Cara menulis lagu pop menggunakan AI

192
ai muzik penulisan lagu 01
© NextPit

Kita semua telah bermimpi untuk menulis lagu pop yang sempurna pada satu peringkat, bukan? Hanya saya….? Sekarang, dengan bantuan kecerdasan buatan, cita-cita itu boleh menjadi kenyataan tidak lama lagi. Ini adalah alatan terbaik yang menggunakan AI untuk membantu proses kreatif menulis lagu.

  • Bagaimana platform penstriman muzik yang berbeza menggunakan AI
  • Spotify atau YouTube Music: apl penstriman manakah yang paling sesuai dengan anda?

Tidak ada cara untuk melepaskan diri dari gembar-gembur mengenai kecerdasan buatan. Syarikat teknologi mendakwa besar, dan kami di media kadangkala bersalah kerana mengambil perkara berdasarkan nilai muka. Kini, dengan beberapa pemain menggembar-gemburkan kegunaan AI dalam penulisan lagu, saya ingin melihat dengan lebih dekat. Adakah mungkin untuk menulis lagu pop yang hebat dengan bantuan AI?

Dalam artikel ini, bahagian pertama daripada dua bahagian, kita akan melihat sisi teori penggunaan AI untuk menulis muzik. Saya akan menunjukkan kepada anda alatan terbaik untuk digunakan dan cara ia berfungsi. Saya juga akan merangkumi pelbagai bahagian yang membentuk lagu, dan cara menggunakan AI untuk membantu anda menulisnya.

Lompat ke bahagian:

Apa yang anda perlukan untuk lagu?

Untuk tujuan artikel ini, saya akan berpegang pada prinsip asas gubahan lagu pop yang telah dicuba dan diuji. Ini bermakna anda akan memerlukan kord (dalam perkembangan), melodi dan lirik. Dengan bantuan perisian AI, anda boleh memperoleh kesemuanya dengan cepat dan mudah.

Jika ini adalah lagu pertama yang anda tulis, adalah wajar untuk menyusun sesuatu menjadi salah satu struktur lagu yang paling biasa yang anda boleh dengar dalam berjuta-juta lagu pop pada masa lalu dan hari ini. Anda boleh bermain-main dengan format yang berbeza, tetapi pada asasnya anda memerlukan bahagian ini.

  • Pengenalan
  • Ayat (sekurang-kurangnya dua)
  • Chorus (diulang beberapa kali)
  • Jambatan
  • Outro

Sudah tentu, muzik adalah mengenai ekspresi dan beberapa muzik terbaik dicipta apabila peraturan dilanggar, tetapi anda perlu belajar berjalan sebelum anda boleh berlari. Beberapa muzik paling ikonik sepanjang masa dibina berdasarkan prinsip asas teori muzik.

Satu struktur lagu yang popular ialah: intro > verse > chorus > verse > chorus > bridge > verse > chorus > outro. Contoh lagu yang menggunakan struktur ini ialah The Beatles – Day Tripper, dan Oasis – Live Forever. Terdapat tempat yang lebih buruk untuk memulakan perjalanan penulisan lagu anda berbanding dengan lelaki itu.

Bagaimana untuk menulis janjang kord menggunakan AI

Menulis perkembangan kord ialah titik permulaan untuk ramai pemuzik, tetapi kaedah tradisional bermakna mengetahui semua tentang kunci, major dan minor, dan kord yang berfungsi dengan kunci yang mana dan yang tidak. Nasib baik, AI bermakna anda tidak perlu mengetahui perkara itu lagi. Apl seperti Amadeus Code, pembantu penulisan lagu yang dikuasakan kecerdasan buatan, boleh melakukan semuanya untuk anda.

ai muzik penulisan lagu 02

Amadeus Code sudah pasti aplikasi yang licin. / © NextPit

Anda boleh sama ada bermula dengan lagu yang anda suka, dengan menggunakan ciri Discover atau cari artis kegemaran anda untuk mendengar cara lagu sebenar berbunyi melalui Amadeus Code. Pemilihan artis masih terhad pada masa ini, walaupun. Anda kemudian boleh menuju ke tab Lagu dan leret ke atas untuk mendapatkan jumlah lagu lengkap tanpa had yang diilhamkan oleh artis sebenar, yang ditulis oleh AI.

Lagu-lagu itu berbunyi seperti tema rancangan TV kanak-kanak pada mulanya. Ideanya ialah anda mengambil bahan mentah di sini dan menggunakannya untuk mencipta lagu anda sendiri. Semua kepingan dicipta untuk anda (kunci, perkembangan kord, melodi, tempo), terpulang kepada anda untuk mempraktikkannya. Ia seperti cat dengan nombor, untuk penulisan lagu.

amadeus code ai penulisan lagu

Cipta keseluruhan lagu dalam beberapa saat menggunakan alat penulisan lagu AI ini, Amadeus Code. / © NextPit

Satu lagi alat kemajuan kord yang baik ialah Autochords. Apl ini tidak selicin Kod Amadeus, tetapi asasnya ada untuk menyelesaikan kerja. Pertama, pilih rasa dan kunci anda. Anda boleh memilih pelbagai genre muzik daripada klise kepada seram kepada sayu. Anda juga boleh memilih antara piano dan gitar, sebagai instrumen di mana kord akan dipaparkan.

Jika anda tidak tahu apa-apa tentang kord dan kunci, pilih sahaja secara rawak, ia tidak begitu penting pada peringkat ini, dan anda sentiasa boleh menukarnya kemudian dengan percubaan dan kesilapan.

aplikasi autochords ai penulisan lagu

Anda boleh mendapatkan kord untuk piano atau gitar (ditunjukkan di sini). / © NextPit

Perkembangan utama akan dihasilkan, bersama dengan beberapa alternatif. Anda mungkin mahu menggunakan urutan kord utama untuk ayat anda, dan alternatif akan menghasilkan korus yang hebat atau boleh digunakan sebagai jambatan anda. Sila dengar dan pilih yang anda suka. Tidak semua kord yang diberikan adalah dalam kunci semasa saya menguji ini tetapi, seperti biasa dengan muzik, jika ia berbunyi betul, maka ia adalah betul.

Kedua-dua Kod Amadeus dan Autochord hanya tersedia pada iOS pada masa ini, tetapi terdapat pilihan untuk anda yang tidak memiliki peranti Apple dan lebih suka menggunakan penyemak imbas anda. ChordChord ialah salah satu alat yang paling mudah dan paling berkesan dalam talian pada masa ini. Ia secara rawak akan menjana perkembangan kord dalam kekunci rawak, menetapkan tempo dan juga menambah bahagian arpeggio serta dram.

kord prog 1 1

ChordChord memberi anda semua yang anda perlukan, tetapi anda perlu mengeluarkannya sendiri. / © NextPit

Kelemahan alat ini ialah tiada cara untuk mengeksport bunyi, ia terhad kepada janjang empat kord dan kord hanya ditunjukkan pada piano. Sudah pasti ada cukup di sini untuk bekerja jika anda mempunyai sedikit pengetahuan muzik, tetapi ia akan mengambil sedikit kerja daripada Autochords, sebagai contoh.

Cara menulis melodi menggunakan AI

Terdapat beberapa alat AI yang boleh anda gunakan untuk mencipta melodi, dan ini boleh dikatakan bahagian paling sukar dalam penulisan lagu. Janjang kord yang sama digunakan berulang kali dalam muzik popular, tetapi melodi yang hebat dapat dikenali serta-merta.

milik Google sendiri Pembuat Melodisebahagian Makmal Muzik Chromeialah salah satu cara menulis melodi yang memberi anda sedikit lebih kebebasan daripada Amadeus Code, tetapi tidak memerlukan sebarang pendidikan muzik.

pembuat melodi krom

Ia memerlukan sedikit percubaan, tetapi itulah yang dimaksudkan dengan membuat muzik. / © NextPit

Jika ini kali pertama anda menulis melodi, dan anda tidak tahu bagaimana anda mahu ia berbunyi, saya cadangkan hanya menyeret tetikus anda merentasi halaman untuk meletakkan nota. Tekan main, dan dengar bunyinya. Anda kemudian boleh melaraskan setiap nota individu untuk menjadikannya lebih tinggi atau lebih rendah dalam nada. Anda juga boleh menukar tempo di bahagian bawah, serta menambah oktaf. Main-main dengannya sehingga anda mempunyai melodi yang anda suka.

Anda juga boleh menggunakan Kod Amadeus untuk menulis melodi untuk lagu pop anda. AI akan menulis melodi untuk anda apabila anda mencipta lagu baharu, tetapi jika anda tidak menyukainya, anda boleh menukarnya kepada lagu lain.

Pergi ke tetapan untuk lagu yang telah anda buat dalam apl dan anda boleh mengubah suai perkara seperti kebiasaan, drama dan panjang nota untuk mengubah melodi anda untuk mencipta getaran yang berbeza. Anda juga boleh menukar era jika anda menggunakan gaya tertentu dari satu dekad yang anda mahu mempengaruhi melodi anda.

Cara menulis lirik lagu menggunakan AI

Apakah lagu pop yang hebat tanpa lirik yang hebat? Tetapi kita semua tidak boleh menjadi Bob Dylan dan Leonard Cohen, bukan? Terdapat banyak cara yang berbeza untuk mendekati lirik. Beberapa penulis lagu telah menggunakan baris rawak daripada novel untuk lirik, manakala yang lain, seperti lakonan alternatif British Penyiaran Perkhidmatan Awamgunakan pengumuman perkataan, dokumentari dan bahan arkib lain untuk menambah lagu mereka.

Walau apa pun gaya yang anda gunakan, AI boleh membantu anda mempercepatkan proses. Penjana lirik lagu dalam talian, seperti yang ini, boleh meludahkan perkataan berima pada hampir semua topik yang anda suka. Anda juga boleh memilih untuk memilih artis yang anda ingin contohi, dan AI akan mencipta lirik dalam gaya itu. Hanya masukkan perkataan ke dalam kotak (atau gunakan butang cadangan untuk menjadikannya lebih mudah) dan biarkan AI melakukan yang lain.

penjana lirik lagu utama

Anda boleh melihat dengan jelas inspirasi di sebalik yang ini! / © NextPit

Anda juga boleh menggunakan penjana puisi untuk menjadikan sesuatu lebih abstrak, seperti yang ini. Walau bagaimanapun, salah satu cara yang paling menyeronokkan untuk menulis lirik ialah dengan menggunakan cadangan autolengkap Google. Google Poetics ialah tapak yang menjana baris (hampir) puisi dengan memasukkan perkataan atau frasa ke dalam Carian Google dan membiarkan algoritma melakukan yang lain. Ini cara kreatif untuk menghasilkan lirik lagu yang luar biasa untuk karya pop anda.

Saya telah mendengar perkembangan kord yang hebat, tetapi saya tidak tahu kordnya

Chordify ialah pilihan yang bagus untuk pencipta lagu baru yang tidak dapat mengenal pasti kord melalui telinga. Aplikasi ini membolehkan anda mencari mana-mana artis dan ia akan memainkan lagu dan menunjukkan kepada anda kord dan perubahan kord, dalam masa nyata. Ia berfungsi dengan ‘mendengar’ video YouTube, yang bermaksud bahawa mana-mana lagu yang telah dimuat naik ke perkhidmatan penstriman video adalah serasi – sejumlah besar muzik. Terdapat versi premium yang membolehkan anda menukar tempo, antara lain, yang berharga lima kali sebulan. Pada versi webanda juga boleh memuat naik lagu (seperti lagu anda yang dieksport daripada Kod Amadeus) untuk mengetahui kord.

chordify app ai penulisan lagu

Chordify akan memberitahu anda kord mana-mana lagu. / © NextPit

Sekarang anda mempunyai semua bahagian anda, apakah langkah seterusnya?

Sebaik sahaja anda mempunyai bahan untuk lagu pop popular, tiba masanya untuk memukul studio dan merakamnya. Saya mesti menekankan bahawa alat AI ini direka bentuk untuk menjadi pembantu penulisan lagu, bukan kilang hit segera. Sasaran pasaran di sini ialah pencipta lagu yang bergelut, ketandusan idea dan memerlukan cetusan kreatif. AI boleh menjadi McCartney anda, tetapi anda masih perlu melakukan sedikit kesan Lennon untuk menghasilkan lagu pop yang bagus.

Itulah sebenarnya yang saya akan lakukan. Saya akan mengikuti proses ini sendiri dan, dengan bantuan beberapa rakan sekerja di AndroidPIT, cuba gunakan AI untuk membantu saya menulis dan merakam lagu pop separuh baik. Nantikan dalam beberapa bulan akan datang untuk mengikuti perjalanan saya.

Adakah anda fikir saya boleh melakukannya?