Cara Menukar Warna Teks dalam Slaid Google

47

Warna teks pada Slaid Google melibatkan khalayak anda dan boleh meningkatkan penumpuan mereka sepanjang pembentangan anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan warna teks yang terang pada latar belakang yang terang, kontras akan berkurangan dan teks anda tidak akan kelihatan. Jika khalayak anda tidak dapat membaca slaid anda, mereka tidak akan mendapat banyak manfaat daripada pembentangan anda. Atas sebab itu, mengetahui cara menukar warna teks pada Slaid Google anda adalah sangat penting.

Cara Menukar Warna Teks dalam Slaid Google

Terdapat pelbagai cara untuk menukar warna teks dalam Slaid Google. Artikel ini akan membantu anda meningkatkan daya tarikan visual slaid anda.

Cara Menukar Warna Teks dalam Slaid Google

Terdapat banyak faedah menggunakan warna teks unik dalam slaid anda. Pertama, warna teks yang berkontras dengan baik dengan latar belakang menjadikan teks boleh dibaca, membolehkan khalayak anda menangkap kandungan sepintas lalu.

Warna teks juga membantu untuk menekankan kata kunci atau butiran penting. Untuk perniagaan, menggunakan warna teks yang selaras dengan jenama anda menjadikan pembentangan anda padat dan profesional.

Kaedah Pertama: Menggunakan Menu Format

Berikut ialah kaedah yang boleh anda gunakan untuk menukar warna teks Slaid Google pada desktop anda:

 1. Lancarkan penyemak imbas Chrome anda dan log masuk ke akaun Google anda.
 2. Navigasi ke “Apl Google” di penjuru kanan sebelah atas dan pilih “Slaid Google” daripada apl.
 3. Apabila Slaid Google dimuatkan, ketik tanda “Tambah” untuk membuat slaid pembentangan baharu atau membuka pembentangan sedia ada.
 4. Selepas menambah teks pada slaid anda, pergi ke slaid pertama dan serlahkan teks dengan warna yang anda mahu edit.
 5. Navigasi ke menu bar alat di bahagian atas dan ketik “Format.”
 6. Daripada menu lungsur yang muncul, ketik “Teks.” Ini akan membuka satu lagi menu lungsur di sebelah kanan. Jika pilihan teks dikelabukan, anda tidak menyerlahkan teks.
 7. Tatal ke bahagian bawah dan ketik “Warna.” Ini akan memaparkan warna lalai yang tersedia dalam Slaid Google.
 8. Ketik warna yang anda mahu gunakan pada teks anda dan anda akan selesai. Ulangi proses untuk slaid lain.

Membuat Warna Tersuai

Jika anda tidak menemui warna yang anda inginkan daripada warna lalai, anda boleh mencipta warna teks tersuai anda seperti berikut:

 1. Buka slaid pembentangan anda dan pilih teks yang warnanya ingin anda edit.
 2. Ketik menu “Format” dan pilih “Teks.” Tekan “Warna” dari menu lungsur.
 3. Pergi ke tindakan tersuai dalam paparan warna dan tekan ikon “Plus”. Ini akan membuka pemilih warna segi empat tepat yang mana anda boleh memilih warna anda.
 4. Terdapat tiga kaedah yang boleh anda gunakan untuk memilih warna anda:
  • Menggunakan kod hex: Jika anda tahu kod hex atau enam digit warna yang anda inginkan, pergi ke bahagian hex dan masukkannya dalam tiga kotak yang disediakan. Tekan “OK” apabila anda selesai menggunakan warna pada teks anda.
  • Menggunakan peluncur rona: Di bawah pemilih warna, anda akan melihat bar dengan warna yang berbeza. Tekan dan tahan, kemudian gerakkan peluncur sehingga anda menemui warna yang anda inginkan.
  • Menggunakan penitis mata: Jika anda mempunyai warna yang anda mahu gunakan pada teks anda dalam tema slaid, ketik “Penitis Mata” (serupa picagari) di bawah pemilih warna. Ini akan membawa anda kembali ke slaid. Gerakkan penitis mata ke warna yang anda mahu dan ketiknya untuk memilihnya pada pemilih warna. Tekan “Ok” untuk menerapkannya pada teks anda.

Kaedah Kedua: Menggunakan Menu Bar Alat

 1. Buka pembentangan yang warna teksnya ingin anda edit atau ketik butang “Tambah” untuk membuat pembentangan baharu.
 2. Apabila slaid anda sedia, pergi ke slaid pertama dan serlahkan teks yang ingin anda edit warna.
 3. Dalam menu bar alat, ketik butang “A” dengan batang berwarna di bawahnya. Jika anda tidak dapat melihatnya, tekan menu “Lagi pilihan” (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas dan cari dari situ.
 4. Pilih warna yang anda mahu daripada paparan untuk digunakan pada teks yang diserlahkan.
 5. Jika anda tidak menemui warna yang anda inginkan, pergi ke bahagian tersuai dan ketik butang “Tambah”. Teruskan seperti yang dijelaskan di atas untuk mencipta warna teks tersuai anda.

Kaedah Tiga: Menggunakan Slaid Induk

Jika anda mempunyai banyak slaid, mengedit warna teks setiap satu secara manual boleh memakan masa. Nasib baik, anda boleh menggunakan slaid induk untuk menduplikasi suntingan warna teks ke slaid lain.

 1. Sediakan slaid yang warnanya ingin anda edit.
 2. Navigasi ke bar alat di bahagian atas dan ketik “Lihat.”
 3. Pilih “Pembina tema” daripada menu lungsur. Ini akan membuka paparan induk.
 4. Tekan “Slaid Master” (yang pertama di anak tetingkap sebelah kiri) untuk mula mengedit.
 5. Untuk menukar warna teks tajuk anda, pilih “Klik untuk mengedit gaya tajuk tema.” Pergi ke menu “Warna” (A) dalam bar alat dan pilih warna yang anda mahu.
 6. Untuk mengedit warna subtajuk, serlahkan “Tahap pertama” dan pilih warna yang anda inginkan daripada menu “Warna” dalam bar alat.
 7. Pilih “Tahap kedua” untuk warna teks biasa dan pilih warna yang anda inginkan daripada menu “Warna” dalam bar alat.
 8. Tekan butang “Keluar” (X) di penjuru kanan sebelah atas untuk keluar dari paparan induk. Apabila anda kembali ke slaid anda, suntingan warna akan digunakan.

Perkara yang Perlu Diingati Apabila Menukar Warna Teks Slaid Google

Selain daripada mencipta kandungan yang berharga dan bermaklumat untuk menarik perhatian khalayak anda, anda juga harus mempertimbangkan cara anda menggunakan warna teks.

 • Boleh dibaca dengan latar belakang slaid anda: Jika latar belakang anda gelap, gunakan warna teks yang terang dan sebaliknya untuk mencipta kontras. Teks anda akan mudah dibaca dan difahami.
 • Gunakan tiga warna paling banyak: Terlalu banyak warna boleh menjadikan slaid anda kelihatan tidak profesional dan bersepah. Berpegang pada beberapa warna dan konsisten dengan mereka pada semua slaid.
 • Utamakan kebolehbacaan berbanding estetika: Walaupun anda mungkin mahu menggunakan warna untuk membangkitkan emosi dan mencipta mood tertentu, anda tidak seharusnya menggunakannya dengan mengorbankan kandungan anda. Anda harus mengimbangi penyampaian kandungan yang berharga dan menjadikannya menarik secara visual.

Panggil Perhatian kepada Teks Slaid Google Anda

Ini adalah nuansa kecil, seperti warna teks, yang menambah kedalaman pada pembentangan anda sambil memberikannya sentuhan profesional. Nasib baik, menukar warna teks dalam Slaid Google anda bukanlah satu tugas yang sukar. Walau bagaimanapun, sentiasa ingat untuk konsisten dengan pilihan warna anda dan pastikan teks anda kelihatan supaya ia tidak membebankan mata.

Apakah warna teks yang anda gunakan pada Slaid Google anda? Adakah anda fikir warna teks mempunyai sebarang kesan pada slaid pembentangan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.