Cara Menukar Sambungan Fail untuk Fail pada iPhone

83

Sistem pengurusan fail iOS telah menjadi titik perbalahan bagi pengguna Apple sejak zaman awal lagi. Ramai mendapati aplikasi Fail terbina dalam terhad dalam fungsi, selalunya tidak mempunyai pilihan yang paling mudah.

Cara Menukar Sambungan Fail untuk Fail pada iPhone

Sehingga baru-baru ini, pengguna iPhone tidak dapat menukar sambungan fail menggunakan apl Fail. Pilihan ini akhirnya diperkenalkan dengan keluaran iOS 16. Ikuti bersama untuk mengetahui cara menukar sambungan fail pada iPhone anda dan perkara yang perlu dilakukan jika anda menjalankan versi sistem pengendalian Apple yang lebih awal.

Cara Melihat Sambungan Fail untuk Fail

Sambungan kadangkala boleh bercampur aduk apabila memindahkan fail antara berbilang peranti, menyebabkan fail menjadi tidak boleh dibaca pada iPhone anda. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan jika anda tidak membuat sandaran fail, mungkin kehilangan fail selama-lamanya.

Jika anda ingin memastikan sebelum mencari penyelesaian, berikut ialah cara untuk melihat sambungan fail pada iPhone anda.

 1. Pilih fail dan tekan lama fail itu sehingga namanya hilang.
 2. Dalam bar menu timbul, pilih tab “Maklumat”.

Tab Maklumat akan memaparkan maklumat berikut tentang fail anda.

 • Nama fail
 • Sambungan
 • Jenis fail
 • Saiz
 • Lokasi penyimpanan
 • Tarikh dan masa penciptaan
 • Tarikh dan masa pengubahsuaian
 • Tag

Jika teks dalam bahagian Sambungan tidak sepadan dengan sambungan asal fail, sudah tiba masanya untuk menukarnya semula dan menjadikan fail itu boleh dibaca semula.

Cara Menukar Sambungan Fail untuk Fail

Sepanjang kebanyakan sejarah Apple, menukar sambungan fail hanya boleh dilakukan menggunakan Mac. Kemudian fail itu boleh dipindahkan kembali ke iPhone, di mana sistem akan cuba membukanya menggunakan aplikasi yang disimpulkan oleh sambungan.

Kemas kini iOS 16 telah menghapuskan orang tengah, membolehkan anda menukar sambungan fail terus pada iPhone anda.

Tukar Sambungan Fail untuk Fail Menggunakan Apl Fail

Menukar sambungan fail pada iPhone anda ialah proses yang agak mudah yang akan membawa anda tidak lebih daripada beberapa minit. Berhati-hati dengan perubahan, untuk memastikan fail boleh dibuka dengan aplikasi yang sepadan.

 1. Lancarkan apl Fail.
 2. Pilih fail dan tekan lama fail itu.
 3. Pilih pilihan “Namakan semula” daripada menu lungsur.
 4. Padamkan nama sebelumnya dan masukkan nama baharu.
 5. Ketik “Selesai” di sudut kanan bawah pad kekunci anda.

Jika anda ingin menukar sambungan fail yang disokong pada iPhone, anda perlu melalui beberapa langkah lagi. Fail yang disokong ialah beberapa fail yang paling biasa digunakan pada telefon pintar, termasuk yang berikut.

 • MP4
 • JPG
 • PNG
 • PDF

Apabila melihat fail ini, anda tidak akan dapat melihat sambungannya pada mulanya. Untuk mengubahnya, ikuti langkah ini.

 1. Buka apl Fail.
 2. Buka fail yang ingin anda ubah.
 3. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 4. Tatal ke bawah ke “Lihat Pilihan.” Pilih pilihan “Tunjukkan Semua Sambungan”.

Kini anda akan dapat melihat semua sambungan tanpa mengira jenis fail dan menukarnya mengikut kehendak anda, mengikut langkah yang digariskan di atas.

Tukar Sambungan Fail untuk Fail Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Jika anda menggunakan versi iOS yang lebih lama pada iPhone anda, anda tidak akan dapat menukar sambungan fail menggunakan alat asli Apple. Anda masih boleh menyelesaikan tugas ini dengan menggunakan apl pihak ketiga.

FileMaster ialah aplikasi yang sangat serba boleh yang boleh berfungsi sebagai pengurus fail yang sangat baik. Antara pilihan lain, anda boleh menggunakan aplikasi untuk menukar sambungan fail pada iPhone anda. Hanya gunakan ciri Kongsi untuk menghantar fail yang sambungannya ingin anda tukar ke apl FileMaster. Dari sana, menukar sambungan memerlukan beberapa langkah mudah.

 1. Tekan lama fail yang dipilih.
 2. Pilih “Namakan semula” daripada menu konteks.
 3. Tukar nama.
 4. Ketik “Sahkan.”

Kembali Membaca dalam Masa Sekejap

Untuk menjadi rentetan huruf yang pendek, sambungan fail pasti boleh menyebabkan masalah besar. Nasib baik, masalah ini boleh diselesaikan dalam beberapa langkah yang agak singkat. Bergantung pada sistem pengendalian anda, anda boleh menggunakan sama ada apl Fail terbina dalam atau apl pihak ketiga untuk memulihkan fail anda yang tidak boleh dibaca kepada kegemilangan sebelumnya.

Pernahkah anda menghadapi masalah membuka fail kerana sambungannya? Bagaimanakah anda menyelesaikan isu tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.