Cara Menukar Peta Google Daripada Berjalan ke Memandu [and Vice Versa]

101

Apabila anda merancang perjalanan, atau anda tidak pasti cara untuk mencapai lokasi tertentu, Peta Google ialah salah satu apl navigasi paling boleh dipercayai yang boleh anda gunakan. Peta Google bukan sahaja menunjukkan kepada anda laluan terpantas ke destinasi anda, tetapi ia juga membolehkan anda memilih cara pengangkutan anda. Selain daripada berjalan kaki, anda boleh memilih mod memandu, transit, perkhidmatan menunggang, berbasikal dan penerbangan.

Cara Menukar Peta Google Daripada Berjalan ke Memandu [and Vice Versa]

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar daripada berjalan kaki kepada memandu dalam Peta Google merentas peranti yang berbeza.

Cara Berubah Daripada Berjalan ke Memandu dalam Peta Google pada iPhone

Walaupun Peta Apple telah diprapasang pada iPhone anda, anda juga boleh memuat turun Peta Google pada peranti anda. Untuk menukar daripada berjalan kaki kepada memandu dalam Peta Google pada iPhone anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl Peta Google pada iPhone anda dan ketik pada medan Cari di sini di bahagian atas skrin anda.
 2. Taip destinasi anda dan ketik pada butang carian di sudut kanan bawah skrin anda.
 3. Pergi ke pilihan Arah di bawah peta.
 4. Pilih lokasi permulaan anda. Jika lokasi semasa anda, ketik pada pilihan Lokasi Anda. Jika anda merancang untuk mula memandu dari lokasi lain, taipkannya dalam medan di atas.
 5. Benarkan Peta Google mengakses lokasi semasa anda dan pembesar suara audio, kemudian ketik pada ikon Kereta di bahagian atas skrin.
 6. Betul-betul di sebelah ikon Kereta, anda akan dapat melihat jumlah masa yang tepat yang anda perlukan untuk sampai ke sana. Peta Google akan menunjukkan kepada anda laluan terpantas ke destinasi anda secara lalai. Selain daripada laluan utama, yang akan berwarna biru, anda juga akan mendapat laluan alternatif yang diserlahkan dalam warna kelabu.
 7. Apabila anda sudah bersedia untuk memulakan perjalanan anda, ketik pada butang Mula di bahagian bawah skrin anda.
 8. Jika anda tidak merancang untuk mula memandu dengan segera tetapi ingin menyimpan laluan, anda boleh menyematkannya. Untuk melakukan ini, hanya ketik pada butang Pin di sudut kanan bawah skrin anda.

Untuk menjadikan perjalanan anda lebih mudah diakses, Peta Google menawarkan ciri panduan suara. Ciri ini boleh diredamkan jika anda memilih untuk tidak menggunakannya. Walau bagaimanapun, menghidupkan ciri ini adalah idea yang baik jika anda perlu fokus pada pemanduan.

Anda juga boleh menetapkannya kepada mod Makluman sahaja. Untuk melakukan ini, ketik pada ikon fon kepala di sebelah kanan skrin anda dan pilih salah satu daripada tiga mod.

Jika anda lebih suka ciri panduan suara anda dalam bahasa lain, anda boleh menukarnya juga.

Apabila anda ingin meninggalkan mod arah di Peta Google, ketik pada butang Keluar di penjuru kanan sebelah bawah skrin anda.

Cara Berubah Daripada Berjalan ke Memandu dalam Peta Google pada Peranti Android

Jika anda ingin menggunakan peranti Android anda untuk menukar daripada berjalan ke mod memandu dalam Peta Google, cuba lakukan ini:

 1. Buka Peta Google dan pergi ke medan Cari di sini di bahagian atas apl.
 2. Pilih destinasi anda. Jika anda mencari lokasi itu di Peta Google sebelum ini, lokasi itu sudah pun berada dalam tab Terbaharu.
 3. Benarkan Peta Google mengakses lokasi semasa anda dan pembesar suara audio dan ketik pada butang Arah di bawah nama lokasi.
 4. Pilih lokasi permulaan anda. Jika lokasi semasa anda, ketik pada Pilih lokasi. Cara lain untuk memilih destinasi daripada lokasi yang disyorkan atau taipkannya dalam medan carian di atas.
 5. Pilih ikon Kereta di bahagian atas skrin anda.
 6. Jika anda akan memulakan perjalanan anda dengan segera, ketik pada butang Mula di bahagian bawah skrin. Peta Google akan segera memaparkan lokasi semasa anda dan anda boleh memulakan perjalanan anda.

Menukar laluan pemanduan anda juga merupakan proses yang mudah. Hanya ketik dan tahan lokasi pada laluan anda dan seretnya ke lokasi lain. Walau bagaimanapun, ingat bahawa Peta Google memerlukan GPS telefon anda dihidupkan untuk berfungsi dengan betul.

Cara Berubah Daripada Berjalan kepada Memandu dalam Peta Google pada PC Desktop

Jika anda ingin melihat arah dengan lebih jelas, anda mungkin mahu menggunakan Peta Google pada komputer anda. Untuk menukar daripada berjalan kaki kepada memandu dalam Peta Google pada PC desktop, ikut langkah di bawah:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Peta Google muka surat.
 2. Taip destinasi anda dalam medan Carian Peta Google di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Klik pada butang Arah pada bar sisi kiri.
 4. Pilih lokasi permulaan anda, Peta Google akan menunjukkan kepada anda laluan terpantas ke destinasi anda.
 5. Cari ikon Kereta di penjuru kiri sebelah atas skrin anda dan klik padanya.
 6. Anda boleh menghantar arahan ini ke telefon anda supaya anda boleh mengikutinya semasa anda memandu. Untuk melakukan ini, klik pada pilihan Hantar arah ke telefon anda di sebelah kiri skrin anda. Anda juga boleh menghantar arahan ke telefon anda melalui e-mel atau nombor telefon atau mencetak arahan.
 7. Apabila anda bersiap sedia untuk berlepas, buka arah pada telefon anda, ketik pada butang Mula dan mula memandu.

Di bawah bahagian ini, anda akan dapat melihat semua laluan yang disyorkan ke destinasi anda. Laluan terbaik dan terpantas adalah berwarna biru dan laluan alternatif akan berwarna kelabu. Jumlah masa dan jarak yang tepat untuk sampai ke destinasi dipaparkan untuk setiap laluan. Jika anda memutuskan untuk mengambil laluan lain, Peta Google akan melaraskan lokasi anda secara automatik dan menukar arah ke destinasi anda.

Memandu Dengan Selamat Dengan Peta Google

Peta Google boleh menjadi alat navigasi yang hebat sebelum dan semasa perjalanan anda. Untuk menjadikan pengalaman memandu anda lebih selamat, aktifkan Mod Pemanduan Google Assistant dalam tetapan apl. Sebaik sahaja anda memahaminya, anda boleh merancang perjalanan anda ke butiran terakhir.

Pernahkah anda cuba menukar mod pengangkutan daripada berjalan kaki kepada memandu dalam Peta Google? Adakah anda mencuba kaedah yang sama yang kami lalui dalam artikel ini? Beritahu kami semua tentangnya di bahagian komen di bawah.