Cara Menukar Kawasan dalam MIUI

74

Ada kalanya menukar rantau pada MIUI Xiaomi anda masuk akal. Melakukannya boleh menukar tetapan terkunci pada telefon anda kerana peraturan tempatan. Ia juga boleh membuka kunci tema atau kandungan tambahan. Ramai pemilik MIUI menukar rantau mereka untuk menyesuaikan telefon mereka dengan lebih lanjut.

Cara Menukar Kawasan dalam MIUI

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menukar rantau pada MIUI anda.

Cara Menukar Wilayah

Sebaik sahaja anda menyediakan telefon anda, anda mungkin menyedari dengan cepat bahawa rantau yang anda tetapkan MIUI anda telah mengunci ciri tertentu yang anda ingin akses. Untuk menukar rantau pada MIUI dan membuka kunci ciri rantau itu, ikut langkah ini.

 1. Pergi ke apl Tetapan pada telefon anda.
 2. Pergi ke Tetapan Tambahan dan Pilih “Wilayah” dan ketik carian.
 3. Senarai kawasan yang tersedia akan dipaparkan. Pilih satu yang anda ingin gunakan.

Sebaik sahaja anda telah memilih wilayah baharu anda, telefon anda harus mengkonfigurasikan semula tetapan secara automatik kepada pratetap rantau itu. Jika tidak, cuba mulakan semula peranti.

Wilayah yang Disokong

MIUI beroperasi secara berbeza bergantung pada wilayah atau negara yang anda pilih dalam tetapan anda. Ini membantu telefon melakukan dua perkara: mematuhi badan kawal selia dan memberikan pengalaman pelanggan yang unik. Memandangkan MIUI dihantar ke seluruh dunia, menetapkan wilayah baharu pada telefon anda ialah cara terbaik untuk mengakses ciri yang mungkin tidak anda miliki.

Wilayah utama MIUI membenarkan penggunanya memilih daripada termasuk:

 1. China
 2. Global
 3. India
 4. Eropah
 5. Rusia
 6. Turki
 7. Indonesia
 8. Taiwan
 9. Jepun
 10. Lain-lain

Sesetengah wilayah ini menawarkan pilihan subset yang membolehkan anda menjadi khusus negara. Sebagai contoh, anda boleh memilih UK sebagai wilayah yang akan mematuhi peraturan Eropah dan UK.

Ciri MIUI Berubah mengikut Wilayah

Pemilihan wilayah MIUI memberi kesan kepada beberapa ciri, yang kebanyakannya dipandu oleh peraturan telefon pintar kawasan setempat. Malangnya, ciri positif yang anda perolehi daripada menukar ke satu rantau akan kerap menyebabkan anda kehilangan ciri yang anda perolehi daripada kawasan lain. Satu contoh yang baik ialah rantau UK. Anda mendapat ciri penting, tetapi anda akan kehilangan akses kepada tema.

Anda perlu memilih rantau mana yang menawarkan paling banyak perkara yang anda cari dalam telefon.

Tiada Iklan di UK

Jika anda menetapkan kawasan telefon anda ke UK, anda boleh menghapuskan iklan pada MIUI anda.

Gerak isyarat di AS

Menetapkan wilayah anda kepada AS akan menyebabkan kawalan gerak isyarat pada MIUI menjadi lebih tepat dan lebih lancar. Ini dilakukan untuk meniru iPhone.

Bunyi Lebih Keras di Singapura

Jika anda ingin meningkatkan kelantangan pada telefon anda, cuba tukar rantau ini kepada Singapura. Tidak seperti Eropah, Singapura tidak mempunyai peraturan yang kukuh, jadi anda sepatutnya dapat meningkatkan volum dengan ketara hanya dengan menukar rantau. Anda juga boleh meningkatkan bunyi dengan menukar wilayah kepada India walaupun ia tidak akan sekuat itu.

Penyesuaian di India

Anda boleh meningkatkan pilihan penyesuaian untuk tema, fon dan banyak lagi dengan menetapkan wilayah kepada India.

Kemas Kini Perisian

China, Mexico dan India semuanya mendapat kemas kini perisian terkini sebelum kawasan lain. Jika anda mahukan akses awal kepada ciri dan kemas kini lain, anda mungkin ingin mempertimbangkan kemas kini lain.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan VPN untuk mendapatkan hasil yang sama seperti menukar rantau saya?

Tidak, VPN tidak akan membuka ciri terkunci pada MIUI anda. VPN berfungsi untuk menukar data lokasi anda yang dikumpul di internet. Ia tidak akan memberi kesan pada tetapan dalaman telefon.

Adakah telefon saya akan menjadi perlahan jika saya menukar rantau?

Tidak, prestasi telefon MIUI anda tidak akan perlahan atau dipercepatkan bergantung pada rantau yang anda tetapkan. Menukar rantau ini akan memberi kesan terutamanya kepada tetapan yang berurusan dengan fungsi di luar prestasi.

Adakah terdapat had untuk kekerapan saya boleh menukar wilayah saya?

Tiada had untuk kekerapan anda boleh menukar rantau pada telefon anda. Jika anda suka mengakses tetapan yang berbeza pada masa yang berbeza, anda boleh menukar kawasan itu seberapa kerap atau sesedikit yang anda suka tanpa penalti.

Kelebihan Serantau MIUI

Berkenaan dengan ciri, memilih rantau untuk MIUI anda ialah situasi menang-kalah. Tiada satu rantau akan membenarkan anda menikmati semua yang boleh dilakukan oleh MIUI. Walau bagaimanapun, pengalaman MIUI yang paling tulen ialah apabila telefon ditetapkan ke rantau China. Tetapan di rantau ini ialah cara pereka bentuk bertujuan agar perisian berfungsi sebelum peraturan tempatan memerlukan pelarasan.

Berita baiknya ialah tiada had untuk kekerapan anda boleh menukar wilayah anda. Juga tiada sebarang kesan sampingan yang merugikan melebihi beberapa ciri yang dikurangkan atau hilang. Jika anda ingin menggunakan telefon anda dengan tetapan serantau yang berbeza, anda boleh berbuat demikian.

Di manakah kawasan MIUI anda ditetapkan? Ciri-ciri di rantau ini yang manakah mesti dimiliki untuk anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!