Cara Menukar Saiz Imej dalam GIMP

27

GIMP (GNU Image Manipulating Program) adalah antara alat penyuntingan sumber terbuka terbaik untuk melaraskan dimensi imej dan saiz fail tanpa menjejaskan kualiti. Walaupun menukar saiz imej kelihatan seperti tugas yang mudah, anda mungkin memerlukan panduan semasa melakukannya pada GIMP. Jika tidak, anda akan memesongkan atribut imej dan daya tarikan visual.

Cara Menukar Saiz Imej dalam GIMP

Jika anda tidak biasa dengan saiz semula imej pada GIMP, artikel ini akan menerangkan prosesnya.

Mengubah saiz Imej pada GIMP

Untuk meningkatkan penceritaan visual, setiap platform digital mengesyorkan dimensi imej dan nisbah aspek yang perlu dipatuhi pengguna. Akibatnya, kebanyakan orang akhirnya memotong imej, yang membawa kepada foto yang tidak bersatu dan kelihatan tidak profesional. Nasib baik dengan GIMP, anda boleh mengakses ciri untuk menukar imej anda kepada sebarang saiz sambil mengekalkan resolusi dan nisbah bidang.

Mengubah Saiz Imej pada GIMP Menggunakan Ciri Imej Skala

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Pergi ke skrin utama peranti anda dan lancarkan aplikasi GIMP anda. Apabila ia dibuka, pilih pilihan “Fail” dalam bar menu di bahagian atas.
 2. Ketik pilihan “Buka” dalam menu lungsur untuk memilih imej yang ingin anda edit daripada peranti anda.
 3. Selepas memilih imej, tekan pilihan “Buka” di sudut kanan bawah, dan imej anda akan ditambahkan pada papan pemuka pengeditan. Navigasi ke bar menu di bahagian atas dan ketik pilihan “Imej”.
 4. Pilih “Skala imej” daripada menu lungsur untuk membuka kotak dialog imej skala.
 5. Sebelum menukar dimensi imej, beralih ke bahagian “Interpolasi” dan pilih “Kubik” atau “Sinc (lanczos3)” daripada menu lungsur. Ini akan membantu mengekalkan kualiti imej apabila anda mengubah saiz.
 6. Pergi ke bahagian “Saiz imej” dan masukkan nilai lebar imej anda dalam kotak yang sesuai. Sebagai alternatif, pilih kotak “Lebar”, ketik anak panah lungsur di sebelah kanan dan pilih saiz yang anda inginkan.
  • Jika ikon rantai di sebelah kotak dimensi dikunci, dimensi ketinggian akan berubah secara automatik kepada perkadaran saiz dengan lebar. Ini berlaku untuk mengekalkan resolusi imej. Jika anda ingin memasukkan nilai ketinggian anda, ketik rantai untuk menghalang GIMP daripada mengemas kini saiz secara automatik.
  • Untuk menukar unit dimensi daripada piksel, ketik menu lungsur di sebelah “Px” dan pilih unit yang anda inginkan.
  • Di bawah bahagian saiz imej, terdapat bahagian resolusi X dan Y, iaitu untuk tujuan percetakan. Jika anda berhasrat untuk mencetak imej anda, laraskan kedua-dua nilai kepada 300 piksel, iaitu resolusi cetakan biasa.
 7. Apabila anda selesai, ketik “Skala” di bahagian bawah kotak dialog dan imej anda akan sedia.
 8. Ketik pilihan “Fail” dalam bar menu di bahagian atas dan pilih “Eksport sebagai.” Pilih “Imej JPEG” dan tetapkan kualiti imej pada 100.
 9. Tekan butang “Eksport” untuk menyimpan imej pada komputer anda.

Saiz semula Imej pada GIMP Menggunakan Alat Skala

Daripada memasukkan dimensi imej, kaedah ini melibatkan memuat naik imej anda dan menyeret skala ke luar atau ke dalam untuk mencapai saiz yang anda inginkan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan aplikasi GIMP anda dan muat naik imej anda dalam papan pemuka pengeditan, seperti yang dijelaskan dalam kaedah di atas.
 2. Apabila imej anda sudah sedia, navigasi ke “Palet alat” di penjuru kiri sebelah atas dan pilih “Alat transformasi bersatu.” Ia adalah pilihan keenam dalam baris pertama. Ini akan menambah skala dengan kotak segi empat sama di sekeliling imej anda.
 3. Beralih ke bahagian “Kekang (anjakan)” dan semak pilihan “Skala”.
 4. Tatal ke “Dari pangsi” dan semak pilihan “Skala”.
 5. Pergi ke kotak segi empat sama pada sisi imej anda dan gunakan tetikus atau pad sentuh untuk menyeretnya keluar ke arah tepi tetingkap untuk membesarkan imej. Sebaliknya, seret mereka ke dalam untuk mengurangkan saiz imej. Anda boleh memantau saiz imej dengan menyemak peratusan piksel di sudut kiri bawah tetingkap.
 6. Setelah imej anda sedia, ketik pilihan “Fail” dalam bar menu di bahagian atas dan pilih pilihan “Eksport sebagai”. Pilih “JPEG” dan tetapkan kualiti imej kepada 100.
 7. Ketik butang “Eksport” untuk menyimpan imej saiz semula anda pada peranti anda.

Ambil perhatian bahawa apabila anda menyeret kotak ubah saiz, perubahan berlaku serentak dan berkadar dalam lebar dan tinggi secara lalai untuk mengekalkan nisbah bidang imej. Jika anda ingin menukar lebar atau ketinggian sahaja, tekan “Shift” apabila menyeret kotak skala.

Mengubah saiz Imej dengan Lapisan dalam GIMP

Jika imej anda mempunyai lapisan seperti imej, teks, objek atau bentuk lain, mengubah saiz setiap elemen secara individu adalah penting untuk mencipta komposisi keseluruhan yang estetik. Ia juga membantu anda untuk menekankan dan tidak menekankan butiran imej.

Begini cara anda mengubah saiz lapisan imej dalam GIMP:

 1. Buka imej berlapis anda pada papan pemuka pengeditan GIMP.
 2. Ketik lapisan yang ingin anda edit dan ketik pilihan “Lapisan” dalam bar menu di bahagian atas.
 3. Pilih “Skala lapisan” dalam menu lungsur.
 4. Pergi ke bahagian “Saiz lapisan”, masukkan dimensi lebar lapisan dan tekan “Enter”. Jika ikon rantai di sebelah kanan dikunci, dimensi panjang akan berubah secara automatik apabila anda melaraskan lebar.
 5. Ketik “Skala”, dan saiz lapisan akan berubah secara automatik. Ulangi proses untuk lapisan lain.
 6. Apabila anda selesai, ketik pilihan “Fail” dalam bar menu di bahagian atas dan pilih “Eksport sebagai.” Pilih “JPEG” dan ketik “Eksport” di bahagian bawah untuk menyimpan fail pada komputer anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mengubah saiz imej saya pada GIMP tanpa mengubahnya secara kekal?

Malangnya, sebaik sahaja anda mengedit imej pada GIMP, ia akan diubah secara kekal. Jika anda ingin menyimpan imej asal, simpan salinan pada peranti anda sebelum mengedit. Sebagai alternatif, anda boleh menduplikasi imej dan mengedit lapisan di atas imej asal.

Adakah melaraskan saiz fail imej saya menjejaskan kualiti imej saya?

Mengurangkan saiz fail imej anda mengurangkan kualitinya. Semakin kecil saiz fail imej, semakin buruk kualitinya, dan sebaliknya.

Adakah saya perlu mengedit lapisan imej setiap satu?

Anda boleh memilih lapisan imej anda sebagai satu kumpulan daripada panel Lapisan dan menggunakan saiz seragam pada kesemuanya. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan kerana anda akan menjejaskan perkadaran dan penjajaran setiap lapisan. Amalan terbaik ialah mengedit setiap lapisan pada satu masa.

Ubah saiz dan Kekalkan Kualiti Imej Anda

Pada mulanya, antara muka GIMP yang berantakan mungkin menakutkan anda apabila anda ingin mengubah saiz imej anda. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda mempelajari cara menavigasinya, anda akan gembira anda mempunyai akses kepada semua ciri. Anda boleh mengubah saiz dan saiz imej anda pada sistem pengendalian yang berbeza dan mengubah suai tetapan untuk mengekalkan ketajamannya.

Adakah anda menggunakan GIMP untuk mengubah saiz imej anda? Jika ya, yang manakah kaedah mengubah saiz pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.