Cara Menukar Lokasi pada FireStick

110

Amazon Fire TV ialah perkhidmatan penstriman yang membolehkan anda menonton pelbagai rancangan dan filem daripada Netflix, HBO, Hulu, Amazon Prime Video dan beberapa platform lain daripada satu peranti. Walau bagaimanapun, pengguna FireStick di negara yang berbeza tidak semua mempunyai akses kepada program dan fungsi yang sama.

Cara Menukar Lokasi pada FireStick

Tetapi untuk mendapatkan akses kepada ciri di kawasan lain, anda mempunyai pilihan untuk menukar lokasi anda pada FireStick anda. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara berbeza tentang cara menukar lokasi pada FireStick. Kami juga akan menjawab beberapa soalan lazim mengenai topik ini.

Cara Menukar Lokasi Bandar Anda pada FireStick Secara Terus

Apabila anda menukar lokasi anda, anda secara teknikal menukar alamat IP anda.

Salah satu cara paling selamat untuk menukar lokasi anda, sama ada bandar atau negara anda, adalah dengan VPN (rangkaian peribadi maya). Menggunakan VPN menjamin perlindungan dan privasi anda, dan ia “memperdaya” apl dan tapak web untuk mengenal pasti anda pada satu alamat IP apabila anda berada di alamat IP yang lain.

Terdapat berpuluh-puluh aplikasi VPN yang boleh anda gunakan untuk melakukan ini, tetapi yang terbaik untuk Amazon Fire TV ialah ExpressVPN. Begini cara ia berfungsi: Pertama, anda perlu mendaftar untuk ExpressVPN pada komputer anda. Kemudian anda perlu memuat turun aplikasi ke Fire TV anda. Langkah terakhir ialah menyambungkan VPN ke Fire TV anda.

Untuk menukar lokasi bandar anda pada FireStick dengan ExpressVPNikuti panduan langkah demi langkah ini:

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

 1. Buka ExpressVPN laman web pada komputer anda.
 2. Pilih pelan (satu bulan, enam bulan atau 15 bulan).
 3. Masukkan alamat e-mel anda pada halaman yang sama.
 4. Pilih kaedah pembayaran pilihan anda. Anda boleh memilih untuk membayar dengan kad kredit, PayPal, Bitcoin atau kaedah pembayaran lain.

Langkah seterusnya ialah memuat turun aplikasi ke Fire TV anda, dan terdapat dua cara anda boleh melakukannya. Anda boleh memuat turun aplikasi dari Amazon App Store atau memuat turun APK aplikasi (Amazon Package Kit). Kami mengesyorkan kaedah pertama kerana ia lebih mudah.

Pada ketika ini, anda mesti mendaftar dengan negara yang sama pada kedua-dua lokasi pelayan VPN anda dan akaun Amazon. Begini cara anda boleh memuat turun aplikasi di Amazon App Store:

 1. Lancarkan Amazon Fire TV anda dan pergi ke Skrin Utama.
 2. Pergi ke fungsi “Cari” dengan menekan butang kiri pada pad arah. Ini secara automatik membuka Amazon App Store.
 3. Taipkan “ExpressVPN” dan pilihnya.
 4. Pergi ke “Muat turun.”
 5. Tunggu muat turun selesai dan buka apl.

Bahagian terakhir memerlukan anda menyambungkan akaun ExpressVPN anda dan Fire TV anda. Begini cara melakukannya:

 1. Buka apl.
 2. Cipta akaun anda. Apl akan diaktifkan sebaik sahaja anda melog masuk.
 3. Pilih “OK” untuk menyediakan VPN anda.
 4. Pilih lokasi yang anda ingin daftar. Ini termasuk kedua-dua negara dan bandar.
 5. Pergi ke butang kuasa untuk menghidupkan VPN.

Itu sahaja! Kini anda boleh mula menstrim dan menonton apa sahaja yang anda mahu pada Fire TV anda.

Cara Menukar Lokasi Bandar Anda pada FireStick Melalui Penghala

Terdapat dua lagi cara anda boleh menukar lokasi bandar anda untuk akaun Fire TV anda: satu adalah pada akaun Amazon anda dan yang kedua adalah pada FireStick anda. Begini cara anda boleh menukar lokasi anda menggunakan akaun Amazon:

 1. Pergi ke Amazon pada penyemak imbas anda dan log masuk ke akaun anda.
 2. Navigasi ke “Akaun & Senarai” pada sepanduk atas.
 3. Cari “Kandungan dan peranti anda” pada menu lungsur.
 4. Pergi ke tab “Keutamaan”.
 5. Di bawah “Tetapan Negara/Wilayah”, klik pada butang “Tukar”.
 6. Tukar negara, wilayah, bandar, talian alamat dan lebih banyak maklumat lokasi anda.
 7. Klik pada butang “Kemas kini”.

Untuk menutup perjanjian itu, mulakan semula FireStick anda. Anda mungkin diminta untuk log masuk ke akaun anda selepas but semula. Anda juga boleh menukar lokasi anda pada FireStick. Begini cara melakukannya:

 1. Lancarkan Fire TV anda dan pergi ke skrin Utama.
 2. Gunakan butang “Kanan” pada pad arah untuk pergi ke “Tetapan.”
 3. Pilih “Keutamaan.”
 4. Cari “Lokasi” pada menu.
 5. Taipkan kod ZIP untuk lokasi pilihan anda.

Cara Mendayakan atau Lumpuhkan Perkongsian Lokasi ke FireStick Anda

Apabila anda mula-mula membuat akaun Amazon anda, anda perlu memasukkan lokasi anda. Ini merujuk kepada negara, negeri, wilayah, bandar, baris alamat dan poskod anda. Lokasi anda didayakan secara automatik apabila anda mula menggunakan Firestick anda, jadi anda tidak perlu risau tentang itu.

Malangnya, tiada cara untuk melumpuhkan perkongsian lokasi atau menyembunyikan lokasi anda pada FireStick anda. Itu kerana Amazon Fire TV perlu mempunyai akses ke lokasi anda untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan privasi anda berisiko, anda boleh menukar lokasi anda.

Jika anda berminat untuk mengetahui caranya; kembali ke permulaan panduan kami dan pilih salah satu kaedah menukar lokasi yang kami cadangkan.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut ialah lebih banyak jawapan kepada soalan anda tentang menukar lokasi anda pada Firestick anda.

Adakah Aplikasi Pemalsuan Lokasi Berfungsi?

Jika anda tertanya-tanya sama ada aplikasi VPN berfungsi dan jika ia bernilai perhatian anda, jawapannya adalah ya. Anda boleh menggunakan aplikasi VPN untuk hampir semua perkara. Anda juga boleh memasangnya pada peranti mudah alih anda. Perisian VPN biasanya digunakan dengan apl dan tapak web di mana anda ingin melindungi privasi anda atau mengakses sesuatu yang tidak tersedia di negara anda.

Adakah Terdapat Apa-apa Kelemahan untuk Menukar Lokasi Anda?

Walaupun terdapat banyak faedah menggunakan apl yang boleh mengubah lokasi anda, terdapat beberapa kelemahan kecil yang perlu anda ketahui. Sudah tentu, tidak semua aplikasi VPN adalah sama, jadi ia bergantung pada yang mana yang anda gunakan.

Dalam sesetengah kes, menggunakan apl VPN boleh melambatkan sambungan internet anda, malah sambungan terputus kadangkala boleh berlaku.

Perlu diingat bahawa terdapat juga segelintir program perisian anti-VPN yang boleh menyekat VPN anda. Tetapi jika anda memilih VPN yang boleh dipercayai, seperti ExpressVPN, anda tidak akan menemui sebarang masalah ini.

Seperti yang anda lihat, kelemahan ini lebih menyerupai sedikit kesulitan dan bukannya kelemahan sebenar. Menggunakan apl yang boleh menukar lokasi anda biasanya merupakan proses yang selamat yang tidak akan membawa anda ke dalam masalah.

Jika Saya Menukar Lokasi Saya, Adakah Netflix, Amazon Prime, BBC iPlayer dan Hulu Dapat Mengesan Saya Menggunakan VPN?

Walaupun pembekal perkhidmatan internet anda boleh mengesan bahawa anda menggunakan VPN, platform lain, seperti Netflix, Amazon Prime, BBC iPlayer dan Hulu, tidak dapat mengesannya. Dan walaupun pembekal perkhidmatan internet anda boleh mengesan VPN anda, kemungkinan sesuatu berlaku adalah minimum.

Jika anda menggunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti tinggi dan boleh dipercayai, maka anda mungkin tidak dapat dikesan sama sekali.

Dapatkan Akses kepada Kandungan Tanpa Penapisan

Mengetahui cara menukar lokasi pada FireStick boleh menjadi sangat berguna. Sama ada anda menggunakan VPN atau menukar lokasi secara manual, anda akan mendapat akses kepada pelbagai rancangan TV, program dan filem yang sebaliknya tidak akan tersedia di negara anda. Sebaik sahaja anda mengetahui cara menggunakan VPN untuk FireStick anda, anda boleh mula menggunakannya pada apl dan tapak web yang berbeza juga.

Pernahkah anda menukar lokasi anda pada FireStick? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.