Cara Menukar Skrin Kunci dalam MIUI

106

Skrin kunci menghalang anda daripada mendail nombor secara tidak sengaja atau memasuki apl berbeza dan membuat kekacauan pada telefon anda. Ia berfungsi lebih baik jika anda mempunyai kod PIN untuk dimasukkan sebelum anda boleh membuka kunci telefon.

Cara Menukar Skrin Kunci dalam MIUI

Tetapi perkara yang paling disukai oleh kebanyakan kita tentang mempunyai skrin kunci ialah ia merupakan satu lagi peluang untuk memaparkan kertas dinding yang indah. Gambar pada skrin utama anda tidak mencukupi kerana anda mempunyai begitu banyak foto yang menakjubkan dalam galeri anda!

Berikut ialah cara untuk menukar skrin kunci lalai anda dan menetapkan skrin kunci anda sendiri.

Menukar Skrin Kunci Anda

Apabila anda mengemas kini kepada MIUI pada telefon Xiaomi anda, anda akan melihat foto skrin kunci lalai apabila anda mengunci peranti. Anda mungkin memutuskan untuk menyimpannya, tetapi jika anda ingin menyediakan kertas dinding lain, anda mempunyai tiga cara untuk melakukannya, bergantung pada versi MIUI yang dijalankan oleh telefon anda.

Daripada Galeri

 1. Muat turun foto yang ingin anda sediakan sebagai kertas dinding skrin kunci. Anda boleh mendapatkannya daripada media sosial atau pelayar, atau anda boleh memindahkannya daripada komputer anda.
 2. Buka apl Galeri anda dan cari imej yang diingini.
 3. Ketik pada gambar untuk membukanya, dan kemudian ketik ikon tiga titik.
 4. Pilih Tetapkan sebagai kertas dinding.
 5. Jika perlu, pangkas imej agar sesuai dengan skrin anda.
 6. Pilih Tetapkan sebagai kertas dinding Skrin Kunci.
 7. Nikmati skrin kunci baharu anda!

Daripada Tetapan

 1. Daripada membuka Galeri, pergi ke apl Tetapan.
 2. Pilih pilihan Kertas Dinding dan anda akan melihat rupa skrin utama semasa anda dan kertas dinding skrin kunci.
 3. Di bahagian bawah, anda akan melihat pilihan Tukar. Ketik dan pilih kertas dinding baharu antara yang tersedia. Ambil perhatian bahawa anda juga boleh memilih karusel kertas dinding, tetapi ia mungkin menghabiskan bateri anda dengan lebih cepat.
 4. Apabila anda telah memilih kertas dinding, ketik Guna untuk menyimpan perubahan.

Daripada Tema

Jika telefon anda menjalankan versi MIUI yang lebih baharu daripada 8, anda mungkin boleh menukar kertas dinding melalui apl Tema. Inilah yang perlu dilakukan.

 1. Buka apl Tema pada telefon pintar anda dan pilih Wallpaper.
 2. Anda akan melihat pilihan kertas dinding sistem yang tersedia untuk anda.
 3. Pilih kertas dinding yang anda mahu dan kemudian ketik Guna.
 4. Untuk menyimpan perubahan anda, ketik Tetapkan sebagai Skrin Kunci dan keluar dari tetapan.

Bolehkah Anda Lumpuhkan Skrin Kunci?

Jawapannya ya. Jika anda mahu, anda boleh melumpuhkan skrin kunci sepenuhnya; cuma ikut arahan di bawah untuk berbuat demikian. Langkah-langkah mungkin berbeza-beza bergantung pada versi MIUI yang anda miliki.

 1. Akses Tetapan daripada skrin Utama anda.
 2. Daripada menu Tetapan, pilih Skrin kunci. Anda mungkin perlu mengetiknya sekali lagi pada skrin baharu.
 3. Di sini, anda boleh memilih sama ada dan cara anda mahu membuka kunci telefon anda. Jika anda ingin melumpuhkan skrin kunci, pilih pilihan Matikan. Jika anda ingin mencuba kaedah selain daripada corak, pilih Cuba cara lain untuk membuka kunci, di mana anda boleh menyediakan PIN atau kata laluan.

Bagaimana Anda Boleh Membangunkan Skrin Anda

Sudah tentu, anda boleh menggunakan butang kuasa untuk membangunkan skrin anda seperti biasa, tetapi terdapat juga beberapa cara lain untuk melakukannya. Anda mungkin menganggapnya mudah dalam situasi berbeza, jadi berikut ialah beberapa pilihan berbeza:

 • Anda boleh memilih pilihan untuk skrin anda bangun apabila anda menerima pemberitahuan. Ia akan digunakan pada mana-mana apl.
 • Anda boleh menetapkannya untuk membangunkan skrin anda apabila anda mengangkat telefon anda dari permukaan. Semasa anda mengambilnya dari meja anda, contohnya, skrin akan dihidupkan.
 • Anda boleh memilih untuk skrin bangun dengan ketik dua kali padanya.
MIUI Tukar Skrin Kunci

Bolehkah Anda Menukar Pilihan Tamat Skrin?

Anda juga boleh melakukan ini. Sekali lagi, langkah-langkah mungkin sedikit berbeza dari satu versi MIUI ke versi lain, tetapi anda biasanya perlu melakukan perkara berikut:

 1. Buka Tetapan pada telefon pintar anda.
 2. Ketik untuk membuka dan kemudian pilih Skrin kunci.
 3. Daripada menu ini, pilih Tidur dan sediakan masa yang diingini, selepas itu telefon anda akan “tidur” jika tidak digunakan.

Sebaik sahaja anda menetapkan masa, anda akan melihatnya di bawah Tidur dalam langkah sebelumnya. Anda juga boleh memilih pilihan Jangan sekali-kali tidur jika anda tidak mahu menggunakannya.

Cara Menukar Kertas Dinding Skrin Utama Anda

Jika anda ingin menukar kertas dinding skrin utama anda juga, anda boleh memilih foto daripada galeri anda atau imej sistem daripada Tema.

Jika anda mahukan foto daripada apl Galeri anda, lakukan perkara berikut:

 1. Cari imej yang dikehendaki dalam Galeri.
 2. Ketik pada ikon tiga titik untuk melihat pilihan anda.
 3. Pilih Tetapkan sebagai kertas dinding.
 4. Pilih skrin Utama (atau kedua-duanya jika anda mahu menggunakan imej yang sama untuk skrin kunci anda juga).
 5. Pangkas imej untuk melaraskannya ke skrin anda dan pilih Guna untuk menyimpan perubahan.

Jadilah Kreatif

Seperti yang anda lihat, jika anda memilih untuk menggunakan MIUI pada telefon anda, anda akan mempunyai banyak pilihan penyesuaian. Anda boleh memperibadikan telefon anda untuk meningkatkan pengalaman pengguna anda dan mencerminkan keperibadian anda.

Jika anda ingin bermula dengan kertas dinding, anda mempunyai beberapa cara untuk menukar yang lalai kepada imej yang anda suka lihat.

Adakah anda sudah menukar kertas dinding pada MIUI anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.