Cara Menukar Nama Airdrop Anda

88

AirDrop ialah ciri pada peranti Apple yang membolehkan pengirim menghantar data ke peranti Apple lain dengan cepat. Selagi peranti penerima berada dalam lingkungan pengirim, AirDrop akan berfungsi dengan betul. Ciri ini sering digunakan untuk menghantar gambar, tangkapan skrin dan bentuk maklumat lain seperti dokumen, menjadikan pemindahan cepat dan mudah.

Dengan penggunaan teknologi Bluetooth LE, AirDrop boleh menyiarkan, menemui, merundingkan sambungan dan WiFi point-to-point untuk memindahkan data anda. Ini membolehkan semua foto, video, kenalan, dsb. anda, dihantar dengan mudah ke kawasan storan lain melalui sambungan yang pantas dan selamat.

Untuk bantuan lanjut dengan AirDroplihat artikel kami yang lain.

Apabila menggunakan AirDrop untuk menyalurkan data antara iPhone dan iPad, anda mungkin melihat banyak ID Apple lain untuk dipilih, menyesakkan anda sendiri. Ini boleh menjadi isu apabila setiap peranti di sekeliling anda mempunyai nama lalai yang sama seperti “iPhone” atau “iPad.”

Cara Menukar Nama AirDrop pada iPhone Anda

AirDrop boleh menjadi sangat berguna untuk berkongsi fail antara peranti Apple anda, tetapi itu hanya jika anda boleh membezakan anda daripada banyak yang mungkin berkongsi ruang WiFi yang sama di sekeliling anda. Anda perlu menukar nama untuk memastikan semua fail yang ingin anda pindahkan pergi ke peranti yang betul.

Anda boleh menukar nama peranti anda dalam Tetapan iPhone anda (Tetapan>Umum>Perihal), tetapi anda akan segera menyedari bahawa nama AirDrop anda tidak berubah. Ini kerana ciri AirDrop anda berfungsi dengan kenalan anda. Oleh itu, anda perlu mengemas kini kad kenalan anda. Ini caranya:

 1. Buka apl Telefon pada iPhone anda. Ketik pada Kenalan di bahagian bawah.
 2. Ketik pada kad kenalan di bahagian atas.
 3. Di penjuru kanan sebelah atas, ketik Edit.
 4. Taip nama yang anda mahu orang lain lihat apabila mereka memfailkan AirDrop kepada anda. Kemudian, klik Selesai di bahagian atas sebelah kanan.

Kini, apabila orang lain cuba untuk AirDrop sesuatu kepada anda, mereka akan melihat nama baharu yang telah anda buat. Anda juga boleh menambah gambar profil pada Kad Kenalan anda dengan mengetik pada Tambah Foto.

Nota: Peranti anda mungkin mengambil sedikit masa untuk muncul dalam pilihan AirDrop orang lain selepas membuat perubahan ini. Jika nama anda tidak muncul, pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula dan tetapkan semula Tetapan Rangkaian anda. Telefon anda akan dimulakan semula dan muncul dalam senarai AirDrop pengirim.

Untuk menukar nama iPod classic, iPod nano atau iPod shuffle anda:

 1. Anda perlu menyambungkan peranti iPod anda, tanpa mengira versi, ke komputer anda.
 2. Lancarkan iTunes dari komputer anda.
 3. Cari dan klik pada peranti anda.
 4. Anda kini sepatutnya melihat nama peranti anda yang terletak di bahagian atas bar sisi kiri. Klik padanya.
 5. Taipkan nama baharu untuk peranti anda, yang akan digunakan untuk AirDrop anda, dan kemudian tekan Masuk (Kembali).

  • Peranti anda dan iTunes akan disegerakkan secara automatik, jadi nama baharu yang anda pilih untuk iPod anda kini akan dipaparkan pada iPod anda.

Cara Menukar Nama AirDrop pada iPad Anda

Prosesnya sedikit berbeza jika anda menggunakan iPad. Tidak seperti iPhone, anda tidak perlu menukar kenalan, tetapi anda perlu menukar nama iPad anda.

Berikut ialah cara menukar nama AirDrop anda pada iPad:

 1. Buka Tetapan pada iPad anda. Kemudian, klik pada Umum dan Perihal.
 2. Dalam panel menu di sebelah kiri, klik Nama.
 3. Taip nama yang anda ingin paparkan dalam AirDrop dan klik Selesai.

Kini, apabila orang lain mencari iPad anda, mereka akan melihat nama yang dikemas kini muncul dalam bahagian AirDrop.

Cara Menukar Nama AirDrop pada Mac Anda

Jika anda ingin menghantar dokumen daripada produk Apple yang lebih kecil ke iMac atau Macbook anda, anda boleh melakukannya dengan AirDrop.

Jika anda pernah cuba memindahkan data antara peranti mudah alih berhampiran Mac anda, anda mungkin perasan satu peranti dengan nama paparan “Tidak Diketahui”. Ini mungkin Mac anda.

Sebelum mencuba data AirDrop ke dan dari Mac anda, anda perlu memberikannya nama yang betul terlebih dahulu. Ini akan membolehkan anda mengenalinya dengan mudah pada rangkaian tempatan anda apabila anda masuk untuk pemindahan. Langkah-langkah untuk menetapkan atau menukar nama Mac adalah sepantas dan semudah ia pada iPhone, iPad atau iPod.

Untuk menukar nama Mac anda kepada sesuatu yang lebih sesuai:

 1. Semasa pada Mac anda, klik pada ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas. Kemudian, klik pada Keutamaan Sistem.
 2. Seterusnya, klik pada Berkongsi.
 3. Taip nama yang anda ingin gunakan untuk komputer anda ke dalam kotak Nama Komputer.
 4. Untuk selesai, selepas menaip nama, tutup sahaja tetingkap.

Kini, anda boleh dengan mudah menghantar dokumen, foto, video, tapak web, lokasi peta dan banyak lagi secara wayarles ke mana-mana iPhone, iPad, iPod touch atau Mac lain yang berdekatan menggunakan AirDrop.

Itu, sudah tentu, selagi anda tahu cara menggunakan AirDrop daripada Mac anda. Sekarang, kami akan memberikan anda peringatan pantas.

Pilihan pertama ialah berkongsi kandungan daripada Finder. Untuk membuat ini:

 1. Bukalah Pencari dan klik pada Pergi > AirDrop. Ia boleh didapati pada bar menu.

  • AirDrop juga boleh didapati di bar sisi a Pencari tingkap.
  • Anda akan melihat semua pengguna AirDrop berdekatan dalam tetingkap AirDrop.
 2. Seret satu atau beberapa dokumen, foto atau fail lain ke penerima yang dimaksudkan dalam tetingkap. Kemudian letakkannya terus ke dalamnya.

Pilihan kedua ialah menggunakan ciri Kongsi:

 1. Buka foto, dokumen atau fail yang ingin anda hantar.
 2. klik Kongsi dalam apl anda (ini kelihatan seperti kotak kecil dengan anak panah menghala ke atas).
 3. Daripada Kongsi menu, pilih AirDrop daripada pelbagai pilihan yang ada.
 4. Cari dan pilih penerima daripada helaian AirDrop.

  • Anda perlu menunggu peranti lain Terima sebelum fail boleh dihantar.
 5. Setelah fail (atau fail) telah dihantar, klik Selesai.

Begitu juga, apabila seseorang dalam rangkaian tempatan yang sama cuba untuk mematikan beberapa kandungan, terpulang kepada anda untuk menolak atau menerima permintaan mereka. Permintaan ini akan muncul sebagai pemberitahuan serta di dalam tetingkap AirDrop.

Mengklik Terima akan membenarkan anda untuk menyimpan pada muat turun atau menambah pada folder tertentu seperti Foto. Semua data yang anda terima pada Mac anda disimpan secara automatik ke folder Muat Turun anda.

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Anda Tidak Dapat Melihat Peranti Lain

Anda kini tahu cara menukar nama peranti anda untuk mengelakkan kehilangan antara peranti lain apabila mencuba AirDrop. Anda juga tahu cara berbuat demikian pada Mac anda. Tetapi apa yang berlaku apabila peranti tidak muncul dalam tetingkap AirDrop?

Jika anda cuba membuat kandungan AirDrop daripada satu peranti, tetapi peranti penerima tidak muncul, anda mesti pastikan kedua-dua peranti mempunyai WiFi dan Bluetooth dihidupkan. Anda juga akan mahu kedua-dua peranti itu berada dalam lingkungan 30 kaki (9 meter) antara satu sama lain.

Ini biasanya semua yang perlu dilakukan, tetapi ada kalanya perkara asas tidak akan menyelesaikan masalah. Kita perlu memikirkan tetapan peranti.

Petua penyelesaian masalah untuk iPhone, iPad atau iPod touch:

 • Pergi ke Pusat Kawalan untuk menyemak tetapan AirDrop anda. Jika anda telah menetapkan AirDrop untuk menerima kandungan daripada “Kenalan Sahaja”, kedua-dua peranti hantar dan terima perlu dilog masuk ke iCloud. Selain itu, alamat e-mel atau nombor telefon yang dikaitkan dengan ID Apple pengirim mesti berada dalam apl Kenalan peranti iOS anda.
 • Jika pilihan AirDrop untuk peranti tidak muncul, anda mungkin perlu menukar daripada “Kenalan Sahaja” kepada Semua Orang kepada boleh ditemui.
 • Matikan Hotspot Peribadi apabila cuba menggunakan AirDrop. Anda boleh mematikannya dengan pergi ke Tetapan > Selular daripada peranti iOS penerima.

Membetulkan masalah pada Mac:

 • Pastikan AirDrop dihidupkan dengan pergi ke Finder dan mengklik Pergi > AirDrop daripada bar menu.
 • Tandakan Benarkan saya ditemui dengan menetapkan di bahagian bawah tetingkap AirDrop.
 • Mac yang lebih awal (2012 atau lebih awal) harus mengklik Jangan lihat siapa yang anda cari? dalam tetingkap AirDrop atau helaian perkongsian Mac perkongsian. Ikuti ini dengan mengklik pada Cari Mac Lama.
 • Jika Mac penerima menggunakan OS X Mavericks atau lebih awal, pastikan tetingkap AirDrop dibuka pada Mac itu: pilih: Pergi > AirDrop daripada bar menu dalam Finder.
 • Pastikan Sekat semua sambungan masuk dimatikan dalam keutamaan Keselamatan & Privasi Mac penerima.

Soalan Lazim

Seperti yang anda lihat, menukar nama peranti anda agak mudah. Tetapi, jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca.

Nama peranti saya tidak dikemas kini. apa salahnya

Jika anda mengemas kini nama peranti anda menggunakan arahan di atas, tetapi ia tidak dipaparkan serta-merta, matikan telefon anda dan kemudian hidupkan semula. Dengan mengandaikan anda mengesahkan bahawa penukaran nama telah dilakukan menggunakan kaedah di atas, ini akan membetulkan isu tersebut.

Sebab lain nama peranti anda mungkin tidak muncul dengan betul ialah peranti penghantar telah disenaraikan dalam kenalan anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan telefon kerja dan mempunyainya disenaraikan dalam kenalan pada peranti penerima, anda mungkin melihat kenalan itu sebagai telefon kerja.

Sejauh manakah saya perlu berada pada peranti lain untuk menghantar sesuatu melalui AirDrop?

Peranti anda bergantung pada Bluetooth untuk menghantar data melalui AirDrop. Ini bermakna peranti penghantaran dan penerimaan mestilah dalam lingkungan 30 kaki antara satu sama lain.