Cara menukar tetapan pemberitahuan anda pada Android

94
pemberitahuan androidpit
© NextPit

Telefon pintar bagus untuk disambungkan ke seluruh dunia pada bila-bila masa anda perlu, tetapi ia boleh menjadi lebih banyak apabila anda sentiasa dihujani dengan pemberitahuan. Pemberitahuan ini secara amnya agak berguna tetapi ia boleh menjadi agak menggembirakan apabila ia nampaknya tidak pernah berhenti. Nasib baik, Android mempunyai penyelesaian. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mengurus pemberitahuan anda dalam Android.

Mengapa anda perlu mengurus pemberitahuan anda?

Dengan bilangan apl yang semakin meningkat yang kami ada pada telefon pintar kami, ia menjadi satu keperluan untuk mengurus pemberitahuan apl anda. Antara Facebook, WhatsApp, mesej teks, Snapchat dan mungkin beberapa aplikasi berita juga, anda akhirnya boleh menerima pemberitahuan setiap beberapa minit. Dan anda akan segera menyedari bahawa kebanyakan perkara ini tidak begitu berguna kepada anda. Oleh itu, mengurus pemberitahuan ini bukan sahaja akan membawa anda ketenangan fikiran, tetapi ia akan menghalang anda melihat telefon anda setiap dua minit untuk melihat perkara yang dimaklumkan kepada anda sekarang.

Sama ada anda menggunakan Android Marshmellow atau lebih baharuatau Android Lollipop atau lebih lama, kami sedia membantu anda.

Matikan semua pemberitahuan buat sementara waktu

Seperti iOS Apple, memandangkan Android Marshmallow 6.0 Android menawarkan pilihan “Jangan ganggu”, yang mana telefon pintar tidak akan berdering atau bergetar malah boleh mematikan semua bentuk gangguan. Anda boleh mematikan semua pemberitahuan pada telefon anda atau hanya membenarkan pemberitahuan tertentu, seperti penggera bangun tidur anda atau panggilan daripada orang tertentu.

Pemberitahuan masih akan tiba pada telefon anda tetapi anda tidak akan diganggu pada masa itu kerana telefon anda akan kekal senyap dan skrin kekal dimatikan.

Cara menyediakan Jangan ganggu pada Android Marshmallow atau lebih baharu

Pergi ke tetapan telefon pintar anda dan pilih Bunyi & pemberitahuan kemudian Jangan ganggu untuk memasukkan tetapan untuk mod ini. Anda kemudian boleh mengubah suai ini untuk memenuhi keperluan anda (penggera, peringatan, acara, dll.).

pemberitahuan pai android

Android Pie telah memudahkan anda mengurus pemberitahuan anda. / © NextPit

Untuk mengaktifkan mod ini, seret menu ke bawah dua kali dari atas dan tekan ikon Jangan ganggu. Sekali dalam pilihan, anda boleh memilih rangka masa serta Senyap total, Penggera sahaja atau Keutamaan sahaja.

pemberitahuan android pie2

Tarik bar pemberitahuan ke bawah dua kali untuk mengakses tetapan Jangan ganggu. / © NextPit

Anda juga boleh menetapkan mod Jangan ganggu untuk menghidupkan secara automatik pada masa tetap yang ditetapkan. Dalam tetapan, pilih slot masa apabila anda mahu mod menghidupkan sendiri.

Cara mengurus pemberitahuan pada Android Lollipop atau lebih lama

Jika peranti anda menjalankan Android Lollipop atau versi Android yang lebih lama, anda juga boleh menyahaktifkan sebarang gangguan. Untuk melakukan ini, tekan roket kelantangan ke atas atau ke bawah sehingga menu muncul.

Kemudian terdapat dua cara berbeza untuk menyahaktifkan pemberitahuan:

  • Keutamaan: anda hanya akan dimaklumkan tentang pemberitahuan keutamaan seperti penggera. Anda boleh tentukan sendiri yang mana satu keutamaan. Perlu dinyatakan bahawa apabila anda mengehadkan pemberitahuan yang anda terima kepada pemberitahuan keutamaan sahaja, anda tidak akan mendengar sebarang pemberitahuan lain. Pergi ke Tetapan -> Bunyi & pemberitahuan -> Gangguan kemudian pilih jenis pemberitahuan yang ingin anda tetapkan sebagai keutamaan.
pemberitahuan lollipop androidpit

Anda boleh menyesuaikan pilihan pemberitahuan apl anda. / © NextPit

  • Tiada: semua pemberitahuan dimatikan. Apabila anda memilih pilihan ini, anda tidak akan menerima SEBARANG pemberitahuan.
pemberitahuan androidpit lollipop tiada semua

Dengan Android Lollipop, anda boleh memilih untuk tidak menerima pemberitahuan. / © NextPit

Hadkan pemberitahuan kepada apl tertentu

Sesetengah orang lebih suka mengurus pemberitahuan mereka dengan memutuskan pemberitahuan yang dibenarkan setiap apl individu. Lollipop membolehkan anda jumlah kawalan yang baik dan Marshmallow mengambil langkah lebih jauh dengan membenarkan anda menolak kebenaran. Pengurusan pemberitahuan berada dalam Tetapan -> Bunyi & pemberitahuan. Dalam Pemberitahuan apl, anda boleh mengakses tetapan untuk setiap apl secara individu. Ini sesuai jika anda ingin menghentikan satu apl yang menyebabkan telefon anda dimatikan setiap dua saat.

Anda juga boleh menyembunyikan kandungan pemberitahuan apabila peranti anda dikunci.

Cara mengurus pemberitahuan apl secara individu pada Android Marshmallow atau lebih baharu

pemberitahuan aplikasi marshmallow androidpit

Mengurus pemberitahuan apl anda pada Marshmallow adalah sangat mudah. / © NextPit

Cara mengurus pemberitahuan apl secara individu pada Android Lollipop atau lebih lama

pemberitahuan aplikasi androidpit lollipop

Anda boleh menyekat pemberitahuan apl tertentu dalam Android Lollipop. / © NextPit

Adakah anda mempunyai cara lain untuk mengurus pemberitahuan apl anda pada telefon pintar anda? Kami ingin mendengar tentangnya supaya kami boleh mengemas kini artikel kami. Beritahu kami dalam ulasan di bawah.