Cara Menukar Lokasi Anda dalam Firefox

53

Adakah anda ingin tahu cara menukar lokasi anda dalam Firefox? Firefox dan penyemak imbas yang mematuhi HTML5 lain termasuk perkhidmatan geolokasi yang membenarkan tapak web menemui lokasi tepat anda. Lokasi anda kemudiannya digunakan untuk memudahkan ciri seperti pemetaan dan iklan untuk perkhidmatan berdekatan.

Cara Menukar Lokasi Anda dalam Firefox

Tetapi anda mungkin tidak mahu berkongsi maklumat itu dan menukar lokasi anda di Firefox mungkin jawapannya. Walaupun ia bukan proses yang mudah, tetapi syukur, ia tidak mustahil. Firefox mempunyai cara yang berbeza untuk mendedahkan lokasi anda, oleh itu, adalah idea yang baik untuk menggunakan gabungan kaedah untuk memintas pengesanan.

Dalam artikel ini, kami akan membawa anda melalui kaedah tersebut dan cara melaksanakannya pada komputer dan peranti mudah alih anda.

Cara Menukar Lokasi Anda dalam Firefox pada PC Mac atau Windows

Mula-mula, kita akan membincangkan dua teknik untuk memperdaya Firefox supaya menganggap anda berada di tempat lain. Memandangkan ia menggunakan gabungan cara untuk mencari lokasi tepat anda, pertimbangkan untuk melaksanakan kedua-duanya.

Gunakan VPN untuk Menukar Lokasi Anda

Untuk menjadikan peranti anda kelihatan berada di lokasi yang berbeza daripada menggunakan VPN pada macOS atau PC Windows anda, lakukan perkara berikut:

 1. Daftar dengan penyedia VPN seperti ExpressVPN
 2. Pada komputer anda, muat turun perisian Windows atau macOS VPN yang berkenaan.
 3. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda.
 4. Sambung ke pelayan VPN di lokasi yang anda inginkan, contohnya, jika anda ingin melihat perkhidmatan penstriman berasaskan UK seperti “BBC iPlayer” dari AS, anda akan memilih pelayan UK.

Alamat IP anda kini akan menjadikannya kelihatan seolah-olah anda berada di lokasi yang sama dengan pelayan.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Cara Memalsukan Lokasi Anda secara Manual dalam Firefox

Untuk menukar lokasi anda secara manual dalam Firefox melalui macOS atau PC Windows:

 1. Pada desktop anda, lancarkan Firefox kemudian taip “about:config” ke dalam bar alamat URL.
 2. Mesej amaran akan dipaparkan mengenai risiko yang terlibat dalam menukar tetapan lanjutan. Klik “Saya terima risiko” jika anda bersedia untuk meneruskan.
 3. Masukkan carian untuk “geo.wifi.uri” tetapan.
 4. Untuk beralih ke lokasi baharu, masukkan koordinat longitud dan latitud tertentu. Masukkan kod berikut dan gantikannya dengan nilai anda:

“data:application/json,{"location": {"lat": 41.7900, "lng": -83.9444}, "accuracy": 27000.0}”

Firefox kini akan menganggap lokasi anda berada pada nilai yang disediakan.

Cara Menukar Lokasi Anda dalam Firefox pada iPhone

Berikut ialah dua teknik untuk memperdaya Firefox agar menganggap anda berada di tempat lain. Memandangkan ia menggunakan gabungan cara untuk mencari lokasi tepat anda, pertimbangkan untuk menggunakan kedua-duanya.

Gunakan VPN untuk Menukar Lokasi Anda

Untuk menampakkan kepada Firefox bahawa anda berada di lokasi yang berbeza dengan tetapan VPN anda, anda boleh mengkonfigurasi klien VPN pada iPhone anda. Mula-mula anda memerlukan akaun dengan penyedia VPN selamat seperti ExpressVPNkemudian baca di bawah:

 1. Daripada Skrin Utama anda, pilih “Tetapan.”
 2. Klik “Umum” kemudian “VPN.”
 3. Pilih “Tambah Konfigurasi VPN” kemudian “Type.
 4. Pilih jenis VPN anda, cth, IPSec, L2TP, dsb. Jika anda telah memasukkan jenis yang salah, cuma pilih “Batal” di penjuru kiri sebelah atas.
 5. Seterusnya tambahkan “maklumat tetapan VPN” anda, cth, butiran pelayan.
 6. Tambahkan butiran “log masuk pengesahan” anda.
 7. Setelah selesai, klik “Selesai.”
 8. Di bawah “Konfigurasi VPN”, gunakan suis togol untuk mendayakan “Status.”

Gunakan Apl untuk Memalsukan GPS Anda

Pertimbangkan untuk menggunakan apl untuk memalsukan lokasi iPhone anda. Program seperti iTools menyediakan cara mudah untuk melakukan ini dan berfungsi pada kebanyakan versi iOS dan Windows.

Setelah dimuat turun, mereka menawarkan perkhidmatan selama 24 jam.

 1. muat turun dan pasang iTools ke komputer anda.
 2. Bukanya, dan sambungkan iPhone anda menggunakan kabel USB.
 3. Pilih pilihan “Percubaan Percuma”.
 4. Melalui skrin “Kotak Alat”, pilih pilihan “Lokasi Maya”.
 5. Di bahagian atas peta, masukkan lokasi yang anda inginkan dalam kotak teks kemudian tekan “Enter”.
 6. Setelah penanda muncul pada peta, klik pada “Pindah ke sini” untuk mengalihkan iPhone anda ke lokasi yang anda inginkan. Anda juga boleh mengklik mana-mana sahaja pada peta untuk mengalihkan penanda.
 7. Apabila selesai, keluar dari tetingkap “Lokasi Maya” dan apl iTools.
 8. Untuk memastikan lokasi spoof anda dipaparkan sebaik sahaja anda memutuskan sambungan telefon anda, jika apl bertanya sama ada anda ingin menghentikan simulasi, katakan “Tidak”.
  • Untuk mendapatkan IP sebenar anda dipaparkan semula, navigasi ke skrin “Kotak Alat”, pilih pilihan “Lokasi Maya” kemudian “Hentikan Simulasi.” Sebagai alternatif, but semula iPhone anda.

Sekarang semak untuk melihat sama ada lokasi anda telah ditipu menggunakan tetapan anda dengan menutup apl dan membuka apl lain yang memerlukan lokasi anda.

Cara Menukar Lokasi Anda dalam Firefox pada Peranti Android

Seterusnya ialah dua kaedah untuk memperdaya Firefox supaya berfikir anda menyambung dari tempat yang berbeza. Firefox menggunakan gabungan teknik untuk mencari lokasi tepat anda, jadi pertimbangkan untuk menggunakan kedua-duanya.

Gunakan VPN untuk Menukar Lokasi Anda

Untuk kelihatan kepada Firefox seolah-olah anda berada di lokasi lain menggunakan tetapan VPN anda, anda boleh mengkonfigurasinya menggunakan klien VPN pada peranti Android anda. Mula-mula, daftar dengan a VPN:

 1. Lancarkan “Tetapan.”
 2. Daripada skrin tetapan rangkaian, pilih pilihan “Wi-Fi & Internet” atau “Wayarles & rangkaian”.
 3. Pilih “VPN.”
 4. Dari bahagian atas sebelah kanan, klik tanda tambah atau klik pada ikon menu menegak tiga titik untuk mengakses “Pilihan lanjutan.”
 5. Sekarang masukkan semua tetapan VPN anda, cth alamat pelayan.

Gunakan Apl untuk Memalsukan GPS Anda

Untuk contoh ini, kami akan menggunakan “FakeGPS Percuma” apl untuk Android 6.0 atau lebih baharu. Ia tidak memerlukan peranti anda di-root.

 1. Dalam Google Play, cari “FakeGPS Percuma.”
 2. Muat turun dan pasang pada peranti Android anda.
 3. Lancarkan apl. Di bahagian bawah skrin, klik “Dayakan” pada mesej berkenaan lokasi olok-olok.
 4. Klik “Tetapan Pembangun” dan navigasi ke “Pilih apl lokasi olok-olok” kemudian “FakeGPS Free.”
  • Dalam sesetengah versi Android, anda perlu menyemak kotak “Benarkan lokasi olok-olok” melalui skrin “Pilihan pembangun”.
 5. Sekarang klik butang kembali untuk kembali ke apl.
 6. Cari lokasi yang anda mahu kelihatan berada pada peranti Android anda.
 7. Di sudut bawah peta, klik butang main untuk mendayakan tetapan palsu.

Sekarang semak untuk melihat sama ada lokasi anda telah ditipu menggunakan tetapan anda dengan menutup apl dan membuka Peta Google atau apl lain yang memerlukan lokasi anda.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah menukar lokasi saya dengan VPN juga akan menukar alamat IP saya?

Menggunakan VPN tidak akan mengubah IP anda yang menghadap awam, ia hanya menyembunyikannya daripada internet.

Contohnya, jika anda ingin mengakses kandungan berasaskan UK hanya tersedia untuk alamat IP UK, maka VPN akan membenarkan anda menyambung ke pelayan berasaskan UK dan anda akan kelihatan berada di sana.

Sebaik sahaja anda berhenti menggunakan VPN, alamat IP tempat anda sebenarnya mengakses tapak akan dipaparkan ke internet.

Bagaimanakah Firefox menentukan lokasi saya?

Firefox menentukan lokasi anda dengan menggunakan Perkhidmatan Lokasi Google, alamat IP anda, maklumat tentang titik akses wayarles berdekatan dan pengecam pelanggan rawak yang diperuntukkan oleh Google yang tamat tempoh setiap dua minggu.

Bagaimanakah cara saya menghentikan Firefox daripada menjejaki lokasi saya?

Untuk menghalang Firefox menjejaki lokasi anda:

1. Pada desktop anda, lancarkan Firefox kemudian taip “about:config” ke dalam bar alamat URL.

2. Mesej amaran akan dipaparkan mengenai risiko yang terlibat dalam menukar tetapan lanjutan. Klik “Saya terima risiko” jika anda gembira untuk meneruskan.

3. Masukkan carian untuk “geo.enabled” tetapan.

4. Lajur nilai hendaklah ditetapkan kepada “Benar”, klik pada anak panah dua hala untuk menetapkannya kepada “Salah.”

Firefox kini tidak lagi boleh mengakses lokasi anda.

Spoof Be Gone

Firefox menggunakan teknik yang berbeza untuk mengesahkan lokasi dari mana anda menyambung ke Internet. Oleh kerana menukar lokasi anda tidak digalakkan, anda perlu melalui beberapa gelung untuk memastikan proses itu berfungsi. Menggunakan VPN dan memalsukan apl GPS membantu anda memalsukan lokasi anda dan menipu Firefox.

Menyembunyikan butiran lokasi anda berguna apabila akses ke tapak bergantung pada lokasi geografi anda untuk membenarkan anda mengakses, atau apabila anda memilih untuk tidak diprofilkan dan mahukan lebih privasi dalam talian.

Adakah anda berjaya menukar lokasi Firefox anda? Apakah teknik yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.