Cara Menukar Senarai Main Muzik YouTube kepada Spotify

78

Apabila menukar platform penstriman muzik anda daripada YouTube kepada Spotify, satu kebimbangan yang mungkin anda hadapi ialah kehilangan senarai main pilihan susun atur anda. Ini boleh difahami kerana YouTube tidak menawarkan cara terbina untuk memindahkannya. Ia boleh menjadi menakutkan untuk membayangkan masa yang anda perlukan untuk mencipta senarai main yang melibatkan beratus-ratus lagu kegemaran anda. Tetapi ini tidak perlu menjadi isu kerana peminat teknologi telah mencipta beberapa penyelesaian.

Cara Menukar Senarai Main Muzik YouTube kepada Spotify

Teruskan membaca artikel ini jika anda ingin mengetahui cara memindahkan senarai main YouTube anda ke Spotify.

Cara Memindahkan Muzik YouTube ke Spotify

YouTube tidak boleh mengedarkan senarai main kerana ini akan melanggar perjanjian pelesenan dan hak cipta mereka dengan artis. Jadi, apabila beralih kepada platform muzik baharu seperti Spotify, anda perlu mencipta semula senarai main anda atau menggunakan alatan pihak ketiga untuk memindahkan senarai main anda. Yang terakhir mungkin cara paling mudah untuk berbuat demikian.

Anda boleh menemui banyak alat pihak ketiga berbayar dan percuma dalam talian yang membantu anda memindahkan senarai main anda daripada YouTube ke Spotify. Mari bincangkan lima yang terbaik yang perlu anda pertimbangkan.

1. TunemyMusic

TunemyMusic ialah alat dalam talian yang menyokong pemindahan muzik merentas semua platform penstriman muzik, termasuk YouTube, Spotify, TIDAL, iTunes dan Deezer. Ia mempunyai kedua-dua pelan percuma dan berbayar. Pelan percuma tidak mempunyai penyegerakan automatik dan mengehadkan anda untuk menukar 500 lagu. Sebaliknya, versi premium mempunyai sehingga 20 penyegerakan automatik dan penukaran tanpa had.

Berikut ialah cara anda memindahkan senarai main YouTube ke Spotify:

 1. Lancarkan penyemak imbas anda dan pergi ke TunemyMusic laman web.
 2. Pilih butang “Mari mulakan” pada halaman utama TunemyMusic.
 3. Langkah di atas menggesa anda untuk memilih tempat untuk mendapatkan senarai main muzik anda. Ketik ikon “YouTube”.
 4. Pada halaman baharu, anda perlu memilih senarai main untuk dialihkan. Anda boleh sama ada mengetik “Muat daripada YouTube” atau menyalin senarai main URL YouTube. Jika anda memilih yang pertama, tetingkap mini baharu terbuka untuk anda log masuk ke akaun YouTube anda dan pilih senarai main. Untuk yang terakhir, salin URL senarai main daripada akaun YouTube anda dan tampalkannya ke dalam kotak kosong, dan ketik “Muatkan daripada URL.”
 5. Pilih “Pilih destinasi” pada halaman baharu dan pilih “Spotify.”
 6. Log masuk ke akaun Spotify anda untuk mula mengalihkan senarai main anda. Apabila proses pemindahan selesai, anda akan mendapat laporan lagu yang ditambahkan pada senarai main. Jika lagu tidak tersedia di Spotify, lagu itu tidak akan muncul pada senarai main anda.

Faedah alat ini ialah anda boleh menyegerakkan YouTube dan Spotify anda supaya apabila anda membuat senarai main baharu, ia akan muncul pada kedua-dua platform penstriman muzik.

2. FreeYourMusic

FreeYourMusic ialah apl merentas platform pada Windows, Android, iOS, Linux dan OSX. Ia membolehkan anda mengalihkan senarai main dan album anda ke dan dari semua platform penstriman muzik. Dengan versi asasnya, anda boleh memindahkan lagu dan senarai main tanpa had dan menyimpannya dalam sandaran awan. Selain ciri ini, anda akan mengakses ciri penyegerakan automatik dan sokongan khusus jika anda memilih versi premium.

Untuk memindahkan muzik anda dari YouTube ke Spotify menggunakan aplikasi ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pada sebarang peranti yang anda gunakan, muat turun apl FreeYourMusic dan ikut arahan pada skrin untuk memasangnya.
 2. Buka apl dan pilih “Pemindahan.” Ini akan membawa anda ke tetingkap baharu untuk memilih sumber senarai main anda.
 3. Pilih “YouTube” atau “YouTube Music” daripada pilihan yang dipaparkan. Ini menggesa anda untuk log masuk ke akaun YouTube anda.
 4. Pada halaman “Pilih destinasi”, pilih “Spotify” dan log masuk ke akaun anda.
 5. Selepas log masuk, pilih senarai main yang anda mahu pindahkan dari YouTube ke Spotify dan tunggu proses pemindahan selesai.

3. Soundiiz

Soundiiz ialah alat berasaskan web yang boleh membantu anda memindahkan senarai main anda merentas berbilang platform. Versi percumanya membolehkan anda memindahkan senarai main dengan 200 lagu dan hanya mempunyai satu penyegerakan aktif. Anda boleh menggunakan versi premium atau pencipta untuk ciri tanpa had. Anda boleh memindahkan senarai main YouTube anda ke Spotify menggunakan langkah ini:

 1. Buka penyemak imbas anda dan muatkan laman web Soundiiz.
 2. Pilih butang “Mulakan sekarang” untuk memulakan proses pemindahan.
 3. Pada halaman log masuk, pilih “Log masuk dengan Spotify.”
 4. Navigasi ke bahagian bawah halaman baharu dan pilih “Setuju” untuk memberikan Soundiiz akses kepada maklumat akaun Spotify anda.
 5. Pergi ke bar sisi kiri dan pilih “YouTube Music.” Ketik “Sambung” dan log masuk ke akaun YouTube Music anda.
 6. Pilih “Pindahan” pada skrin utama dan pilih “YouTube Music” sebagai sumber senarai main anda.
 7. Ketik “butang Senarai main” dan pilih senarai main yang ingin anda pindahkan. Ketik “Sahkan dan teruskan.”
 8. Konfigurasikan senarai main anda pada halaman seterusnya dan pilih “Simpan konfigurasi.” Semak sama ada itu senarai main yang anda mahu pindahkan dan ketik “Sahkan”.
 9. Pilih “Spotify” sebagai destinasi anda dan tunggu beberapa minit untuk pemindahan selesai.

4. Youfy

Youfy ialah sambungan Chrome percuma yang direka khusus untuk memindahkan lagu dan senarai main daripada YouTube ke Spotify. Perkara yang baik tentang alat ini ialah alat ini tidak meminta maklumat peribadi anda dan anda boleh mengalihkan senarai main tanpa meninggalkan YouTube. Anda hanya boleh memindahkan senarai main dengan 50 video buat masa ini, tetapi jenama itu berharap dapat meningkatkan bilangannya. Selain itu, alat ini membolehkan anda mengimport fail anda sebagai fail .txt.

Gunakan langkah ini untuk memindahkan senarai main anda dari YouTube ke Spotify menggunakan Youfy:

 1. Lancarkan penyemak imbas Google Chrome anda dan pergi ke halaman rasmi Youfy.
 2. Pilih “Tambah pada Chrome” di sebelah kanan skrin.
 3. Selepas memuat turun dan memasang, ketik “ikon Sambungan’ di penjuru kanan sebelah atas. Cari Youfy dan ketik butang “Pin” untuk mengaksesnya dengan mudah.
 4. Pergi ke akaun YouTube anda dan ketik “Youfy” daripada sambungan disematkan anda.
 5. Ketik “Log masuk ke Spotify” dan masukkan butiran log masuk anda.
 6. Pilih senarai main yang ingin anda pindahkan dalam sambungan Youfy dan ketik “Pindahkan” Pastikan senarai main anda tidak melebihi 50 lagu. Tunggu beberapa minit untuk proses pemindahan selesai.

Tukar kepada Spotify

Jangan biarkan apa-apa menghalang anda apabila anda ingin menikmati ciri Spotify. Walaupun YouTube tidak membenarkan pengguna untuk memindahkan fail ke platform penstriman muzik lain, alatan pihak ketiga di atas boleh meringankan beban kerana perlu mencipta semula senarai main anda. Walau bagaimanapun, setiap alat mempunyai ciri unik—anda mesti menilainya untuk memilih satu yang sepadan dengan keperluan anda. Selain itu, ada yang tidak percuma, jadi anda harus bersedia untuk membayar.

Adakah anda tahu bahawa anda boleh memindahkan senarai main YouTube anda ke Spotify? Alat pihak ketiga manakah yang paling menarik perhatian anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.