Cara Menukar Lokasi pada Nintendo Switch

20

Dengan perbezaan antara PAL, NTSC dan NTSC-J pada dasarnya hilang, perbezaan serantau antara permainan nampaknya semakin kecil. Namun, sesetengah permainan masih khusus wilayah atau berbeza sedikit bergantung pada tempat tinggal anda. Ia bukan perkara biasa bagi pemain menukar lokasi Steam mereka untuk mendapatkan akses kepada kandungan yang berbeza. Selain itu, jika anda seorang pemain permainan bola dunia, anda mungkin mahu konsol anda mencerminkannya. Jadi, jika anda mempunyai Nintendo Switch, anda mungkin mahu menukar lokasinya untuk mengakses permainan baharu yang tidak tersedia di rantau anda. Jadi, mari lihat bagaimana anda boleh melakukan ini dan mengapa anda mungkin mahu melakukannya.

Cara Menukar Lokasi pada Nintendo Switch

Cara Menukar Lokasi Anda dalam Nintendo Switch

Mari buat Nintendo Switch anda fikir ia berada di lokasi yang berbeza. Berikut ialah cara anda boleh melakukannya daripada tetapan konsol anda:

 1. Ketik Tetapan pada menu utama Nintendo Switch anda.
  Mengakses Tetapan Sistem pada Nintendo Switch
 2. Tatal ke bawah ke Sistem, kemudian tekan Wilayah.
  Memilih Sistem dan Wilayah dalam Tetapan Sistem pada Nintendo Switch
 3. Anda boleh memilih daripada beberapa wilayah: Jepun, Amerika, Eropah, Australia/New Zealand dan Hong Kong/Taiwan/Korea Selatan.

Setiap rantau membuka pintu kepada permainan dan kandungan yang berbeza. Walau bagaimanapun, berikut adalah maklumat awal yang perlu diingat: selepas anda memilih kawasan baharu anda, anda mesti bersetuju menerima Perjanjian Lesen Pengguna Akhir (EULA) baharu. Memandangkan setiap wilayah mempunyai undang-undang yang berbeza, EULA akan mempunyai sedikit variasi. Kebanyakan orang mungkin melangkau jargon undang-undang, tetapi sekiranya anda perlu melihatnya, ini patut diketahui.

Soalan Negara eShop

Apabila anda menukar rantau pada Nintendo Switch anda, dalam beberapa cara, anda mengalihkan semula destinasi beli-belah dalam talian konsol anda. Sebelum anda membuat suis, semak baki akaun Nintendo anda. Mata wang yang anda gunakan pada masa ini adalah khusus wilayah. Pastikan sebarang dana sedia ada dibelanjakan sebelum anda membuat perubahan kerana ia tidak akan dipindahkan ke wilayah baharu.

Juga, ingat bahawa kad kredit dan wilayah eShop anda perlu sepadan. Jadi, jika kad anda dari AS, ia hanya akan berfungsi di eShop Amerika Utara. Ini penting untuk membeli permainan dan DLC dan memuat turun kandungan yang anda beli, jadi kaedah pembayaran anda dan negara eShop baharu harus sejajar.

Anda sentiasa boleh membeli kad hadiah di kedai tempatan jika anda ingin memintas kad kredit daripada keperluan wilayah baharu. Kad hadiah Nintendo eShop tersedia di banyak wilayah di seluruh dunia dan tidak memerlukan pengesahan alamat. Ini amat mudah jika anda melancong dan tidak akan tinggal cukup lama untuk mendapatkan kad tempatan.

Cara Menukar Negara Akaun Nintendo Anda

Mengubah negara yang dipautkan ke akaun Nintendo anda semudah mengemas kini profil anda di tapak media sosial.

 1. Log masuk ke akaun Nintendo laman web dan pergi ke Maklumat Pengguna.
  Mengklik tab Maklumat Pengguna pada halaman web Akaun Nintendo
 2. Klik Edit di sebelah Profil, iaitu hab maklumat peribadi anda.
  Mengklik butang Edit pada halaman web Akaun Nintendo
 3. Pilih negara baharu anda dalam menu lungsur Negara/wilayah tempat tinggal.
  Menyerlahkan menu lungsur Negara/rantau kediaman pada halaman web Akaun Nintendo

Bagi mereka yang berada di Kanada, anda akan mempunyai langkah tambahan untuk menunjukkan sama ada anda berada di Quebec atau di tempat lain. Ini mungkin kelihatan seperti butiran kecil, tetapi itulah yang anda mesti lakukan untuk mendapatkan kandungan dan perkhidmatan yang betul untuk wilayah anda.

Mengapa Tukar Lokasi Anda di Nintendo Switch?

Menukar lokasi anda mungkin kelihatan agak berlebihan pada mulanya. Tetapi terdapat faedah untuk berbuat demikian kerana setiap eShop rantau mempunyai sesuatu yang berbeza – permainan, tunjuk cara, promosi dan banyak lagi yang berbeza. Mungkin anda ingin membeli permainan yang hanya dikeluarkan di Eropah atau mendapatkan edisi khas yang hanya keluar di Jepun.

Ia memberi anda gambaran tentang budaya dan trend permainan rantau lain. Sebagai contoh, anda mungkin menemui permainan indie yang popular di Eropah atau mendapatkan beberapa RPG eksklusif Jepun (jika anda boleh membacanya atau tidak keberatan meneka – ia tidak akan diterjemahkan).

eShop Eropah kadangkala mendapat permainan lebih awal daripada wilayah lain. Menyemak versi ini boleh memberi anda gambaran sebelum seluruh dunia. Dan jangan lupa tentang acara dan jualan serantau khas.

Tambahan pula, jika anda kerap mengembara, merancang untuk berpindah ke bahagian lain di dunia, atau tinggal di kawasan lain untuk tempoh yang lama, anda mahu konsol anda mencerminkannya. Sebagai contoh, anda mungkin tinggal di AS tetapi pergi ke pertukaran pelajar di Jepun selama setahun. Anda boleh memastikan konsol anda ditetapkan kepada AS pada sebahagian besarnya, tetapi suatu hari nanti, tentukan untuk mendapatkan kad hadiah tempatan – terdapat sebab yang tepat untuk menukar lokasi konsol anda buat sementara waktu.

Perkara yang Perlu Diingati

Menyertai permainan dari kawasan lain sememangnya menyeronokkan, tetapi anda harus mendekatinya dengan berhati-hati. Ingat, bukan semua permainan dan DLC (Kandungan Boleh Muat Turun) adalah sama di seluruh wilayah. Sesetengahnya dikunci wilayah, yang bermaksud ia hanya akan berfungsi jika rantau konsol anda sepadan dengan rantau permainan. Selain itu, penukaran wilayah mungkin menjejaskan akses anda kepada perkhidmatan dalam talian buat sementara waktu, seperti permainan berbilang pemain atau papan pendahulu. Berhati-hati untuk membeli dari rantau lain; ini tidak selalu digalakkan atau selamat untuk akaun anda. Selain itu, jika Nintendo Switch anda boleh diubah suai, anda harus mengelak daripada menukar lokasinya, kerana anda berisiko untuk mendapatkan konsol atau akaun Nintendo anda diharamkan.

Pertimbangkan pengehadan ini dan timbangkannya dengan keseronokan mengakses kandungan baharu. Ini adalah keseimbangan antara meneroka sempadan permainan baharu dan mengekalkan rupa konsistensi dalam akaun anda.

Menguruskan Berbilang Akaun untuk Wilayah Berbeza

Satu petua yang baik untuk pemain gemar yang ingin meneroka kandungan serantau yang berbeza adalah untuk mempertimbangkan untuk menyediakan berbilang akaun Nintendo dan memautkan setiap satu ke rantau yang berbeza. Dengan cara ini, daripada menukar akaun lalai anda berulang kali, anda boleh bertukar antara akaun untuk mengakses eShop serantau tertentu tanpa menukar wilayah konsol anda.

Suis Wilayah Dimatikan

Ramai orang tidak terfikir untuk menukar kawasan konsol Nintendo Switch mereka, tetapi terdapat beberapa sebab yang sah untuk berbuat demikian. Kebanyakan permainan adalah sama atau sekurang-kurangnya serupa di seluruh papan, tetapi terdapat juga acara eksklusif dan permainan terkunci wilayah yang anda mungkin tidak pernah tahu melainkan anda menetapkan konsol Nintendo Switch anda ke rantau lain. Ingatlah untuk memerhatikan keserasian dan akses perkhidmatan dalam talian apabila menukar wilayah.

Selain menukar lokasi Nintendo Switch anda, anda harus belajar cara menghidupkan atau mematikan 2FA untuk akaun Nintendo anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan kaedah pembayaran yang tidak sepadan dengan kawasan konsol saya?

Tidak. Mata wang dan kaedah pembayaran berbeza untuk setiap rantau apabila menggunakan Nintendo eShops rantau yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda menggunakan kad kredit yang berpangkalan di AS, ia tidak akan berfungsi dalam eShop Jepun. Negara pengebilan untuk kad kredit anda dan eShop serantau yang anda akses mesti sepadan.

Bolehkah saya meminta orang lain membeli kad hadiah untuk saya jika saya berada di rantau lain?

Ya, anda boleh meminta rakan membeli kad hadiah untuk anda dan berkongsinya. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan, dan anda harus melakukannya dengan berhati-hati. Banyak negara menawarkan kad hadiah digital untuk Nintendo eShop tetapi ingat untuk berhati-hati bahawa anda hanya membeli daripada peruncit yang bereputasi atau rasmi.