Cara Menukar Nama Laman Web dalam Squarespace

15

Apabila anda mula-mula membuat tapak web anda menggunakan Squarespace, anda menggunakan nama yang kelihatan sesuai pada masa itu. Walau bagaimanapun, anda kini ingin menyasarkan khalayak yang berbeza dengan platform anda, atau anda telah mengubah suai produk atau perkhidmatan yang diwakili oleh halaman tersebut. Walau apa pun, mengetahui cara menukar nama tapak web adalah penting, dan artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Cara Menukar Nama Laman Web dalam Squarespace

Teruskan membaca untuk mendapatkan panduan terperinci tentang cara menukar nama tapak web dalam Squarespace.

Cara Menukar Nama Laman Web dalam Squarespace

Anda hanya memerlukan beberapa saat untuk menukar nama tapak web Squarespace anda.

 1. Pergi ke pratonton tapak web anda dan tekan butang Edit di bahagian atas sebelah kiri skrin.
 2. Tuding di atas pengepala anda.
 3. Pilih gesaan yang membolehkan anda Edit Tajuk Tapak.
 4. Pilih Tajuk Tapak & Logo.
 5. Taipkan nama baharu tapak web anda dalam Tajuk Tapak.
 6. Ketik Simpan untuk menamakan semula tapak web anda.
 7. Tekan Keluar, dan anda boleh pergi.

Perkara yang Perlu Diingati Semasa Menukar Nama Tapak Web dalam Squarespace

Anda tidak sepatutnya menukar nama tapak web Squarespace anda secara sesuka hati. Lagipun, ini adalah ID dalam talian anda dan jika ia tidak berkaitan dengan produk, perkhidmatan atau khalayak sasaran anda, anda akan terlepas tanda dengan tapak web anda.

Ingat petua ini apabila menamakan semula halaman Squarespace anda:

 • Ia sepatutnya mudah untuk menaip – ​​Perkara terakhir yang anda mahukan ialah mengurangkan keterlihatan dalam talian anda dengan memilih nama tapak web yang sukar untuk ditulis atau diingati. Beberapa contoh termasuk perkataan dengan beberapa ejaan (“xpress” lwn. “express”) dan slanga (“u” dan bukannya “anda”). Pastikan ia mudah untuk meningkatkan kebolehtemuan.
 • Ia mestilah pendek – Selain mudah untuk ditaip, nama tapak web anda juga harus pendek. Panjang optimum adalah antara enam dan 15 aksara.
 • Ia harus mengandungi kata kunci – Kata kunci ialah perkataan atau frasa yang dimasukkan khalayak anda dalam enjin carian apabila mencari produk atau perkhidmatan anda. Anda harus memasukkan mereka dalam nama tapak web anda untuk menjadikan kehidupan mereka lebih mudah dan memastikan lebih ramai pelawat. Contohnya, jika anda sebuah syarikat paip, sesuatu seperti Joe’s Plumbing boleh lakukan.
 • Ia tidak sepatutnya mempunyai sempang dan nombor – Walaupun nama syarikat anda mempunyai sempang dan nombor, pengguna internet mungkin akan melupakannya. Tetapi inilah masalahnya – melainkan mereka menaipnya semasa mencari halaman anda, tidak mungkin mereka akan menemui platform anda. Jadi, mainkan dengan selamat dan elakkan tanda sempang dan nombor dalam nama tapak anda.
 • Ia harus menyasarkan kawasan anda – Jika boleh, masukkan nama kawasan sasaran anda ke dalam nama tapak web. Ini akan memudahkan pelanggan tempatan menemui anda.

Cara Menukar Kedudukan Nama Laman Web dalam Squarespace

Nama itu mungkin bukan satu-satunya aspek tapak web yang anda mahu ubah suai. Kedudukan nama juga mungkin tidak sesuai untuk khalayak sasaran anda atau produk/perkhidmatan yang anda promosikan.

Jangan risau – berikut ialah langkah-langkah untuk menukar kedudukan nama tapak web dalam Squarespace.

 1. Navigasi ke pratonton halaman anda dan pilih Edit di bahagian kiri atas paparan.
 2. Tuding pada pengepala tapak web anda dan tekan Edit Pengepala Tapak untuk mengakses tetingkap Global. Perkataan menu mungkin berbeza-beza, bergantung pada versi anda.
 3. Pergi ke Tajuk dan Logo Tapak.
 4. Klik Gaya.
 5. Jika anda ingin memastikan pengepala anda tetap di bahagian atas halaman, hidupkan togol di sebelah medan “Tetap”. Anda juga mungkin mahu memilih gaya pengepala Asas jika anda ingin pengepala anda sentiasa muncul di bahagian atas halaman. Sebagai alternatif, ketik Tatal kembali untuk memaparkan nama di bahagian atas apabila anda menatal ke atas. Perlu diingat bahawa pengepala tetap mungkin mengecut atau mengembang sedikit apabila menatal pada peranti tertentu.
 6. Klik jauh daripada editor, tekan Simpan, dan pilih Keluar untuk menggunakan perubahan.

Cara Menukar Fon Nama Laman Web dalam Squarespace

Semasa anda berada di sana, mungkin juga masuk akal untuk menyemarakkan fon nama tapak web anda. Sesetengah fon menambah dimensi baharu pada pengepala anda, menjadikannya lebih menarik kepada pelawat tapak web dan mencerminkan jenama anda dengan lebih tepat.

Ambil langkah berikut untuk menggunakan fon berbeza untuk nama tapak web anda dalam Squarespace.

 1. Akses pratonton halaman dan pergi ke bahagian kiri atas tetingkap anda.
 2. Pilih Edit Tajuk Tapak, diikuti Tajuk Tapak & Logo.
 3. Ketik Gaya dan pergi ke Font.
 4. Navigasi ke Gaya Teks Global dan pilih Tetapkan Gaya.
 5. Tekan Tajuk Tapak Mudah Alih atau Tajuk Tapak, bergantung pada fon yang ingin anda ubah.
 6. Cari gaya fon yang betul dengan menu lungsur. Di sinilah anda juga boleh membesarkan atau mengecilkan fon.
 7. Klik Simpan dan ketik Keluar untuk memuktamadkan perubahan. Voila – nama tapak web anda kelihatan lebih baik dari sebelumnya.

Cara Menerbitkan Laman Web Selepas Menukar Nama

Jika anda belum berbuat demikian atau tapak web anda tidak lagi dalam talian, yang tinggal selepas menukar nama tapak web anda dan semua ciri lain ialah menerbitkan halaman anda. Langkah pertama ialah memilih pelan harga anda dan mengosongkan sebarang pengebilan tertunggak.

 1. Buka tapak web anda dalam Squarespace dan log masuk dengan kelayakan anda.
 2. Ketik Menu Utama dan buka Pengebilan.
 3. Pergi ke bahagian atas halaman dan lihat jika terdapat baki. Jika ya, anda perlu membayarnya untuk menerbitkan tapak web anda. Untuk berbuat demikian, gunakan maklumat pengebilan dan kaedah pembayaran yang sesuai di bawah baki. Tekan Simpan selepas transaksi.
 4. Setelah Squarespace mengesahkan anda telah membuat pembayaran yang sesuai, klik Kemas Kini.
 5. Pilih pelan.
 6. Teruskan untuk membuat pembayaran dan memuktamadkan pembelian anda.

Selepas membeli pelan Squarespace, anda masih perlu mendayakan Ketersediaan Tapak.

 1. Log masuk ke akaun anda dan pilih Menu Utama.
 2. Ketik Tetapan, diikuti dengan Ketersediaan Tapak.
 3. Ketik togol di sebelah suis Tapak Luar Talian.
 4. Tetapkan suis kepada Awam selepas transaksi anda selesai.
 5. Klik Simpan.

Akhir sekali, anda perlu memilih nama domain yang akan digunakan oleh orang ramai untuk mencari tapak web. Jika anda belum membeli nama domain, anda boleh berbuat demikian daripada Tetapan, diikuti dengan Domain dan Dapatkan Domain.

Ambil langkah ini selepas menyediakan domain anda:

 1. Kembali ke Tetapan.
 2. Buka Domain dan klik gesaan untuk menggunakan domain yang anda miliki.
 3. Taipkan nama domain anda dan ikut arahan pada skrin untuk memuktamadkan proses. Platform akan meminta anda memindahkan atau menyambungkan domain. Jika anda memilih Pemindahan, ia akan mengambil masa beberapa hari untuk menyelesaikannya.
 4. Semak status mewujudkan keselamatan tapak web, yang merupakan langkah penting dalam mencipta mana-mana tapak web. Untuk berbuat demikian, klik Tetapan, pergi ke Lanjutan, dan tekan SSL. Jika langkah keselamatan telah disediakan, tetingkap harus menyatakan Aktif. Tetapi jika anda melihat Pemprosesan, ini bermakna Squarespace masih melindungi tapak web anda, yang tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada tiga hari.

Sihir Ada dalam Nama

Squarespace ialah pembangun laman web intuitif yang membolehkan anda mengubah suai bahagian platform anda dengan mudah, termasuk nama. Jadi, jangan ragu untuk menamakan semula tapak anda setiap kali anda merasakan ia boleh menggunakan sesuatu yang lebih sesuai untuk khalayak sasaran anda. Ia akan membawa kepada penglibatan yang lebih tinggi dan lebih banyak klik.

Mengapa anda mahu menukar nama tapak web Squarespace anda? Apakah faktor yang anda pertimbangkan semasa menamakan semula tapak web anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.