Cara Menukar Warna Teks dalam Discord

122

Satu perkara yang Discord tidak menyokong dengan baik ialah pengalaman sembang teks yang bertenaga dan berwarna-warni. Terdapat sembang teks, tetapi tiada arahan warna terbina dalam dan, pada pandangan pertama, tiada cara untuk melakukan apa-apa “mewah” dengan teks anda. Teks biasa boleh menjadi sangat menjengkelkan dengan cepat, tetapi sebenarnya, terdapat cara untuk menukar warna teks anda.

Artikel ini menunjukkan kepada anda cara mendapatkan warna berani dalam sembang teks Discord anda untuk menjadikannya lebih menarik dan menarik perhatian anda dan rakan anda!

Cara Pewarnaan Teks Discord Berfungsi

Kunci untuk mewarnakan teks dalam Discord terletak pada fakta bahawa Javascript digunakan untuk membina antara muka, bersama-sama dengan tema yang dikenali sebagai Solarized Dark dan perpustakaan yang dipanggil highlight.js. Apabila anda log masuk ke pelayan Discord anda, halaman yang anda lihat akan dipaparkan oleh satu siri program Javascript yang agak canggih, termasuk highlight.js.

Walaupun antara muka pengguna Discord asli tidak memberikan sokongan untuk mewarnakan teks anda, enjin Javascript asas, menjalankan skrip highlight.js, melakukannya. Dengan memasukkan jumlah coretan kod ke dalam sembang teks anda, anda boleh menukar warna perkataan yang dicetak dalam tetingkap sembang teks setiap orang.

Konsep asas untuk difahami ialah untuk menukar warna sekeping teks tertentu, anda perlu merangkum teks tersebut dalam blok kod. Prosedur ini ialah blok teks tiga baris dengan teks anda sebagai blok tengah.

Menggunakan Simbol “Petikan Belakang”.

Untuk mewarnakan sebarang teks dalam Discord, anda perlu menggunakan simbol petikan belakang (aksen kubur) yang terletak di penjuru kiri sebelah atas papan kekunci anda. Ia mengiringi simbol Tilde:

Tulis baris pertama kod

Baris pertama blok kod hendaklah tiga simbol petikan belakang (“`), diikuti dengan frasa kod yang memberitahu tema Gelap Solarized warna yang hendak dipaparkan. Ia sepatutnya kelihatan seperti ini:

Nota: “CSS” mungkin berubah kepada sesuatu seperti “Tex” atau frasa lain bergantung pada output yang anda inginkan. Kami akan membincangkannya di bawah.

Taip baris kedua

Baris kedua perlu teks anda ditaip seperti biasa. Tahan Shift + Enter untuk membuat baris baharu. Mengklik butang Enter sahaja menghantar mesej.

Taip baris ketiga anda

Baris ketiga blok kod hendaklah tiga lagi petikan belakang. Baris ini jarang berubah tanpa mengira hasil yang anda jangkakan, dan ia sepatutnya kelihatan seperti ini:

Kerana kami menggunakan “` CSS, teks anda sepatutnya kelihatan seperti ini:

Memasukkan Teks Anda

Terdapat dua cara asas untuk memasukkan teks. Cara pertama ialah mempunyai fail teks pada komputer anda dengan pelbagai kod untuk warna teks berbeza yang boleh anda akses dengan cara ini dan potong serta tampal segmen yang anda ingin gunakan.

Cara lain ialah memasukkan blok kod terus ke dalam enjin sembang Discord, baris demi baris. Taip satu baris kemudian tekan Shift + Enter untuk mencipta baris lain tanpa menghantar mesej ke Discord. Taip baris kedua dan tekan Shift + Enter sekali lagi. Kemudian taip baris ketiga dan tekan Enter untuk menghantarnya ke Discord.

Terdapat beberapa batasan untuk kaedah ini. Mula-mula, anda perlu melakukannya untuk setiap baris teks yang anda ingin warnakan—anda tidak boleh menghidupkan atau mematikan warna begitu sahaja. Kedua, teks anda muncul dalam kotak pada pelayan Discord.

Pilihan Warna Anda

Kod highlight.js memberikan akses kepada tujuh warna baharu sebagai tambahan kepada kelabu lalai. Sebaik sahaja anda menyelesaikannya, kod penurunan harga sangat masuk akal, jangan takut untuk bermain-main dan cuba mencari yang baharu.

Berikut ialah kod dan contoh penampilan mereka.

Kelabu biasa (tetapi dalam kotak)

“`Teks Contoh“`

Hijau (semacam)

“`berbeza

+Teks ini akan menjadi hebat!

“`

Apabila anda menambah ‘+’ sebelum teks anda, warna berubah kepada hijau. Anda juga boleh menaip “!” pada permulaan baris kedua jika lebih mudah dicapai.

Anda juga boleh menggunakan yang ini:

“`json

“Teks contoh”

“`

Ingat, json tidak akan berfungsi tanpa tanda petikan sebelum teks anda di baris tengah.

Cyan

“`yaml

Contoh teks

“`

Kuning

“`http

Contoh teks

“`

Jingga

“`lengan

Contoh_teks

“`

Anda perlu menambah garis bawah (atau noktah) di antara setiap perkataan untuk keseluruhan mesej menjadi jingga. Jika tidak, hanya perkataan pertama akan menjadi oren.

merah

“`berbeza

-Contoh Teks

“`

Anda juga boleh menjadi merah dengan melakukan ini:

“`css

[Sample Text]

“`

kekuningan?

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan teks Kuning. Yang pertama agak boleh dipercayai, manakala kaedah kedua hanya menyerlahkan beberapa perkataan.

“`betulkan

Ini adalah Mesej baharu

“`

“`elm

Sample_text_Goes_here

“`

Perhatikan bahawa arahan elm hanya menyerlahkan perkataan yang bermula dengan huruf besar. Tetapi, anda juga boleh menambah garis bawah antara setiap perkataan untuk menukar keseluruhan mesej kepada kuning.

Biru

“`ini

[This text will be blue]

“`

Cara lain untuk mendapatkan teks biru ialah menggunakan kaedah CSS dengan sempang. Ia sepatutnya kelihatan seperti ini:

“`css

.sample-text-goes-here

“`

Pastikan anda meletakkan noktah sebelum teks seperti yang ditunjukkan di atas.

Teknik Lanjutan

Terdapat cara lain untuk mendapatkan teks berwarna menggunakan teknik asas yang sama, tetapi ia lebih maju. Semua ini berfungsi (semacam) kerana format ini digunakan untuk memaparkan blok kod apabila pembangun menulis program.

Teks pertama selepas “` memberitahu highlight.js bahasa skrip yang sepatutnya diformatkan dan terdapat beberapa cara mudah untuk menghantar warna secara terus dalam satu baris.

Berikut ialah beberapa bahasa yang boleh anda gunakan dan cara untuk memaksa warna. Eksperimen dengan mereka, dan anda akan mendapati diri anda menulis mesej teks berwarna-warni sepanjang masa.

Anda juga boleh menggunakan pelbagai kurungan untuk mencapai rupa yang anda inginkan. Kecewa dengan pilihan biru anda? Cuba ini:

Kemudian terdapat helah bagus ini untuk teks pengekodan warna:

Akhir sekali, anda juga boleh menggunakan “`tex untuk mencipta beberapa mesej yang cukup berwarna-warni. Cuba simbol yang berbeza untuk menjadikan teks anda kelihatan berbeza:

Untuk maklumat lanjut, semak Highlight.js.org atau sertai pelayan Discord Discord Highlight.js.

Bot Discord

Terdapat banyak Discord Bot yang tersedia yang menawarkan untuk menukar warna tertentu pada pelayan anda—kebanyakan ini mengemas kini warna peranan tetapi bukan teks. Berdasarkan penyelidikan kami, tidak ada bot yang akan menjadikan penukaran warna teks anda lebih mudah.

Untuk pengguna yang lebih maju, Discord juga membenarkan anda menambah benaman dan webhook sebagai mesej. Ini membiasakan diri untuk memaparkan blok berwarna dan juga menyokong teks penurunan harga. Anda boleh melihat bagaimana ciri ini berfungsi dengan menuju ke Discord Webhook.

Pilihan Penyesuaian Teks Lain

Terdapat lebih banyak pilihan untuk anda bermain-main dengan teks anda di Discord.

Tebal – **Ini Tebal**

Italics – *Ini adalah Italicized*

Bold & Italicized – *** Ini Bold dan Italicized*** (Jenisnya masuk akal, bukan?)

Bergaris bawah – _Ini menjadikan teks Bergaris_

Strikethrough- ~~Ini ialah teks strike-through~~

Semakin anda mengenali Discord, semakin banyak yang perlu anda pelajari. Main-main dengan pilihan ini dan tidak lama lagi anda akan menyedari bahawa anda boleh melakukan lebih banyak perkara seperti __*** teks yang digariskan, tebal dan condong***__. Sebaik sahaja anda menjadi pakar, anda mungkin mahu menunjukkan kepada orang lain cara membuat penyesuaian ini. Jika itu yang berlaku, letakkan garis sengkang terbalik antara kandungan seperti *Italic*.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk lebih banyak jawapan kepada soalan lazim anda.

Apakah yang boleh saya lakukan jika sebahagian daripada ini tidak berfungsi?

Berdasarkan ujian kami pada Mei 2022, kami melihat lebih banyak kejayaan menggunakan penurunan harga yang disenaraikan di atas pada apl desktop Discord berbanding klien web. Jika anda menghadapi masalah dengan kod ini, cuba apl itu. Seperti yang kami nyatakan di atas, beberapa kaedah ini berfungsi lebih baik daripada yang lain, tanpa mengira versi Discord yang anda gunakan. Secara keseluruhan, mereka cukup dipercayai.

Adakah terdapat bot untuk Discord yang boleh mewarnakan teks?

Sudah tentu! Carian dalam talian yang mudah akan mengeluarkan beberapa bot yang boleh menukar warna teks anda dalam Discord. Lakukan carian luas dan semak yang paling sesuai dengan keperluan anda. Semak ulasan dan keupayaan setiap bot dan tambahkannya pada pelayan anda.

Ini tidak berfungsi untuk saya. Apa lagi yang saya boleh buat?

Sebab yang lebih biasa contoh di atas tidak berfungsi untuk pembaca kami ialah Discord hanya mengenali tanda belakang, bukan tanda petikan. Di penjuru kiri sebelah atas papan kekunci anda, anda akan melihat kekunci tanda belakang dengan pilihan tilde di atasnya. Gunakan kunci itu dan bukannya tanda petikan.