Cara Menukar Nisbah Aspek dalam iMovie

142

Salah satu apl terbaik yang boleh anda gunakan untuk menukar nisbah bidang fail video ialah iMovie, apl penyuntingan video yang direka untuk peranti macOS dan iOS. Sebaik sahaja anda menggunakan iMovie untuk menukar nisbah bidang video, anda boleh memuat naiknya ke pelbagai platform media sosial. Ini penting kerana jika anda tidak menukar nisbah bidang video, platform tempat anda menyiarkan video mungkin memangkas atau meregangkannya secara tidak betul.

Cara Menukar Nisbah Aspek dalam iMovie

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar nisbah bidang menggunakan iMovie pada peranti yang berbeza. Kami juga akan membincangkan nisbah aspek yang paling sesuai untuk platform media sosial tertentu.

Nisbah Aspek dan Media Sosial

Sebagai contoh, TikTok memerlukan video dengan nisbah bidang 9:16, dan untuk YouTube, ia adalah 16:9. Malah, nisbah bidang standard untuk video sebenarnya ialah 16:9, juga dikenali sebagai nisbah bidang skrin lebar. Kebanyakan kandungan video yang anda lihat di TV, serta pada komputer dan peranti mudah alih, dipaparkan dalam nisbah aspek ini.

Nisbah aspek bergantung pada tetapan lalai peranti rakaman anda, sama ada telefon, tablet, kamera komputer riba atau kamera digital anda. Walaupun sesetengah peranti mudah alih memberi anda pilihan untuk menukar nisbah bidang sebelum anda mengambil gambar, anda juga boleh menggunakan aplikasi penyuntingan video untuk menukarnya selepas itu.

Walaupun aplikasi media sosial mengenakan had tertentu dari segi dimensi, ia akan membenarkan anda memuat naik kandungan anda tanpa mengubah saiznya. Walau bagaimanapun, ini bukan sahaja akan memangkas video anda secara automatik di semua tempat yang salah, tetapi ia juga mungkin mengurangkan kualiti video. Melangkau langkah ini juga mungkin menyebabkan platform meregangkan video anda agar muat pada keseluruhan skrin, lantas memesongkannya.

Itulah sebabnya, untuk mengawal produk akhir, sebaiknya tukar nisbah bidang video sebelum ia dimuat naik. Walaupun terdapat pelbagai program dan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengedit video anda, pengguna iPhone, Mac atau iPad akan mendapati perisian terbaik untuk digunakan ialah iMovie.

Cara Menukar Nisbah Aspek dalam iMovie pada iPhone

Oleh kerana skrinnya yang kecil, menggunakan iMovie pada iPhone anda mungkin lebih mencabar berbanding peranti lain. Namun begitu, proses melaraskan nisbah bidang video anda dalam iMovie pada iPhone anda hanya memerlukan beberapa langkah.

Jika anda belum memasang apl itu pada iPhone anda, anda boleh melakukannya muat turun ia daripada App Store.

Satu-satunya masalah dengan menggunakan iMovie untuk menukar nisbah bidang video ialah tiada sebarang pilihan yang dicadangkan secara automatik untuk anda pilih. Sebaliknya, anda perlu menukar nisbah bidang secara manual dengan memangkas video.

Untuk menukar nisbah bidang video dalam iMovie pada iPhone anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka iMovie pada iPhone anda.
 2. Ketik pada pilihan Cipta Projek pada halaman utama anda.
 3. Pilih Filem dari tetingkap Projek Baharu.
 4. Import fail video daripada peranti anda.
 5. Ketik pada video anda dalam garis masa.
 6. Navigasi ke kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 7. Zum video anda dengan mencubit garis masa. Untuk menjadikan dimensi video lebih kecil, cubit ke arah tengah skrin. Untuk membesarkan video, seret jari anda ke tepi luar skrin anda.
 8. Apabila anda telah selesai, pilih Selesai di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 9. Teruskan ke butang Kongsi.
 10. Pilih Simpan Video.

Video akan disimpan dalam gulungan kamera iPhone anda. Anda boleh berkongsi video ke iCloud Drive, Mel dan Messages terus daripada apl. Anda juga boleh menggunakan ciri AirDrop untuk berkongsinya dengan peranti lain.

Apabila bercakap tentang nisbah bidang yang anda pilih, ia bergantung pada platform tempat anda bercadang untuk berkongsi video. Mungkin sukar untuk memangkas video dengan tepat menggunakan jari anda dan anda mungkin perlu kembali ke apl untuk melaraskan dimensi sekali lagi. Itulah sebabnya mungkin lebih mudah untuk membuat perubahan pada Mac dan berfungsi pada skrin yang lebih besar.

Cara Menukar Nisbah Aspek dalam iMovie pada Mac

Jika anda belum memilikinya, muat turun iMovie ke Mac anda. Untuk menukar nisbah bidang video pada iMovie pada Mac anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka program iMovie pada Mac anda.
 2. Klik pada butang Cipta Baharu di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 3. Pilih Filem daripada menu lungsur.
 4. Klik pada Import Media untuk memuat naik video daripada Mac anda.

  Nota: Anda juga boleh menyeret dan melepaskan klip video daripada penyemak imbas terus ke garis masa iMovie.
 5. Klik pada ikon Pangkas pada bar alat atas.
 6. Seret tepi tetingkap yang dipangkas merentas video anda.
 7. Apabila anda selesai, klik pada ikon tanda biru di penjuru kanan sebelah atas video anda.
 8. Pilih ikon Kongsi di penjuru kanan sebelah atas.
 9. Simpan video ke peranti anda.

Apl iMovie hanya membenarkan anda memilih antara nisbah bidang 16:9 skrin lebar untuk video HD dan nisbah bidang 4:3 standard untuk video SD. Untuk melaraskan bahagian video anda yang akan kekal dalam bingkai, klik pada tepinya dan gerakkannya merentasi skrin.

Cara lain untuk memilih nisbah bidang video ialah dengan memuat naik video anda, dan kemudian mengklik pada Fail > Properties Projek. Anda boleh memilih antara skrin lebar dan nisbah bidang standard.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin tidak berfungsi untuk semua versi iMovie, tetapi ia patut dicuba.

Cara Menukar Nisbah Aspek dalam iMovie pada iPad

Proses menukar nisbah bidang video dalam iMovie pada iPad anda adalah serupa dengan cara anda melakukannya pada iPhone anda. Memandangkan anda sedang mengusahakan skrin yang lebih besar, ia mungkin lebih mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan iMovie pada iPad anda.
 2. Pilih pilihan Cipta Projek.
 3. Ketik pada butang Filem pada tetingkap baharu.
 4. Muat naik video daripada gulungan kamera iPad anda.
 5. Ketik pada garis masa video.
 6. Pilih ikon kaca pembesar di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 7. Cubit video untuk mengezum masuk. Untuk mengezum keluar, gunakan jari anda untuk menyeret bingkai video ke tepi luar skrin.
 8. Pilih Selesai.
 9. Pergi ke butang Kongsi untuk menyimpan video anda.

Itu sahaja yang ada. Anda akan menemui video yang diedit dalam gulungan kamera iPad anda.

Bagaimana untuk Mengubah Nisbah Aspek dalam iMovie untuk IGTV?

Jika anda ingin mencipta video IGTV Instagram, ia perlu mempunyai dimensi 1080 x 1920 piksel atau nisbah bidang 9:16. Ini adalah nisbah aspek yang sama yang diperlukan untuk cerita Instagram dan video TikTok. Ia pada asasnya bertujuan untuk menutup keseluruhan skrin telefon pintar anda.

Sebelum anda menyiarkan IGTV, anda akan mendapat pratonton. Video pratonton ini mempunyai nisbah bidang 4:5, jadi jangan keliru apabila anda melihatnya. Dimensi akan dilaraskan sebaik sahaja anda menyiarkannya di Instagram.

Jika anda ingin menggunakan iMovie untuk menukar nisbah bidang video anda, anda harus memilih nisbah bidang 16:9. Memandangkan ia adalah bertentangan dengan 9:16, amalan biasa ialah menggunakan nisbah aspek bertentangan untuk memuat naik video secara mendatar. Penonton mungkin perlu memutarkan telefon mereka untuk melihat video dengan lebih jelas, tetapi kualitinya akan berbaloi.

Anda boleh menggunakan apl iMovie pada Mac anda untuk mencipta video IGTV dan menghantarnya ke iPhone anda. Begini caranya:

 1. Buka iMovie pada Mac anda.
 2. Klik pada ikon Cipta Baharu di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.
 3. Pilih Filem.
 4. Muat naik video IGTV anda ke iMovie.
 5. Klik pada tab Fail pada menu atas.
 6. Pilih Properties Projek daripada menu lungsur.
 7. Pilih nisbah bidang skrin lebar.
 8. Pilih butang Kongsi di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 9. Hantar video ke iPhone anda.

Anda boleh sama ada menggunakan iCloud untuk memindahkan video atau menghantarnya dengan ciri AirDrop. Sebaik sahaja video itu berada pada telefon anda, anda boleh memuat naiknya ke Instagram dengan segera. IGTV akan melaraskan video secara automatik agar muat pada skrin telefon anda.

Kaedah ini jauh lebih baik daripada memutar video, yang akan menjadikannya lebih kecil dan sukar untuk dilihat.

Ubah Dimensi Video Anda mengikut Kesukaan Anda

Walaupun ia tidak wajib, menukar nisbah bidang video anda akan menjadikannya sesuai dengan mana-mana peranti atau apl yang anda gunakan untuk memuat naiknya. Walaupun iMovie tidak menawarkan pilihan nisbah aspek tertentu, anda boleh menggunakannya untuk menukar dimensi secara manual. Melakukan ini akan membolehkan anda memangkas video anda mengikut cara yang anda mahu.

Pernahkah anda menukar nisbah bidang video dengan iMovie? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.