Cara Menutup Apl pada iPhone 13

32

Ramai orang berpendapat bahawa mereka perlu menutup apl pada iPhone 13 mereka untuk meningkatkan prestasi dan hayat bateri telefon mereka. Sebenarnya, anda hanya perlu menutup apl yang terbuka apabila apl itu tidak bertindak balas atau bermasalah.

Cara Menutup Apl pada iPhone 13

Jika anda tidak pasti cara menutup apl pada iPhone 13 anda, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menutup Apl pada iPhone 13 Anda

Penukar Apl pada iPhone anda ialah ciri yang membolehkan anda melihat dan bertukar daripada satu apl yang baru dibuka kepada yang lain. Ia menyediakan pengguna iPhone cara yang mudah untuk menggunakan aplikasi yang berbeza sekali gus tanpa perlu pergi ke Skrin Utama.

App Switcher membolehkan anda melihat semua apl yang anda buka pada masa ini, anda boleh menjejakinya dan bertukar antara apl tersebut dengan mudah.

Berikut ialah cara anda boleh menutup apl menggunakan Penukar Apl.

 1. Lancarkan “Penukar Aplikasi” pada iPhone 13 anda dengan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin dan berhenti seketika di tengah-tengah skrin. “Penukar Apl” akan dibuka, memaparkan semua apl yang digunakan baru-baru ini.
 2. Leret melalui apl yang terbuka untuk mencari apl (atau apl) yang ingin anda tutup.
 3. Setelah anda menemui apl (atau apl) yang ingin anda tutup, leret kad apl ke atas untuk menutupnya. Anda boleh melakukan ini dengan menjentik kad apl ke arah tepi atas skrin.
 4. Selepas menutup apl, ketik Skrin Utama atau mana-mana sahaja di luar App Switcherto kembali ke “Skrin Utama” anda.

Menggunakan Pustaka Apl untuk Menutup Apl pada iPhone 13 anda

Pustaka Apl pada iPhone, yang diperkenalkan dengan iOS 14, membantu menyusun dan mengkategorikan semua apl anda yang dipasang. Ia menghalang skrin utama anda daripada menjadi terlalu bersepah, menjadikannya lebih mudah untuk mencari dan membuka apl yang anda inginkan. Pustaka Apl menyusun apl ke dalam kumpulan seperti “Cadangan” dan “Terbaru Ditambah”, supaya anda boleh mencari dengan cepat perkara yang anda perlukan tanpa menatal melalui berbilang halaman skrin utama.

Berikut ialah cara anda boleh menutup apl menggunakan Pustaka Apl:

 1. Pergi ke “Skrin Utama”, leret ke kiri melepasi semua Halaman Utama anda dan anda akan menemui “Perpustakaan Apl.”
 2. Cari apl yang ingin anda tutup dalam “Perpustakaan Apl”.
 3. Tekan dan tahan ikon aplikasi sehingga semua ikon mula bergegar.
 4. Ketik tanda “-” pada apl yang ingin anda tutup.
 5. Gesaan pengesahan akan muncul menanyakan anda sama ada anda mahu mengalih keluar apl daripada “Skrin Utama”. Ketik “Alih keluar dari Skrin Utama” untuk menutup apl.

Cara Lain untuk Membetulkan Apl Beku atau Tidak Responsif pada iPhone 13 Anda

Jika apl tidak bertindak balas atau terus membeku, anda harus mencuba langkah ini untuk menyelesaikan isu tersebut.

 • Jika menutup dan membuka apl yang tidak bertindak balas tidak menyelesaikan isu itu, anda harus mematikan iPhone 13 anda dan mulakannya semula.
 • Semak sama ada terdapat kemas kini tersedia di gedung Apple untuk apl beku atau tidak bertindak balas. Cuba kemas kini apl untuk menyelesaikan isu tersebut.
 • IPhone anda mungkin kekurangan storan dan ini mungkin sebab apl terus membeku atau ditutup secara rawak. Cuba kosongkan ruang pada iPhone anda dengan memadamkan gambar, video atau apl yang anda tidak ada gunanya.
 • Sesetengah apl mengumpul data sementara dari semasa ke semasa, yang membawa kepada isu prestasi. Anda membetulkan isu ranap atau pembekuan dengan mengosongkan cache atau data apl.
 • Jika anda telah mencuba cara sebelumnya untuk membetulkan yang tidak responsif dan ia ranap, anda mungkin perlu memadamkannya dan memuat turun semula apl. Tetapi anda harus tahu beberapa aplikasi yang diprapasang pada iPhone anda tidak boleh dipadamkan. Anda mungkin kehilangan data anda yang disimpan pada apl jika anda memadamkannya.

Apabila Anda Perlu Memaksa Tutup Apl pada iPhone 13 Anda

Bayangkan menggunakan apl kegemaran anda pada iPhone 13 anda dan kemudian ia berhenti bertindak balas. Jangan panik dan fikir telefon anda rosak. Menutup apl pada iPhone anda ialah cara mudah untuk membetulkan apl yang tidak responsif atau beku.

Tetapi sebelum anda memaksa apl ditutup, anda perlu tahu bahawa iOS iPhone 13 anda mempunyai sumber terbina dalam untuk mengurus berbilang apl yang berjalan di latar belakang. Atas sebab itu, ia lebih mampu mengendalikan apl terbuka tanpa kelajuan, prestasi atau hayat bateri peranti anda terjejas.

Satu-satunya masa anda harus mempertimbangkan untuk menutup apl secara manual pada iPhone 13 anda ialah apabila apl bermasalah, tidak bertindak balas atau berkelakuan tidak baik.

Soalan Lazim

Adakah perlu menutup apl sepanjang masa pada iPhone 13 saya?

Tidak. iOS dioptimumkan untuk mengurus apl yang berjalan di latar belakang dengan cekap. Anda mempunyai berbilang apl dibuka pada iPhone 13 anda tanpa menjejaskan kelajuan dan hayat bateri peranti anda.

Adakah menutup aplikasi meningkatkan hayat bateri iPhone 13?

Kesan menutup apl secara manual pada iPhone 13 anda tidak begitu besar pada hayat bateri peranti. Walaupun menutup apl boleh menjimatkan beberapa hayat bateri dengan mengehadkan aktiviti latar belakang, ia tidak ketara. Anda boleh meningkatkan hayat bateri iPhone anda dengan mengurus tetapan seperti kecerahan skrin dan muat semula apl latar belakang.

Bagaimanakah saya tahu jika apl tidak bertindak balas atau beku?

Anda akan mengetahui sama ada apl dibekukan atau tidak bertindak balas jika ia tidak bertindak balas. Anda boleh cuba menutup apl dan membukanya semula untuk melihat sama ada apl itu menyelesaikan isu tersebut.

Adakah menutup apl meningkatkan prestasi iPhone 13 saya?

Menutup apl mungkin membetulkan apl yang tidak bertindak balas atau beku tetapi ia tidak semestinya meningkatkan kelajuan atau prestasi iPhone 13 anda. iOS direka bentuk untuk mengurus apl latar belakang dengan berkesan semasa berjalan dengan lancar.

Bolehkah saya menutup paksa berbilang apl pada iPhone 13 saya serentak?

Tidak, anda tidak boleh. Tetapi anda boleh memaksa menutup berbilang apl serentak pada iPhone 13 anda. Anda boleh melakukan ini apabila anda menutup apl dengan Penukar Apl. Hanya leret apl yang ingin anda tutup secara berasingan.

Nikmati Pengalaman iPhone 13 tanpa gangguan

Mengetahui cara menutup apl berguna terutamanya apabila menangani apl yang rosak, tidak bertindak balas atau beku. Walaupun iOS iPhone 13 anda mengendalikan apl dengan cekap, menutup apl sekali-sekala boleh berguna. Dengan menggunakan Penukar Apl atau Pustaka Apl, anda boleh mencari dan menutup apl dengan mudah.

Pernahkah anda perlu menutup mana-mana apl pada iPhone 13 anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.