Cara Menukar WiFi Roku Anda Tanpa Alat Jauh

100

Kehilangan alat kawalan jauh Roku bukanlah penghujung dunia. Jika ia disambungkan ke rangkaian yang sama dengan telefon pintar anda, anda boleh menggunakan apl mudah alih Roku dengan mudah dan menukar telefon anda menjadi alat kawalan jauh Roku.

Cara Menukar WiFi Roku Anda Tanpa Alat Jauh

Walau bagaimanapun, apakah yang berlaku apabila anda berpindah rumah atau anda menukar pembekal rangkaian anda dan tidak mempunyai alat kawalan jauh Roku? Anda tidak akan dapat menyambung ke rangkaian baharu jadi anda tidak boleh memautkannya dengan telefon anda.

Namun, terdapat penyelesaian untuk ini juga, jika ia bukan proses yang mudah atau cepat. Tetapi jika anda dibiarkan tanpa sebarang pilihan, teruskan membaca artikel ini.

Langkah Pertama: Sediakan Semua Yang Anda Perlukan

Sebelum anda memulakan proses, anda perlu terlebih dahulu menyediakan segala-galanya. Anda akan memerlukan dua telefon mudah alih yang berbeza – satu akan bertindak sebagai tempat liputan untuk peranti Roku anda, manakala anda akan menukar satu lagi menjadi alat kawalan jauh Roku.

Sudah tentu, adalah penting untuk mengetahui nama rangkaian wayarles Roku anda (aka SSID) dan kata laluan. Tambahan pula, anda perlu memasang apl mudah alih Roku (Android atau iOS) pada kedua-dua telefon pintar supaya anda boleh menetapkan segala-galanya.

Akhirnya, pastikan pelan perkhidmatan wayarles anda termasuk akses tempat liputan sebelum anda meneruskan. Sekiranya anda perlu menggunakan data mudah alih anda, ada kemungkinan anda akan dikenakan bayaran yang lebih tinggi pada akhir bulan.

Langkah Kedua: Sambungkan Roku ke Wi-Fi Menggunakan Hotspot Mudah Alih

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat hotspot pada salah satu telefon anda. Jika anda mengetahui SSID Roku anda, prosesnya tidak sepatutnya sukar:

 1. Pergi ke apl Tetapan pada telefon pintar anda. Widget Tetapan Android
 2. Cari menu Hotspot Mudah Alih dalam tetapan Wi-Fi. Lokasi sebenar bergantung pada sistem pengendalian tetapi ia juga boleh berbeza bergantung pada versi.
 3. Dayakan tempat liputan mudah alih.
 4. Masukkan SSID Roku anda di bawah bahagian nama Wi-Fi (SSID).
  nama wi-fi
 5. Masukkan kata laluan untuk sambungan itu.
 6. Pilih Simpan.

Semak sama ada anda telah melakukan semuanya dengan betul dan kemudian aktifkan tempat liputan mudah alih anda.

Langkah Ketiga: Tukar Telefon Mudah Alih Anda Menjadi Alat Kawalan Jauh

Jika apl mudah alih Roku anda dan peranti Roku anda berada pada rangkaian yang sama, anda boleh menggunakan ciri jauh untuk menavigasi pemain. Gunakan telefon mudah alih anda untuk menyambung ke tempat liputan wayarles yang telah anda buat (dalam bahagian sebelumnya), dan lakukan perkara berikut:

 1. Buka apl Roku pada telefon lain.
 2. Sekarang, pilih butang Jauh di bahagian bawah skrin.
  jauh
 3. Tunggu skrin jauh muncul.

Alat kawalan jauh yang dipaparkan pada apl mestilah salinan karbon alat kawalan jauh Roku fizikal anda. Cuba dan ketik kekunci anak panah untuk melihat sama ada pemain Roku anda akan mendaftarkan pergerakan.

roku

Langkah Empat: Laraskan Tetapan Wi-Fi Menggunakan Telefon Lain

Jika anda boleh menavigasi pemain Roku, menukar tetapan wayarles pada Roku anda tidak sepatutnya menjadi masalah. Jika anda telah membuat tempat liputan dengan DDSN dan kata laluan yang sama dengan satu peranti mudah alih dan menggunakan telefon pintar lain untuk menyambung kepadanya, segala-galanya adalah mudah.

 1. Gunakan apl mudah alih Roku anda untuk menjadikan telefon anda yang lain (bukan tempat liputan) menjadi alat kawalan jauh.
 2. Ketik skrin Utama pada alat kawalan jauh apl.
 3. Serlahkan menu Tetapan dan tekan OK pada alat kawalan jauh apl
  Laman Utama Roku
 4. Sekarang, teruskan ke menu Rangkaian.
 5. Sambungkan Roku anda ke rangkaian wayarles yang dikehendaki.
 6. Kemudian, lumpuhkan tempat liputan mudah alih pada telefon anda.
 7. Sambungkan salah satu telefon ke Wi-Fi yang sama yang telah anda sambungkan ke Roku anda.
 8. Lancarkan apl Roku pada telefon anda.
 9. Sekarang, gunakan telefon anda seperti alat kawalan jauh.

Jika semuanya berjalan lancar, pemain Roku anda harus mendaftarkan alat kawalan jauh apl sebagai alat kawalan jauh Roku biasa. Selagi ia kekal disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama, telefon anda boleh bertindak sebagai alat kawalan jauh.

Cara Lebih Ringkas – Dapatkan Alat Jauh

Malah proses mudah seperti menukar tetapan wayarles pada Roku anda boleh bertukar menjadi pengalaman yang agak mengecewakan jika anda tidak mempunyai alat kawalan jauh.

Setiap kali anda ingin menukar sambungan, anda perlu menyambung semula kedua-dua Roku dan telefon pintar jauh anda kepada sambungan itu supaya anda boleh menavigasinya tanpa alat kawalan jauh yang betul. Cara terbaik untuk mengelakkan perkara ini adalah dengan menghubungi kedai teknologi terdekat anda atau sokongan pelanggan Roku dan cuba mendapatkan alat kawalan jauh gantian.

Adakah anda menggunakan aplikasi mudah alih Roku anda sebagai alat kawalan jauh? Adakah anda fikir ia menjadikan alat kawalan jauh Roku tidak berguna? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bahagian bawah halaman.