Cara Menukar Warna Tema dalam Slaid Google

24

Tema pratetap menjadikan persembahan Slaid Google mudah disediakan, tetapi kadangkala warna tema tidak seperti yang anda fikirkan. Jika pembentangan anda mempunyai tema dengan reka letak dan grafik yang betul, tetapi anda ingin menukar warna, agak mudah untuk melakukannya.

Cara Menukar Warna Tema dalam Slaid Google

Artikel ini akan menerangkan cara menukar warna tema dalam Slaid Google.

Cara Menukar Palet Warna Tema

Anda boleh membuat persembahan Slaid Google yang unik dengan menukar warna individu untuk salah satu tema pra-tetap Google. Jika anda menyukai tema tetapi ingin menukar palet warna yang dikaitkan dengannya, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Slaid Google dan buka projek yang mengandungi tema.
 2. Buka menu “Lihat”.
 3. Pilih “Pembina tema” daripada menu lungsur turun Lihat.
 4. Ini membuka editor templat induk. Perubahan yang anda buat di sini akan mempengaruhi keseluruhan projek slaid. Klik slaid induk, di bahagian atas senarai slaid sebelah kiri, untuk memilihnya.
 5. Pilih butang “Warna” di sebelah ikon palet.
 6. Di bahagian atas sebelah kanan slaid, menu lungsur “Warna tema” akan menyenaraikan setiap bahagian individu tema dan warna yang berkaitan.
 7. Klik mana-mana aspek seperti Teks, Aksen dan Pautan untuk mengubah warnanya.
 8. Anda boleh memilih warna baharu dengan:
  • Memilih daripada senarai warna yang telah ditetapkan
  • Mencari warna tersuai dengan menyeret bulatan putih di sekeliling palet warna terperingkat
  • Memasukkan nombor hex warna
 9. Sebaik sahaja anda telah memilih warna baharu, ia akan digunakan pada bahagian tema slaid tersebut sepanjang pembentangan.

Cara Menukar Warna Utama Tema

Jika anda tidak mahu menukar setiap aspek palet warna tema, tetapi anda hanya mahu menukar warna tema utama, anda boleh melakukannya juga.

 1. Buka projek anda dalam Slaid Google.
 2. Pilih menu “Slaid”.
 3. Daripada menu lungsur, pilih “Edit tema.”
 4. Di bahagian atas sebelah kanan skrin, klik “Pilih warna tema.”
 5. Menu lungsur ini memberi anda pilihan berikut:
  • Pilih warna tersuai daripada menu warna secara beransur-ansur
  • Pilih warna yang telah ditetapkan
  • Masukkan nombor heks untuk warna tertentu

Warna tema yang diedit akan digunakan di seluruh set slaid.

Cara Menukar Warna Latar Belakang Tema

Anda boleh mengedit warna latar belakang tema, sama seperti anda boleh mengedit aspek lain tema, daripada slaid induk. Lancarkan Slaid Google dan buka pembentangan sedia ada atau buat persembahan baharu untuk bermula.

 1. Pilih menu “Slaid” dari bar atas.
 2. Daripada menu lungsur, klik “Tukar tema.”
  • Jika anda belum mempunyai set tema, pilih satu daripada tema pratetap dengan mengklik menu lungsur turun Tema di penjuru kanan sebelah atas.
  • Jika versi Slaid Google anda mempunyai menu “Tema” di bahagian atas, anda boleh memilih tema dari sini juga.
 3. Dari bar edit, klik “Latar Belakang…”
 4. Gunakan kotak lungsur di sebelah warna untuk memilih warna latar belakang tema baharu. Seperti biasa, anda boleh:
  • Masukkan nombor heks warna
  • Pilih daripada kotak warna tersuai
  • Pilih warna yang telah ditetapkan

Cara Menyesuaikan Tema

Semasa anda bekerja keras untuk menyesuaikan warna dalam pembentangan anda, anda boleh belajar cara memperibadikan keseluruhan tema juga. Anda boleh mengimport tema daripada komputer anda untuk membawa reka letak baharu ke dalam projek slaid anda. Buka projek baharu dalam Slaid Google untuk bermula, dan kemudian lakukan perkara berikut:

 1. Pilih menu “Slaid”.
 2. Pilih “Tukar tema” dalam menu lungsur Slaid.
 3. Klik butang kuning besar yang mengatakan “Import tema.”
 4. Navigasi ke tema tersimpan anda dan pilih satu.
 5. Klik “Pilih.”
 6. Sahkan tema pilihan dipilih dan klik “Import tema” untuk menambahkannya pada projek semasa anda.

Semasa anda menukar tema dalam salah satu projek anda, anda boleh menganggapnya sebagai mencipta tema tersuai baharu anda sendiri. Sebarang perubahan yang anda buat boleh disimpan untuk digunakan semula. Simpan slaid daripada pembentangan anda dan importnya kemudian ke dalam projek slaid lain sebagai temanya.

Anda boleh meluangkan sedikit masa untuk mengedit dan menyimpan slaid untuk membina perpustakaan tema yang dibuat khusus untuk anda. Kongsi dalam talian jika anda fikir orang lain boleh mendapat manfaat daripadanya.

Tempat Cari Tema Slaid Google

Jika anda sedang mencari tema unik untuk ditambahkan pada projek anda, anda boleh menemui banyak templat untuk berfungsi dari dalam talian:

 • SlidesGo ialah repositori dalam talian bagi templat Slaid Google dan PowerPoint percuma. Anda boleh menemui segala-galanya daripada tema Perang Dunia II kepada tema Papan Tulis berinspirasikan bilik darjah. Untuk akses kepada templat premium, SlidesGo menawarkan langganan bulanan. Ia juga mempunyai banyak templat yang direka bentuk secara profesional yang pasti sesuai dengan bil.
 • Karnival Slaid menawarkan tema percuma tanpa had muat turun. Pilih daripada banyak templat seperti tema berinspirasikan musim atau sedia pejabat. Karnival Slaid juga mempunyai pautan ke petua dan tutorial reka bentuk persembahan slaid. Anda boleh menapis mengikut warna, gaya atau topik semasa anda mencari tema yang sesuai agar sesuai dengan pembentangan anda yang akan datang.
 • Slaid Mania telah dipilih pada 2022 sebagai salah satu alat digital terbaik untuk pengajaran oleh AASL. Ia menawarkan banyak tema percuma, termasuk beberapa dengan kandungan yang mungkin berguna untuk disimpan. Terdapat juga pautan ke banyak tutorial dan video cara yang berkaitan dengan penciptaan persembahan slaid.
 • Tema Slaid Google mempunyai sejumlah besar tema Slaid Google percuma yang tersedia. Antara muka pengguna tidak selancar beberapa tapak lain, tetapi ia menawarkan banyak cara untuk menapis carian anda untuk templat tema slaid yang sesuai. Jika anda sedang mencari tema mewah dengan grafik berlapis, ini adalah tempat untuk bermula.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menukar tema hanya satu slaid dengan arahan ini?

Tidak, anda mesti menukar tema keseluruhan projek. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat slaid dalam pembentangan yang berbeza dengan tema yang berbeza dan kemudian salin-tampalkannya ke dalam pembentangan semasa anda. Ia akan mengekalkan temanya apabila ia dialihkan.

Bagaimanakah cara saya menyimpan perubahan saya sebagai tema baharu?

Simpan slaid daripada pembentangan semasa anda dan anda boleh mengimportnya ke dalam pembentangan kemudian sebagai tema.

Warna manakah yang terbaik untuk digunakan untuk tema Slaid Google?

Walaupun pilihan warna adalah unik untuk setiap orang, peraturan yang baik ialah jika warna menyukarkan membaca atau memahami slaid anda, maka jangan gunakannya. Penonton anda akan mendengar dengan lebih teliti jika mereka tidak perlu bekerja keras untuk melihat perkara yang anda persembahkan.

Menukar Warna Tema dalam Slaid Google

Tema pembentangan slaid menetapkan mood dan bercakap kepada penonton anda tentang jenis pembentangan yang anda berikan. Sesuaikan palet warna dalam pembentangan anda agar sesuai dengan majlis dan maklumat yang anda sampaikan. Slaid Google memberi peluang untuk memperibadikan setiap lapisan warna dalam temanya supaya setiap pembentangan yang anda berikan adalah unik dan berkesan.

Pernahkah anda menukar warna tema dalam pembentangan Slaid Google anda? Apakah cara kegemaran anda untuk menggunakan warna tema yang berbeza? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.