Cara Menukar Watak dalam GTA 5

95

Walaupun ia dikeluarkan lebih tujuh tahun yang lalu, GTA 5 telah berjaya mengekalkan popularitinya sehingga ke hari ini. Sebahagiannya, Rockstar mempunyai GTA Online untuk berterima kasih atas perkara ini – ia telah berkembang menjadi komuniti yang besar yang berkemungkinan kekal popular sehingga GTA 6 dikeluarkan (belum ada tarikh keluaran rasmi). Namun, orang ramai terus menikmati kempen GTA 5 pemain tunggal mereka.

Cara Menukar Watak dalam GTA 5

Satu mekanik inovatif yang membezakan ansuran kelima daripada keluaran GTA terdahulu ialah jalan cerita tiga watak. Anda bermain sebagai Michael, seorang samseng pertengahan umur yang mengalami krisis pertengahan umur, Franklin, seorang lelaki yang dikaitkan dengan geng jalanan yang ingin meningkat dalam kehidupan, dan Trevor, yang… baiklah… anda perlu bermain permainan itu.

Bertukar antara tiga aksara ini adalah mungkin untuk kebanyakan GTA 5, dan dalam beberapa kes, walaupun semasa misi. Mari kita mendalami penukaran aksara GTA 5 merentasi pelbagai platform.

Cara Menukar Watak dalam GTA 5

Pertama sekali, ya, anda boleh menukar antara tiga aksara semasa mod perayauan bebas. Ia semudah memegang butang dan memilih salah satu daripada dua aksara yang lain (kita akan masuk ke butiran kemudian). Sebaik sahaja anda bertukar kepada watak lain, kamera menavigasi ke tempat watak itu berada pada masa ini.

Suis ini juga telah dibuat menarik dan mengasyikkan. Sebagai contoh, beralih kepada Trevor mungkin mengurangkan masa dia nampaknya cuba menolak mayat ke dalam tandas. Dia juga mungkin mengejar seorang wanita yang cuba meminta maaf atas pendedahan tidak senonoh atau bahkan melemparkan seorang lelaki ke dalam air dari laluan laluan. Watak lain juga mempunyai suis yang menarik; tidak seperti Trevor, walaupun.

Semasa misi pengenalan, anda akan diperkenalkan kepada mekanik pensuisan. Anda tidak akan dapat mengakses fungsi ini walaupun, sehingga anda telah menyambung dengan dua watak lain (selepas Prolog, anda bermain dengan Franklin untuk beberapa misi). Selepas beberapa ketika, anda akan dapat menukar antara tiga watak pada kebanyakan masa dalam permainan.

Sesetengah misi mungkin menghalang anda daripada melakukan suis atau mengehadkan suis kepada dua aksara. Pada beberapa ketika dalam permainan, anda tidak akan dapat memilih watak lain walaupun semasa anda bebas merayau. Ini bergantung pada jalan cerita.

Tetapi mari lihat bagaimana sebenarnya menukar aksara dalam GTA 5, dari platform ke platform.

Cara Menukar Watak dalam GTA 5 pada PC

Pemain PC terpaksa menunggu beberapa lama selepas keluaran konsol permainan (ini agak tradisi dengan Rockstar), tetapi mereka masih mendapat permainan yang sama yang dilakukan oleh pemain konsol. Sememangnya, penukaran watak memainkan peranan yang sama penting pada PC seperti pada konsol. Berikut ialah cara untuk bertukar antara aksara GTA 5 pada komputer anda.

 1. Tahan kekunci ”Alt” selepas menjalankan permainan
 2. Gunakan kekunci arah atau tetikus untuk menyerlahkan watak yang ingin anda tukar
 3. Lepaskan kekunci ”Alt”

Bertukar antara aksara GTA 5 semudah itu.

Cara Menukar Watak dalam GTA 5 pada PS4

Prinsip yang sama yang telah kami jelaskan untuk versi PC permainan digunakan untuk konsol, termasuk PS4. Cuma bezanya kunci yang digunakan berbeza.

 1. Tahan Butang Bawah pada D-Pad
 2. Serlahkan watak yang ingin anda tukar menggunakan kayu Analog Kanan
 3. Lepaskan Butang Bawah untuk bertukar

Cara Menukar Watak dalam GTA 5 pada PS3

Walaupun PS3 kedengaran seperti lama, lama dahulu (apa yang PS5 telah keluar selama berbulan-bulan sekarang), GTA 5 masih dikeluarkan semasa pemerintahan PS3 sebagai konsol permainan seterusnya. PS4 melihat siang beberapa bulan selepas keluaran GTA 5. Jadi, permainan ini pasti boleh dimainkan pada konsol PS3. Berikut ialah cara menukar aksara apabila bermain pada konsol yang lebih lama.

 1. Pegang Butang Bawah pada D-Pad
 2. Menggunakan kayu Analog Kanan, pilih aksara yang ingin anda tukar
 3. Lepaskan Butang Bawah untuk membuat suis

Cara Menukar Watak dalam GTA 5 pada Xbox

Sama ada anda bermain permainan di Xbox 360 atau Xbox One, kedua-dua prinsip dan turutan kunci adalah sama. Berikut ialah cara menukar aksara dalam GTA 5 pada salah satu daripada dua konsol.

 1. Tekan dan tahan Butang Bawah yang terletak pada D-Pad
 2. Pilih watak pilihan dengan kayu Analog Kanan
 3. Lepaskan Butang Bawah untuk memilih aksara yang diserlahkan

Cara Menukar Watak dalam GTA 5 Dalam Talian

GTA Online membenarkan setiap pemain mencipta dua watak berbeza dan menggunakannya mengikut keselesaan mereka. Sememangnya, pemain boleh bertukar antara keduanya. Walau bagaimanapun, pertukaran watak dalam mod Dalam talian permainan tidak semudah dalam versi pemain tunggal permainan. Begini cara untuk bertukar antara dua aksara anda dalam GTA 5 Online.

 1. Aktifkan menu jeda permainan sambil bermain dengan salah satu daripada dua aksara
 2. Pilih tab ”Dalam Talian”
 3. Pergi ke ”Tukar Watak”
 4. Sahkan bahawa anda mahu berhenti sesi
 5. Pilih aksara yang ingin anda tukar menggunakan kekunci arah
 6. sahkan

Cara Menukar Slot Watak dalam GTA 5

Apabila anda menekan dan menahan ”Alt” (PC) atau Butang Bawah pada D-Pad (konsol), anda akan melihat menu aksara kecil muncul di penjuru kanan sebelah bawah skrin. Anda akan melihat Michael (biru) di sebelah kiri, Franklin (hijau) ke atas dan Trevor (oren) di sebelah kanan. Anda mungkin ingin menukar slot aksara ini, tetapi, malangnya, ini tidak boleh dilakukan dalam GTA 5. Ketiga-tiga watak itu sentiasa terikat pada kedudukan tersebut.

Begitu juga, pada skrin pemilihan watak dalam GTA 5 Online, watak terikat pada kedudukan mereka dan tidak boleh ditukar.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimanakah anda menukar mod dalam GTA 5?

Bergantung pada jenis pemain anda, anda mungkin lebih suka mod penyasaran yang berbeza dalam GTA 5. Nasib baik, pilihan untuk memilih antara mod penyasaran tersedia.

Walau bagaimanapun, sesetengah pemain mendapati pilihan Mod Sasaran dikelabukan dalam mod Dalam Talian. Walaupun GTA 5 dan GTA Online secara amnya dianggap sebagai permainan berasingan, tetapan daripada mod pemain tunggal dipindahkan kepada versi dalam talian.

Jadi, tukar kepada watak pemain tunggal (Michael, Franklin atau Trever), pergi ke menu, navigasi ke tab Tetapan, pilih ”Kawalan” dan pilih Mod Sasaran pilihan anda. Perubahan akan digunakan pada mod permainan berbilang pemain juga.

2. Bagaimanakah anda bertukar daripada orang pertama kepada orang ketiga dalam GTA 5?

Mana-mana platform yang anda gunakan untuk bermain GTA 5 dalam talian, anda boleh bertukar antara orang pertama dan ketiga dalam GTA 5. Untuk PS4, tekan pad sentuh untuk melakukan suis. Pada Xbox One, butang ”Pilih” melakukan perkara yang sama. Bagi PC pula, menekan kekunci ”V” akan menukar antara paparan orang pertama dan ketiga.

Walaupun sesetengah pemain lebih suka mod orang pertama berbanding orang ketiga, mereka mungkin mendapati sukar untuk memandu dengan orang pertama. Nasib baik, permainan ini membolehkan anda bermain dalam orang pertama semasa berjalan kaki dan secara automatik bertukar kepada orang ketiga semasa dalam kenderaan (atau sebaliknya). Untuk melakukan ini, pergi ke menu ”Tetapan”, pilih ”Paparan”, dan aktifkan pilihan ”Benarkan Mod Kamera Bebas”.

Tambahan pula, jika anda memasuki menu Kawalan, anda boleh membuat suis orang pertama ketiga berlaku semasa anda memasuki penutup dengan berjalan kaki. Ini juga boleh meningkatkan kecekapan bermain anda.

3. Mengapa saya tidak boleh menukar watak saya dalam GTA 5?

Terdapat dua sebab utama mengapa anda mungkin tidak dapat bertukar antara aksara GTA 5. Yang pertama ialah anda mungkin berada dalam misi yang tidak membenarkan penukaran aksara. Sebab lain mungkin kerana anda terlalu dekat dengan misi. Jika anda terlalu hampir dengan titik misi, menu yang biasanya memaparkan skrin aksara mungkin memaparkan skrin stesen radio sebaliknya. Pandu kira-kira 10 saat dari titik misi dan cuba lagi.

Jika kedua-dua sebab itu tidak berlaku, hubungi sokongan teknikal Rockstar untuk membantu anda menyelesaikan isu ini.

4. Bagaimanakah cara saya bertukar kembali kepada Franklin dalam GTA 5?

Dalam masa tertentu dalam mod cerita permainan, anda mungkin tidak dapat bermain sebagai Franklin. Ini, sebahagian besarnya, dalam beberapa misi berturut-turut dengan Trevor. Anda tidak akan dapat bertukar kepada Franklin atau Michael, walaupun semasa mod perayauan bebas. Teruskan bermain misi cerita untuk memajukan permainan, dan pilihan suis akan tersedia semula. Kami menggalakkan anda untuk membiarkan diri anda terlibat dalam misi Trevor tersebut, walaupun; mereka cemerlang.

GTA 5 Bertukar Antara Watak

Mana-mana platform yang anda gunakan untuk bermain GTA 5, anda boleh bertukar antara tiga aksara yang tersedia untuk kebanyakan permainan. Ia mudah seperti menahan butang menu aksara (Alt pada PC, Butang Bawah pada D-pad pada konsol) dan memilih aksara yang anda mahu tukar.

Kami berharap panduan ini telah membantu anda mempelajari cara menukar antara watak dalam GTA 5 dan menyelesaikan sebarang isu yang mungkin anda hadapi. Jika anda mempunyai apa-apa lagi untuk ditambahkan atau lebih banyak soalan, tekan komen di bawah dan beritahu kami.