. Pada medan “harga_jualan”, tambahkan harga jualan untuk item tersebut.

Melainkan anda menetapkan tempoh tertentu untuk harga jualan, item anda akan dijual sehingga anda memadamkan harga jualan secara manual. Untuk menetapkan tempoh jualan:

 1. Di sebelah medan “harga_jualan”, anda akan temui “tarikh_berkesan_harga_jualan”.
 2. Masukkan tarikh mula jualan diikuti dengan “T.” Format: YYYY-MM-DDT
 3. Masukkan masa mula dalam format 24 jam diikuti dengan zon UTC. (-12:00 hingga +14:00).
 4. Masukkan “/”, dan ulangi format dengan tarikh dan masa jualan akan tamat. Format yang betul akan kelihatan seperti ini: YYYY-MM-DDT23:59+00:00/YYYY-MM-DDT23:59+00:00

Jualan Satu Kali atau Peluang Perniagaan

Facebook Marketplace ialah alat yang sangat baik untuk menjual barangan yang anda tidak mahu atau perlukan lagi. Ia percuma dan mudah dinavigasi. Untuk menggalakkan jualan, penjual boleh mengemas kini maklumat produk, menukar harga dan menambah lebih banyak spesifikasi dan gambar. Melalui platform mesra pengguna ini, penjual juga boleh bertukar-tukar mesej dengan bakal pembeli dan juga berunding harga.

Jika, sebaliknya, anda cuba menjual berbilang item atau menyediakan kedai dalam talian anda sendiri, Facebook Commerce Manager menawarkan banyak alatan yang akan membantu anda mengurus dan mengembangkan perniagaan anda.

Tinggalkan ulasan kepada kami tentang pengalaman anda menjual produk di Facebook Marketplace atau jika anda telah memindahkan perniagaan anda ke Pengurus Perdagangan.