Cara Menunjukkan Ketinggian dalam Google Earth

95

Google Earth telah menjadi apl penyemakan imbas Earth yang kemas selama bertahun-tahun sekarang. Versi yang lebih baru, bagaimanapun, datang dengan banyak alat tambahan, memaparkan gambaran yang semakin terperinci tentang planet kita dan membolehkan pengguna menggunakan aplikasi dalam beberapa cara baharu.

Cara Menunjukkan Ketinggian dalam Google Earth

Alat Profil Ketinggian membolehkan anda membuat laluan dan memaparkan profil ketinggiannya. Selain itu, Google Earth memaparkan ketinggian lokasi di mana sahaja kursor anda berada pada peta. Anda boleh mencari ketinggian kursor semasa di sudut kanan bawah.

Carian Lokasi Asas

Jika anda hanya ingin melihat ketinggian gunung tertentu atau melakukan semakan fakta semasa perbualan remeh dengan rakan sambil minum bir, mengetahui ketinggian sesuatu lokasi adalah semudah mencarinya di Peta Google.

  1. Buka Google Earth sahaja

  2. Navigasi ke lokasi yang dimaksudkan (sama ada dengan mengezum masuk secara manual atau dengan menaip nama yang sesuai dalam kotak carian).

  3. Sekiranya anda telah menemui lokasi sasaran anda, ketinggian titik tertentu itu akan dipaparkan di bahagian bawah sebelah kanan tetingkap Google Earth anda.

Ambil perhatian bahawa “alt mata” menunjukkan ketinggian tempat, bukan ketinggian lokasi. Nombor “elev” ialah nombor yang menunjukkan kepada anda ketinggian titik yang anda semak imbas.

Carian Ketinggian Terperinci

Sudah tentu, carian lokasi asas pada asasnya boleh memberitahu anda ketinggian lokasi yang anda pilih. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu melihat profil laluan tertentu lokasi geografi. Google Earth kini dilengkapi dengan semua alatan yang diperlukan untuk melakukan ini. Ini sangat mudah dan mudah. Begini cara melakukannya:

  1. Klik Tambah dan kemudian Laluan dan ini akan membuka dialog Laluan Baharu. Anda boleh mengakses mana-mana laluan anda yang disimpan sebelum ini dalam Google Earth.

  2. Anda boleh memberi nama laluan anda dengan menaipnya ke dalam medan Nama. Anda perlu menamakan laluan anda kerana anda mungkin mahu melawatnya semula pada satu ketika. Jangan klik OK sehingga laluan dilukis.

  3. Pergi ke tab Gaya, Warna dan pilih warna dan lebar, tambah penerangan dan tukar unit dalam bahagian Pengukuran.

  4. Sebaik sahaja anda telah menetapkan semuanya, kursor akan bertukar menjadi segi empat sama, selagi kotak dialog Laluan Baharu kekal terbuka. Ini bermakna anda tidak sepatutnya menutupnya sehingga anda selesai melukis laluan. Seret atau klik pada tempat untuk menambah mata. Sebaik sahaja anda pasti bahawa laluan anda telah selesai, klik OK.

  5. Untuk mendapatkan paparan ketinggian terperinci laluan anda, cari nama laluan anda dalam bar sisi di sebelah kiri, klik kanan padanya dan pilih Tunjukkan Profil Ketinggian. Profil ini membolehkan anda melihat laluan anda dalam paparan dua dimensi, memaparkan panjang dan ketinggian laluan anda. Paksi-Y menunjukkan ketinggian sebenar, manakala paksi-X menunjukkan jaraknya.

Bahagian terbaik tentang Profil Ketinggian ialah anda boleh mengklik/seret kursor anda merentasi keseluruhan graf dan melihat butiran untuk setiap titik laluan anda. Malah, semasa anda menggerakkan kursor anda ke atas graf, tiga nombor khusus untuk lokasi kursor pada laluan anda akan berubah.

Tiga Nombor

Nombor betul-betul di atas anak panah merah menunjukkan kepada anda ketinggian lokasi yang dipilih. Anak panah kiri menandakan jarak yang dilalui pada titik tertentu dalam laluan anda. Anak panah kanan, sebaliknya, menunjukkan gred laluan di lokasi yang dipersoalkan (di mana kursor anda berada).

Google Earth Rocks

Pasti, anda boleh mencari lokasi menggunakan Peta Google; anda mungkin juga boleh menaip “[location name] elevation” di Google dan dapatkan jawapan yang mudah. Apl hebat ini mempunyai pelbagai jenis alatan hebat yang boleh membantu anda dengan pelbagai perkara, ketinggian hanyalah salah satu daripadanya.

Adakah anda tahu tentang paparan Profil Ketinggian? Jika tidak, bagaimanakah anda menyemak ketinggian dalam Google Earth? Jangan ragu untuk berbincang di bahagian komen di bawah.