Cara Menukar Nama Anda dalam Zelle

85

Zelle ialah salah satu aplikasi pembayaran dalam talian terkemuka di AS. Apabila anda mendaftar di Zelle, anda perlu menyambungkannya ke akaun bank, memberikan nombor telefon dan alamat e-mel juga.

Cara Menukar Nama Anda dalam Zelle

Zelle membenarkan anda menjana nama pengguna juga, yang boleh berupa apa sahaja, termasuk nama penuh anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang menggunakan Zelle sebagai ciri dalam perbankan mudah alih atau dalam talian bank mereka.

Apabila anda sudah bersedia untuk menukar nama profil anda dan butiran lain, anda boleh melakukannya dalam apl Zelle dan juga apl bank anda atau portal perbankan dalam talian.

Cara Proses Persediaan Zelle Berfungsi

Apl Zelle mempunyai UI yang sangat asas dengan sengaja. Ia bertujuan untuk memastikan perkara mudah dan membolehkan anda menghantar dan menerima pembayaran tanpa sebarang kerumitan.

Apabila anda mendaftar untuk Zelle buat kali pertama, anda akan mengetahui dengan cepat bahawa dua maklumat paling penting untuk diberikan ialah nombor telefon AS (kod daerah 1) dan alamat e-mel.

Perlu diingat bahawa untuk mendaftar, anda perlu menggunakan data pembawa anda dan bukannya Wi-Fi. Untuk melengkapkan pendaftaran, anda juga perlu memasukkan nombor akaun bank anda.

Inilah perkaranya, jika bank anda ialah salah satu bank rakan kongsi Zelle, ia akan segera mengenalinya. Anda kemudiannya akan diubah hala ke halaman bank anda untuk log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang telah anda sediakan.

Begitulah cara Zelle menjadikan segala-galanya berjalan lebih pantas dan melegakan anda daripada perlu melalui terlalu banyak langkah. Walau bagaimanapun, anda perlu menggunakan kata laluan yang berbeza untuk apl Zelle selepas itu sebagai langkah keselamatan tambahan.

Tukar Nama Zelle Anda

Mengemas kini Profil Zelle Anda

Mari lihat dahulu perkara yang anda perlu lakukan untuk menukar profil anda dalam apl Zelle. Apabila anda ingin menukar nama paparan anda, berikut ialah langkah yang perlu diikuti:

  1. Buka aplikasi Zelle pada telefon pintar anda

  2. Pilih “Keutamaan Zelle” berhampiran bahagian bawah skrin.

  3. Pilih “Urus Profil Pembayaran.”

  4. Kemas kini sebarang maklumat yang berkaitan, termasuk nama paparan anda.

Itu sahaja yang perlu anda lakukan. Kini apabila seseorang menghantar wang kepada anda, mereka akan melihat nama yang telah anda pilih. Anda juga boleh mengemas kini maklumat Akaun anda. Jika kad debit anda tamat tempoh, anda boleh mengeluarkannya. Anda juga boleh menukar e-mel yang dikaitkan dengan apl, serta maklumat hubungan lain.

Menukar Nama Anda dalam Apl Perbankan Mudah Alih Anda

Anda juga boleh menukar profil Zelle anda, termasuk nama anda, pada apl pengurusan akaun bank anda. Kebanyakan bank dan kesatuan kredit bekerjasama dengan Zelle dan menawarkan ciri ini sebagai sebahagian daripada apl mereka.

Dan walaupun kebanyakan apl ini beroperasi dengan cara yang sama, tiada satu penjelasan langkah demi langkah tentang cara mengemas kini profil anda. Anda mungkin perlu mengakses pilihan Zelle di dalam portal – cuma cari logo atau tab pemindahan Zelle.

Sesetengah bank mungkin menjadikan proses ini lebih mudah daripada yang lain, dan sesetengah bank mungkin tidak menyokongnya sama sekali. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan, tindakan terbaik ialah menghubungi terus bank anda dan bertanya.

Cara Menukar Nama Zelle

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Profil Anda Dikunci?

Jika anda sudah lama tidak menggunakan Zelle anda, ada kemungkinan ia akan terkunci. Ini boleh berlaku atas sebab lain juga, seperti pelanggaran keselamatan.

Apabila ini berlaku, satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah mendaftar dengan Zelle sekali lagi. Anda tidak perlu bermula sepenuhnya, jadi tidak perlu menggunakan alamat e-mel, nombor telefon dan nama pengguna yang lain. Apa yang anda perlu lakukan ialah:

  1. Klik pada mesej “Profil telah dikunci”.

  2. Pilih pilihan “Daftar semula”.

Zelle akan menghantar SMS kepada anda dengan kata laluan sekali sahaja dan anda akan dapat mengesahkan akaun anda. Jika ini berlaku dalam apl perbankan mudah alih anda, anda perlu menghubungi bank secara terus untuk mendapatkan arahan lanjut.

Pilih Nama Zelle Yang Anda Mahukan

Nama paparan Zelle anda adalah maklumat yang kurang relevan berbanding perkara seperti e-mel dan nombor telefon anda. Sebenarnya Zelle tak perlukan nama awak langsung. Ia telah disediakan bersama maklumat akaun bank anda. Namun begitu, anda tidak boleh menukar nama anda jika anda mahu.

Adakah anda akan menukar nama Zelle anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.