Cara Menukar Teks kepada Nombor dalam Helaian Google

18

Adakah anda menghadapi masalah melakukan pengiraan matematik dengan nombor dalam Helaian Google? Ini boleh berlaku atas beberapa sebab, tetapi selalunya, ini kerana data yang anda gunakan sebenarnya dalam format teks, walaupun ia mungkin kelihatan seperti nombor. Untuk melakukan pengiraan matematik pada data tersebut, anda mesti menukarnya kepada nombor dahulu.

Cara Menukar Teks kepada Nombor dalam Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyemak sama ada data yang dimasukkan ialah teks atau nombor. Kami juga akan menerangkan cara menukar teks kepada nombor dalam Helaian Google.

Cara Menyemak Sama ada Nilai Adalah Teks atau Nombor dalam Helaian Google

Jika anda tidak boleh melakukan operasi matematik seperti pendaraban dalam Helaian Google, maka anda perlu memastikan sel tersebut mengandungi nombor. Terdapat dua cara untuk menentukan nilai teks atau nombor. Satu cara ialah dengan menyemak penjajaran nilai dalam sel, manakala kaedah lain memerlukan menggunakan fungsi ISNUMBER.

Mari kita lihat dahulu cara melakukannya dengan menyemak penjajaran. Kaedah ini agak mudah. Anda perlu menyemak penjajaran nilai dalam sel. Jika nilai dijajarkan ke kiri, itu ialah teks. Jika dijajarkan ke kanan, itu adalah nombor.

Teks dan Nombor dalam Helaian Google.

Kaedah ini hanya mempunyai satu tangkapan: tetapan penjajaran dalam Helaian Google mestilah pada lalainya. Jika anda telah menukar tetapan tersebut, kaedah ini tidak akan berfungsi. Dalam kes itu, anda harus menggunakan fungsi ISNUMBER untuk mengesahkan bahawa data di dalam sel ialah teks atau nombor.

Untuk menggunakan fungsi ini, tulis formula berikut dan tekan Enter. Gantikan Nilai dengan alamat sel. Sebagai contoh, jika sel berada dalam Baris 2 dan Lajur A, formulanya ialah =ISNUMBER(A2).

=ISNUMBER(Nilai)

Fungsi ISNUMBER dalam Helaian Google.

Jika anda mendapat TRUE sebagai hasilnya, ia mengesahkan bahawa nilai di dalam sel ialah nombor. Walau bagaimanapun, jika anda mendapat FALSE, nilai di dalam sel ialah teks.

Output FALSE dalam Helaian Google.

Cara Menukar Teks kepada Nombor dalam Helaian Google

Melalui Bar Menu

Sebaik sahaja anda pasti bahawa nilai di dalam sel ialah teks, anda boleh menukarnya kepada nombor untuk melaksanakan operasi matematik. Cara terpantas untuk melakukan ini ialah dengan memilih pilihan Nombor dalam bar menu.

 1. Klik sel yang anda ingin tukar kepada nombor.
 2. Klik pilihan Lagi format (123) dalam bar menu dan pilih Nombor daripada senarai yang muncul.
  Pilihan nombor dalam menu Lagi format.
 3. Teks akan ditukar kepada nombor, tetapi anda akan melihat nilai perpuluhan ditambah pada nombor itu. Untuk mengalih keluarnya, pilih sel, klik Lagi format dan pilih Automatik. Ini akan mengalih keluar nilai perpuluhan daripada nombor.
  Pilihan automatik dalam menu Lagi format.

Menggunakan Fungsi VALUE

Anda juga boleh menggunakan fungsi VALUE untuk menukar teks kepada nombor dalam Helaian Google. Untuk menggunakan fungsi ini, navigasi ke sel yang dikehendaki, taip formula berikut dan tekan Enter. Pastikan untuk menggantikan Nilai dengan alamat sel yang mengandungi data yang ingin anda tukar kepada nombor.

=VALUE(Nilai)

Contohnya, jika sel berada dalam Baris 5 dan Lajur A, formulanya ialah =VALUE(A5).

Fungsi nilai dalam Helaian Google.

Menggunakan Operator

Satu lagi cara pantas untuk menukar teks kepada nombor dalam Helaian Google ialah melalui pengendali matematik seperti pendaraban dan penambahan. Mari kita mulakan dengan pengendali penambahan.

 1. Pilih sel di mana anda mahu teks muncul sebagai nombor.
 2. Masukkan formula berikut, gantikan Nilai dengan alamat sel teks. Kemudian, tekan Enter.

  =Nilai+0

Operator tambahan dalam Helaian Google.

Teks akan ditukar kepada nombor dalam sel yang dipilih. Begitu juga, anda boleh menggunakan operator pendaraban. Ini caranya:

 1. Klik sel di mana anda mahu penukaran berlaku.
 2. Taip formula berikut dan tekan Enter. Gantikan Nilai dengan alamat sel yang mengandungi teks.

  =Nilai*1

Pengendali pendaraban dalam Helaian Google.

Tukar Data Anda dengan Cepat dalam Helaian Google

Begitulah cara anda boleh menukar rentetan teks kepada nombor dalam Helaian Google. Bukankah ia mudah dan cepat? Setelah anda mengetahui cara menukar jenis data, anda mungkin berminat untuk meneroka asas Helaian Google yang lain, seperti menukar baris kepada lajur.

Apakah fungsi Numbertext dalam Helaian Google?

Fungsi Numbertext bukan fungsi terbina dalam dalam Helaian Google. Sebaliknya, ia adalah fungsi tersuai yang disediakan oleh alat tambah yang dipanggil Numbertext yang boleh anda pasang daripada Google Workspace Marketplace. Ia digunakan untuk menterjemah nombor dalam sebutan mereka dalam perkataan.

Bagaimanakah anda menukar teks mata wang kepada nombor dalam Helaian Google?

Anda boleh menukar teks mata wang kepada nombor dalam Helaian Google menggunakan fungsi VALUE. Sebagai contoh, jika sel B6 mengandungi teks $243, anda boleh menggunakan formula =VALUE (B6) dalam sel lain untuk mendapatkan hasil 243.