Cara Menukar Tetapan Tersembunyi MIUI

65

Sistem pengendalian MIUI pada peranti Xiaomi menampilkan banyak pilihan yang boleh disesuaikan. Walau bagaimanapun, kadangkala sukar untuk mengaksesnya. Sesetengahnya terletak jauh pada menu telefon anda manakala yang lain boleh dicapai dengan bantuan apl.

Cara Menukar Tetapan Tersembunyi MIUI

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan tetapan tersembunyi peranti MIUI Xiaomi dan cara anda boleh menggunakannya.

Memainkan Video YouTube dalam MIUI

Xiaomi tidak benar-benar menghebahkan fakta tetapi ia adalah rahsia yang terkenal. Ternyata, anda boleh mendengar video YouTube atau Muzik YouTube dengan skrin anda dimatikan. Anda tidak perlu mempunyai langganan berbayar.

Untuk mengakses tetapan ini melalui pilihan Kotak Alat Video, ikuti langkah berikut:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Navigasi ke dan pilih pilihan “Ciri Khas”.
 3. Dari sana, cari dan ketik pilihan “Kotak Alat Video”.
 4. Ketik pada “Urus Apl Video.”
 5. Anda akan dapat menambahkan aplikasi seperti YouTube pada senarai. Pilih apl YouTube untuk berbuat demikian.

Ia semudah itu. Dengan tetapan ini, anda akan dapat memainkan YouTube di latar belakang semasa menyemak imbas apl lain atau malah skrin anda akan dimatikan sama sekali.

Bar status

MIUI membolehkan pengguna menyesuaikan banyak aspek antara muka pengguna peranti mereka, termasuk bar status. Anda boleh memilih maklumat yang anda mahu dipaparkan seperti hayat bateri, masa dan pemberitahuan. Dengan menyesuaikan bar status, pengguna boleh menjadikannya kelihatan dan berfungsi seperti yang mereka mahu.

Begini caranya:

 1. Buka apl “Tetapan” pada peranti Xiaomi anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih “Paparan.”
 3. Ketik pada “Bar status.”
 4. Setelah anda membuat perubahan yang anda inginkan, ketik butang kembali untuk menyimpan tetapan anda.

Menggunakan pilihan ini, anda boleh memilih ikon yang muncul dalam bar status, menyusun semula pesanannya dan melaraskan saiznya. Pengguna juga boleh memilih maklumat yang lebih terperinci, seperti kelajuan rangkaian atau peratusan bateri.

Meter FPS Tersembunyi

Jika anda berminat untuk memantau kadar bingkai peranti Xiaomi anda semasa bermain permainan, mengakses meter FPS pada MIUI ialah proses mudah yang boleh dilakukan dalam beberapa langkah.

 1. Buka apl “Tetapan” pada peranti Xiaomi anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih “Mengenai telefon.”
 3. Ketik pada “Semua spesifikasi.”
 4. Cari “versi MIUI” dan ketik padanya tujuh kali.
 5. Anda akan melihat mesej yang mengatakan “Anda kini seorang pembangun!”
 6. Sekarang kembali ke apl “Tetapan” dan pilih “Tetapan tambahan.”
 7. Tatal ke bawah dan pilih “Pilihan pembangun.”
 8. Cari bahagian “Pemantauan” dan dayakan “Tunjukkan meter FPS.”
 9. Setelah anda mendayakan meter FPS, anda akan melihatnya di penjuru kiri sebelah atas skrin anda semasa bermain permainan.

Itu sahaja yang ada. Anda kini boleh memantau kadar bingkai peranti anda semasa bermain permainan pada peranti Xiaomi anda yang menjalankan MIUI. Perlu diingat bahawa meter FPS akan kekal pada skrin anda sehingga anda menutupnya secara manual.

UI Kamera Tersembunyi

Salah satu daripada banyak ciri yang ditawarkan oleh Xiaomi ialah keupayaan untuk menukar UI aplikasi kamera. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh diakses dengan mudah daripada menu tetapan. Jika anda berminat untuk menukarnya pada peranti Xiaomi anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka apl Kamera pada peranti anda.
 2. Ketik butang tiga garisan mendatar dan pilih “Tetapan.”

 3. Pilih “Sesuaikan” daripada senarai pilihan.
 4. Ketik pada “Mod Kamera” dan pilih “Lagi Panel.”

 5. Mod dan ciri kamera tambahan kini boleh diakses.

Tetapan tersembunyi ini menjadikan antara muka kamera anda lebih mudah digunakan. Anda boleh melihat semua mod kamera anda dengan meleret ke atas apabila apl berjalan. Pengguna tidak perlu melalui tetapan yang rumit lagi untuk melaraskan mod kamera yang mereka kehendaki.

Apl Tetapan Tersembunyi untuk MIUI

Mengakses ciri lain pada peranti MIUI anda adalah lebih mudah dengannya sebuah aplikasi.
Begini cara anda boleh memuat turun aplikasi untuk tetapan tersembunyi pada peranti Xiaomi anda:

 1. Buka gedung Google Play pada peranti Xiaomi anda
 2. Dalam bar carian di bahagian atas halaman taipkan “Tetapan Tersembunyi untuk MIUI” dan ketik pada “Muat turun.”

Setelah muat turun selesai, anda akan dapat melancarkannya pada peranti anda. Antara muka harus menunjukkan kepada anda senarai tetapan tersembunyi yang kini boleh anda akses. Contohnya, anda boleh membuang apl yang tidak diperlukan yang telah diprapasang, memberikan anda lebih banyak storan. Banyak aplikasi juga telah menambah pilihan penyesuaian.

Penggunaan Apl pada MIUI

Mungkin anda ingin mengurus apl dan masa skrin anda pada peranti Xiaomi anda. Tetapi tidak perlu memuat turun aplikasi khusus untuk ciri ini. Sebaliknya, anda hanya boleh menyemak corak statistik penggunaan aplikasi melalui Tetapan Tersembunyi.

 1. Lancarkan “Tetapan Tersembunyi” untuk apl MIUI.
 2. Pilih Masa penggunaan aplikasi.

Kini anda akan dapat menyemak jumlah jam anda menggunakan setiap apl pada telefon anda serta cap masa tertentu apabila kali terakhir anda membukanya.

Tetapan Tersembunyi Carian Terperinci

Walaupun anda mempunyai banyak bar carian pada peranti MIUI anda, terdapat satu yang boleh menemui apa-apa sahaja. Pilihan carian lanjutan adalah istimewa kerana ia mengesan apa yang anda cari melalui semua data pada telefon anda. Ini termasuk Google Assistant dan apl pihak ketiga.

Begini cara menggunakannya:

 1. Lancarkan “Tetapan Tersembunyi” untuk apl MIUI.
 2. Navigasi ke pilihan “Carian Terperinci”.
 3. Dalam bar carian, taipkan perkara yang anda cari.

Carian yang dilakukan pada peranti MIUI anda akan seteliti mungkin, membolehkan anda mendapatkan hasil yang terbaik tanpa membuang masa anda dengan pilihan carian tidak berkesan yang lain.

Permainan Marshmallow Tersembunyi

Anda mungkin masih ingat permainan Easter Egg Marshmallow yang disertakan dengan peranti Android pada tahun 2014. Jika anda berasa nostalgia, anda boleh bermain permainan itu dengan apl tetapan tersembunyi yang dinyatakan sebelum ini. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Buka apl “Tetapan Tersembunyi”.
 2. Pada antara muka, navigasi dan ketik pada “Tanah Marshmallow.”

Ini akan membuka permainan yang sama yang keluar selama bertahun-tahun yang lalu.

Soalan Lazim

Apakah beberapa tetapan tersembunyi yang berguna dalam MIUI?

Beberapa tetapan tersembunyi yang berguna dalam MIUI termasuk keupayaan untuk mendayakan penyahpepijatan USB, tweak kelajuan animasi, melumpuhkan pemberitahuan aplikasi, menyesuaikan bar status dan memainkan video YouTube dengan skrin anda dimatikan.

Apakah MIUI?

MIUI ialah ROM Android tersuai yang dibangunkan oleh Xiaomi. Ia terkenal dengan antara muka pengguna yang sangat disesuaikan dan pelbagai ciri tersembunyi.

Adakah selamat untuk mengakses tetapan tersembunyi Xiaomi?

Secara amnya selamat untuk mengakses tetapan tersembunyi Xiaomi. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati apabila menukar tetapan tertentu kerana ia boleh menyebabkan ketidakstabilan atau menjejaskan prestasi sistem.

Bolehkah saya menyembunyikan apl dalam MIUI?

Ya, anda boleh menyembunyikan apl dalam MIUI dengan pergi ke “Tetapan skrin utama > Sembunyikan apl” dan memilih apl yang ingin anda sembunyikan.

Mengapakah Xiaomi menyembunyikan tetapan tersembunyi ini pada MIUI?

Tidak jelas sama sekali mengapa tetapan ini disembunyikan di tempat pertama. Kelebihan menggunakan MIUI adalah kerana penyesuaian peringkat tingginya. Walaupun begitu, banyak ciri ini boleh diakses dalam menu dan tetapan apl, ia tidak kelihatan pada antara muka untuk kegunaan mudah.

Lepaskan Potensi Penuh MIUI Anda

Terdapat banyak helah untuk membantu anda mencari dan mengaktifkan tetapan tersembunyi MIUI. Kebanyakannya akan terbukti berguna kerana ia membolehkan anda memanfaatkan potensi penyesuaian penuh peranti Xiaomi anda. Walaupun anda boleh mendapatkan beberapa daripadanya hanya dengan menggunakan apl itu sendiri, anda juga boleh memuat turun aplikasi tetapan tersembunyi MIU untuk melangkah lebih jauh.

Adakah anda mendapati tetapan tersembunyi MIUI mudah dicari? Adakah penggunaannya menjadikan apl anda lebih berfungsi dan membawa pengalaman pengguna anda ke peringkat seterusnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.