Cara menutup atau memaksa berhenti aplikasi pada Apple Vision Pro

8

 • Anda boleh menutup aplikasi pada Apple Vision Pro anda dengan mengetik butang Tutup (X) di sebelah bar mendatar di bahagian bawah.
 • Jika apl tidak bertindak balas, anda mesti berhenti paksa apl itu.
 • Untuk memaksa berhenti aplikasi pada Apple Vision Pro, tekan dan tahan butang Atas dan Digital Crown sehingga anda melihat tetingkap aplikasi Force Quit → Pilih apl → Force Quit → Ketik Force Quit sekali lagi.

Apple Vision Pro menawarkan cara unik untuk berbilang tugas antara apl. Walau bagaimanapun, selepas menggunakan apl, anda ingin menutupnya, tetapi ia mungkin tidak berjalan seperti yang dirancang. Kadangkala apl visionOS tidak akan ditutup atau mungkin berhenti bertindak balas.

Nasib baik, berhenti paksa dan memulakan semula apl beku boleh membetulkannya. Sebelum saya menunjukkan kepada anda cara untuk menghentikan aplikasi secara paksa pada Apple Vision Pro, izinkan saya menunjukkan kepada anda cara untuk menutup aplikasi pada Vision Pro secara sistematik di tempat pertama.

Bagaimana untuk menutup aplikasi pada Apple Vision Pro

Terdapat dua cara berbeza untuk menutup apl pada Vision Pro. Walau bagaimanapun, apabila anda menutup dan membuka semula apl pada Vision Pro, apl itu terbuka betul-betul di tempat anda meninggalkannya supaya anda boleh meneruskan kerja anda.

Kaedah 1: Gunakan butang tutup

Cara terbaik dan termudah untuk menutup apl pada Apple Vision Pro ialah dengan menggunakan butang Tutup pada antara muka visionOS.

Lihat bar mendatar di bahagian bawah tetingkap apl yang ingin anda tutup dan ketik butang X (Tutup).

klik butang X untuk menutup aplikasi pada vision pro

Sebagai alternatif, tekan dan tahan butang X untuk menunjukkan pilihan lain dan pilih Tutup apl semasa.

ketik dan tahan butang tutup pada vision pro

Jika anda memilih pilihan Sembunyikan orang lain, ia akan menutup semua apl lain yang berjalan di latar belakang dan memastikan apl semasa dibuka.

Kaedah 2: Melalui Siri

Cara lain untuk menutup aplikasi pada Apple Vision Pro ialah dengan mengarahkan Siri. Cuma lihat apl yang ingin anda tutup dan sebut, “Siri, tutup ini.”

Anda mesti memastikan Siri disediakan pada Vision Pro anda dengan pergi ke Tetapan → Siri & Cari → Dengar → Pilih “Siri” atau “Hei Siri”.

Memandangkan anda telah memahami langkah-langkah untuk menutup apl pada Apple Vision Pro, ia mungkin tidak selalu berfungsi seperti yang anda mahukan. Dalam kes ini, anda perlu memaksa mereka untuk berhenti.

Cara memaksa berhenti aplikasi pada Apple Vision Pro

 1. Tekan dan tahan butang Atas dan Mahkota Digital sehingga anda melihat tetingkap Force Quit Applications.

  Butang-atas-dan-Mahkota-Digital

 2. Pilih apl yang ingin anda tutup.
 3. Pilih Force Quit → Ketik Force Quit sekali lagi untuk menutup paksa apl.

Selepas melakukan ini, apl akan terpaksa ditutup pada Apple Vision Pro anda, dan anda boleh membuka apl itu pada masa akan datang seperti biasa.

Apakah yang perlu saya lakukan jika pilihan Force Quit tidak dipaparkan pada Vision Pro?

Dalam senario terburuk, jika pilihan Force Quit tidak muncul pada Vision Pro anda, anda perlu memaksa semula Apple Vision Pro anda. Jika itu tidak berjaya, keluarkan set kepala Apple Vision Pro dan cabut penyambung bateri untuk mematikannya secara paksa. Tunggu 10-15 saat sebelum menyambung semula bateri dan menghidupkan Apple Vision Pro anda.

Bangun apl beku berjalan!

Hentikan paksa apl pada Apple Vision Pro membantu anda menutup apl beku atau tersekat. Dengan syarat visionOS adalah agak baharu, pembangun apl mungkin mengambil masa untuk mengoptimumkan apl mereka.

Namun begitu, saya harap anda belajar cara menutup paksa aplikasi pada Apple Vision Pro.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan lanjut, sila tinggalkan mereka dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara untuk tangkapan skrin atau merekodkan paparan anda pada Apple Vision Pro
 • Cara menggunakan gerak isyarat untuk mengawal Apple Vision Pro

 • Cara menyambungkan Mac ke Apple Vision Pro

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.