Cara menurunkan taraf iOS 17 beta kepada iOS 16 tanpa kehilangan data

22
Cara menurunkan taraf iOS 17 beta kepada iOS 16 tanpa kehilangan data

Apple melancarkan iOS 17 beta baharu yang menarik, dan kami sudah mempunyai siaran tentang cara memuat turun dan memasangnya. Tetapi memandangkan ia berada di peringkat beta awal, ciri baharu datang dengan banyak pepijat dan gangguan.

Jika pepijat ini terlalu mengganggu anda, berikut ialah cara untuk menurunkan taraf daripada iOS 17 beta kepada kemas kini iOS 16 yang stabil.

Nota: Langkah yang sama digunakan untuk menurunkan taraf iPadOS 17 Developer Beta kepada iPadOS 16 yang stabil.

Perkara yang perlu diketahui sebelum menurunkan taraf iOS 17

 • Anda memerlukan Mac atau PC untuk menurunkan taraf daripada iOS 17 beta kepada iOS 16.
 • Untuk memuat turun fail IPSW, anda memerlukan sambungan internet yang cepat dan stabil.
 • Anda tidak boleh memulihkan sandaran iOS 17 kepada iOS 16. Oleh itu, pastikan anda membuat sandaran secara manual sebarang dokumen, imej, fail, dsb. baharu yang anda buat semasa menggunakan iOS 17 kepada perkhidmatan seperti iCloud Drive, Google Photos dan One Drive. Kemudian anda boleh memuat turun semula ini pada iOS 16.
 • Jika anda mempunyai sandaran arkib iOS 16, anda boleh memulihkan data telefon anda sebelum anda memasang iOS 17 beta.
 • Jika anda tidak mempunyai sandaran iOS 16, anda perlu menyediakan iPhone anda sebagai baharu selepas menurun taraf.

Bagaimana untuk menurunkan taraf daripada iOS 17 beta kepada iOS 16

 1. Muat turun imej pemulihan peranti pada komputer anda.
  Pautan ini menunjukkan cara dan dari mana untuk memuat turun fail iOS IPSW terbaharu iPhone anda.
  Saiz fail IPSW adalah sekitar 5.5GB. Sila tunggu untuk memuat turun.

  Muat turun imej pemulihan peranti pada komputer anda

 2. Matikan Cari iPhone Saya: Buka Tetapan iPhone → ketik nama anda → Cari Saya → Cari iPhone Saya → togol off Cari iPhone Saya. Masukkan kod laluan peranti dan ketik Matikan.

  matikan-cari-iphone-saya

 3. Sambungkan iPhone iOS 17 anda ke komputer: Gunakan kabel yang sesuai untuk menyambungkan iPhone ke Mac atau Windows PC. Mesej mungkin muncul “Buka Kunci iPhone untuk Menggunakan Aksesori,” gunakan Touch ID/ID Wajah/kod laluan untuk membuka kunci peranti.

 4. Buka Finder atau iTunes: Pada Mac yang menjalankan macOS Ventura atau Monterey, buka Finder. Buka iTunes pada Mac yang menjalankan macOS Mojave atau lebih awal atau Windows PC.

 5. Cari iPhone anda: Dalam bar sisi kiri Finder, anda akan melihatnya di bawah Lokasi. Pada iTunes, klik ikon iPhone kecil. Jika ditanya, klik Amanah dalam Finder. Sekarang ketik Amanah pada iPhone dan masukkan kod laluan.

 6. Letakkan peranti dalam Mod Pemulihan: Langkah-langkah berbeza mengikut model iPhone. Ikuti panduan ini untuk langkah terperinci tentang memasuki mod pemulihan. Berikut adalah ringkasan.

  • Pada iPhone 8 atau lebih baru: Secara berturut-turut, tekan dan lepaskan butang Naikkan Kelantangan, kemudian butang Turun Kelantangan, dan tekan dan terus tahan butang Sebelah Kanan walaupun selepas logo Apple muncul. Biarkan ia hanya selepas anda melihat skrin mod pemulihan (kabel menghala ke komputer riba).

   Skrin Mod Pemulihan iPhone hitam dengan kabel menghala ke komputer riba

 7. Finder atau iTunes akan memberitahu anda bahawa ia telah mengesan peranti dalam Mod Pemulihan.
 8. Pulihkan iPhone menggunakan fail IPSW: Pada Mac (sama ada menggunakan Finder atau iTunes), tekan dan tahan kekunci Pilihan. Pada PC Windows, tekan dan tahan kekunci Shift. Sekarang, pilih Pulihkan iPhone.

 9. Cari fail IPSW yang anda muat turun dalam langkah 1 dalam tetingkap baharu. Klik untuk memilihnya dan kemudian klik Buka.
 10. Anda akan melihat pop timbul meminta pengesahan anda. Baca dan klik Pulihkan.
  Nota: Pada macOS Monterey dan lebih awal, selepas mengklik Pulihkan → Pulihkan dan Kemas Kini, ia secara automatik menunjukkan untuk memuat turun dan memasang versi iOS 16 yang terkini. Ia akan memuat turun fail. Anda tidak perlu menggunakan fail IPSW. itu bagus. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengklik Batal daripada pop timbul (atau cabut dan pasang semula iPhone). Kemudian anda akan melihat pop timbul dengan pilihan untuk Pulihkan. Kini anda boleh mengikuti langkah 8 dan kemudian.
 11. Biarkan komputer menyelesaikan kerja: Proses ini akan mengambil sedikit masa untuk selesai. Anda akan melihat status pada Mac atau PC anda. Skrin iPhone juga akan menunjukkan logo Apple dengan bar kemajuan. Untuk mengelakkan tercabut plag secara tidak sengaja, pastikan iPhone diletakkan dengan betul, dan tiada pergerakan yang tidak perlu.

Itu sahaja!

Setelah proses selesai, iPhone akan dimulakan semula. Anda akan melihat skrin persediaan pada iPhone anda menjalankan iOS 16. Anda kini boleh memilih untuk memulihkan daripada sandaran sebelumnya (jika ada) atau memilih salah satu daripada pilihan lain.

Saya harap panduan meluas ini untuk menurunkan taraf iOS 17 dan memasang semula iOS 16 berguna. Jika anda mempunyai sebarang soalan tambahan, jangan ragu untuk bertanya kepada kami dalam komen di bawah.

Catatan lain yang menarik:

 • Bagaimana untuk memuat turun iPadOS 17 beta pembangun pada iPad
 • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang beta pembangun iOS 17 pada iPhone
 • Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun watchOS 10 pada Apple Watch
 • Muat turun kertas dinding iOS 17 untuk iPhone

Profil Pengarang

Yash

laman web

Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.