Cara Menukar Kelantangan Anda pada Roku

100

Salah satu perkara paling asas yang perlu anda ketahui apabila menggunakan sebarang jenis pemain penstriman atau TV ialah cara menukar kelantangan. Dengan peranti Roku, anda mempunyai beberapa cara untuk melakukan ini, satu lebih mudah daripada yang lain.

Cara Menukar Kelantangan Anda pada Roku

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti soalan mudah, terdapat banyak pilihan untuk mengurus kelantangan pada peranti Roku atau Roku TV anda. Jika anda pernah mempunyai anjing makan alat kawalan jauh, atau jika anda hanya menghadapi masalah memikirkan cara melaraskan kelantangan pada peranti baru ini, artikel ini untuk anda!

Inilah yang anda patut tahu.

Gunakan Alat Jauh

Kami akan mulakan dengan asas. Alat kawalan jauh Roku. Bagi pembaca yang terbiasa dengan alat kawalan jauh gaya yang lebih lama, alat kawalan jauh Roku mungkin kelihatan begitu mudah anda mungkin mengalami sedikit kesukaran dengannya.

Menggunakan alat kawalan jauh fizikal ialah cara paling mudah untuk memanipulasi kelantangan pada peranti Roku anda.

foto ambang jauh roku
 1. Tekan butang Kelantangan Naik untuk meningkatkan kelantangan.
 2. Tekan butang Kurangkan Kelantangan untuk mengurangkan kelantangan.
 3. Pilihan – Tekan butang Redam untuk membisukan atau menyahredamkan TV.

Ambil perhatian bahawa alat kawalan jauh Roku fizikal tidak selalu boleh ditukar ganti. Sebagai contoh, alat kawalan jauh TV TCL Roku mungkin tidak berfungsi untuk batang Roku yang dimasukkan dalam LG atau TV pintar Samsung.

Adalah lebih baik untuk menggunakan alat kawalan jauh yang disertakan dengan peranti Roku anda. Tetapi, jika anda menggunakan batang Roku pada TV pintar bukan Roku, anda juga sepatutnya boleh menggunakan alat kawalan jauh TV untuk menukar kelantangan.

Gunakan Apl Mudah Alih Roku

Apl Mudah Alih Roku ialah apl percuma yang tersedia di Google Play dan gedung Apple untuk pengguna peranti Android dan iOS. Aplikasi ini membolehkan anda menukar telefon pintar anda menjadi alat kawalan jauh maya untuk tongkat penstriman Roku anda atau TV pintar Roku.

gambar rasmi jarak jauh roku

Apl ini boleh membantu anda menyemak imbas saluran, memasang atau mengalih keluar saluran, dan cukup banyak mengakses sebarang ciri pada akaun Roku anda. Walau bagaimanapun, ia juga boleh diubah menjadi alat kawalan jauh dengan mengakses antara muka jauh.

Cirinya akan menjadi lebih terhad daripada apa yang anda lihat pada alat kawalan jauh Roku fizikal, tetapi kawalan asas masih tersedia.

 1. Pasang Apl Mudah Alih Roku daripada Google Play atau App Store.
 2. Pergi ke Skrin Utama anda pada telefon anda.
 3. Pilih Apl.
 4. Cari dan ketik ikon Apl Mudah Alih Roku.
 5. Ketik ikon kayu bedik di tengah-tengah bar menu bawah.
 6. Gunakan ikon pembesar suara di bahagian bawah untuk melaraskan kelantangan.
 7. Ketik pada ikon fon kepala di penjuru kanan sebelah bawah untuk beralih kepada mod mendengar peribadi.

Ikon di bahagian paling kiri dalam tangkapan skrin kami ialah butang Redam, manakala yang di tengah ialah kelantangan rendah. Di hujung kanan, anda akan menemui butang naikkan kelantangan.

Cara Menukar Kelantangan Pertuturan Roku

Terdapat lebih banyak tetapan kelantangan Roku daripada kelantangan audio yang anda dengar semasa anda menstrim sesuatu. Roku juga mempunyai ciri narator. Ini didayakan secara lalai dan bercakap dengan anda semasa anda menavigasi menu.

Begini cara anda boleh menukar kelantangan fungsi Pertuturan Roku.

 1. Pergi ke Skrin Utama Roku anda.
 2. Pilih menu Tetapan, biasanya terletak di sebelah kiri Skrin Utama.
 3. Pergi ke menu Kebolehaksesan.
 4. Pilih pilihan Kelantangan.
 5. Tetapkan kepada rendah, sederhana atau tinggi.

Matikan Panduan Audio

Ciri ini juga boleh dimatikan sepenuhnya jika ia mengganggu anda pada volum yang rendah. Untuk berbuat demikian, hanya tekan butang Bintang pada alat kawalan jauh Roku anda empat kali berturut-turut.

dimatikan

Untuk mematikannya semula, anda melakukan perkara yang sama. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menghidupkannya semula secara tidak sengaja. Anda boleh melumpuhkan pintasan makro kunci Bintang dari menu.

 1. Pergi ke Skrin Utama Roku anda.
 2. Pilih menu Tetapan, biasanya terletak di sebelah kiri Skrin Utama.
 3. Pergi ke menu Kebolehaksesan.
 4. Pilih pilihan Pintasan.
 5. Pilih Dilumpuhkan.

Kini Panduan Audio Roku anda seharusnya tidak dapat dihidupkan semula walaupun anda menekan butang Bintang empat kali berturut-turut.

Panduan Audio lwn. Kelantangan Filem

Terdapat satu perkara yang perlu anda ketahui sebelum membuat sebarang pelarasan pada tetapan audio. Panduan Audio ialah entiti yang berasingan daripada audio filem atau rancangan TV anda. Itulah sebabnya ia mempunyai tiga tahap audio berbeza dalam menu.

Tahap set ini memintas sebarang tetapan volum seluruh sistem yang anda boleh buat, kecuali meredamkan peranti.

Soalan Lazim

Mengapa Apl Roku tidak bersambung ke TV saya?

Apl Roku hanya berfungsi melalui internet. Ini bermakna jika peranti yang digunakan oleh apl anda tidak disambungkan ke sumber Internet yang sama seperti Roku anda, ia akan gagal disambungkan. Cuba sambungkan semula peranti anda ke Internet (ke wifi yang sama seperti Roku) dan lihat jika peranti itu muncul.

Apakah yang boleh saya lakukan jika kelantangan tidak berfungsi pada peranti Roku saya?

Jika kelantangan tidak berfungsi pada peranti Roku anda, sebaiknya semak sambungan anda dahulu. Mengesan kabel HDMI atau port optik jika peranti Roku anda mempunyai satu, pastikan ia dipalamkan dengan selamat. Mungkin idea yang baik untuk mencabut dan menyambung semula semuanya.

Seterusnya, pergi ke Tetapan Audio seperti yang kami lakukan di atas dan HDMI ke PCM-Stereo. Jika peranti Roku anda disambungkan kepada bunyi sekeliling, pergi ke Audio, kemudian Mod Audio dan pilih HDMI ke PCM-Stereo. Bergantung pada persediaan anda, mereka yang menggunakan port optik perlu memilih pilihan untuk HDMI dan S/PDIF kepada Dolby D.

Akhir sekali, pastikan anda menyemak sama ada anda menggunakan alat kawalan jauh yang betul untuk bunyi. Jika anda menggunakan pembesar suara luaran, alat kawalan jauh Roku hanya akan mengawal kelantangan peranti Roku.

Roku Lebih Mudah Digunakan

Dengan keupayaan untuk menggunakan alat kawalan jauh TV anda, alat kawalan jauh Roku atau apl Mudah Alih Roku untuk menukar tahap kelantangan, ke hadapan pantas, jeda, redam dan semak imbas saluran, peranti Roku dan pemain penstriman dengan cepat menjadi peranti yang paling mudah untuk digunakan walaupun kurang. orang yang celik teknologi.

Beritahu kami jika anda menghadapi sebarang masalah dengan salah satu kaedah ini. Juga, beritahu kami pendapat anda tentang banyak isu ketidakserasian antara alat kawalan jauh Roku dan peranti Roku yang berbeza serta TV pintar. Adakah ini perlu ditangani oleh pengeluar atau tidak?