Cara Menukar Saiz Fon pada Peranti Android

101

Sejak penciptaan sistem pengendalian Android pada 2008, berjuta-juta orang telah menggunakan versi bunyi yang sedap seperti “Jelly Bean,” Ice Cream Sandwich,” dan “Lollipop.” Tetapi apa yang tidak begitu manis ialah jika anda tidak dapat melihat teks pada skrin anda.

Cara Menukar Saiz Fon pada Peranti Android

Jika fon terlalu kecil untuk anda membaca menu atau melakukan carian web, terdapat penyelesaian mudah untuk masalah anda. Hanya memerlukan beberapa saat untuk menukar saiz fon pada Android anda. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Tukar Saiz Fon Android OS

Beberapa pilihan tersedia untuk membuat pengubahsuaian pada saiz fon. Bahagian ini merangkumi langkah-langkah untuk membuat perubahan dalam pelbagai versi dan apl OS Android. Selain itu, anda akan belajar cara mengesahkan versi OS Android yang anda gunakan.

Ikuti langkah ini untuk menukar saiz fon pada sistem utama peranti Android OS anda:

 1. Buka pilihan “Tetapan”.
 2. Pilih “Paparan.”
 3. Pilih “Saiz fon” (atau “Zum Skrin” pada peranti Samsung).
 4. Tetapkan fon anda seperti yang dikehendaki.

Fon anda akan kekal pada saiz yang anda pilih sehingga anda menukarnya. Tetapan mungkin tidak mengubah suai teks pada skrin Utama anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar tetapan ini juga, seperti yang anda akan baca kemudian.

Berikut ialah cara untuk membesarkan teks pada skrin anda:

 1. Leret ke bawah pada skrin anda untuk membuka “Tetapan.”
 2. Pilih dan hidupkan “Gerak Isyarat Pembesaran”.

Anda kini boleh mengezum ke dalam skrin dengan ketik tiga kali jari anda. Tetapan ini membolehkan anda membesarkan skrin anda buat sementara waktu, tetapi pembesaran akan hilang apabila anda meninggalkan skrin itu.

Apl mempunyai fon dan zum berasingan dalam menu tetapan masing-masing. Secara amnya, ini ialah langkah untuk menukar saiz fon dalam apl:

 1. Buka apl.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Laraskan tetapan.

Ingat bahawa tidak semua apl membenarkan anda menukar saiz fon, dan bagi mereka yang melakukannya, tetapan mungkin berada di lokasi yang berbeza. Biasanya, jika anda boleh melaraskan fon, anda hanya perlu mencari fungsi “Tetapan” dalam apl. Anda boleh menukar saiz fon dari sana.

Menukar Saiz Fon pada Android 12

Langkah-langkah untuk menukar fon anda adalah berbeza untuk setiap keluaran OS Android. Sehingga berita ini ditulis, versi terkini ialah Android 12, dikeluarkan pada Oktober 2021.

Perkataan yang digunakan untuk menukar fon telah berubah daripada versi sebelumnya. Untuk menambah atau mengurangkan saiz fon pada Android 12:

 1. Pergi ke “Tetapan” pantas anda (leret ke bawah pada skrin utama).
 2. Pilih “Kebolehaksesan.”
 3. Pilih “Teks dan Paparan.”
 4. Ketik “Saiz Fon.”
 5. Gunakan peluncur untuk menukar saiz teks.

Saiz teks pada peranti anda akan berubah kepada yang telah anda pilih. Anda menukarnya semula menggunakan langkah yang sama.

Menyemak Versi Android Anda

Peningkatan dan ciri lain ditambah dengan setiap keluaran OS Android, dan anda mungkin menemui tetapan dan fungsi lain yang anda biasa berpindah dari lokasi biasa. Jika anda tidak pasti tentang versi Android anda, anda boleh mengesahkannya supaya anda boleh melaraskan saiz fon pada peranti semasa anda dengan mudah.

Lihat versi yang anda miliki dengan:

 1. Membuka “Tetapan” pada telefon anda.
 2. Tatal ke bawah ke “Sistem” dan ketik “Kemas Kini Sistem.”

Skrin akan memaparkan versi Android yang anda gunakan. Anda juga boleh menyemak kemas kini keselamatan pada skrin ini.

Bagaimana untuk Mengubah Saiz Fon dalam Google Chrome?

Menukar fon pada telefon anda mungkin menjejaskan beberapa skrin, tetapi ia tidak akan mengubah apl anda. Sebagai contoh, tetapan fon baharu anda tidak akan menjejaskan Google Chrome aplikasi. Jika anda pengguna Chrome, ikut langkah di bawah untuk menukar saiz fon pada peranti OS Android anda:

 1. Buka penyemak imbas Chrome.
 2. Pilih “Tetapan” daripada menu.
 3. Tatal ke bawah dan ketik “Kebolehaksesan.”
 4. Tetapkan saiz yang anda mahu dengan peluncur “Penskalaan Teks”.

Saiz yang anda pilih akan mempengaruhi setiap halaman web yang anda lawati. Tetapi saiz fon berbeza di seluruh halaman yang berbeza. Nasib baik, anda boleh menukar saiz fon sekali lagi jika anda melihat tapak web dengan fon yang terlalu kecil.

Anda mungkin perasan bahawa skrin utama anda telah berubah apabila anda selesai. Ini kerana saiz ikon apl pada skrin utama anda ditetapkan secara lalai. Menukar saiz fon anda menyebabkan apl pada skrin anda bergerak kerana teks apl diubah.

Jika anda tidak menyukai wajah baharu, anda boleh melaraskan ikon pada skrin anda seperti berikut:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Ketik “Kebolehaksesan.”
 3. Pilih “Saiz Paparan.”
 4. Luncurkan butang ke kiri atau kanan untuk melaraskan paparan.

Tukar Saiz Fon untuk Mesej Teks Android

Anda tidak perlu memerah mata untuk membaca mesej teks pada telefon anda. Tukar saiz fon dengan langkah mudah ini:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Paparan.”
 3. Ketik “Lanjutan”, kemudian pilih “Saiz Fon.”
 4. Gunakan peluncur untuk melaraskan saiz.
 5. Klik “Kembali” untuk kembali ke skrin utama anda.

Perubahan anda berkuat kuasa serta-merta. Sebagai alternatif, anda boleh mengubah suai saiz teks menggunakan menu “Kebolehaksesan” dalam tetapan anda.

Anda mungkin perlu membesarkan teks buat sementara waktu kerana anda ingin membaca sesuatu dengan fon kecil. Dalam kes ini, ciri pembesaran pada Android ialah alat yang anda perlukan. Begini cara menggunakannya:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Kebolehaksesan.”
 3. Ketik “Pembesaran.”
 4. Gerakkan slaid ke kanan atau kiri untuk menukar saiz skrin.

Secara teknikal, ini tidak meningkatkan saiz fon pada peranti anda. Ia adalah ciri sementara yang akan membesarkan skrin untuk membaca teks kecil dengan selesa.

Tukar Saiz Fon untuk Apl E-mel Android

Anda tidak perlu berpuas hati dengan fon lalai semasa menghantar e-mel. Sebaliknya, sesuaikan saiz huruf yang dipaparkan dalam e-mel keluar anda.

Berikut ialah beberapa langkah pantas untuk menukar fon e-mel keluar anda:

 1. Buka Gmail.
 2. Ketik “Karang.”
 3. Tulis mesej anda.
 4. Pilih teks.
 5. Pilih “Format” dalam menu pop timbul untuk melaraskan saiz fon.

Dalam sesetengah keadaan, anda mungkin perlu menukar teks dalam e-mel yang anda terima kerana teksnya terlalu kecil. Laraskan saiz jenis dalam mel masuk Android seperti ini:

 1. Akses menu “Tetapan” anda.
 2. Pilih “Kebolehaksesan.”
 3. Pilih “Pembesaran.”
 4. Luncurkan butang untuk menukar saiz skrin.

Besarkan saiz skrin dengan e-mel dibuka dengan mengetiknya tiga kali. Anda boleh melaraskan saiz dengan mencubit skrin dan pembesaran akan hilang apabila anda menutup e-mel. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan ciri ini dengan mengetik tiga kali skrin anda juga.

Jika anda masih menghadapi masalah membaca teks, masalahnya mungkin bukan saiz fon. Pengguna Android mempunyai akses kepada tetapan lain untuk menjadikan skrin mereka lebih mudah dibaca. Contohnya, anda boleh menghidupkan tema gelap pada peranti untuk meningkatkan kebolehbacaan.

Untuk menghidupkan tema gelap dalam Android:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Paparan dan Kebolehaksesan.”
 3. Pilih “Mod Gelap.”

Anda boleh cuba menghidupkan “Teks Kontras Tinggi” untuk melihat perkataan dengan lebih baik pada skrin anda. Ini menjadikan fon lebih cerah atau lebih gelap terhadap latar belakang yang berbeza. Anda akan menemui tetapan ini pada skrin “Paparan dan Kebolehcapaian”.

Kejayaan Manis

Sistem pengendalian Android ialah peneraju dalam industri. Ia menawarkan kepada pengguna pelbagai ciri penyesuaian yang mudah digunakan, seperti penyesuaian fon. Dengan kata lain, anda tidak perlu bergelut untuk melihat fon. Menukar saiz fon pada peranti Android agak mudah, dengan beberapa langkah.

Adakah anda lebih suka menyesuaikan saiz fon Android anda? Beritahu kami tentang sebarang ciri yang anda sesuaikan pada peranti anda dan sama ada ia mudah dilakukan. Tinggalkan komen anda dalam kotak di bawah.