Cara Menukar Soalan Seterusnya Berdasarkan Jawapan dalam Borang Google

39

Borang Google membolehkan anda membuat pelbagai tinjauan pendapat, tinjauan, soal selidik, kuiz dan banyak lagi. Kadangkala melakukan tinjauan panjang boleh membosankan bagi sesetengah orang, dan mereka menyerah tanpa menyelesaikannya. Ini tidak baik apabila anda perlu mengumpulkan data penting atau memerlukan jawapan untuk jemputan anda ke acara sosial. Atas sebab ini, Borang Google memperkenalkan soalan bersyarat.

Cara Menukar Soalan Seterusnya Berdasarkan Jawapan dalam Borang Google

Dengan ciri ini, anda boleh melaraskan soalan dan menjadikan tinjauan anda lebih cekap. Ini memberikan maklumat yang berguna, memandangkan soalan anda yang seterusnya adalah berdasarkan jawapan anda sebelum ini. Dengan cara ini, responden anda tidak perlu menjawab soalan yang tidak perlu dan anda tidak membuang masa mereka.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan ciri ini pada Borang Google.

Memahami Cara Borang Google Berfungsi

Borang Google boleh mengelirukan jika anda tidak pernah menggunakan apl itu sebelum ini atau ingin membuat tinjauan yang rumit. Untuk pemula, perisian ini menawarkan templat untuk membantu anda bermula atau anda boleh membuat keputusan untuk menggunakan borang kosong dan membuat soal selidik anda dari awal. Beberapa templat yang boleh anda gunakan ialah RSVP, Permintaan Masa Cuti, Pendaftaran Acara, Maklum Balas Acara, Jemputan Parti, Maklumat Hubungan dan banyak lagi.

Tambahan pula, jika anda menggunakan Borang Google buat kali pertama dan ingin membuat borang baharu, anda boleh memilih tutorial yang menyerlahkan dan menerangkan setiap pilihan dan cara ia berfungsi.

Cara Membuat Tinjauan dalam Borang Google

Mari mulakan dengan membuat tinjauan dari awal dengan membuka halaman Borang Google dan mengklik pada tanda tambah (+) di sudut kanan bawah skrin anda. Anda juga boleh membuat borang anda dari awal dengan mengklik pada pilihan “Kosong” di bawah bahagian “Mulakan borang baharu” atau pilih templat daripada galeri pada halaman yang sama.

Selepas anda memilih borang baharu untuk dibuat, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Namakan borang anda bergantung pada jenis di penjuru atas sebelah kiri skrin (sama ada tinjauan, kuiz, soal selidik atau sesuatu yang lain).
 2. Klik pada borang untuk menambah tajuk yang dikehendaki.
 3. Di sebelah kanan borang, klik pada dua segi empat tepat kecil untuk menambah bahagian.
 4. Klik pada bahagian pertama.
 5. Ketik pilihan “Tambah Soalan” dari bar alat kanan (ikon kelihatan seperti tambah bulat).
 6. Taip soalan pertama.
 7. Tambah seberapa banyak soalan yang anda mahu dan sesuaikan bahagian “Pilihan”.

Contohnya, jika anda membuat tinjauan permainan, soalan pertama boleh menjadi “Siapa nama anda?” manakala yang kedua ialah “Berapa umur anda?” Apabila menyesuaikan pilihan, dalam kes ini, anda akan menukar pilihan untuk soalan kedua. Anda boleh meletakkan 11-15, 16-20, lebih 20, dsb. Anda boleh menambah seberapa banyak pilihan atau jawapan yang berpotensi yang anda perlukan. Jika anda ingin menambah soalan lain, soalan itu boleh menjadi seperti “Adakah anda bermain permainan video?” dengan kemungkinan jawapan “Ya” dan “Tidak.” Anda juga boleh menukar jenis bahagian “Pilihan” daripada berbilang jawapan kepada menandakan kotak.

 1. Selepas anda mencipta tiga soalan ini, tambah bahagian baharu.
 2. Namakan bahagian tersebut. Untuk contoh ini, anda boleh memasukkan “Soalan permainan.”
 3. Dalam bahagian ini, pilih pilihan “Tambah soalan” dan masukkan soalan “Berapa banyak permainan video yang anda mainkan?”
 4. Ulangi proses dengan bahagian “Pilihan” dan tambahkan seberapa banyak respons yang anda perlukan.

Ambil perhatian bahawa ini adalah pilihan; anda boleh menambah seberapa banyak soalan yang anda mahu. Dalam kes ini, menambah soalan lain adalah sesuai di mana anda boleh bertanya kepada orang yang permainan video yang mereka mainkan dan memberikan jawapan yang mungkin dengan nama permainan video tertentu.

Anda boleh mengulangi proses yang dinyatakan di atas untuk menambah soalan dan pilihan untuk setiap bahagian yang anda buat. Menambah huraian pada bahagian juga tersedia, yang membolehkan anda menerangkan dengan lebih lanjut soalan.

Cara Menggunakan Logik Bersyarat dalam Borang Google

Selepas anda membuat tinjauan anda, seperti contoh yang kami berikan dalam bahagian sebelumnya, anda boleh menambah soalan bersyarat atau menggunakan logik bersyarat. Ini berfungsi paling baik untuk jawapan ya/tidak. Jadi kembali ke bahagian dalam tinjauan anda dengan jawapan tersebut. Dalam kes ini, ia ialah “Adakah anda bermain permainan video?”

Ikuti langkah ini untuk menambah logik bersyarat kepada jawapan ini:

 1. Klik pada soalan dengan jawapan ya/tidak.
 2. Navigasi ke bahagian bawah sebelah kanan skrin.
 3. Di sebelah togol “Diperlukan”, ketik tiga titik menegak.
 4. Pilih pilihan “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan”.

Jika anda ingin menjawab semua soalan anda sebagai wajib, anda boleh menogol butang untuk pilihan “Diperlukan” untuk setiap soalan. Dengan cara ini, semua soalan perlu dijawab dan tidak boleh dilangkau. Jika anda memilih pilihan “Diperlukan”, anda akan melihat kepingan salji merah kecil di sebelah soalan anda, menunjukkan bahawa pilihan ini telah didayakan.

Selepas melakukan ini, anda akan melihat dua pilihan baharu, “Teruskan ke bahagian seterusnya” di sebelah kedua-dua jawapan.

 1. Klik pilihan ini di sebelah jawapan “Ya” dahulu.
 2. Kemudian pilih bahagian yang anda mahu ubah hala orang yang mengambil tinjauan itu jika mereka memilih “Ya.”
 3. Klik pilihan “Teruskan ke bahagian seterusnya” di sebelah jawapan “Tidak”.
 4. Pilih pilihan “Serahkan daripada.”

Jika seseorang menjawab “Adakah anda bermain permainan video?” soalan dengan “ya,” mereka akan diubah hala ke bahagian lain. Dalam kes ini, boleh jadi “Berapa banyak permainan video yang anda mainkan?” yang anda buat sebelum ini. Atau ia akan mengarahkan mereka kepada soalan yang berbeza, bergantung pada bentuk tinjauan anda.

Sebaliknya, jika seseorang menjawab “tidak” kepada soalan di atas, mereka akan diubah hala ke halaman terakhir tinjauan, di mana mereka boleh menyerahkan borang. Dengan cara ini, mereka boleh melangkau pertanyaan yang tidak berkaitan dan boleh menyelesaikan tinjauan dengan serta-merta. Anda boleh menggunakan logik bersyarat pada setiap soalan dalam tinjauan anda dan mengubah hala orang kepada soalan berdasarkan jawapan mereka.

Akhir sekali, sebelum anda membuat tinjauan, anda boleh menyemak sama ada semuanya berfungsi dengan menavigasi ke ikon mata di sudut atas skrin anda. Ini ialah pilihan “Pratonton”.

Sediakan Tema untuk Tinjauan Anda

Di sebelah pilihan “Pratonton”, anda boleh menetapkan tema dan fon anda untuk bahagian, soalan dan teks dalam bar sisi kiri. Anda juga mempunyai pilihan untuk menambah imej pada bahagian pengepala anda dan memilih warna untuk latar belakang anda.

Apabila memilih imej pengepala, anda boleh menetapkan tema daripada galeri Borang Google atau menambah satu daripada PC anda. Jika anda memutuskan untuk menambah imej daripada galeri Borang Google, anda boleh memilih daripada pelbagai pilihan bergantung pada jenis tinjauan yang anda buat. Pilihan yang mungkin adalah:

 • Kerja dan sekolah
 • Ilustrasi
 • hari jadi
 • Makanan dan santapan
 • parti
 • Hanya kanak-kanak
 • Perkahwinan
 • Keluar malam
 • Sukan dan permainan
 • Perjalanan
 • Lain-lain

Mengehadkan Pilihan dalam Borang Google

Borang Google membolehkan anda menyesuaikan tinjauan anda dan menambah ciri yang berbeza, tetapi beberapa pilihan tidak tersedia untuk soalan bersyarat.

 • Menambah logik bersyarat pada setiap soalan boleh memakan masa, memandangkan anda perlu membuat bahagian untuk setiap soalan.
 • Anda tidak boleh menambah pernyataan if/then.
 • Anda tidak boleh menambah dan/atau soalan.

Menyesuaikan Tinjauan Dengan Borang Google

Walaupun terdapat beberapa batasan, Borang Google memberikan pengguna cara yang hebat untuk membuat borang yang berbeza. Borang boleh dilaksanakan dengan soalan bersyarat atau standard. Jika anda memilih logik bersyarat, proses akan mengambil masa yang lebih lama tetapi boleh menghasilkan hasil yang memuaskan. Tambahan pula, anda boleh menggunakan alat tambah Borang Google untuk menyesuaikan tinjauan anda dengan lebih banyak lagi, termasuk menyediakan pemasa untuk kuiz, dsb.

Borang yang manakah paling banyak anda buat di Borang Google? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.