Cara Menukar Widget Jam pada Peranti MIUI

90

Anda mempunyai telefon yang menjalankan MUI, dan anda akan menerokai pelbagai pilihannya. Melaraskan skrin utama anda, anda mula berfikir tentang widget jam.

Cara Menukar Widget Jam pada Peranti MIUI

Ia bukan estetik anda.

Adakah anda ingin menukarnya tetapi tidak pasti bagaimana untuk melakukannya?

Artikel ini akan memandu anda mengubah widget jam pada MIUI anda. Anda juga akan menemui langkah untuk menukar jam skrin kunci dan menambah jam dwi, ​​bergantung pada versi MIUI anda.

Cara Menukar Widget Jam pada MIUI 12

Menukar widget jam ialah operasi mudah yang boleh anda lakukan dalam beberapa minit sahaja jika anda telah mengaktifkan “Paparan Sentiasa Hidup”. Ikuti sahaja langkah ini:

 1. Leret ke atas ke “Menu.”
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Tatal ke bawah dan klik pada “Paparan Sentiasa Hidup dan Skrin Kunci.”
 4. Klik pada pilihan “Paparan Sentiasa Hidup”.
 5. Tatal kemudian pilih gaya jam yang paling anda sukai.
 6. Klik pada “Guna.”

Jika anda tidak mendayakan “Paparan Sentiasa Hidup”, anda masih boleh menukar widget jam anda melalui halaman widget pada telefon anda.

 1. Tekan lama widget jam sedia ada dan seretnya ke “Alih keluar” di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Tekan pada ruang kosong sekali lagi pada skrin utama anda.
 3. Pilih “widget” daripada pilihan di bahagian bawah.
 4. Pilih gaya widget jam baharu.

Mengalih keluar gaya jam asal dahulu adalah pilihan, tetapi anda mungkin menerima mesej “bilik tidak mencukupi” jika skrin utama anda dipenuhi dengan ikon. Mengalih keluar jam terlebih dahulu memudahkan proses.
Sebaik sahaja anda memilih gaya baharu, gaya itu ditambahkan secara automatik pada skrin utama anda – dengan syarat anda mempunyai ruang yang mencukupi. Anda boleh mengujinya sebaik sahaja anda keluar dari skrin widget dan kembali ke skrin utama.

Cara Menyesuaikan Jam Skrin Kunci pada MIUI 12

Jika anda telah memasang MIUI 12 pada telefon anda, berikut ialah cara untuk menyesuaikan jam skrin kunci anda.

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Tatal ke bawah dan klik pada “Skrin Kunci.”
 3. Cari “Format jam skrin kunci” dan klik padanya.
 4. Pilih reka letak skrin kunci yang anda suka dan ketik padanya.

Kunci dan buka kunci telefon anda untuk melihat reka letak skrin kunci baharu anda. Jika anda tidak berpuas hati dengan rupa jam skrin kunci baharu, anda boleh mengikuti langkah itu sekali lagi dan memilih pilihan lain.

Cara Menambah Jam Dwi pada MIUI 13

Ingin menyemak dua zon waktu pada masa yang sama? Anda boleh melakukannya dengan mendayakan ciri Jam Berganda pada peranti Xiaomi anda. Berikut ialah cara untuk meneruskan:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Tatal ke bawah dan klik pada “Tetapan Tambahan.”
 3. Klik pada “Tarikh dan Masa.”
 4. Dayakan “Dwi Jam.”
 5. Tetapkan kawasan jam kedua anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda mengalih keluar MIUI?

Itu mustahil. MIUI ialah ROM stok, yang dikunci oleh pemuat but. Ia hanya boleh dialih keluar dengan membuka kuncinya dan memancarkan pemulihan tersuai.

Apakah versi MIUI yang paling stabil?

Setakat ini, MIUI 10 adalah versi yang paling stabil. Ia diikuti rapat oleh MIUI 11 dan 12.

Sekiranya anda mengemas kini telefon anda kepada MIUI 13?

Ia adalah pilihan yang baik. Jika anda menyasarkan kelajuan sistem, anda boleh mengemas kininya kepada MIUI 13. Selain itu, ia adalah soal keutamaan peribadi.

Adakah mengemas kini MIUI anda memadam data?

Tidak, tidak. Anda boleh yakin bahawa data anda akan selamat. Walaupun anda memutuskan untuk menukar versi ROM, data anda masih selamat.

Masa Tamat

Anda boleh menukar widget jam anda pada sistem pengendalian MIUI anda. Jika anda tidak menyukai widget semasa anda atau mahukan widget yang sesuai dengan estetika anda, anda boleh memilih jam baharu daripada pilihan asli telefon dalam beberapa langkah mudah.

Selain itu, bergantung pada versi MIUI anda, anda mempunyai pilihan penyesuaian jam selanjutnya. MIUI 12 membolehkan anda menyesuaikan skrin kunci anda dan memilih reka letak yang berbeza. Jika anda telah memasang MIUI 13, anda boleh mendayakan ciri Jam Berganda dan memantau zon waktu kedua.

Adakah anda lebih suka widget jam asas atau memuat turun pilihan baharu? Adakah anda mendayakan ciri Jam Berganda pada MIUI anda? Beritahu kami dalam ulasan.