Cara Menukar Nama Kumpulan dalam Roblox

47

Kebanyakan pencipta Roblox mahu berada dalam kumpulan yang sepadan dengan getaran dan minat permainan mereka. Dan apakah cara yang lebih baik untuk mencari kumpulan sedemikian daripada melihat nama kumpulan? Jika kumpulan anda kurang mendapat perhatian, anda perlu menukar nama untuk menyatakan tujuan kumpulan tersebut.

Cara Menukar Nama Kumpulan dalam Roblox

Jika anda tidak pernah menukar nama kumpulan Roblox anda, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Menukar Nama Kumpulan Roblox

Anda tidak boleh menukar nama kumpulan anda jika anda memiliki kumpulan Roblox sebelum 2022. Sama ada nama anda kedengaran seram atau robotik, anda perlu menggunakannya tanpa mengira. Nasib baik, anda kini boleh menukar nama kumpulan Roblox anda agar sepadan dengan identiti kumpulan anda. Walau bagaimanapun, Roblox meletakkan beberapa sekatan untuk menukar nama kumpulan untuk mempromosikan persekitaran yang selamat dan mencegah pertindihan.

Berikut ialah sekatan yang dikenakan untuk menukar nama kumpulan Roblox:

 • Pembayaran Robux: Menukar nama kumpulan Roblox anda tidak datang sebebas yang anda jangkakan. Anda mesti membayar 100 Robux daripada akaun Roblox yang disahkan.
 • Sekatan masa: Jika 90 hari belum berlalu sejak anda menukar nama kumpulan anda, anda tidak akan dibenarkan menukarnya lagi. Selain itu, jika pengurusan baharu mengambil alih kumpulan itu, nama itu tidak akan ditukar selama 90 hari.
 • Nama kumpulan: Betapa uniknya nama kumpulan baharu anda? Jika ia sepadan dengan nama kumpulan lain, anda tidak boleh menggunakannya. Ia akan melanggar tanda dagangan dan hak cipta, yang mungkin mempunyai implikasi undang-undang. Selain itu, nama anda tidak boleh menggunakan bahasa yang tidak sesuai dan tidak sopan atau menggambarkan nama sebenar anda.
 • Kebenaran kumpulan: Hanya pemilik kumpulan boleh menukar nama kumpulan. Anda perlu meminta hak pengurusan kepada pemilik jika anda seorang ahli.

Jika anda memenuhi keperluan di atas, ikuti langkah ini untuk menukar nama kumpulan Roblox anda.

Menukar Nama Kumpulan Roblox pada PC atau Mac

 1. Log masuk ke akaun Roblox anda dan ketik “menu Ellipses” di sudut kiri atas.
 2. Klik “Kumpulan” dan pilih kumpulan yang ingin anda edit.
 3. Tekan “menu Ellipses” di sebelah kanan profil kumpulan untuk membuka lebih banyak pilihan.
 4. Ketik “Konfigurasikan kumpulan.”
 5. Cari “Butang Edit” (ia menyerupai pen di atas kertas) di sebelah kanan nama kumpulan dan ketik padanya.
 6. Taipkan nama kumpulan anda dalam medan nama dan tandai kotak terma dan syarat.
 7. Klik “ikon Robux” dengan 100 di sebelahnya dan tunggu proses selesai. Setelah nama bertukar, semua penyumbang dalam kumpulan menerima pemberitahuan.

Jika anda menggunakan apl Roblox pada Android atau iOS, proses menukar nama kumpulan adalah serupa dengan PC dan Mac. Walau bagaimanapun, untuk langkah pertama: Buka apl Roblox anda dan klik “menu Ellipses” di bahagian bawah halaman. Dari sana, ikuti langkah dua hingga tujuh seperti yang digariskan di atas.

Apabila anda menukar nama kumpulan Roblox anda, nama sebelumnya tidak akan bergabung dengan kumpulan itu lagi. Anda tidak akan mendapat sebarang hasil jika anda menggunakannya untuk menyemak imbas kumpulan.

Cara Menukar Pemilikan Kumpulan Roblox

Apabila kumpulan berkembang dan pengurusan berubah, pemilik baharu tidak akan dapat menukar nama kumpulan sehingga anda mengedit pemilikan kumpulan. Tetapi bagaimana anda menukar pemilikan kumpulan Roblox?

 1. Log masuk ke akaun Roblox anda dan klik “menu Ellipses” di penjuru kiri sebelah atas jika anda menggunakan PC atau Mac, atau di bahagian bawah jika anda menggunakan aplikasi telefon Roblox.
 2. Ketik “Kumpulan” dan pilih kumpulan yang ingin anda edit.
 3. Ketik “menu Ellipses” di sebelah kanan profil kumpulan dan klik “Konfigurasikan kumpulan.”
 4. Tatal ke bawah ke “bahagian Maklumat” dan klik “Ikon Edit” di sebelah “Pemilik”.
 5. Anda kini perlu memasukkan butiran pemilik baharu. Gunakan kotak carian untuk mencari nama pengguna mereka dan pilihnya.
 6. Klik “OK.” Roblox menghantar kod pengesahan ke e-mel anda. Masukkannya dan klik “Teruskan.” Selepas memasukkan kod pengesahan, anda mungkin perlu mengulangi proses untuk perubahan digunakan. Kini pemilik baharu boleh menukar nama kumpulan.

Menukar Nama Kumpulan Roblox sebagai Pencipta

Jika anda adalah minda kreatif kumpulan dan ingin menukar nama kumpulan, anda boleh meminta kebenaran pemilik kumpulan. Untuk berbuat demikian, pemilik kumpulan akan membuat peranan untuk anda daripada tetapan kumpulan dan membayar 25 Robux.

Begini cara anda menetapkan peranan pada Roblox:

 1. Buka akaun Roblox anda dan ketik “menu Ellipses” di bahagian atas sebelah kiri jika anda menggunakan PC atau Mac, atau di bahagian bawah jika anda menggunakan aplikasi telefon Roblox.
 2. Klik “Kumpulan” dan pilih kumpulan yang ingin anda edit.
 3. Ketik “menu Ellipses” di sebelah kanan kumpulan dan klik “Konfigurasikan kumpulan.”
 4. Pilih “Ahli” dan pilih pencipta yang ingin anda ubah suai.
 5. Ketik menu lungsur di bawah dan pilih peranan yang anda mahu berikan kepada mereka.
 6. Jika menukar nama kumpulan tiada dalam menu lungsur, klik “Konfigurasikan kumpulan” dan pilih “Peranan”. Klik butang “Buat peranan”, masukkan butiran peranan, dan ketik butang “Beli”. Sebaik sahaja anda mempunyai peranan ini, anda boleh menukar nama kumpulan Roblox sebagai pencipta.

Menukar Nama Kumpulan Roblox dengan Menghubungi Sokongan Pelanggan

Jika anda sudah mati dengan nama kumpulan Roblox yang hambar, anda boleh cuba menukarnya lebih awal dengan menghubungi sokongan pelanggan. Buat e-mel yang meyakinkan memberikan alasan yang sah untuk menukar nama anda. Juga, sertakan butiran kumpulan, nama yang sedang anda gunakan dan nama baharu. Walau bagaimanapun, pastikan ia pendek dan terus ke titik untuk melindung nilai pertaruhan anda.

Walaupun tiada jaminan bahawa kaedah ini akan berfungsi, sesetengah pemilik kumpulan telah menukar nama kumpulan mereka secara bebas menggunakan kaedah ini.

Faktor yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Nama Kumpulan Roblox Anda

Anda tidak mahu tergesa-gesa apabila memilih nama kumpulan Roblox anda. Walaupun mencipta nama tidak mudah, anda mahu nama itu menarik kepada pencipta dan relevan dengan misi kumpulan. Berikut ialah beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih nama kumpulan Roblox anda:

 • Daya maju jangka panjang: Bagaimanakah anda melihat kumpulan Roblox anda berkembang? Nama kumpulan anda tidak sepatutnya mengikut trend atau sensitif masa untuk mengelakkannya daripada dihapuskan secara berperingkat.
 • Identiti kumpulan: Fikirkan persepsi yang anda mahu orang ada apabila mereka terjumpa kumpulan anda dan pastikan nama kumpulan anda menyatakannya. Penyelidikan dalam talian untuk memastikan nama anda unik dan tidak digunakan oleh kumpulan lain.
 • Khalayak sasaran: Nama kumpulan Roblox anda hendaklah sejajar dengan minat dan keutamaan ahli yang dimaksudkan. Jika kumpulan anda menyokong genre permainan tertentu, nama itu harus mencerminkannya.
 • Kebolehingatan: Nama yang menarik dan ringkas menjadikan kumpulan itu diingati dan menarik. Elakkan nama yang terlalu rumit atau panjang yang mungkin sukar untuk diingati oleh pengguna.

Jenamakan semula Kumpulan Roblox Anda

Anda harus memberikan perhatian yang cukup kepada nama kumpulan Roblox anda kerana ia mempengaruhi cara pencipta melihat dan melihatnya. Nama yang bertenaga akan menjadikan kumpulan mudah dilihat dan menggalakkan pencipta yang berfikiran sama untuk menekan butang sertai kumpulan. Tetapi jika nama kumpulan anda terlepas aspek ini, anda boleh menukarnya. Tetapi ingat, anda hanya boleh melakukannya sekali setiap tiga bulan.

Pernahkah anda menukar nama kumpulan Roblox anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.